LİDERLİK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
STK’LARDA GÖNÜLLÜLER İLE İŞBİRLİĞİ
Advertisements

Şeyh Edebali’nin Osman Gaziye Nasihatı ~ Tarihte Yolculuk ~
Etik Günü Göktuğ Kubat 4-C 414 Göktuğ Kubat.
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs 2013
SUNUM.
BAYRAK. BAYRAK Bayraksızlar, bayrak sızlar, Yere düşse bayrak sızlar, Nerden bilsin kıymetini Soysuz sopsuz bayraksızlar.
KADINLARIN VE KADIN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ HİBE PROGRAMI GÜÇLÜ KADIN GÜÇLÜ TOPLUM PROJESİ STRONG WOMEN STRONG SOCIETY PROJECT TR2009/ /69.
TAKIM RUHU.
SUNUM.
İŞLETMELER VEYA KİŞİLERİN HEDEFİ, EN İYİ OLMAK İSTİYORUM + -
SUNUM. STRATEJİK YÖNETİM Esnaf ve sanatkâr işyerleri sahipleri; bir meslek koluna tabi olup, mesleki yeteneklerini kullanmak suretiyle ailelerini geçindirmek.
LİDERLİK.
Yaşam Boyu Öğrenme Prof. Dr. Ali ŞEN.
Güçlü Kişilik Özellikleri Üstün Yönetsel Beceriler
Astlarını yetkilendirir.
KALİTE YÖNETİMİ (EĞİTİMDE).
Lider ve Liderlik Liderlik, grubu etkileyebilme ve peşinden sürükleyebilme gücüdür. Lider, Grubu etkileyen ve arkasından sürükleyen kişidir. Yönetici,
HAZIRLAYAN:SEYFULLAH BOZKURT
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
REHBERLİK.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SEMİNERİ 1-2 MART 2003 ANTALYA.
Lider ve Liderlik Liderlik, grubu etkileyebilme ve peşinden sürükleyebilme gücüdür. Lider, Grubu etkileyen ve arkasından sürükleyen kişidir. Yönetici,
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
ERK İSG&İK – –
LİDERLİK İpek Sözer
MEHMET TAŞ KIRIKKALE MEM SPE. İlkeler-Değerler Vizyon Yol gösterici olarak çalışanları; kurumun düzeni, güvenliği ve gelişimine uygun davranışlara teşvik.
Yetkinlikler Yetkinlikler belirli bir görevi başarıyla yerine getirebilmek için beklenen ortak kurumsal davranış ve tutumları tanımlanmaktadırlar.
ÖĞRENEN ORGANİZASYONLAR
ETİK LİDERLİK SEMİNERİ
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
Ertuğrul Gazi oğlu.Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu.
MOTİVASYON.
STRATEJİK PLANLAMA.
Liderlik tarzları ve Yenilik
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
İNOVASYON.
STRATEJİK PLANLAMA.
VİZYONER LİDERLİK.
ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE SORUNLARI
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
YÖNETİM BECERİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
LİDER KİME DENİR? 1. Yönetimde yetke ve etkisi olan kimse, önder, şef. 2. Bir partinin ya da bir örgütün en üst düzeyde yönetimiyle görevli kimse. 3. Bir.
ÖZSAYGI VE ATILGANLIK.
E ğ itimde Kalite nedir? *Kalite, ko ş ullara uygunluktur. *Kalite, ko ş ullara uygunluktur. *Kalite, ögrencilerin ihtiyaçlarıdır. *Kalite, amaçlara uygunluktur.
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Öğretim Yılı Bahar Dönemi
Lİderlİk * Liderlik, belirli şartlar altında kişisel ve grup amaçlarını gerçekleştirmek üzere, bir kimsenin başkalarının faaliyetlerini etkilemesi ve yönlendirmesi.
KİŞİSEL GELİŞİM & İKY.
YENİKENT AHMET ÇİÇEK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SEMİNERİ 2010 ANKARA Nihat BÜLBÜL.
YENİ ORGANİZASYON YAKLAŞIMLARI
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
Toplam Kalite Yönetimi
Yönetim Nedir? Yönetim, toplumsal gereksinmelerin bir bölümünü karşılamak üzere kurulan bir örgütte, örgütün varlık nedeni olan amaçlarını gerçekleştirecek.
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ. Meslek Nedir? Meslek, kişilerin belli bir eğitimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli.
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
AİLE ŞİRKETLERİ Yapısı, Sorunlar ve Çözüm Yolları
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
Kurumsal Kültür Yapılandırma Projesi
Lider ve Liderlik Liderlik, grubu etkileyebilme ve peşinden sürükleyebilme gücüdür. Lider, Grubu etkileyen ve arkasından sürükleyen kişidir. Yönetici,
STRATEJİK PLANLAMA VE YENİ KAMU YÖNETİM ANLAYIŞI
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
BEDEN EĞİTİMİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON
KURUM KÜLTÜRÜ VE İKLİMİ
GRUP İLETİŞİMİ.
BEDEN EĞİTİMİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON
MOTİVASYON ve FARKINDALIK
21. YY BECERİLERİ.
Sunum transkripti:

LİDERLİK

Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü EĞİTİM PROGRAMLARI İÇİN AR - GE Birimi EĞİTİM PROGRAMLARI İÇİN Hazırlanmıştır.

ANKARA Eğitim Lideri İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Murat Bey BALTA Müdür Yardımcısı Sayın Erol ORTAKAYA Şube Müdürü Sayın H.Fatih ÇELEBİ’ye TEŞEKKÜR EDERİZ.

Eğitim programlarının hazırlanmasında desteklerinden dolayı, Bilim Uzmanları Sayın; Selma ERTURAN Sayın; Aslı ARAS TKY İl Formatörü Mustafa ÇELİK’e TEŞEKKÜR EDERİM.

HAZIRLAYAN VE SUNAN; ULUSAL KALİTE BERATI alan Aydınlıkevler Ticaret Meslek, Keçiören Anadolu Ticaret Meslek, Anadolu İletişim Meslek Liseleri Müd. Çetin ERTURAN

AR-GE EĞİTİM KONULARI Toplam Kalite Yönetimi Lider ve Liderlik Eğitim Yönetimi Liderliği İnsan Kaynakları Kurum Kültürü Etik Bireysel Dönüşüm Ekip Çalışması Öğrenen Organizasyon Dönüşüm Süreç Yönetimi Stratejik Planlama Çatışma Yönetimi Stres Yönetimi Kriz Yönetimi Zaman Yönetimi Sınıf Yönetimi Beden Dili Motivasyon İletişim EFQM(Mükemmellik Modeli) Ödül Yönergesi Uygulaması

Ey oğul, artık Bey’sin. Bundan sonra öfke bize, uysallık sana Ey oğul, artık Bey’sin! Bundan sonra öfke bize, uysallık sana. Güceniklik bize, gönül almak sana. Suçlamak bize, katlanmak sana. Acizlik bize, hoş görmek sana. Anlaşmazlıklar bize, adalet sana. Haksızlık bize, bağışlamak sana...

Ey oğul, sabretmesini bil, vaktinden önce çiçek açmaz Ey oğul, sabretmesini bil, vaktinden önce çiçek açmaz. Şunu da unutma; insanı yaşat ki devlet yaşasın.

Ey oğul, işin ağır, işin çetin, gücün kula bağlı. Allah yardımcın olsun... Güçlüsün, kuvvetlisin, akıllısın, kelamlısın! Ama; bunları nerede, nasıl kullanacağını bilmezsen sabah rüzgarında savrulur gidersin. Öfken ve nefsin bir olup aklını yener. Daima sabırlı, sebatlı ve iradene sahip olasın!

Dünya, senin gözlerinin gördüğü gibi değildir Dünya, senin gözlerinin gördüğü gibi değildir. Bütün bilinmeyenler, feth edilmeyenler, görünmeyenler, ancak sen faziletli ve ahlaklı olursan gün ışığına çıkacaktır.

Ey oğul! unutma ki, yüksekte yer tutanlar, aşağıdakiler kadar emniyette değildir. Haklıysan mücadeleden korkma !... Şeyh Edebali

AHİLİK TANIMI; Mükemmel fertler yetiştirerek mükemmel ve müreffeh topluluklara ulaşmak, âlemi, nizama sokma yoluna yapışmak. Bu şekilde insanlara ve insanlığa hizmet edebilmektir.

İnsanlar ve kurumlar LİDERLİĞE İHTİYAÇ DUYARLAR

Liderlik yönetim biliminin bir konusu ve iş hayatıyla ilgili bir kavram olduğu kadar, psikolojik, sosyolojik, politik, askeri, felsefi, tarihsel açılardan ele alınıp analiz edilebilen bir olgudur. (M. ŞİŞMAN,2002)

Liderlik her durum, ortam ve zamanda aynı şekilde tanımlanamaz.

LİDER; Formal bir yapılanmanın yöneticisi, aynı zamanda informal değişim ve yenilikleri de ortaya koyan UFUKTAKİ ÜLKÜYE GÖTÜRECEK ÜMİTTİR. Ç. ERTURAN

Liderlik farklılıktır. Liderden farklı şeyler beklenir.

Liderlik parmak izi gibi özeldir.

İnsanlar tanımadıkları, ya da geliştiremedikleri yeteneklerin liderde olduğunu düşünürler.

Lider bir bakıma efsanevidir Lider bir bakıma efsanevidir. Normalin üzerinde başarılar sağlayabilen insandır.

Geçmişte liderlik kahraman erkek imajını yaratıyordu. Günümüzde ise, kişisel yapılanmasını üst düzeye çıkarmış, toplumda itibarı olan bir bayan, tanımlanan yeteneklerini de geliştirmişse, lider olarak algılanmaya hazırdır.

Lider; başkalarını etkileyebilen, nereye nasıl gidileceğini gösteren hedef ve misyona gidilen yolun rehber kişisidir. Yönetici; başkaları tarafından o pozisyona getirilmiş, başkaları adına çalışan, önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak için çaba gösteren, işleri planlayan, uygulayan ve denetleyen kişidir. Ödül ve cezaya dayalı yasal gücü vardır. (Sabuncuoğlu ve Güz)

Lider ; grubu etkileyen ve arkasından sürükleyen kişidir. Yönetici ; karar verme ve yetkiyi kullanma gücüne sahip olan kişidir.

Yetki Devrine Yanaşmama Nedenleri Yöneticiler Çalışanları Otoriteyi elden bırakmama isteği Ek sorumluluk almada isteksizlik Ekip oluşturmanın bir aracı olarak görmeme yetişme ve gelişmenin bir aracı olduğunu görmeme Neyi devredeceğini bilememe Sevimsiz işlerin devredildiğini sanma Nasıl devredeceğini bilememe Yöneticinin beklentilerini yanlış anlama Rehberlik edememe Becerememe korkusu İşin kendilerince en iyi yapıldığı Yukarıya yetkiyle sorumluluğu bırakma İhtiyatlı risk alma korkusu Azarlanma korkusu Başarıyı ödüllendirmede eksiklikler Beğenilmeme korkusu Yetkiden çok sorumluluk devretme Devredilen yetkinin sınırlarını bilememe Elemanlara güvensizlik Yöneticiye saygı duymama

Yönetici ve lider karşılaştırılması Yönetir Yönlendirir Sistem üzerinde odaklıdır. İstek ve ihtiyaca odaklıdır Denetime güvenir Özdenetime güvenir. Kısa vadeli görüşe sahiptir Uzun vadede perspektife sahiptir Nasıl ve ne zaman biçiminde soru sorar Neden ve niçin soruları önemlidir. Başarıları kendine mal eder. Kendi başarılarını dahi ekibine mal eder. Kendisine ulaşmak zordur. Ekibiyle olmaktan mutluluk duyar Sevincinde neşesinden, kederinde gazabından yanına yaklaşılmaz Sevincini ve kederini ekibiyle paylaşır

YÖNETİCİ LİDER Herkesin kendisi gibi davranmasını ister Herkesin potansiyelinin ortaya çıkmasına rehberlik eder En basit sorunu bile karmaşık hale getirir Sorunları basite indirger Hatasını kabul etmez, hata yapanı affetmez Hatasını itiraf eder, hata yapanı affeder Hiç kimseye güveni yoktur İnsanlara güvenir Bilgiyi saklar Bilgiyi yayar Kriz anında panik yapar ve kontrolünü kaybeder Kriz anında soğuk kanlı ve rahattır İşi doğru yapar Doğru işi doğru yapar. Konuşmaya bayılır Dinlemesini bilir Onunla çalışmak bir eziyettir Onunla çalışmak bir zevktir

Şeffaf olun, insanlar ancak o zaman size güvenirler. Mustafa Kemal ATATÜRK

Kanun, yönetmelik, yönerge, tüzük, genelge ve yazılarla sınırlıdır. Yöneticilik: Kanun, yönetmelik, yönerge, tüzük, genelge ve yazılarla sınırlıdır.

Lider Yöneticilik: Mevzuat çerçevesinde hizmetten yararlananların istekleri geliştikçe kendisini geliştirmek zorundadır. Bu zorunluluğun önünde olmak için yenilikçilik ve yaratıcılık, geleceği planlamayı, vizyoner olmayı gerektirmektedir.

YÖNETİCİLERİN LİDERLİK ROLLERİ: Paylaşılmış bir görev anlayışı ve vizyon yaratmak, Karşılıklı etkileşimci bir örgüt tasarlamak ve yönetmek, İnsanlar arasındaki etkileşimi yönetmek, Çalışanları yetkilendirmek, Öğrenen bir örgüt yaratmak, Sorun çözmede kararlı davranmak, Örgütsel gelişme için strateji belirlemek ve bunu tartışmak.

Yönetici, lider olamadığı takdirde istek, ihtiyaç ve gelişmelerin hızına göre iteklenir veya sürüklenir.

LİDERLİK NE DEĞİLDİR?

Bir alanda uzman olmak liderlik olmayabilir. Bir alanda lider olmak bir kurumda lider olacağı anlamında değildir. Bir kurumda lider olmak, kurumu belirlenen standartlarda en iyi şekilde yönetmek değildir.

“Kendini lider zannedenin takip edeni yoksa, o kişi sadece yürüyüşe çıkmıştır.” JOHN MAXWELL

EĞİLİMLER VE YÖNELİMLER; LİDERLİKTE EĞİLİMLER VE YÖNELİMLER; 1. Vizyoner Lider 2. Ahlâki Lider 3. Kültürel Lider 4. Öğrenen Lider 5. Dönüşümcü Lider 6. Eğitim Lideri, 7. Eğitim Yönetimi Lideri

Vizyoner lider yeni bir manzaraya değil, yeni bir göze sahiptir. Paylaşılan bir vizyon geliştirerek, insanları arkasından sürüklemedir. Vizyoner lider yeni bir manzaraya değil, yeni bir göze sahiptir.

Vizyoner Liderlik Rolleri 1.Yolu Görmek 2.Yolda Yürümek 3.Yol Olmak

Vizyon Geliştirme Süreci Dünyaya yeni bir bakış Düşünceye dayalı bireysel vizyon Bireysel vizyonu paylaşma Bütünleyici vizyon Mevcut geçerlilik evresi Eylem planı Vizyonu yeniden gözden geçirme

İlke Merkezli Davranış Değerler ve kavramlar kargaşasına düştüğünüzde sizi kurtaracak olan ilkelerinizdir.

Ahlâki Liderlik Ahlâki lider, iş ahlâkını oluşturan liderdir. Ahlâki lider, iş ahlâkı ilkelerini kurum kültürüne yerleştirir.

Ahlâki lider, üstlerine gösterdiği sadakatten daha fazlasını, çalışanına karşı göstermek zorundadır.

İnsanların başka insanları gözleyen çok keskin gözleri vardır. İş Ahlâkı İnsanları uzun zaman aldatamazsınız. Çünkü; insanlar bir gün aldatıldıklarını anlarlar. İnsanların başka insanları gözleyen çok keskin gözleri vardır.

Kültürel Liderlik Örgütsel kültürü kurmaya ve geliştirmeye yönelik bir liderlik biçimidir. Kültürel bir lider olarak okul yöneticisinin görevi, paylaşılan bir okul kültürü oluşturmaktır.

İnsanların kendilerini aşan şöhretleri varsa kurumların da kendisini aşan şöhretleri vardır. Bütünü görürken detayları kaçırmamak gerekir. Bir kurumda bölümlerin işlevini bilmek bütüne hakim olmayı sağlar. Ancak bölümlerin liderleri iyi yetişmişse, bölümünü geliştirmişse o zaman bir kurumun birimlerinin toplamı, kurumun bütünlüğünden fazla eder.

TEKLİF YOKSA TENKİT YOKTUR.

ÖĞRENEN LİDER İki günü aynı olan zarardadır. (Hadis) Öğrenmediğiniz günü yaşanmış saymayınız.

Lider bireysel öğrenme ve kendini geliştirme süreçlerini planlamalıdır. Grup ve kurum boyutunda öğrenme ihtiyaçlarını oluşturmalıdır. Oluşturulan ve gelişen ihtiyaçlara göre eğitimleri planlamalıdır. Lider öğrenen organizasyonun bir parçasıdır.

DÖNÜŞÜM LİDERLİĞİ Mevcut değerlerin geçerli olduğu ve geleceğin rahatça kestirilebildiği dönemlerde yöneticiler yeterlidirler. Ancak mevcut değerlerin geçerliliğini yitirip yeni değerlerin geliştiği ve geleceğin pek kestirilemediği dönemlerde ise "dönüşüm liderliği"ne ihtiyaç vardır.

Dönüşümcü Liderlere Düşen Görevler ve Sahip Oldukları Nitelikler: İşini yeniden tanımlamak, Başarıya ulaştıracak bir strateji yaratmak, İkna edici olmak, Samimiyet, Fikirlere açık olmak, Düşünceyi davranışa dönüştürmek.

Öğrenmemi engelleyen tek şey aldığım eğitim olmuştur. Albert Einstein

EĞİTİM LİDERİ Değişim, dönüşüm ve gelişmelerin planlanmasında, ihtiyaç duyulan bilgi ve yetenek geliştirilmesini karşılayacak, insanların yapılanmasını sağlayan önderlerdir.

Eğitim Liderinin Rolleri 1. Değişim ihtiyacını fark etmek, 2. Değişimi karşılama ve yönlendirme planları oluşturmak, 3. Öğrenen örgüt oluşturmak ve yaşatmak, 4. Akılları buluşturmak ve kollektif akıl oluşturmak.

Eğitim düşünceyi denetlemek için değil düşünce üretmek içindir.

KALİTE EĞİTİMLE BAŞLAR EĞİTİMLE BİRLİKTE SÜRDÜRÜLEBİLİR

EĞİTİM YÖNETİMİ LİDERLİĞİ: Eğitimin ihtiyaçlarını belirleyen Eğitim Liderliğinin kurumsallaştırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır.

“Kaplumbağaya dikkat et “Kaplumbağaya dikkat et! Ancak kafasını çıkarıp risk aldığında ilerleyebiliyor.” James B.Conont

Baş olanlar sevinmesin Her bir bela başa gelir. Diz yere dayanır amma Baş düşerse taşa gelir. Osman Bölükbaşı

Eğitim Yönetimi Liderinin Nitelikleri; Çıkarlardan ziyade değerlere bağlıdırlar. Liderler başkalarını inançlarının, fikirlerinin ve samimiyetlerinin gücüyle etkiler ve yarattıkları çekim alanı ile başkalarını da eyleme sürüklerler.

Farklı bir düşünce sistematiğine sahiptirler Farklı bir düşünce sistematiğine sahiptirler. Farklı bir düzen duygusu yaratır ve mevcut düzenin kural ve kurumlarına uyumsuz davranabilirler. Değişimle ilgilidirler. Çünkü statüko daima belirli bir uzlaşma ve bundan doğan yozlaşmayı yansıtır.

