AORT DİSSEKSYONU Tanı ve Tedavi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Üçgenleri açı ölçülerine göre sınıflandırır
Advertisements

BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERTANSİYONA YAKLAŞIM
Doç.Dr.İlhan Mavioğlu, Acıbadem Kayseri Hastanesi
Artan Endovasküler Tecrübe İlyak Arter Oklüzyonu Tedavisinde Fark Oluşturur mu? BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ADANA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYOLOJİ.
Doz Ayarı İçin Online Veri Tabanları
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Dr.Süha Akpınar -Dr.Bahar Kaymakamzade
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
Yasemin Çırak1, Sema Savcı2, Zehra Karahan3
Diyabetik Ayakta Endovasküler Tedavi Yöntemleri
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Aort diseksiyonunda radyolojik bulgular
İlk grafide muhtemelen pulmoner fibrozise bağlı kaba retiküler patern izleniyor.Bu hastada geçirilmiş kardiak cerrahi ve KOAH öyküsü mevcuttur.Altta.
Üçgenleri açı ölçülerine göre sınıflandırır
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
DİYABETİK HASTA TAKİBİ VE DİYABETİK AYAK
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
VENTRİKÜLER SEPTAL DEFEKT (VSD)
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
 TRAVMA HASTALARI ACİL SERVİSE BAŞVURULARIN BÜYÜK BİR KISMINI OLUŞTURUR  BU HASTALARA BÜYÜK BİR ÖZEN GEREKTİRİR.  FİZİK MUAYENE CİDDİ BATIN TRAVMALARINDA.
Prof.Dr. Filiz ÖZERKAN ÇAKAN EÜTF Kardiyoloji AD İZMİR
Karotis Arter Hastalıkları
Dr. Harun GÜLMEZ KOLAN British Hospital BAŞHEKİMİ
AORTİK ANEVRİZMA Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi
YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU
Cerrahide yandaş hastalıklar
OTURUM - VIB Aortik Girişimler: Nasıl Yaparım
Akut MI hastasına yaklaşım
BEYAZ ÖNLÜK HİPERTANSİYONU
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
ACİL TORAKS RADYOLOJİSİ
PERİFERİK DAMAR HASTALIKLARI
DOĞUM VE SAĞLIK: DOĞUM SAYISI SAĞLIK DURUMUNU ETKİLİYOR MU ? Amaç Annelik kadının varoluşunda ona bahşedilen bir duygudur. Anneliğin birçok getirisi olduğu.
13. DEÜ Pediatri Günleri 5-6 Nisan 2012
Renovasküler hastalıklarda görüntüleme yöntemlerinin değerlendirilmesi
Uzm.Dr. Esin KORKUT Doç.Dr. Yusuf AKCAN
AKUT KORONER SENDROMLAR
AORTİK DİSEKSİYON Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Laparoskopik Anti-reflü Cerrahi Olguya Özgü Yaklaşım
İLİOFEMORAL ARTERLERİN TIKAYICI HASTALIKLARI
Karın travmalarına yaklaşım
Mekanİk VentİlaSYON ŞEKİLLERİ ve ekspİrasyon SONU pozİtİf BasInç
Kritik semptomlara yönelik triaj uygulamaları
AORT KOARKTASYONUNDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Toplum kökenli pnömoni
OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
KARDİYOLOJİ’DE YOĞUN BAKIM: Prof Dr
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
Doç. Dr. Kazım Beşirli Aort Koarktasyonu, Aortik İnterruption ve Arkus Aorta Anomalileri (Vasküler Ring) Doç. Dr. Kazım.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
Solunum-Dolaşım Sistemi
Prof.Dr.Metin Çapar S.Ü.Meram Tıp Fakültesi Kadın Doğum ABD KONYA
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Diferansiyel Denklemler
Aort Anevrizmaları.
ABDOMİNAL AORT ANEVRİZMALARI ve ENDOVASKÜLER TEDAVİSİ
Karotis Arter Hastalığı
Göğüs Ağrılı Hastaya Yaklaşım. AMAÇLAR Göğüs ağrılı hastanın tanınması Göğüs ağrısı sonucu oluşan belirti ve bulguların ayırt edici özellikleri Miyokard.
Op. Dr. MUSTAFA SAYGIN Kalp ve Damar Cerrahı. Damar Kliniği Op. Dr. Mustafa G. SAYGIN Doğum 1972 Ortaöğrenim : İzmir Atatürk Lisesi Tıp : Marmara.
KALP YETMEZLİĞİ Dr. Osman Gürsoy ÜNAL.
BRADİDİSRİTMİLER Dr. M. Murat Özgenç.
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
POSTPARTUM KANAMALARDA HİPOGASTRİK ARTER LİGASYONU
ÜRİNER İNKONTİNANS TANI VE TEDAVİSİ DR.V. LALE BAKIR S.B.Ü.HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ.
Preoperatif değerlendirme
Kardiyovasküler Aciller ve Postop. Hasta Takibi Prof. Dr
Sunum transkripti:

AORT DİSSEKSYONU Tanı ve Tedavi British Medical Journal 11 Ocak 2012

Akut Aortik Sendrom Nedir? Aort disseksyonu Penetran aterosklerotik ülser İntramural hematom Aortik anevrizmal kaçak Rüptüre abdominal aort anevrizması

Akut disseksyon en sık aortik acildir. Başlangıç semptomlarından sonra 14 gün içerisinde tablo «akut» Yırtığın başlangıç yeri tedavi ve sağkalımda en önemli belirteçtir. Stanford S.

Tip A disseksyonlar çok daha ciddi ve erken cerrahi gerektirir. Komplike olmayan tip B disseksyonlar ise genellikle konservatif olarak tedavi edilir.

