DİKKAT RADYASYON VAR! GRUP MUTANT.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BTO 310 TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI
Advertisements

BAŞLIK METNİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN 25. DÜNYA ÜNİVERSİTELER KIŞ OYUNLARI ERZURUM 2011 VE BRANŞLARI HAKKINDAKİ.
HÜCRESEL TELEFONLAR VE RADYASYON
Meriç Belediyeler Birliği
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
Teknoloji Omnibus Teknoloji kullanıcıları raporu Mart 2007.
Yıldız Teknik Üniversitesi
Cep Telefonlarının Yaydığı Radyasyon ve Sağlık Riskleri
Sakarya Üniversitesi personelinin tütün kontrol yasasına uyumunu ve farkındalığını değerlendirmeye yönelik anket sonuçları Pınar Pazarlı Sakarya Üniversitesi.
KnowTech3D 3 Nisan 2014.
GEÇMİŞTE VE GÜNÜMÜZDE PAYLAŞTIĞIMIZ AVRUPA TOPLU ANKET SONUÇLARI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, KÜTAHYA GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ, GAZİANTEP HARRAN ÜNİVERSİTESİ,
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1.TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI ÖĞRENCİ ANKETİ.
TEKNOLOJİNİN GÜNLÜK HAYATIMIZDAKİ YERİ
Bilgisayar ? BİL 110 Bilgisayara Giriş Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
İLKÖĞRETİMDE ÖĞRETMENLERİN TEKNOLOJİYE YÖNLENDİRMEDEKİ BAKIŞ AÇILARI
HOŞGELDİNİZ. HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Sivas CÜ İlâhiyat Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Sivas CÜ İlâhiyat.
 Demet Cengiz, “Bilişim Teknolojilerinin Öğrenciler Tarafından Kullanılmasını Sağlayacak Unsurların Belirlenmesi,” TBD Bilişim Kurultayı, Ankara, Eylül.
EN İYİ MESLEKLER YARIŞI
Kaynak Gösterme Teknikleri
HIV+ Farkındalık Araştırması Raporu.
ELEKTROMANYETİK SAĞLIK
(TODUP Grup C-1) GRUP KAZASIZ BELASIZ.
Grubal Enfeksiyon Gururla Sunar…….
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
FEN VE FİZİK EĞİTİMİ SEMPOZYUMU Fen Fakültesi Konferans Salonu
Öğrenci sayıları ve verilen dereceler Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Program Kayıtlı öğrenci sayısı Mezun sayısı Tekstil.
PROTOKOL.
T-TTO İstanbul ticaret üniversitesi ve TTO yapılanması
YAZAR: Aylin TUTGUN ÜNAL
Grup Ultraviyole (TODUP Grup C-4)
Edirne Koleji Rehberlik Servisi Elektrik-Elektronik Mühendisliği MF-4 Edirne Koleji Rehberlik Servisi.
Tüketici Trend Araştırması Aralık 2009 Sosyal Telefon.
Hacettepe Üniversitesi Hacettepe Sanat Müzesi
FATİH ERDOĞAN. Fatih Erdoğan 23 Nisan 1954'te İzmir'de doğdu. Yaşamının geri kalanını İstanbul'da geçiren yazar, Kültür Koleji ve 1973'te Robert Kolej'den.
OBEZİTE PİŞMANLIKTIR Dönem I TODUP çalışması
Düşünme Becerileri ve Eleştirel Düşünme
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
GERÇEKLEŞEN DÜŞLER.
BİR ORGAN BİR HAYAT.
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
MELİH PEŞİNCİ 4/C 232. NASIL OLUNUR? Liseyi bitirmek. Üniversite sınavlarını kazanmak. Elektronik Mühendisliğini kazanmak ve bitirmek gerekmektedir.
Türkiye’den Program Örnekleri. Tıp Bilişimi Eğiticisi Kim Olacak?
Abra-Kadavra A4 Grubu Toplumsal Duyarlılık Projesi
FİZİK MÜHENDİSİ TANIM Doğadaki maddelerin yapısını ve
MDK ALT YAPI KIYASLAMA ÇALIŞMA GRUBU
14.ULUSAL TURİZM KONGRESİ 2013 YILI BİLDİRİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Prof. Dr. A. Celil ÇAKICI Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi.
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER
GRUP HAŞ… TOPLUMDA İLK YARDIM BİLİNCİ. Bakanlık aşamasında tıkandı… Huzur evinde kalan yaşlı bireylerde depresif semptomlar ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi.
DUMANSIZ GELECEK Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Nükleer Tıp Teknikleri Bölümü Öğrencileri Emre OĞUZ Ömer ÖZKAY Hüseyin.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ SENATO SUNUMU
ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ
İstanbul Teknik Üniversitesi, teknik öğretimde 239 yılı aşan parlak geçmişi, çağdaş eğitim ortamı, güçlü akademik kadrosuyla Türkiye'de mühendislik,
TEKNOLOJİNİN OLUMLU VE OLUMSUZ ETKİLERİ
7. BÖLÜM KAVRAM, BECERİ ve SOSYAL BECERİ ÖĞRETİMİ ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK.
İTÜ Telsiz Haberleşme Araştırma Laboratuvarı (THAL) SIU 2015, Malatya BAŞLIK ………… BAŞLIK DEVAMI…. DEVAMI…. YAZAR 1, YAZAR 2, …. E-POSTA: {yazar1,
ADANA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ÇEVREMİZİ KORUYALIM.
ÇEVREMİZDEKİ TEKNOLOJİK ALETLER İYİ Kİ VAR !
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ, 2015 NİSAN 2016.
TBMM’YE BİREYSEL BAŞVURU YOLLARININ TANITILMASI VE DESTEKLENMESİ PROJESİ 1 Mayıs Mayıs 2016.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ III.OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU
AKTİF OL RADYOAKTİF OLMA!
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
Fatma GÖLPEK SARI Fırat KIZILTEPE Gülhan DÖNMEZ
Analog Elektronik Hafta 1
Grup ‘kan kardeşİm’ TODUP E1
KONULAR GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR ? NASIL YAPILIR? TEKNOLOJİK ATIKLAR NELERDİR? TEKNOLOJİK ATIKLAR HAKKINDA NE BİLİYORUZ? E ATIK NEDİR? ELEKTİRİKLİ VE ELEKTRONİK.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

