Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Konu: maddenin halleri ve hal değişimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Konu: maddenin halleri ve hal değişimi"— Sunum transkripti:

1 Konu: maddenin halleri ve hal değişimi
OKUL ÖNCESİNDE -FEN EĞİTİMİ- Konu: maddenin halleri ve hal değişimi HAZIRLAYANLAR: UĞURCAN BARIŞ SELVER C. YILMAZ YASİN YAĞMAHAN

2 AMAÇ VE KAZANIMLAR: -ÇOCUKLARI ÇEVRESİNDEKİ OLAYLARI ANLAMANDIRMASINI SAĞLAMAK. -ÇOCUKLARDAKİ MERAK DUYGUSUNU GELİŞTİRMEK. -MADDENİN TEMEL KAVRAMALRINI ÖĞRETMEK. -ÇOCUKLARIN SIKLIKLA KARŞILAŞTIKLARI DURUMLARI YORUMLAMA YETENEĞİ KAZANDIRMA

3 MADDENİN HALLERİ MADDE NEDİR: Boşlukta yer kaplayan ve ağırlığı olan herşeydir. Çevremizdeki maddeler katı, sıvı ve gaz olmak uzere 3 haldedir. Örnek: yaşadığımız yer küresi, hava, su, taş, toprak vs. maddelerdir.

4 MADDENİN KATI HALİ: Maddenin belirli bir şekle ve hacme sahip en düzenli halidir. Dışardan bir etki olmadıkça şekilleri değişmez. Örnek: taş, sıra, kalem, masa MADDENİN GAZ HALİ: Gazlar gözle göremediğimiz,duyu organlarımızla hissetiğimiz maddelerdir. Örnek: helyum gazı, oksijen, hava, doğalgaz, duman örnektir.

5 MADDENİN SIVI HALİ: Maddenin ana hallerinden biridir. Belli bir şekli olmayan bulundukları kabın şeklini alırlar. Akışkandır. örnek: Su, çay, kahve, kolonya,meyve suyu vb.

6 HAL DEĞİŞİMİ HAL DEĞİŞİMİ NEDİR? Maddelerin hal değiştirmesi sırasında hangi özellikleri değişir Bir maddenin katı, sıvı ve gaz halleri arasında geçişler yapmasına hal değişimi denir. ERİME : Bir maddenin katı halden sıvı hale geçişine erime, erimenin meydana geldiği sıcaklığa erime sıcaklığı denir. DONMA : Bir maddenin sıvı halden katı hale geçmesine donma, donmanın meydana geldiği sıcaklığa donma sıcaklığı denir.

7 YOĞUNLAŞMA : Bir maddenin gaz halden sıvı hale geçmesine yoğunlaşma, yoğunlaşmanın meydana geldiği sıcaklığa yoğunlaşma sıcaklığı denir. SÜBLİMLEŞME : Bir katının sıvı hale geçmeden gaz hale geçmesine süblimleşme denir. Naftalin ve tuvaletlerde kullanılan katı koku gidericiler buna örnektir.

8 BUHARLAŞMA : Sıvı maddeler çevrelerinde ısı alarak gaz hale geçerler. Bir maddenin ısı alarak sıvı halden gaz hale geçmesine buharlaşma denir.

9 Gazdan Sıvıya > bulutlardan yağmur yağması (yoğunlaşma)
HAL DEĞİŞİMİNE ÖRNEKLER; Gazdan Sıvıya > bulutlardan yağmur yağması (yoğunlaşma) Sıvıdan Katıya > suyun donup buz kütlesi olması (donma) Sıvıdan Gaza > suların buharlaşması (kaynama) Katıdan Sıvıya > buzun eriyip su olması (erime) Katıdan Gaza > naftalin (süblimleşme)

10 ERİYEN VE ERİMEYEN MADDELER
AMAÇ VE KAZANIMLAR: -Gözlem yapabilme kabiliyeti gelişir. -Nesne durum ve olaya dikkatini verir. -Nesne durum ve olayla ilgili tahminde bulunur. -Neden sonuç ilişkisi kurar. -Dinlediklerinin ve izlediklerinin anlamını kavrar.

11 TEŞEKKÜRLER


"Konu: maddenin halleri ve hal değişimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları