Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN HALLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN HALLERİ."— Sunum transkripti:

1 MADDENİN HALLERİ

2 Maddenin Halleri Boşlukta yer kaplayan ve duyularımız ile
algılayabildiğimiz varlıklara madde denir. Etrafımızda gördüğümüz tüm canlılar, cansızlar, içtiğimiz su, yaktığımız petrol birer maddedir. Maddeleri özelliklerine göre üçe ayırırız. Katı Sıvı Gaz

3 Katı Maddeler ve Özellikleri
Etrafımızdaki masa, sandalye, kalem, kitap gibi dokunduğumuz zaman bize sert gelen cisimlere katı madde diyoruz. Katıların hacimleri, şekilleri ve kütleleri değişmez. Bir tuğla dışarıdan bir etki ile parçalanmadıkça nerede olursa olsun şeklini ve hacmini değiştirmez.

4 Katı Maddeler ve Özellikleri
Katı maddelerin belirli bir şekilleri vardır. Konuldukları kap değiştiğinde şekillerinde bir farklılık olmaz, bulundukları kabın şeklini almazlar. Dışarıdan bir etki olmadıkça da katı maddelerin şekilleri değişmez.

5 Sıvı Maddeler ve Özellikleri
Su, petrol, kolonya, zeytinyağı gibi maddeler sıvı maddelerdir. Sıvı maddeler bulundukları kabın şeklini alırlar. Sıvı maddeler akışkandır. Sıvı maddeler sıkıştırılamazlar.

6 Sıvı Maddeler ve Özellikleri
Sıvı haldeki maddeler kap değiştikçe şekil değiştirir. Yere döküldüğünde ise yayılarak yüzeyin şeklini alır.Bu nedenle sıvıların belirli bir şekli yoktur, konuldukları kabın şeklini alırlar ve akışkandırlar.

7 Gazlar ve Özellikleri Hava, oksijen, hidrojen gibi maddeler gaz maddelerdir. Gaz maddeler sıkıştırılabilirler. Gaz maddeler sıvılardan daha akışkandır. Gaz maddeler sıvılar ve katılardan daha hafiftir.

8 Gazlar ve Özellikleri Hava gaz halindedir. Havayı göremesek de birçok olayla fark ederiz. Soluk alıp verdiğimizde akciğerlerimize dolan madde havadır. Havanın varlığını rüzgar, fırtına gibi hava olaylarında da hissederiz. Denize daldığımızda çıkan kabarcıklar, bisiklet veya araba tekerleğinin şişmesi de hava varlığını açıklar.

9 Maddenin Halleri GAZ KATI SIVI


"MADDENİN HALLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları