Okumada Anlamaya Engeller (Metin)‏

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖFKE DUYGUSUNUN TANINMASI VE KONTROL EDİLMESİ
Advertisements

Hızlı Okumanın Tarihçesi
HABER YAZILARI.
=>PARAGRAFTA ANLAM<=
Okumada Anlama Hazırlayan: Jocelyne GIASSON Böl. 2 : Okumada anlama öğretimi için bir model Belirgin öğretim. De Boeck, 1996 ve 2008.
hazırlayan: Jocelyne GIASSON
GENÇLERDE ÖZGÜVEN GELİŞİMİ.
Bu proje Lifelong Learning Programı çerçevesinde Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilmiştir, Comenius ( ) Kullanma Kılavuzu OKUMAK, Bir aktif.
Okumada Anlama Jocelyne GIASSON Böl. 1 : Okumada bir anlama modeli De Boeck, 1996 et 2008.
ÖĞRENMEYİ ÖĞRENME.
Avrupa Projesi A dan Z ye Sözcüklerle ilgili davranış !
International Federation of Accountants Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu IFAC Tercüme Süreci ve Bölgede Yapılan Tercümelerin Durumu Jan Munro, Kıdemli.
Başlıca Öğrenme Stratejileri
KRİTİK (ELEŞTİREL) DÜŞÜNMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER TEMEL İNSANİ ENGELLER
OKUMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç. Dr. Dilek BELET.
ANLATIM TÜRLERİ DENİZLİ LİSESİ (ANADOLU STATÜSÜ)
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
Yanlışları azaltmanın yolları nelerdir?
Konuşma Becerisini Geliştirici Yöntem ve Teknikler
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI
FOTOĞRAF, GERÇEKLİK VE GERÇEĞİN TEMSİLİ
Öğretim Durumlarını Planlama
ETKİLİ OKUMA.
TÜRKÇE / Paragrafın Anlam Yönü
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
ÇATIŞMA ÇÖZME ve İLETİŞİM STRATEJİLERİ
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
Okulöncesi dönemde okuma yazmaya hazırlık çalışmaları
BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
KÜTÜPHANE VE İLGİ ALANI
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
18 Adımda Test Çözme Becerisi
E Kitap Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık. E kitaplar, bilgisayar, tablet, telefon, okuyucu gibi elektronik araçlarla görüntülenebilir kitaplardır.
Özlem DÜZGÜN Psikolojik Danışman. Yerleştirme sınavları içerik bakımından oldukça fazla konu kapsayan, psikolojik olarak ise bireyde gerginlik yaratan.
Yönetim Fonksiyonları
1 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. 2 İLK BAŞTA BİLMENİZ GEREKENLER.
HANGİ DERSE NASIL ÇALIŞMALIYIM?
KISIM 4 Sınıfta Biliş. KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 12 Öğrenmek İçin Okuma.
Yaratıcı Düşünme ve Eğitimi
HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
n Düzey: n Düzey: Lise 1. Sınıf öğrencileri n Genel Hedef: n Genel Hedef: Karar verme becerisini geliştirmelerini sağlayabilme. n Oturum Sayısı: n Oturum.
DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI
KISIM 4 Sınıfta Biliş. KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 11 Okumayı Öğrenme.
KİŞİLERARASI İLETİŞİM
ANLAMA TEKNİKLERİ: OKUMA EĞİTİMİ
YÖNTEMLERİ ETKİLİ ÖĞRENME.
YETERLİK VE MODÜL TABLOSU
BÖLÜM 6 Kültür, Çeşitlilik ve Değerler. BÖLÜM 6 Kültür, Çeşitlilik ve Değerler.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
BİLİŞSEL GELİŞİM: İYİ SEYİRLER .
Okuma bozukluğu olan çocuklar kelime tanıma, okuduğunu anlama ve tipik olarak da yazarken harf karıştırırlar. Bir yazıyı sözlü olarak okuduklarında yaşıtlarından.
ENGELLİLER VE SPOR  Bilindiği gibi spor, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için gerekli bir uğraştır ve tüm insanlar için önemlidir. Ancak sporun, engelli bireyler.
SOSYAL BİLİŞ.
ISO 9001:2015 standardı – Maddelerinin Tanıtımı
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
HIZLI OKUMA VE ANLAYARAK ÖĞRENME KURSU Bölüm-1/2/3
VE İŞTE DİĞER 6 BECERİ.
HABERİN NİTELİKLERİ DOĞRULUK
ISO 9001:2015 standardı – Maddelerinin Tanıtımı
Öğretim Tasarımı Analiz.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ YGS ve LYS test tekniğine dayalı sınavlardır. Bu sınavlarda başarılı olmak test çözme becerisi kazanmayı gerektirir.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI
Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu
Üst Düzey Zihinsel Özellikler
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
Sanat dikey düzlemde (paradigmatik) gerçekleştirilen bir yaratıcılıktır, bir farklılıktır. Bu da güncel, herkesin söylediğinden, yaptığından farklı bir.
Sunum transkripti:

