PERSONELİN SEÇİM SÜRECİ VE İŞLEMLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MALİYE KULÜBÜ KARİYER PLANLAMA MERKEZİ ÖZGEÇMİŞ HAZIRLAMA TEKNİKLERİ
Advertisements

İnsan Kaynakları Yönetimi
ERK İSG&İK –
KİŞİSEL SATIŞ Müşteri istek ve ihtiyaçları doğrultusunda gösterim ve ikna etmeye dayalı tutundurma çabalarına kişisel satış denir.
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
ETKİLİ İŞ GÖRÜŞMESİ TEKNİKLERİ
İNSAN KAYNAKLARI TEMİN VE SEÇİMİ
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Öğrenen Kişi ve Bağlam Analizi
Techno IK Modülleri Aday Yönetimi Personel Sağlık Yönetimi
ERK İSG&İK – –
İNSAN KAYNAKLARI SAĞLAMA VE SEÇME
4. Personel Bulma ve/veya Personel Seçme
REHBERLİK DERS II.
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
Prof. Dr. Zeyyat SABUNCUOĞLU
1 5. Bölüm İnsan Kaynakları Yönetiminin Teknik Kapsamı-2.
PROGRAM TASARIMI
Koordinatörler Toplantısı - 29 Kasım 2007 Yerleştirme (Staj) Hareketliliği Yrd.Doç.Dr.Sevinç HATİPOĞLU Erasmus Öğrenci Sorumlusu
ETKİLİ CV HAZIRLAMA FATMA ÖZGE KOÇAK.
PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
2 - ÖLÇME ARAÇLARININ TAŞIMASI GEREKEN NİTELİKLER
MESLEK NEDİR ? Meslek ,bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı,kuralları toplum tarafından belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan bilgi ve becerilere.
Ankara Çalışma ve İş Kurumu Çankaya Hizmet Merkezi
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ
İş Analizi ve İş Dizaynı
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
BÖLÜM 5 İşgören Değerlendirme ve Seçme Yöntemleri.
HAZIRLAYAN:AYŞE KERETLİOĞLU YUNUS EMRE TAŞTI
Personel Bulma ve Secme
DİĞER TUTUMLAR.
İnsan Kaynakları Yönetimi
ELEME,SEÇME,SIRALAMA!
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME.
Örgütsel Kariyer Planlaması
Ö ğ retim Üyesi Dı ş ındaki Ö ğ retim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalar GÜMÜ Ş HANE ÜN İ VERS İ TES İ REKTÖRLÜ Ğ Ü PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
SAĞLIK İŞLETMELERİNDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
YÖNETİCİ BULMA ve YERLEŞTİRME
HAVA HARP OKULUNA NASIL GİRİLİR?
BAŞVURU SAĞLAMA VE SEÇME
AKTS Hesaplaması.
İNSAN KAYNAKLARI SAĞLAMA VE SEÇME
DENİZ HARP OKULUNA NASIL GİRİLİR?
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
İnsan Kaynakları Yönetiminin
BİLİM SANAT MERKEZİ TANILAMA SÜRECİ
Havacılıkta İnsan Kaynakları Eğitimde 4. hafta, fiilen 3
YÜKSEKÖĞRETİM ÜST KURULUŞLARI İLE YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI PERSONELİ GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİ ODTÜ – PDB
KARİYER YÖNETİMİ WEB SİTELERİ
İnsan Kaynakları Yönetimi
LKS (Liselere Kayıt Sistemi)
Kurumlararası Yatay Geçiş
İŞE ALIM SÜRECİ. Sunumun İçeriği İşe alım ihtiyacını belirleme Yeteneğe ulaşmak Yeteneği seçmek Yeteneği organizasyona yerleştirmek Yeteneğin organizasyona.
BİLİM SANAT MERKEZİ TANILAMA SÜRECİ
Eğitim; bireyin içinde yaşadığı toplumda yeteneğini, tutumlarını ve olumlu değerdeki diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçler toplamıdır. Bireyin.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
ÖZGEÇMİŞ-MÜLAKAT işsizlik KUYUMCU -TASARIMCI tezgahtarlık
Bireyi tanıma ve teknikleri
İnsan Kaynakları Yönetiminin
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
REHBERLİK DERS II.
Araştırma Modeli. İç Geçerliği Etkileyen Faktörler (Büyüköztürk vd., 2013; Karasar, 2005) 1. Zaman: Denenen bağımsız değişken dışında kalan önemli diğer.
İş görüşmelerinde nelere dikkat edilmeli?
Sunum transkripti:

PERSONELİN SEÇİM SÜRECİ VE İŞLEMLERİ

ADAY HAVUZU OLUŞTURMA A. ADAY KAYNAKLARI İŞLETME İÇİ KAYNAKLAR İŞLETME DIŞI KAYNAKLAR

İŞLETME İÇİ KAYNAKLAR TERFİ, TRANSFER İŞ ZENGİNLEŞTİRME İŞ GENİŞLETMESİ

RESMİ ÖZEL ELEMAN TEMİN ETME KURULUŞLARI MESLEK KURULUŞLARI DIŞ KAYNAKLAR RESMİ ÖZEL ELEMAN TEMİN ETME KURULUŞLARI MESLEK KURULUŞLARI EĞİTİM KURUMLARI VE TAVSİYELER, İNTERNET, İLAN

İLAN YOLUYLA ADAY TOPLAMA İşletmenin Ünvanı ve Çalışma Alanı Görev Ünvanı Adayda Bulunması Gereken Özellikler Başvuru Biçimi ve Başvuru Şartları Son Başvuru Tarihi Çalışma Yeri Gizlilik Güvencesi Başvuru Adresi

II. BAŞVURUNUN KABULÜ VE ÖN ELEME Gerçekçi bir seçim havuzunun oluşması, personel seçim çalışmasının adayları değerleme safhasının işlemeye başlaması için başvuruların elenmesi ve uygun olanların seçim havuzuna dahil edilmesi gerekir.

Yazılı Başvurularda Kabul Kişisel Başvuru ve Kabul A. Başvuruların Kabulü Yazılı Başvurularda Kabul Kişisel Başvuru ve Kabul B. İş İstek Formu Yetkinliğe Dayalı İş İstek Formu

III. Ön Eleme ve Kesin Aday Havuzunu Oluşturma Ön eleme çalışması, yazılı başvurularda, adayın göstermiş olduğu özgeçmişinde bulunan iş tecrübesi, aldığı eğitim ve kişisel bilgilerin eleman aranan pozisyonun gerekleriyle karşılaştırılması ile yapılır. Adayın özellikleri uygun görülürse, aday kesin seçim havuzuna dahil edilir.

PERSONEL SEÇME VE YERLEŞTİRME

I. BAŞVURULARIN KABUL EDİLMESİ Başvuru formu dolduran adayların özgeçmişleri üzerinden ön eleme yapılır.

II. TEST ÇEŞİTLERİ Zeka Testleri Yetenek Testleri Kişilik Testleri İlgi Testleri Başarı Testleri

III. MÜLAKAT(GÖRÜŞME) Belirli bir pozisyon için başvuruda bulunan kişinin, o iş için başarılı olabileceğini gösteren bilgi, beceri ve deneyime sahip olup olmadığını belirlemek amacıyla, sınırlı bir zaman diliminde gerçekleştirilen kişilerarası etkileşim sürecidir. Görüşme Teknikleri Yapılandırılmamış Görüşmeler Yapılandırılmış Görüşmeler Toplu (Grup) Görüşmeler Baskılı (Stres) Görüşmeler

IV. DEĞERLENDİRME Görüşme sona erip adaylar çıktıktan sonra, ayrıntılar görüşmecinin belleğinde canlılığını sürdürürken görüşmeci, hemen adayı değerlendirme görevini yerine getirmelidir. Görüşmenin bu evresi, görüşmeyi yapan kimsenin görüştüğü kişiler hakkında edindiği izlenimleri ve aldığı notları karşılaştırma ve görüşmenin amacına uygun olan adaylar hakkında olumlu kanaatleri saptamaya ilişkindir.

V. REFERANS ARAŞTIRMASI Belirli bir aşamaya gelinceye kadar aday hakkında edinilen izlenimler olumlu ise, adayın başvuru formunda ve görüşme sırasında önceki iş yaşamı ve öğrenimi konusunda yaptığı açıklamaların doğru olup olmadığı incelenebilir.

VI. ADAYIN SAĞLIK KONTROLÜ Gelecekte oluşabilecek meslek hastalıklarının adayda ne derece var olduğunun saptanmasını sağlar. İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler, bazı meslek grupları için sağlık kontrolü yapılmasını zorunlu tutmuştur.

VII. SEÇİM KARARININ VERİLMESİ Basit Yöntem: Görüşmede adaylardan elde edilen bilgi ve izlenim değerlendirilir, puanlara dönüştürülür ve sıralaması yapılır. Karşılaştırmalı Yöntem: Adayın iş başvuru formundaki özellikleri, aynı işi başarılı biçimde yapan personelin özellikleriyle karşılaştırılır.

VII. İŞE YERLEŞTİRME İşe yerleştirmenin amacı; yeni işe alınan personelin iş yerine alışmasını hızlandırmaktır. Yeni işe başlayacak bir kişinin çalışma ortamı ve durumuyla ilgili karmaşık beklentileri olacak, iş arkadaşlarıyla uyumsuzluk sonucu geri çekilme, iş öğrenmede cesaretsizlik, işin fiziksel koşullarına uyumsuzluk gibi çeşitli sorunlarla karşılaşabilecektir.

Teşekkür Ederiz :)