1) Maddenin Katı Hali Katı halde bulunan kalem ve silgimizin şekillerini inceleyelim. Hangi yönden bakarsak bakalım belirli bir şekle sahip olduklarını.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi.
Advertisements

MADDENİN HALLERİ KATI SIVI GAZ Konuya Git Konuya Git Konuya Git İLERİ
Maddenin Hâllerinin Tanecikli Yapısı
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
MADDENİN HALLERİ.
4.SINIF KİMYA KONULARI.
A) Saf Madde : Kendine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri olan, ayırt edici özellikleri bulunan ve bu ayırt edici özellikleri sabit olan maddelere.
Madde doğada üç halde bulunmaktadır
Kütle Maddeleri sahip olduğu özelliklerden biri de miktarlarıdır.Her maddenin belirli bir miktarı vardır. Maddenin miktarı kütle olarak adlandırılır. Alışveriş.
MADDENİN HALLERİNİN TANECİKLİ YAPISI
Maddenin Hâllerinin Tanecikli Yapısı
1. Süzme ve yüzdürme Sıvıları içindeki çözünmemiş katılardan ayırmak için süzerek ayırma yöntemi uygulanır. Süzme işleminde katı parçaları geçirmeyen,
Isının yayılma yolları
Tüm maddeler atom ya da moleküllerden oluşur ve bu taneciklerin durumuna göre madde katı sıvı ve gaz halde bulunabilir.Bu hallere ise FİZİKSEL HALLER denir.
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
6.SINIF KİMYA Ünite:1 MADDENİN MADDENİN TANECİK TANECİK YAPISI YAPISI.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Maddenin Tanecikli Yapısı
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 4/A SINIFI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Maddenin tanecikli yapısı
MADDENİN HALLERİ.
Maddenin Halleri.
1. Saf maddeler Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde;süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri ise sıvı ; soluduğumuz.
ISI MADDELERİ ETKİLER Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına neden.
SAF MADDELER Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde olarak sınıflandırmıştık. Süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri.
MADDENİN HALLERİ GAZ KATI SIVI.
Gazipaşa İ.Ö.O Sınıf öğr. Ekrem AKİPEK
A K M Y İ.
F. MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
OLAMAZ YİNE HAL DEĞİŞTİRİYORUM 
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
MADDENİN ÖZELLİKLERİ FEN VE TEKNOLOJİ.
MADDENİN HALLERİ.
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDENİN HALLERİ KATI SIVI GAZ.
MADDEYİ TANIYALIM.
Maddenin Halleri Konu Anlatımı
MADDENİN HALLERİ.
MADENİN HALLERİ KATI SIVI GAZ.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
MADDENİN HALLERİ VE YAPISI
MADDENİN HALLERİ.
MADDENİN HALLERİ.
2. Maddenin Halleri.
MADDENİN HALLERİ KATILAR HAL DEĞİŞİMLERİ SIVILAR DÜŞÜNELİM GAZLAR.
MADDENİN HALLERİ.
Maddenin Tanecikli Yapısı
MADDEYİ TANIYALIM İLKÖĞRETİM 4. SINIFLAR İÇİN CAHİT BORAN
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Maddenin Halleri Pınar Erduvan 4-B.
1.Katılar ve sıvılar Katı maddelerin belirli bir şekli vardır. Dışarıdan bir etki olmadıkça şekilleri değişmez. Sıra, masa, sandalye Yemek yaparken kullandığımız.
MADDENİN HALLERİ FEN VE TEKNOLOJİ.
Murat BİÇER Fen ve Teknoloji Maddeyi Tanıyalım MADDE Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir.
MADDENİN HALLERİ KATI HALİ SIVI HALİ GAZ HALİ PLAZMA HALİ.
2. Maddenin Halleri Maddenin Sıvı Hali
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN HALLERİ Maddenin 3 hali vardır. KATI SIVI GAZ.
KONU:MADDENİN HALLERİ GAZİ İLKOKULU 4.SINIF MERKEZ-DENİZLİ
Maddenin halleri olan katıların,sıvıların ve gazların temel özellikleri 1)MADDENİN KATI HALİ: * Maddenin biçiminin belirli olduğu haldir. * Taş,silgi,kalem..vb.maddeler.
MADDENİN HALLERİ HAZIRLAYAN MUSTAFA TUNÇ. M ADDEN İ N HALLER İ Maddeler doğada katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç halde bulunur.
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM
 MADDENİN KATI,SIVI VE GAZ OLMAK ÜZERE ÜÇ HALİ VARDIR.  BİR FIKRA: Ali, Fen sınavına hiç çalışamamış. Sınav günü gelmiş çatmış. İlk soru şöyleymiş:”maddenin.
Konu: maddenin halleri ve hal değişimi
4.SINIF KİMYA KONULARI.
MADDENİN HALLERİ RUMEYSA SARIKAYA.
MADDENİN HALLERİ.
Doğada maddeler katı, sıvı ve gaz olmak üzere 3 halde bulunurlar.
MADDENİN HALLERİ. Maddeler doğada katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç halde bulunur.
Maddenin Halleri.
Sunum transkripti:

