“ MUTFAKTA BİLİM VAR “ ÖZGE METİN ÖZEL EGE LİSESİ İzmir
AMAÇ Öğrencilerin sağlıklı beslenme hakkında bilgi sahibi olmaları, El becerilerinin gelişmesi, Fen ve Teknoloji dersinde öğrendikleri birçok konunun hayatın her yerinde olduğunun farkına varmaları.
“MUTFAKTA BİLİM VAR” İlkokul 4. sınıf ve ortaokul 5. sınıf öğrencileri ile yürütülen bu projede, ilkokul çağı çocuklarında sıklıkla karşılaşılan sağlıksız beslenme ve fast-food tarzı gıdaların tüketilmesine karşılık, öğrencilere sağlıklı beslenme hakkında bilgiler verilmiştir.
“ FEN HER YERDE“ "FEN HER YERDE" sloganı ile evimizin mutfağında basit tarifleri uygularken Fen ve Teknoloji dersinde öğrendikleri bilgileri uygulama imkanı yaratılmıştır.
TÜKETMEK Mİ ÜRETMEK Mİ? Öğrenciler, hazır gıdalar yerine kendi kendilerine yapabilecekleri basit tarifler ile hem el becerilerini geliştirmişler, hem de sadece "tüketmek" yerine "üreterek" de yaşamlarına olumlu anlamda bir katkıda bulunmuşlardır.
PROJE TAKVİMİ Kasım ayından beri yürüttüğümüz projemiz, Nisan ayında sonlanacaktır.
PROJE TAKVİMİ Toplum hizmeti çalışması kapsamında, öğrencilerimiz 5 Mayıs Pazar günü okul şenliğimizde kurulacak mini mutfakta öğrenci arkadaşları ile birlikte kurabiyeler yapacaklardır.
PROJENİN UYGULANDIĞI GRUP Proje,Özel Ege Lisesi Fen ve Teknoloji Kulübündeki 4. ve 5. sınıf öğrencileri ile birlikte yürütülmektedir.
ERİME- DONMA: KENDİ ÇİKOLATAMIZI YAPIYORUZ...
ERİME- DONMA: KENDİ ÇİKOLATAMIZI YAPIYORUZ... Öğrenciler, yanlarında getirdikleri çikolataları eritmişler, katı halden sıvı hale geçen çikolataları kendi istedikleri şekildeki kaplara dökerek tekrar dondurmuşlardır.
ERİME- DONMA: KENDİ ÇİKOLATAMIZI YAPIYORUZ... Böylelikle 4. ve 5.sınıf Fen ve Teknoloji programında geçen “Erime- Donma” kavramlarını “tatlı” ve uygulanabilir bir şekilde kavramışlardır.
MEYVE SALATASI VE EĞLENCELİ KAHVALTI “ SAF MADDELER VE KARIŞIMLAR “
SAF MI KARIŞIM MI? Meyvelerin içerdikleri vitaminler, bu vitaminlerin sağlığımıza yararları , saf madde ve karışım kavramları “Meyve Salatası” etkinliği ile öğrenilmiştir.
SAF MI KARIŞIM MI?
FAST- FOOD’A HAYIR SAĞLIKLI SANDVİÇLERE EVET
TARLADAN SOFRAMIZA Soframızdaki ekmeğin ve domates, biber, marul,havuç gibi yiyeceklerin üretimden tüketime geçirdiği evreler anlatılmış, öğrencilerle birlikte sağlıklı sandviçler yapılmıştır.
TARLADAN SOFRAMIZA Hazırladıkları sandviçlerin içinde hiçbir yapay madde olmadığı özellikle vurgulanmış, fast- food beslenmenin zararları üzerinde durulmuştur.
SAĞLIKLI SANDVİÇLER
MADDE,CİSİM,MALZEME,ALET, EŞYA “BENİM ÇİKOLATALI PASTAM”
Basit bir çikolatalı pasta yaparken, kullandığımız madde,cisim,alet ve eşyalar öğrenciler tarafından sınıflandırılmış ve pasta yapımı sırasında bu kavramlar üzerinde durulmuştur.
DEĞERLENDİRME Proje halen devam etmektedir.Nisan ayında sonuçlanacak ve öğrencilerden proje değerlendirme ölçekleri doldurmaları istenecektir.
ÖZGE METİN ÖZEL EGE İLKOKULU BORNOVA- İZMİR www.egelisesi.k12.tr TEŞEKKÜRLER... ÖZGE METİN ÖZEL EGE İLKOKULU BORNOVA- İZMİR www.egelisesi.k12.tr