Okumada Anlamaya Engeller (Metin)‏ Birkaç düzeyde ortaya çıkar : Bu Signesetsens projesinde işlenmeyen engeller Nöro-fizyolojik düzeyde pedagojide (okur -metin -bağlam)‏ J. Giasson tarafından listelenen ve Signesetsens ile (kısmen de olsa) işlenen engeller.

Çeşitli hasarlar engel oluşturabilir Bir anlamı üretmek için, bilgi bir yol takip eder : Algılama girişleri Beyne iletilmesi ve beyin tarafından aynı zamanda bir kaç yerde birden işlenmesi Algılama girişleri Anlam üretimi  zevk üretimi Çeşitli hasarlar engel oluşturabilir Signesetsens'da işlenmeyen engeller

Bu yolun bilmeyle ilgili yönü : 2 1 Sözcükleri saptama becerisi Sözcükleri tanıma becerisi Aynı anda gereken becerilerin çokluğu – ayrıntılar izleyen diapolarda + Anlam üretimi  zevk üretimi Sözcük gurubu olarak okuma becerisi + Signesetsens tarafından kısmen değinilen engeller – = Okuma akışkanlığı (Bkz.J. Giasson, Böl.3)‏ Disleksiye değinilmiyor

Signesetsens'da işlenen engeller Zorluk ( engel) : Neye ? Anlam göstergelerinin saptanması (tümce, paragraf, metin, kitap düzeyinde)‏ (Giasson, Böl.3 – 5 – 6 – 7)‏ Tümce, paragraf, metin, kitap düzeyinde tutarlılık göstergelerinin saptanması (= bağlantı kurma) : 3 engel : referans bağlantı araçları birbirinin içine geçme (metin ya da kitabın ötesinde bile)‏ (Giasson, Böl. 4 – 5 – 6 – 7 - 8)‏

Zorluk ( engel) : Neye ? (devam): Sözcükleri somut çağrışım olarak tercüme etmek (Giasson, Böl. 8)‏ Metnin verdiği bilgiyi kendi bilgileriyle bütünleştirmek. (Giasson, Böl. 8)‏ Metin üzerine düşünmek, bir yargıya varmak, … (Giasson, Böl. 8)‏ Kendi süreçlerine göre ve iyi bir anlama için gerekli süreçlere göre daha « ötede » bir tutum almak (Giasson, Böl. 9)‏

Zorluk ( engel) : Neye ? (devam): İyi bir anlama için şart olan eski bilgilere başvurmak, bu bilgilerin miktar ve kalitesini arttırma zorluğu Dil bilgisi Metin yapıları hakkında bilgi Hayat, dünya, kültür bilgileri, … (Giasson, Böl. 1 - 10)‏ Yeter derecede sözcük bilmek ve bunların miktarını arttırma zorluğu (Giasson, Böl. 11)‏

Zorluk ( engel) Neye bağlı ? Okuyucunun dugusal yapısı : kendine güven, risk göze alma yeteneği, okumanın temsili, okuma niyeti,vb. (Giasson, Böl.1)‏ Okuma niyetine bağlı : lHangi projelerle okuma ? (Giasson, Böl. 1 ) Ve son olarak, okumada anlama engellerinin şeması :

Sözlü hale getirme projesi Hafızaya kaydetme projesi Sözlü hale getirme projesi Toptan anlam projesinin olmaması Hangi okuma niyeti ? Metni somut çağrışımlar haline getirmede sorun, bilgiyi bilgileriyle bütünleştirmede, metin hakkında düşünmede sorun Anlam göstergelerini saptama sorunu Bir metni anlama zorlukları Öte bir tutum benimsemede sorun Anlam varsayımları ortaya koyme sorunu. Özgüven eksikliği, okumanın kötü temsil edilmesi, … okurun duygusal yapısı Asgarî sözcük bilgisinden yoksun olma Tutarlılık göstergelerini saptama sorunları : Eski bilgilere atıfta bulunma sorunu : referanslar Dil bilgisi Metin yapıları hakkında bilgi Hayat bilgisi+kültür Bağlantı araçları Zımnî olan, birbirinin içine geçme