Klasik Yapılarda Yüzey Tatbikatı ve Onarımı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GEBZE ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ (1523)
Advertisements

ADIM ADIM TÜRKİYE Yurdumuzu Dolaşırken.
Fatih Camii.
RÖNESANS MİMARLIĞI FARNESE SARAYI TUBA GÜNEŞ
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ BURSA EVLERİ
OSMANLI’DA VAKIF SISTEMI
Mostar Köprüsü Mostar Köprüsü, 1566’da Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. Bu köprü Neretva Nehri üzerinden geçmektedir. Köprünün yapımında 456.
ADIM ADIM TÜRKİYE.
Kündekâri Bir ahşap sanatı. Parçalar ayrı ayrı hazırlanıp çivi, tutkal vs kullanmadan birleştiriliyor. Genellikle dinî mimaride kullanılan bir teknik.
Vakıf Nedir? Vakıf, kurumlaşmış bir YARDIM ANLAYIŞI ‘nı ifade eder.
ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
METAFOR Metafor : Gerçeğin alternatif kavramlarla ifade edilmesidir.
Galata Köprüsü. Galata Köprüsü Azapkapı-Sokullu Mehmet Paşa Camii Galata Kulesi Haliç Tersanesi Kapısı Not:Başka yere taşınmıştır. Unkapanı Köprüsü.
ROMANESK ÇAĞ MİMARLIĞI (ROMANESQUE)
GOTİK MİMARİ BELÇİKA- HOLLANDA Mimarlık-2 Fatma GÜRHAN
TÜRKİYE NİN TARİHİ VE TÜRİSTİK YERLERİ
Bünyamin GÜNAYDIN ( Sınıf Öğretmeni )
Algürppsx En büyük Bizans kilisesidir. Eski kaynaklara göre, burada bulunan Roma döneminden kalma Artemis, Afrodit ve Apollon mabetlerinin kalıntılarından.
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
KUZEY YUNANİSTAN Yunanistan’a gitmek denince, aklımıza deniz, balık, eğlence gelir. Burada gerçekten derin bir tarih ve mitoloji var. 500 yıllık Osmanlı.
Tempietto Kilisesi, Roma
ROMANESK ÇAĞ MİMARLIĞI ALMANYA-İTALYA
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
HAZIRLAYAN: NUR KURTOĞLU 7/D 2174
ERKEN RÖNESANSTAN YÜKSEK RÖNESANSA GEÇİŞ
CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
HAZIRLAYANLAR: “ MAKBULE SÖYÜNMEZ ” 9-B 201 BÜşRA YILDIZ 9-B 227 GÜLDANE DÜZENLi 9-C 371 ESMA NUR ÇELiK 9-C 151.
GEÇ GOTİK MİMARLIK ( ) İSPANYA/PORTEKİZ.
Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki Mimari Eserleri.
KÜBRA GÜLTEN KAYNAKLAR: 1)Mimarlık tarihi ders notları 1
GOTİK DÖNEMDE MEKAN M.S. 5. yy da Roma İmparatorluğu artık zayıflamış ve yönetim gücünü kaybetmeye başlamıştı. İmparatorluğun çöküş yıllarında iç bölünmeler.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE EVLER VE DEKORASYON
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN VE ONUN ADALETİ
En çok merak edile motif:
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
OSMANLIDA DEVLETİNDE BİLİM VE BİLİM ADAMLARI
Konsruktivizm Sevara Rakhimova
Ülkemizin Güzel Yerleri
BİZİM GÖZÜMÜZLE İSTANBUL
Pencereler Pencere asla basit bir şey değildir… Pencere duvardan ışığın girmesine izin veren ve güzelliklere açılan bir açıklık…
DOĞAN KUBAN MELİS AKAYDIN
SULTAN AHMET CAMİİ.
OSMANLI MİMARLIĞI.
BİR ZAMANLAR 3 KÜLTÜRÜN DOSTÇA BİR ARADA YAŞADIĞI BAŞKA BİR İSTANBUL SEMTİ Not: Sunudaki fotoğrafların kalitesi, sununun boyutunu büyütmemek için düşürülmüştür.
Edirnekapı Mihrimah Sultan Camisinin Onarım Çalışmaları
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Ulu Cami - Kütahya.
MİMAR SİNAN Adı:M.Yusuf Soyat:KARAÇINAR Sınıf:4/B Numara:505.
Süleymaniye Camii.
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
OSMANLI DEVLETİ’NİN PADİŞAHLARI
ADIM ADIM TÜRKİYE BATUHAN ÖZDEM.
TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Prof. Dr. Mehmet SARIBIYIK İNŞAAT TEKNOLOJİSİUYGULAMALARI I TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK İNŞAAT TEKNOLOJİSİUYGULAMALARI.
Hazırlayan: Asusena Ela ÖZTÜRK Konu: Onlar da Çocuktu
Fatih Sultan Mehmet ( )
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
Eser İncelemesi Edirne Selimiye Camii
^_^ …. Bslangıç  Bizans mimarisi, Bizans İmparatorluğu mimarisidir. İmparatorluk, Büyük Konstantin, Roma İmparatorluğu başkentini Roma'dan Byzantion'uma.
GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE.
Serhat; Sınır, sınır boyu anlamına gelmektedir.
ERKEN HİRİSTİYAN.
Batı Karadeniz-2.
MIMAR SINAN. , Mimar Sinan, 1489'da Kayseri'nin Ağırnas köyünde dünyaya geldi. 1511'de devşirme olarak İstanbul'a geldi ve Acemi Oğlanlar Ocağı'na girdi.
HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR
BODRUM CAMİİ (Bodrum Mesih Paşa Camii) MİRELAİON KİLİSESİ
PAGODA EVLERI ÇIN’IN FEODAL TOPLUMUNUN EKONOMIK VE KÜLTÜREL GELIŞIMININ TANG HANEDANı DÖNEMINDE DORUĞA ÇıKMASıNıN YANı SıRA MIMARLıK TEKNIĞI VE SANAT.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
M İ MAR S İ NAN. MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak.
Sunum transkripti:

