Türkiye Linux Kullanıcı Grubu NFS & NIS Kerem ERZURUMLU Akademik Bilişim 2001.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar Ağları ve İnternet
Advertisements

1. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği
Kullanıcı ve Grup Yönetimi
Arama işlemleri ve Dosya İzinleri
TEMEL AĞ TANIMLARI.
FreeRADIUS ile Kimlik Denetimi
Sendmail Kerem ERZURUMLU Akademik Bilişim 2000.
Filezilla Client & Server
Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
İNTERNET VE İLETİŞİM.
Ağ ve Sistem Yönetimi Şubesi
Sendmail Kerem ERZURUMLU Akademik Bilişim 2000.
Temel Linux Sunucusu Kurulumu
Grup ilkesinin yerel düzenleyicisi Microsoft Windows XP' de, kullanıcı ve bilgisayar grupları için kullanıcı ve bilgisayar yapılandırmaları tanımlamak.
DOVECOT İLE IMAP VE POP3 SERVER KURULUMU
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
Dumlupınar Üniversitesi
SON KULLANICI HATALARI BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI SON KULLANICI HATALARI Cengiz Acartürk 03 Ekim 2003.
Kabuk ve Kısayollar BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
WEB SUNUCU KURULUMU.
BİLGİSAYAR AĞLARI.
Windows Server 2008’e Genel Bakış Microsoft Windows Server 2008, bilgi teknolojileri (BT) uzmanlarının altyapıları üzerindeki kontrollerini maksimum seviyeye.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
MERKEZİ KULLANICI TANIMA SERVİSLERİ Mustafa Atakan ODTU-BIDB Teknik Destek Grubu.
.NET Teknolojileri .NET mimarisi VB.NET, C.NET, C#.NET
Dosya İşlemleri BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
Sistem ve Ağ Yönetiminde Parola Yönetim Zorlukları
FREEBSD 6.2 Cihan Kömeçoğlu Enderunix Akademi
WINDOWS NT GENEL YAPISI
İŞLETİM SİSTEMİ WİNDOWS AYARLAMA Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dsi Baraj Orta Okulu.
Linux Kurulumu BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Kullanıcı Hesapları Aslı Ergün.
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ I
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
Kullanıcı ve Grup İşlemleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
Dosya İzinleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
Hayrettin Bucak Sistem yöneticisi TÜBİTAK ULAKBİM Ekim 2003.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Bilgisayar Ağları İki veya daha fazla bilgisayarın bir araya gelerek oluşturdukları yapıya bilgisayar ağı denir.
CensorNet Linux Internet Güvenlik Duvarı ve Kayıt Tutma Semineri
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş Dr. Şirin Karadeniz Çelebi Uluyol.
İKMAP İnternet 1 Ders Notu
TCP/IP Sorun Çözme ve Ağ Komutları
AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ
Ağlar ve Veri İletişimi
Yönlendirici (Router) Güvenliği
WİNDOWS SERVER 2003’te KULLANICI VE GRUP HESAPLARI.
Bilgisayar Bileşenleri
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Dosya sistemi, bilgisayarın sabit disk üzerindeki verileri düzenlemek için kullandığı temel yapıdır. Disk depolamanın temel birimidir. Disklerin kullanılabilmesi.
BM-308 Paralel Programlamaya Giriş Bahar 2016 (1. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
ÖMER ÜNALDI EDUROAM.
FAT VE NTFS DOSYA YAPISI
PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ. PARDUS  Pardus adı : Anadolu parsı adlı kediğillerden gelmektedir.
Bilgi İşlem Organizasyonu Güz Dönemi Server Çeşitleri ve Aralarındaki Farklar – Burak Eray KAYIŞ.
Ünite II: Bilgisayarı Kullanma ve Yönetme Basit Düzenlemeler Yapma Dosyaları Düzenleme Yazdırma.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMLERİ
 Active Directory, ağ kaynaklarını verimli bir şekilde yönetmenize olanak sağlayan, genişletilebilir bir dizin hizmetidir. Bu dizin hizmeti, ağda bulunan.
Paralel Programlamaya Giriş
HAZIRLAYAN HÜRREM SİNCAP
ACTIVE DIRECTORY.
LDAP ( LİGHTWEİGHT DİRECTORY ACCESS PROTOCOL )
Windows Server 2012 R2 FILE SERVER
Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
SANAL IP NUMARASI KULLANILAN KAMPÜS ORTAMINDA DNS KULLANIMI
FIRAT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
Sunum transkripti:

Türkiye Linux Kullanıcı Grubu NFS & NIS Kerem ERZURUMLU Akademik Bilişim 2001

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu Kapsam  NFS (Network File System),  NFS Nedir?  NFS’in Faydaları,  NFS Tarihçesi,  Sürüm 2 – Sürüm 3 Farkları,  Autofs Hakkında,  NFS’in Yönetimi,  Sistem yöneticisinin sorumlulukları,  Otomatik paylaşımı,  Dosya sistemlerinin bağlanması,  Komut satırından bağlama,  NFS sunucularının başlatılması/durdurulması,  Genel NFS sıkıntıları ve çözümleri,  NFS paylaşımlarının görüntülenmesi.

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu Kapsam  NIS (Network Information System)  NIS nedir?  NIS bileşenleri,  NIS alanları,  NIS yardımcıları,  NIS sunucuları,  NIS haritaları,  NIS istemcileri,  NIS ayarları:  Ana Sunucu,  İkincil Sunucu,  İstemci  Harita Güncelleme.

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NFS Nedir?  En kısa tanımı bilgisayarlar arasındaki dosya paylaşımı olurdu.  İstemci – Sunucu ilişkisi ile çalışan bir dosya sistemi havuzu.  NFS Sunucu: Kendi üzerinde mevcut olan dosya sistemini yerel ağdaki diğer makinaların kullanımına sunan bilgisayardır.  NFS İstemci: Mevcut olduğu yerel ağdaki bir NFS sunucusundaki bir dosya sistemine erişen bilgisayardır.  Bir PC hem sunucu hem istemci olabilir.  NFS istemcilerinin sabit diski olma zorunluluğu yoktur.  İstemi Sunucudaki verileri kullanır, kopyasını oluşturmaz.  NFS istemci ve sunucu aynı işletim sistemini çalıştırmak zorunda değildir.

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NFS Nedir?  NFS yanlızca dosya sistemlerini paylaştırabilir.  NFS yazıcı, modem gibi bilgisayar çevre birimlerini paylaşılamaz.  NFS’de platform bağımlılığı problemi yoktur.  NFS’de aynı alan iki defa paylaşılamaz.  NFS yaplaşımı için eğer arada güvenlik duvarı varsa NFS için izin verilmelidir.

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NFS’in Faydaları  Aynı dosyaların birçok bilgisayar tarafından kullanılmasına olanak kılar.  Veri depolama ihityacını azaltır.  Veri tutarlılığını ve bütünlüğünü sağlar.  Kullanıcılara kullanımı kolay ve şeffaf bir dosya erişim sistemi sunar.  Sistem yönetimindeki zorlukları azaltır.

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NFS Tarihçesi  NFS Sürüm 2  Solaris 2.5’ten önceki ve ilk NFS sürümü  NFS Sürüm 3  Sürüm 2’nin güncel halide denilebilir. Bir çokyenilik getirmiştir.  Sürüm 2 ile Sürüm 3 arasında oldukça fazla fark vardır.

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NFS v2 vs NFS v3  NFS2’de mevcut olmayıpta NFS3’de eklenen özellikler şunlardır:  NFS ACL desteği,  TCP üzerinden NFS,  Yerel ağ kilitleme mekanizması,  NFS büyük dosya desteği,  Kerberos v5 desteği,  WebNFS desteği,

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu Autofs Hakkında  Kullanıcılar yetkili kullanıcı olmadanda NFS kullanabilir.  Autofs “automountd” sunucusu aracılığı ile bağlama işlemini yanlızca gerekli olduğu zaman yapabilir.  Autofs işlemleri sistemin ön tanımlı bağlama dosyasından yapılır.

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NFS’in Yönetimi  Sistem yöneticisinin sorumlulukları,  Otomatik paylaşımı,  Dosya sistemlerinin bağlanması,  Komut satırından bağlama,  NFS sunucularının başlatılması/durdurulması,  Genel NFS sıkıntıları ve çözümleri,  NFS paylaşımlarının görüntülenmesi.

