Temel Afet Bilinci Eğitimi ve Toplum Afet Gönüllülüğü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
STK’LARDA GÖNÜLLÜLER İLE İŞBİRLİĞİ
Advertisements

SLAYT GEÇİŞLERİ OTOMATİKTİR
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği
Ulusal Afet Müdahale Yapılanması ve SAR Operasyon Yönetimi
(İNTERNET SAYFALARI YÖNETİMİ)
OGYE Okul Gelişim Yönetimi Ekibi
12.MAG ÇALIŞTAYI 7 Ocak 2010 Maltepe Yılı Faaliyetleri.
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
ACİL DURUM VE EYLEM PLANI
GÖNÜL KÖPRÜSÜ PROJESİ.
HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
ERK İSG&İK ERK –
Mahalle Afet Gönüllüleri Uygulaması
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
ÇOCUK İSTİSMARINA BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
Bahtiyar ÇETİN Endüstri Mühendisi Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi
TÜRKİYE AFET MÜDAHALE PLANI
Afetler ve Afet Yönetimi Doğan K. Bıyıklı (TA2SX) 3 Şubat 2007 Echolink – Turkiye Konferans Odası.
SUNUM. STRATEJİK YÖNETİM Esnaf ve sanatkâr işyerleri sahipleri; bir meslek koluna tabi olup, mesleki yeteneklerini kullanmak suretiyle ailelerini geçindirmek.
Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği
Toplum Afet Gönüllüleri
AFETLERDE YÖNETİM Prof.Dr. Recep AKDUR.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
ULUSAL ARAMA KURTARMA EKİPLERİNİN DURUM DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI
TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI DERSİ PROJELERİ
MESLEK LİSELERİNDE GÖNÜLLÜLÜK VE AFETLERDE YEREL İŞBİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ Mustafa AYDIN İzmir Vali Yardımcısı
HAZIRLAYAN: İSMET TEOMAN SAÇMALI FEVZİ ÖZBEY İLKÖĞRETİM OKULU 1/C
SİVİL SAVUNMA.
SİVİL SAVUNMANIN YURT İÇİ VE DIŞI GÖREVLERİ NELERDİR?
KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI SİVİL SAVUNMA UZMANLIĞI 2010 YILI FAALİYETLERİ Kartal Belediyesi
KARTAL MAHALLE AFET GÖNÜLLERİ DERNEĞİ KOORDİNASYON KURULU RAPORU \ Eğitim Tekrarları OCAK-2009 Kartal Kaymakamlığı Afet Yönetim Merkezinde.
BAKANLIK HASTA HAKLARI UYGULAMALARI VE
DOĞAL AFETLER DEPREM Hazırlayan:H.Özden Özdemir
YARIN SİZDEYİZ PROJESİ
ZAMAN YÖNETİMİ Zaman nedir? Zaman yönetimi nedir?
AFET/KAZA NEDİR? İnsan ya da doğal kaynaklı, yaşam, doğal kaynak ya da mülk kaybına yol açan; Yol açtığı zararın azaltılabilmesi için yardım personeli.
Comenius Programı Onur AYDEMİR
KOCAELİ MAHALLE AFET GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ MAG ETKİNLİKLERİ KIŞ KAMPI KIŞ KAMPI ŞUBAT ŞUBAT 2009 AYVAZPINAR /KOCAELİ AYVAZPINAR /KOCAELİ.
HOŞGELDİNİZ… ODTÜ TOplum Gönüllüleri Grubu ARJANTİN İLKÖĞRETİM OKULU
İLKYARDIM GENEL BİLGİLERİ
TÜRKİYE AFET MÜDAHALE PLANI VE KBRN HİZMET GRUBU PLANI
DEĞERLER EĞİTİMİ.
Herhangi bir kaza durumunda,
DEPREM.
İzmir İl MEM ARGE Kamu İdareleri için Stratejik Planlama Kılavuzu (Hazırlık Çalışmaları)
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
KAYNAŞTIRMA VE DESTEK ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
İLK YARDIM.
OKULLARDA SOSYAL KULÜP ÇALIŞMALARI.
İNSANLAR VE YÖNETİM.
Hep Birlikte Ünitesi.
HOŞGELDİNİZ. İLK YARDIM Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın.
TOPLUM İÇİN ÇALIŞANLAR
İLKYARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.
HOŞGELDİNİZ GENEL İLKYARDIM MUSTAFA ÜNALAN İLKYARDIM EĞİTMENİ.
ACİL DURUM YÖNETİMİ TEPE SAVUNMA VE GÜVENLİK SİSTEMLERİ SANAYİ A.Ş.
ETKİLEŞİM ve İŞBİRLİĞİ
DOĞAL AFETLER KONUSUNDA
İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ. İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık.
İLK YARDIM TEMEL BİLGİLER
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
İLK YARDIM EĞİTİM MERKEZİ’NE
AFETLERDE TRİAJ HEMŞİRELİĞİ
AFETE HAZIRLIK VE BİLGİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
OKULLARDA SAĞLIĞIN KORUNMASI ve GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI
SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ
Sunum transkripti:

Temel Afet Bilinci Eğitimi ve Toplum Afet Gönüllülüğü Mustafa AYDIN Vali Yardımcısı Nisan 2011

YIL 1999 !... “ASRIN FELAKETİ” olarak geçti MARMARA 7,4 büyüklüğünde depremle sarsıldı Tarihe “ASRIN FELAKETİ” olarak geçti

YIL 2005 !... İZMİR 5,9 büyüklüğünde depremle sarsıldı (!)