Risk Faktörleri HT (özellikle tansyondaki akut değişiklikler) Disseksyon tanılarının %66’sında emosyonel stres sonrası kötüleşme öyküsü mevcut %68 E, %79’u beyaz (951 kişi toplam) Bağ doku hastalığı özellikle 40 yaş altı Marfan Senderomu Ehler’s Danlos Tip 4 Kongenital kalp anomalileri Biküspid aort kapağı (5-18 kat artmış risk) Koarktasyon da dahilse risk daha fazla Kokain kullanımı Hamilellik

16E-9K/100000 Mortalite 1 yılda %92 10 yılda %57 %22’si ölümüne kadar tanı alamaz. Dahha önce kardiyak cerrahi geçirmiş ve marfan sendromlu kişiler yüksek risk teşkil eder.

yönetim keskin yırtıcı göğüs ağrısı, zamanla artabilir.Diyabetik hastalarda ağrı olmayabilir. Tip A disseksyonda ağrı boyuna yayılır, Tip B disseksyonda ise skapulaların arasına yayılır. Disseksyonun genişliğine bağlı olarak senkop, beslenme bozukluğuna bağlı olarak iskemik nörolojik defisit(%17) görülür. (617 kişilik çalışmada %17) başka bir çalışmada %32 aort regürjitasyonu, %15 nabız defisiti görülmüş. Tip A'da hipotansyon ön planda iken, Tip B'de hipertansyon ön planda imiş. Yüksek risk taşıyan 3 durum önemli; predispozan faktrler(marfan, yeni aortik girişim,bilinen anevrizma öyküsü) ağrı özelliği(ani başlayan, sökme,yırtılma tarzında göğüste,sırtta, karında ağrı) muayene bulguları(nabız-kan basıncı ilişkisizliği, nörolojik defisit, regürjitasyon üfürümü, şok) 1 veya fazla yüksek riske sahip hastada acil görüntüleme gerekli, bu yaklaşımın sensitivitesi %95 olarak bulunmuştur.

yönetim Yeterli oksijenizasyonun sağlanması, solunum fonksyonlarının dikkatlice monitörizasyonu 2 geniş damar yolu, kalp hızının, ritmin,kan basıncının ve idrar çıkışının monitorizasyonu. Aortik yırtıcı gücü azaltmak ve tansyon değişikliklerini azaltmak amacıyla BBloker verilebilir. Hedef hız 60-80 Hedef sistolik basınç 100-120 mmHg EKG(eşlik eden myokard iskemisi?) Hasta hemodinamik olarak stabil ise görüntüleme

TANI 70-80 lerde retrograd aortografi daha sonra yerini kesitsel görüntüleme almış. PA AC grafi ,EKG D-Dimer 500 ün altında ise aort disseksyonunu dışlayabileceği söylense de henüz tüm popülasyona yayılmış bir çalışma yok. Myozin hafif zincir proteininin de yararlılığı az. BT tanıda, sınıflamada ve komplikasyon belirlemede yararlı. Tip A ya da Tip B disseksyonu sınıflamak tedavi açısından zorunludur. CT angio Avrupa kardiyoloji society tarafından ilk görüntüleme yöntemi olarak önerilir. Cerrahiye büyük katkıları mevcut.1100 kişiyle yapılan çalışmada sensitivite%100 spesivite %98 bulunmuş.

EKO Şokla prezente olan hastalarda proksimal diseksyonu saptamada TEE sensitivitesi %78 spesivitesi%83. Ancak desendan aortayı gösteremiyor. Multidetektör CT yoksa, TEE ve BT beraber yararlıdır. TEE başka bir çalışmada ise %98lere varan sensitivite ile tüm torasik aortu göstermiştir.TEE perikardiyal efüzyon ve aortik regürjiasyonu saptayabilir ve inraoperatif kullanılabilir.

MR anjiyo sensitivite ve spesivite %98. Geç sonuç verir. Acil dışında serviste yatan hastalarda düşünülebilir.

Tip A DİSSEKSYON Tedavisiz kaldığı sürece proksimal diseksyonun 1 hf'lık mortalitesi %50-90. Aortik rüptür,stroke, visseral iskemi,kardiyak tamponad gibi komplikasyonları mevcut. Sadece medikal tedavide ilk gün mortalite %20, 2. gün %30.Cerrahide prostetik graft ile asendan aorta değişimi yapılıyor. Cerrahi mortalitesi %15-35

Tip B Disseksyon Komplikasyon gelişimi(visseral/ekstremite iskemisi, rüptür, devam eden ağrı,kontrolsüz hipertansyon) tedavi ve sağkalımda ana belirleyici. Ankomplike diseksyonda sadece medikal tedavi ile 3 yılda %78 oranında sağkalım mevcut.Sistolik basıncın 120-100 aralığında tutulması yırtılma kuvetini minimumda tutmak için gerekli.B Blokerler(propranolol, metapralol) ilk tedavi. Stent ile endovasküler tedavi komplike diseksyonlarda gereklidir. Tedavi edilmediğinde komplike Tip B disseksyonların mortalite oranı %50 bulunmuş. Açık cerrahinin 30 günlük mortalitesi %30 ancak endovasküler tedavininki %9,8. Yalancı lümenin tamamının tromboze olması vakaların sadece %44'ÜNDE mevcut.diseksyonların %20 si 5 sene içinde rüptüre oluyor.

Kronik Tİp B Disseksyon Ankomplike ise konservatif tedavi. Ancak çoğu komplike oluyor. En sık komplikasyon ise anevrizma gelişimi(%15). o da cerrahi tedavi gerektirebilir.