Klasik Yapılarda Yüzey Tatbikatı ve Onarımı Konu : Çörtenler Mehmet İlker Doğan 20110552016 MSGSÜ MYO - Klasik Yapılarda Yüzey Tatbikatı ve Onarımı

Çörten Nedir ? Çörten, yağmur oluklarında biriken suları yoldan geçen yayaları ıslatmadan bina duvarından uzaklaştırmak için yapılan elemandır. Genellikler ahşap binalarda tahtadan, kagir binalarda taş malzemeden oyularak yapılır.

Çörtenler bina cephelerine eşit aralıklarla yerleştirilerek, güneşin durumuna göre cepheye gölge atması sağlanır. Doğal taştan yapılan çörtenler duvar örülürken yerleştirilirler.

Sultan Süleyman Kervansarayı – Hatay / Belen

Üç Şerefeli Camii – Edirne

Selimiye Camii – Edirne

Manisa Muradiye Camii - çörten detayı Çörtenler her zaman suyu ileri doğru atmazlar; aşağıdaki yolun ve bu yoldan geçen yayaların durumuna göre, kimi zaman su boşaltma delikleri yandadır. Bazı çörtenler de ise dirseklidir; suyu boşaltmadan önce sağa veya sola 90 derecelik bir dönüş yaparlar.

Kılıç Ali Paşa Camii – İstanbul / Beyoğlu

Eyüp Camii – İstanbul / Eyüp

Zeyrek Camii

Kayseri – Sivil Mimari Örneklerinde Çörtenler

Sultan Süleyman Süleymaniye Medresesi

İbrahim Paşa Sarayı

Yurt Dışından Örnekler Ülkemizdeki çörten örnekleri oldukça sade yapılmıştır. Yurt dışındaki örnekleri incelediğimizde oldukça farklı çörtenlere rastlayabiliyoruz. Bu çörtenlerin suları bina dışından uzağa atmanın yanı sıra insanlara korku vermek amacıyla farklı figürlerde yapılmıştır.

Fransa – Rouen Adalet sarayından bir örnek Fransa – Rouen Adalet sarayından bir örnek. Yapının işlevi çörtenlerin şeklini oldukça etkilemiş…

Fransa - Saint Nazaire Kilisesi

Prag'daki St. Vitus Katedrali'ndeki bu gargoyle ise kusuyormuş gibi gözüküyor. Agzındaki oluktan su aktıgını düşünün...

İspanya-Mallorca Palma Katedrali Palma Katedrali(İspanya-Mallorca) Hikayeye göre Aragon kralı I. Jaime Mallorca'ya giderken fırtınaya yakalanmış . Sağ kurtulursa bir kilise yaptırmaya söz vermiş  ve kurtulmuş . Olan da güzelim Mağribi camisine olmuş . Eski Medine Mayurga camisinin yerine 13. yüzyılda bu gotik katedral yapılmaya başlanmış ve 1587'de tamamlanmış . 

İspanya - Monasterio de San Juan de los Reyes

Gargoyle ( Çörten ) Gargoyle(İspanya-Girona)   Çok uzun yıllar önce, inançlı insanlardan nefret eden ve şeytanlığı meslek edinmiş Gironalı bir Kadın vardı. Nefretini göstermek için hakaret eder ve taş atardı. Corpus Christi alayı sırasında yine taş atıyordu ki ilahi bir ses duyuldu” Taş atanlar taş olur” Cadı taşa döndü. Charlemagne kulesinde Gargoyle olarak görülebilir. Gargoyle, Gotik yapılarda çatılarda biriken suları tahliye etmek için kullanılan çirkin heykelcik(Çörten diyebiliriz.) Şeytan geldiği zaman –ben burada varmışım, başka yere gidebilirim demesi için korkunç şekilde yapılırmış.

Kaynakça Doğan Hasol – Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü Bülent Uluengin – Osmanlı Antik Mimarisinde Klasik Yapı Detayları Gargoyle Hakkında ; http://en.wikipedia.org/wiki/Gargoyle