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu Sistem Yöneticisi Sorumlulukları  Hangi bilgisayarlarda hangi kaynakların hangi şekillerde paylaştırılacağının tespiti,  Hangi bilgisayarların sunucu, hangisinin istemci olacağına karar verilmesi,  Paylaşımın yanlızca gerekli durumlarda yapılması,  İlgili ayarların doğru ve en az erişim izni ile yapılması,  Yerel ağ’ın izlenmesi,  Autofs tespitleri,

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu Otomatik Paylaşım  Bir sunucunun dosyaları otomatik olarak paylaşabilmesi için paylaşılacak alanların Linux sistemine özgü olan “/etc/exports” dosyasında belirtilmesi gerekmektedir. Örn: /usrcarnage(ro),zer(rw)  Genel olarak tüm UN*X’lerde bahsi geçen dosya /etc/exports’dur ve formatı yukarıdaki gibidir.  /etc/exports dosyasında değişiklik yapıldıktan sonra “exportfs –a” komutu çalıştırılmalıdır.  Otomatik olarak bir alanın paylaştırılması ise “/etc/fstab” dosyası ile yapılır. Örn: zer:/usr/local/bin /usr/local/bin nfs Dizinyolu makinaadı(seçenekler) special mountp fstype options

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu Dosya Sistemlerinin Bağlanması  NFS İstemcilerinin NFS sunucularından öntanımlı bağlama işlemini yapabilmeleri için “/etc/fstab” dosyasında girdilerinin bulunması gereklidir. Örn: machine1:/usr/usrnfs special mountp fstype options

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu Komut Satırından Bağlama  NFS istemcileri komut satırından da NFS sunucularına bağlanabilir. Örn: mount –f nfs –t ext2 machine2:/usr/local /usr/local mount [-fnrsvw] [-t vfstype] [-o options] device dir

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NFS Sunucuları Başlatma/Durdurma  Linux’daki init.d içerisindeki nfs betiği NFS’i durdurup başlatır. Yukarıdaki satır NFS’i başlatır. Yukarıdaki satır NFS’i durdurur. # /etc/rc.d/init.d/nfs start # /etc/rc.d/init.d/nfs stop

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu Genel NFS Sorunları ve Çözümleri  İstemci sunucuya ulaşabiliyor mu?  Bir sunucu ismi andığınızda belirtilen IP doğru IP mi?  Sunucuda nfs çalışıyor mu? # /etc/rc.d/init.d/nfs status

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NFS Paylaşımlarını Görüntüleme  Yerel sunucu için  Uzak sunucu için # showmount –e localhost # showmount –e machine1

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu Yerel Makinada Bağlı Olan Noktaları Görmek  1. Nfsstat komutu ile  2. Mount komutu ile # nfsstat # mount

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NIS  NIS nedir?  NIS bileşenleri,  NIS alanları,  NIS yardımcıları,  NIS sunucuları,  NIS haritaları,  NIS istemcileri,  NIS ayarları  Ana sunucu,  İkincil sunucu,  İstemci  Harita güncelleme.

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NIS Nedir?  Kısa adı Yerel Ağ Bilgi Sistemleri (Network Information System)dır.  Mümkün olan bütün sistem ayarlarının bir merkezden yönetilebilmesine olanak tanımlanır.  Tüm NIS istemcileri NIS sunucusundaki haritaları (maps) kullanırlar.  Sistemlerin yönetimi açısından kolaylık ve esneklik sağlar.

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NIS Bileşenleri  NIS Alanları (NIS Domains)  NIS Haritaları (NIS Maps)  Servisler  ypserv (NIS Sunucusu)  ypbind (NIS Eşleme)  yppasswdd (Şifre Değiştirme)

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NIS Alanları  NIS sunucuları kendi aralarında alanları baz alarak konuşurlar.  Alan adları herhangi bir bir katar dizisi olabilir.  NIS alan adları ile DNS’in bir ilgisi YOKTUR.  NIS alanları büyük-küçük harf duyarlıdır.  Alan adları domainname komutu ile verilir.  Öntanımlı alan adı Linux ve bir çok UNIX’de NIS’i başlatan betikte belirtilir. # domainname bizim-yeni-alanimiz

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NIS Yapısı  Programlar:  ypcat – Belirtilen haritadaki tüm verileri listeler  ypwhich – Bağlı olunan NIS sunucusunu gösterir  ypinit – NIS haritalarını yaratır  ypmatch – Belirtilen harita içerisinde belirtilen anahtarlı veriyi arar.  yppush – Sunucudan İstemcilere haritaları günceller  ypdomainname – NIS alan adını gösterir/belirler  yppasswd – Eğer NIS üzerinden şifreler dağıtılıyor ise istemci bilgisayarlar üzerinden şifre değiştirmeyi sağlar,  yppoll – NIS haritasi ve sunucusu hakkında bilgi verir,