DİKKAT RADYASYON VAR! GRUP MUTANT

HAZIRLAYANLAR N. Nergis Toplar İdil Yörük Melike Türkmen Kubilay Kanat İsmail Araba Ayşenur Büyükçakıroğlu Fatma Topaloğlu Meral Cesur Buğra Aydınç Şükran Karakaya M. Aylin Aydemir Danışman Öğretim Üyesi: Dr. Fetiye Kolaylı

AMAÇ Radyasyon hakkında farkındalık yaratmak Radyasyonun hayatımızdaki yerini araştırmak Çocukları radyasyon konusunda bilinçlendirmek Çocukların telefonu ve bilgisayarı daha dikkatli kullanmasını sağlamak ve kullanımı azaltmaya teşvik etmek

YÖNTEM İnsanları radyasyon hakkında bilgilendirme amaçlı anket yapmak Çocukları bilinçlendirme amaçlı sunum yapmak

Günümüzde ve gelecekte, hayatın birçok alanında radyasyonun kullanımı kaçınılmazdır.

Radyasyonun sağlığa olumsuz etkisi çok fazla!

Sigaranın pek çok zararından biri de içindeki radyoaktif maddelerin soluma yoluyla insan vücuduna alınmasından kaynaklanmaktadır.

Saç kurutma makinesinden mikrodalga fırınına birçok teknolojik alette de radyasyon mevcuttur.

Cep telefonunun uzun ve kısa süreli kullanımına bağlı olarak fazlasıyla kötü etkisi vardır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün son kararına göre tehlike açısından cep telefonlarını 2B grubuna dahil etmiş. Yani “kanserojen olma ihtimali var” grubuna dahil edilmiş.

Radyasyondan korunmak elbette mümkün… 16 yaşın altındakilerin cep telefonu kullanmamaları, zorunlu olması halinde ise günde 10 dakikayı geçmemesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilmektedir.

Radyoaktif atık yönetimi, atıkların radyoaktivite seviyelerine göre sınıflandırılmasıyla başlar.