Belirsizlikte ürkmez ve başarı için sabırla beklemeyi bilirler Belirsizlikte ürkmez ve başarı için sabırla beklemeyi bilirler. Başarısızlığı geçici bir durum ve öğrenme fırsatı olarak değerlendiriler. Kendilerine inanırlar, güvenirler ve başkalarının da güvenmesini sağlarlar.

Yalnızlık bağımsızlık değildir. Yalnızlığı severler, fakat yalnız çalışmazlar. Başarı kolektif bir değerdir ve başkaları ile yaşanarak gerçekleştirilmeli ve paylaşılmalıdır. Yalnızlık bağımsızlık değildir.

"Kurumun gelişmesinde temel görev, üst yönetimin liderliğidir." “HATALARIN %80’DEN FAZLASI YÖNETİMDEN / SİSTEMDEN KAYNAKLANIR .”

Okullarda, okul yöneticisinin liderliği olmadan kaliteli okulun oluşturulması mümkün değildir. Kalite liderliğinde, yöneticinin öncülüğü önem taşımaktadır.

Bir Örgüt Olarak Okul; Hem geleneksel değerleri toplumun fertlerine kazandırmakta, hem de öğrenciyi gelişen ve değişen dünya şartlarına hazırlama görevi ile karşı karşıya kalmaktadır.

BAĞLAMANIN AKORDUNU GEVŞEYEN BİR TEL BOZAR. BİRLİĞİN BAĞLARINI YABANDAN BİR EL BOZAR EKİP OLMAK MEŞVERETİN İHTİYACI HER EKİBİ YALANDAN BİR DİL BOZAR. Ç. ERTURAN

EĞİTİM YÖNETİMİ LİDERLİĞİ STRATEJİLERİ Vizyon ve misyonun liderliği, Kurum içi ve dışı değerlerini değerlendirebilme liderliği, Kurum yeteneklerini ve bireysel yeteneklerini değerlendirebilme ve geliştirebilme liderliği, Sistem ve mevzuatı da kapsayan gelişimci bir yönetim liderliği,

Yenilikçilik ve yaratıcılık elde ettiğini heyecan ve zevk alarak taşıyabilme liderliği, Öğrenen organizasyonlar ve ekip oluşturma liderliği, Kurum kültürünü oluşturma liderliği, Yöntemler geliştirebilme liderliği,

İstek ve ihtiyaçlar oluşturabilme liderliği, İletişim yeteneklerini sistematize edebilme liderliği, Değişimle başa çıkma, değişimi yönetme liderliği, Düzen ve düzensizliği yönetmek.

LİDER YETİŞTİRME

Değiştiremeyeceklerim için sabır, Tanrım bana değiştirebileceklerim için güç, Değiştiremeyeceklerim için sabır, İkisinin arasındaki farkı anlamam için akıl ver.

RİSK ALARAK LİDER YETİŞTİRMEKTİR. Zayıf yönleri gidermek yerine, kuvvetli ve farklı yönleri geliştirmeye yatırım yapmak; RİSK ALARAK LİDER YETİŞTİRMEKTİR.

Hayallerin tutsağı olmak, özgür olmamak değil, özgün ve ne istediğini bilmektir. Yalnızca kendi gücünüze güvenmeyiniz. Karşınızdakinin enerjisini almayı da becermelisiniz. Yalnızca kendi bilginiz ve aklınızla düşünmeyiniz. Çevrenizdeki insanların beyin gücünü kullanmayı öğreniniz. Sinerji oluşturmanın en güzel yolu aynı heyecan ve isteği yaratmakla olur.

Çatışmayı sinerji ile sonuçlandırmayacaksanız bırakınız. Önemli olan bir çatışmayı başarıyla yönetmek değil, hatta bir çatışma kazanmak da önemli değildir. Önemli olan tüm organizasyonu yönetmektir, yani savaşı tüm cephelerde kazanmaktır. İntikam enerjiyi tüketir. Bütün enerjinin bir soruna odaklanması, sorun kadar olmaktır.

Liderlik sonradan edinilen davranışlar ve geliştirilebilen yetenekleri de kapsar. Lider, yetiştirirken bu yönü ele almalıdır. Değişik durumlarda liderlerin farklılıkları yanında, benzerlikleri de görülür. Bu benzerliklerde doğuştan getirilmiş ortak özelliklerden çok sonradan edinilmiş becerilerdir.