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NIS Sunucuları  Bilgisayarlar NIS’in 3 farklı türde elemanı olabilirler:  NIS Ana Sunucu (NIS Master)  NIS İkincil Sunucu (NIS Slace)  NIS İstemci (NIS Client)  Tüm bilgisayarlar NIS istemci olabilir.  Tüm sunucular aynı zamanda NIS istemci olabilir

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NIS Sunucuları  Basit tanımı ile bünyesinde NIS haritaları barındıran ve bunları isteyen kişiler ile paylaşan bilgisayardır.  İki türü vardır:  Master : Ana sunucudur. Mümkün olduğu sürece istemlere bizzat cevap verir.  Slave: İkincil sunucudur. Master sunucu cevap vermediği durumlarda devreye girerek cevap verir.  Genelde NIS sunucularının yedekli tutulması tavsiye edilir.  Bir alan için bir TEK ana sunucu olmalıdır.  İstenilen kadar ikincil sunucu olabilir.  İkincil Sunucu periodik aralıklar ile Ana sunucuyu yedekler.

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NIS Haritaları  NIS haritaları aktarılan verilerin ana kaynağıdır.  Her alan için bir grup harita tanımı yapılır ve bu haritalar alan adı ile belirlenmiş bir dizinde (“/var/yp/domainname”) tutulur.  Haritalar yanlızca Ana sunucuda yaratılır. Diğer sunucular ve istemciler bunları kopyasını alır.  Bazı harita örnekleri şu şekilde sıralanabilir;  Passwd,  Hosts,  Mail.aliases,  Services....

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NIS Haritaları  Normal koşullar altında NIS haritaları ikili (binary) biçemde saklanır.  Bu durumda NIS haritalarının içeriğini “ypcat” komutu ile öğrenmek mümkündür.  Dikkat edilmesi gereken nokta passwd haritasının içinde şifrelenmiş kullanıcı parolalarının da görüleceğidir. # ypcat haritaadı

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NIS İstemcileri  NIS istemcileri bilgisayarda çalışmakta olan işletim sistemine bağlı olarak 2 biçimde yapılabilir.  1. Daha yeni sistemlerde mevcut olan “/etc/nsswitch.conf” ile:  Bu durumda dosyayı örnek satırımızdaki gibi düzenlemek yeterli olacaktır.  2. Nsswitch.conf olmayan sistemlerde ise istenilen haritanın orjinal kaynağının sonuna “+” ile başlayan bir kayıt ekleyerek  Parolalarımız NIS ile paylaşılıyor. İstemcideki “/etc/passwd” dosyasının sonuna şu satır eklenmelidir. passwd: files nis +:*:::::

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NIS Ayarları  Özel haritalar yaratmak mümkündür.  NIS’e yönelik dizin ayarları “/var/yp/Makefile” dosyasındadır.  “/var/yp/Makefile” dosyasındaki “PWDIR=/etc” satırını değiştirerek NIS haritalarının öntanımlı /etc/passwd yerine başka bir dizindeki passwd dosyasını kullanmasını sağlayabiliriz.

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NIS Ana Sunucu Kurulumu  NIS Ana Sunucusu kurmak için “ypinit” programı “-m” parametresi ile çalıştırılmalıdır.  Bahsi geçen komut çalıştığında sıra ile belli sorular soracaktır. Bu sorulara cevap verildikten sonra NIS haritaları hazır olacaktır. Komutları çalıştırılarak NIS sunucuları devreye alınır. # /etc/rc.d/init.d/ypbind start # /etc/rc.d/init.d/ypserv start

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NIS İkincil Sunucu Kurulumu  İkincil Sunucu kurulumuda ana sunucu kurulumuna benzerdir. Tek fark “ypinit” programının “-s” parametresi ile çalıştırılacak olmasıdır.

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu NIS İstemci Kurulumu  Aynı ana sunucu ve ikincil sunucuların kurulumunda olduğu gibi “ypinit” komutu kullanılacaktır. Fakat çalıştırılacak olan parametre “-c” olacaktır.

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu Harita Güncellemeleri  “/var/yp” dizininde çalıştırılacak olan her “make” komutu haritaların güncellenerek ikincil sunuculara ulaştıracaktır.  İstemciler için değişen birşey olmayacaktır.

AB’ Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu Seminer Sonu Bu seminerin ppt ve html formatındaki notlarına adresinden ulaşabilirsiniz. Kerem ERZURUMLU