Radyoaktif radyasyon etkisini absorbe edebilen malzeme üretilmesi ve zararlı atıkların değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Sunumumuz Odtü Geliştirme Vakfı Özel KYÖD İlköğretim Okulu’nda çocukları radyasyon hakkında bilinçlendirmek için sunum yaptık. Bu sunumda ; Sigarada, teknolojik aletlerde, çevremizde bulunan radyasyondan Sağlığa etkilerinden Radyoaktif atıkların depolanmasından Radyasyon tutucu maddelerden Yanlış bildiğimiz bilgilerden Ve korunma yollarından bahsettik.

Araştırmamızda ‘Besin maddelerinde bulunan radyasyon’ ile ilgili kısmı çocukların yemek yemesini etkilemesinden çekindiğimiz için çocuklarla paylaşmamayı tercih ettik.

Okulda Gözlemlediklerimiz Konumuz çocuklar tarafından çok ilgi gördü. Güzel bir dinleyici kitlesine sahiptik. Sunumdan sonra çocuklardan sorular aldık. Ağırlıklı olarak radyasyondan korunma üzerinde durdular. Sunumdan öğrendikleriyle nasıl korunacaklarıyla ilgili fikirler ürettiler. Ayrıca radyasyon depolama yöntemiyle de oldukça ilginç fikirleri vardı.

Sunum bittikten sonra çocuklar bunları daha önce bilmediklerini söylediler ve sunumumuz için teşekkür ettiler.

ANKET

Hastanede sıra bekleyenlerle radyasyon hakkında anketimizi yaptık. Sonuçlarımız; Sigara içenlerin oranı %38 olarak belirlendi. %34’ü sigaranın içinde radon gazı olduğunu biliyordu.

Telefonunu uyurken kapatanların oranı sadece %5 olarak belirlendi. Mikrodalga fırın kullanılırken önünde durulmaması gerektiğini %53’ü bilmiyordu.

Dizüstü bilgisayar kullanıcıların %55’i masada kullandığını söyledi. Kişilerin hemen hemen yarısı (%48) kaktüsün radyasyonu emdiğini düşünüyordu.

ANKETTEN GÖZLEMLEDİKLERİMİZ Ankete göre sigara kullananların içindeki bazı maddelerden habersiz olduğu sonucuna vardık. Mikrodalga, çamaşır makinesi gibi (televizyon, cep tel. gibi aletlerin dışında) elektronik aletlerin radyasyon yaymadığı düşüncesindeydiler.

KAZANIMLARIMIZ Sunumu hazırlarken yaşantımızda her an radyasyona maruz kaldığımızı biliyorduk fakat bunun insan sağlığına olan etkilerini daha ayrıntılı bir şekilde öğrendik. Öğrendiklerimizi bir gruba aktarmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadık.

KAYNAKÇA Doğu Akdeniz Üniversitesi Dergisi Yıl:3 Sayı:25 Aralık 2011 Mühendislik Fakültesi Dekanı, Mobil Haberleşme Uzmanı Dergi: Kahramanmaras Sutcu Imam University Journal of Engineering Sciences Cilt:16 Sayı:1 2013/8/17 Yazarlar: Hanifi BINICI, Hüseyin TEMIZ, Ahmet SEVINC, Mustafa EKEN, Adnan KUCUKONDER, Taner ERGUL. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü. Yazarlar: S.Altın ve H.Y.Kaptan Algüneş, Ç., 2002. Radyasyon Biyofiziği.1. Basım. Edirne: Trakya Üniversitesi Yayınları No: 51, 59-62. Daşdağ, S., Çelik, S., 1990. Mikrodalgaların biyolojik etkileri ve güvenlik standartları, Çevre Sorunlarının Boyutları "90" Sempozyumu, Diyarbakır. Gençay, Ş., 1994. Nükleer Elektrik ve Çevre, Elektrik Enerjisi ve Teknolojileri Sempozyumu, İTÜ Yayınları, İstanbul. Göksel, S., 1973. Radyasyonun Biyolojik Etkileri ve Korunma, İ.T.Ü. Matbaası, İstanbul. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi Cilt: 2 • Sayı: 2 • Nisan 2011 L. Sevgi, “Cep telefonları ve baz istasyonları ekseninde elektromanyetik kirlilik tartışmaları”, Denizli Belediyesi – Doğuş Üniversitesi Ortak Kültür Etkinliği, 8 Nisan 2011, Denizli.