İstenilen şartları sağlamaya yönelik, belirli yetenekleri geliştirmek üzere, programlanan lider yetiştirme etkinlikleri, doğuştan getirilen farklı özelliklerin kaybedilmesine sebep olabilir.

Standart lider yetişmesi söz konusu olmamalıdır.

YETENEKLERİNİN FARKINDA OLMAYANLARA LİDERLİK YATIRIMI YAPMAYINIZ.

Üstün insan, vaktini nasıl geçireceğini değil, vaktini nasıl tasarruf edebileceğini düşünür.

Kendi yeteneklerini fark etmeyenlerin erdem sahibi olması mümkün değildir. Kendi enerjisini ve arzularını saldırganlığa dönüştürenler, strateji bilmeyenlerdir. Gelişmiş, yetişmiş ve bilge insanlara saldıran çok olur. Maksatları onları ezmek değildir. Üstün olmanın kestirme yoludur. Kestirme düşünce olmaz.

Yeteneklerinizin gelişmesi oranında gelişebilirsiniz. Aynı davranışları yapmakla farklı sonuçlar alamazsınız. Bir sonuca varmak istiyorsanız yeteneklerinizi geliştirmeye başlayınız.

liderin öncelikli özellikleridir. FARKINDALIK ve DÜŞÜNCE ÜRETMEK liderin öncelikli özellikleridir.

zamana olan ihtiyacı düşünmek içindir. İnsanın zamana olan ihtiyacı düşünmek içindir.

İcat ya da buluş değil, FARKETME Liderlik, İcat ya da buluş değil, FARKETME yeteneğini geliştirmektir.

KİŞİSEL ÖĞRENME

Öğrenme ilgi ve isteğe bağlı olduğu kadar zihinsel yeteneklerle de ilgilidir. Kişilerin düşünme ve algılama biçimleri farklıdır.

1. DETAYCI (ANALİTİK) DÜŞÜNME Öğrenirken adım adım ilerlemeyi, detaylar hakkında bilgi sahibi olmayı, odaklandıkları konuyu sonuna kadar öğrenmeyi tercih ederler.

ÖZELLİKLERİ: Planlıdır. Sorumluluk sahibidir. Otoriteye itaatkârdır. Rekabetçidir. Mükemmeliyetçidir. Detaycıdır. Motivasyonlarını kendileri yükseltirler.

Sessiz ortamlarda yalnız çalışmayı severler, Konforu ve ışıklı ortamları severler, Bir konuyu tam bitirmeden başka işe odaklanamazlar.

2.TOPLAMCI (BÜTÜNCÜ) DÜŞÜNME Ana çerçeveyi kavradıktan ve konunun ana fikrini anladıktan sonra detaylara gereği kadar inerler.

ÖZELLİKLERİ: Sosyaldirler, Gece saatlerini tercih ederler, Motivasyonlarını yükseltme zorlukları vardır, Düşünceleri dağınıktır, Risk alırlar, Aynı anda birden fazla işe odaklanabilirler.

Müzik dinleyerek çalışırlar, Rahat ortamları ararlar, Ana fikri belli olan iş ve konularla ilgilenirler, Fazla ışıklı ortamı sevmezler, Grup halinde çalışmayı isterler, Sık sık ara verirler.

kişinin kendisi içindir. Üretilen düşünce öncelikle kişinin kendisi içindir.

Düşünmek, yapılanmaktır. Yapılanmak üstün vasıflı kişilik oluşturmaktır . Üstün vasıflı kişilik toplumun önderidir.

Hizmetin toplum için kullanılıyor olması beklenir, ama kişinin kendisine yeni paradigmalar oluşturması önceliktir. Düşünmek insana hizmet eder. İnsan topluma hizmet eder.

Yalnızca kendi bilginiz ve aklınızla düşünmeyiniz. Çevrenizdeki insanların beyin gücünü kullanmayı öğreniniz.

Hizmet üründür, saygıdır, saygınlıktır, birlikte yaşamanın erdemidir.