1) Maddenin Katı Hali Katı halde bulunan kalem ve silgimizin şekillerini inceleyelim. Hangi yönden bakarsak bakalım belirli bir şekle sahip olduklarını fark ettik mi? Peki bu maddeleri kalem kutumuza veya sıranın üstüne koyduğumuzda şekilleri değişir mi?

Katı maddelerin belirli bir şekilleri vardır. Konuldukları kap değiştiğinde şekillerinde bir farklılık olmaz, bulundukları kabın şeklini almazlar. Dışarıdan bir etki olmadıkça da katı maddelerin şekilleri değişmez. Peki, tuz, mercimek, pirinç gibi küçük taneli maddelerin şekilleri hakkında ne söyleyebiliriz?

Toz şeker, tuz, un, toz deterjan, kum gibi maddeler küçük taneli katılardır. Bu tür katılar bir araya geldiklerinde sıvı maddeler gibi konuldukları kabın şeklini alırlar.

Mercimek tanesi katı haldedir. Bir avuç mercimek bir araya geldiğinde de yine katı haldedir. Çünkü her bir tanenin yine belirli bir şekli vardır. Küçük taneli katıların, bir araya geldiklerinde, sıvılar gibi konuldukları kabın şeklini alması tanelerinin küçük olmasındandır.

düşünelim.Onlara bazen bardakta, bazen 2) Maddenin Sıvı Hali Su, süt gibi sıvı halde bulunan maddeleri düşünelim.Onlara bazen bardakta, bazen tencerede, bazen de şişelerde rastlarız. Peki bu kaplardaki sıvıların şeklini hiç düşündünüz mü? Sıvı haldeki maddeler kap değiştikçe şekil değiştirir. Örneğin sıvı halde bulunan süt, bardağa konulduğunda bardağın; kavanoza konulduğunda ise kavanozun şeklini alır.

Yere döküldüğünde ise yayılarak yüzeyin şeklini alır. Bu nedenle sıvıların belirli bir şekli yoktur, konuldukları kabın şeklini alırlar ve akışkandırlar.

3) Maddenin Gaz Hali Madde katı ve sıvı dışında gaz halinde de bulunabilir. Örneğin hava gaz halindedir. Havayı göremesek de birçok olayla fark ederiz. Soluk alıp verdiğimizde akciğerlerimize dolan madde havadır.

Balonu şişirdiğimizde balon hangi maddeyle dolar? Kitabı yüzümüze doğru salladığımızda hissettiğimiz esinti nedir?

Havanın varlığını rüzgar, fırtına gibi hava olaylarında da hissederiz. Denize daldığımızda çıkan kabarcıklar, bisiklet veya araba tekerleğinin şişmesi de hava varlığını açıklar.

Gazların sahip olduğu özelliklerden birisi bulundukları ortamda yayılmalarıdır. Bacalardan çıkan dumanı bir süre sonra göremeyişimiz, onun bulunduğu ortamda yayılmasından kaynaklanır.

Gazların bir diğer özelliği de çok küçük gözeneklerden kaçabilmesidir. Örneğin iğneyle deldiğimiz bir balonu şişirdiğimizde bu küçük gözenekten hava çıkar ve bir süre sonra balon söner.

Bazı maddelerin yapısında her üç hal de bulunur. Örneğin vücudumuz üç hali de içerir. Damarlarımızdaki kan sıvı halde, akciğerlerimizdeki hava gaz halde, tırnaklarımız ise katı halde bulunmaktadır. Şimdi maddenin hallerini şekil üzerinde birkaç örnekle görelim.

Katı Sıvı Gaz (Tahta kaşık, ( Su, Petrol ) (Hava, Doğal Sıra) gaz) Maddenin Halleri