Düşünce Kulübünde ortaklık; sinerjiyi, sinerji hızı ve cesareti, cesaret bakir bilgileri ve bulguları getirir. Bilgi ise öz güveni getirir.

Düşünen insan kendine güvenir. Güven, doğru duruşu sağlar. Güven itibardır, çevre oluşturur. Güvene biat edilir. Düşünme yeteneği insana verildi. DÜŞÜNEN İNSAN BÜYÜKTÜR

Düşünenler ekibi sinerjiktir. Düşünen ekip potansiyeldir. Düşünce üretmek kinetiktir, işgücüdür.

Düşünmek aramak, bulmak, gelişmek, ilerlemektir. İlerlemek büyümektir. Büyüklük, bütünü görmek, detayları oluşturmaktır. Detayların toplamı bütünü GEÇMİŞSE , yeniden düşünmek gerekecektir.

Sığ bir alanda çok ayak izi görebilirsiniz, hatta basılmadık yer yoktur. Ama derinlere herkes basamaz. Derinlik bakirliktir. Fark edilmeyenler bakir alanlardadır.

Yenilik gidilmeyen derinliktedir. Derin düşünmek bilmektir. Derinlik bilgeliktir. Bilgelik, güven; güven cesaret; CESUR BİLGE ihtiyaç duyulan liderdir.

Düşünce nesnedir. Düşünme üretimdir. Düşünme yoldur, yöntemdir. Düşünmenin yolu yöntemi ve hedefi , stratejik düşünmedir. Stratejik düşünme bilinçtir. Bilinç egodur, bilinç zihinsel üründür, zihinsel ürün benliği mutluluğa götürür.

Düşünce aklı kullanır. Akıl araçtır. Akıl düşünceye kaynaktır. Düşünen, akla biat etmez. Akıl haklılık, bilinç(ben) mutluluk arar. Düşünme yeteneğini yitirenler, öğrenme ve üretmekten yoksundurlar. Düşünce özgülüktür. Özgürlük, mutluluktur, düşünce mutlulukta yoldur. Mutluluk haktır, ihtiyaçtır.

Düşünce baş ağrıtır mı ?!

Lider; bilgiyi paylasan, başarıya ve başarısızlığa hep birlikte sahip çıkan, birbirini destekleyen ve denetleyen bir takım oluşturmalıdır.

Lider, gücünü ekipten alır Lider, gücünü ekipten alır. Bu yüzden, lider takım ruhunu oluştururken; takım ruhunun dayanışmacı yapıda olmasına, takım içinde empatinin öne çıkmasına ve takımın kararlara etkin katılımının sağlanmasına dikkat etmelidir.

İnsanlar ve kurumlar LİDERLİĞE İHTİYAÇ DUYARLAR.

BAŞKALARIYLA DEĞİL, KENDİNİZLE YARIŞIN.

CEZANIZ HOŞGÖRÜ OLSUN

EKİP OLUŞTURUN, EKİP RUHU YARATIN

DEĞİŞİM, GELİŞİM, ÖĞRENİM ATMOSFERİ YARATIN.

DOĞRU İŞ+DOĞRU ZAMAN+DOĞRU YER FORMÜLÜNÜ UYGULAYIN

GÜVENİN, GÜVENDİĞİNİZİ HİSSETTİRİN.

İNANDIKLARINIZA İNANDIRIN.

AKIL İLE KALBİ BİRLEŞTİRİN.

GELECEK ZAMANDA DÜŞÜNÜN.

DÜŞÜNCE HIZINDA ÇALIŞIN.

DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY DEĞİŞİMDİR.

Birlikte çalıştığınız insanlar, size inanıyor ve güveniyorsa

Vizyonunuzu, İşe yönelik heyecanınızı, inanç ve tutkularınızı PAYLAŞIYORLARSA,

akıllar kadar duygulara da sesleniyorsanız,

yüzünüzü geçmişe değil, geleceğe dönük olarak yaşıyorsanız,

doğru cevaplar yerine, doğru sorulara odaklanıyorsanız,

zayıf yönlere değil güçlü yönlere, tehditlere değil fırsatlara odaklanıyorsanız,

SİZ LİDERSİNİZ