Yer : Seferihisar - İZMİR Tarih : 17 -21 Ekim 2005 Yer : Seferihisar - İZMİR

11 Mart 2011 Japonya depremle sarsıldı Tarihin 5. Büyük Depremi !... 8,9 büyüklüğünde depremle sarsıldı Tarihin 5. Büyük Depremi !...

TÜRKİYE

JAPONYA

TÜRKİYE

JAPONYA

TÜRKİYE

JAPONYA

TÜRKİYE

JAPONYA

JAPONYA TÜRKİYE

BU FARK NEDEN ? ÇÜNKÜ; Afet Yönetimini iyi biliyorlar. Halk bu yönetimin içinde yer almış, bilgi sahibi olmuş.

BİLGİ SAHİBİ OLMAK NE SAĞLAMIŞ ? BİLİNÇ Yaşlılar ve çocuklar dahil herkes ne yapacağını tam olarak biliyordu. Aynen de yaptılar. AĞIRBAŞLILIK Hiçbir dövünme ya da aşırı hareketlerle ızdırap ifade etme görüntüsü yok. Hiçbir kaba söz ya da sert el kol hareketi yok. Sakinlikleri takdire ve övgüye değer. ERDEM (Bencil olmama) İnsanlar sadece o anda ihtiyaçları olan şeyleri satın aldılar, herkes bir şeyler alabilsin diye. DUYARLILIK Lokantalar fiyatlarında indirim yaptı. Korunmayan bir bankamatiğe hiç kimse saldırmadı. Güçlüler zayıflara baktı. DÜZEN Yollarda korna çalmak, sollamak yok. Sadece anlayışlı tavırlar. Bir mağazada elektrikler kesildiğinde, insanlar aldıkları şeyleri tekrar raflarına koydular ve sessiz bir şekilde çıktılar.

NE YAPACAĞINIZI BİLİYOR MUSUNUZ? Kendinize sorun; Bir afet yaşadığınızda, NE YAPACAĞINIZI BİLİYOR MUSUNUZ?

KENDİNİZE SORUN; Deprem anında bir arada değilseniz ailenizle nasıl ve nerede buluşacaksınız? Yardımlar gelinceye kadar nerede barınacaksınız? Özel bakıma muhtaç aile bireylerinin ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaksınız? ? ? ?

Unutmayalım ki! Afetler sırasında ve sonrasında ihtiyacımız olan birçok bilgi ve beceriyi ancak afet öncesinde hazırlanmışsak uygulayabiliriz.

Sizce; Yıkıcı bir depreme yeterince HAZIR MIYIZ ?

Bu sevimsiz soruyu; Birey Aile Mahalle İlçe İl Ülke olarak farklı seviyelerde sormalıyız.

HAYIR! AFET BİLİNCİNİZ … SİZİ KİM KORUYACAK BİR DEPREM UZMANI MI? GÜÇLÜ BİRİ Mİ? PARANIZ MI? HAYIR! AFET BİLİNCİNİZ …

Temel Afet Bilinci Eğitimi Peki nasıl ??? Temel Afet Bilinci Eğitimi alarak ! Toplum Afet Gönüllüsü olarak !

Temel Afet Bilinci Eğitimleri Afetler hakkında genel bilgiler ile deprem öncesi, deprem anı ve sonrasında yapılması gerekenler Depremler ve ilimizin depremselliği Binalarımız ve yapım teknikleri EĞİTİMCİLER İNŞAAT MÜHENDİSİ JEOLOJİ / JEOFİZİK SİVİL SAVUNMA UZMANI

EVET Mİ? Afetler Ülkesi Türkiye'de: Doğal yıkımlar bir yazgı olmaktan çıkarılamaz mı? Güvenli bir çevrede yaşamak istiyor muyuz? EVET Mİ?

ANAHTAR; SİZİN ELİNİZDE HEPİMİZİN ELİNDE ANAHTARIMIZ; TOPLUMSAL SORUMLULUK DUYGUSU VE ONA UYGUN DAVRANIŞLAR

TOPLUM AFET GÖNÜLLÜSÜ OLMAK Afet bilincine sahip, Öncelikle kendisi ve yakın çevresi için sonra içinde yaşadığı toplum için bir şeyler yapması gerektiğine inanan, Neyi, niçin, nasıl yapıldığını bilen, Her şeyi devletten beklemeyen, Toplumsal sorumluluk bilinci gelişmiş birey olmak demektir.

Afet bölgesine yetkililer, ekipler veya görevliler gelene kadar ilk yardım, arama kurtarma ve sosyal yardım hizmetlerinde ilk müdahaleyi doğal olarak ve kendiliğinden mahalleli veya o yörede yaşayanlar yapmakta olup, bu durum can ve mal kaybını önleme açısından son derecede önemlidir.

BU NEDENLE … Halkımızın kendi can ve mal güvenliği için sokak sokak organize olması gerekmektedir.

TOPLUM AFET GÖNÜLLÜLERİ PROJESİ Aynı mahallede yaşayan veya aynı kurumda çalışan, Afetlere hazırlıklılığı yaşam felsefesi haline getirmiş, Kendisine ve çevresine yardımcı olabilmek için verilecek eğitimlere kendi isteğiyle gönüllü olarak katılan bireyler AFETE HAZIR İZMİR Kuruluş Afet Gönüllüleri Mahalle Afet Gönüllüleri

NEDEN TOPLUM AFET GÖNÜLLÜSÜ ? Yaşadıkları mahalleyi/çalıştığı işyerini iyi tanıyan, Mahalle halkı/kurum çalışanları tarafından tanınan, Kendisine saygı duyulan ve güvenilen bireylerden oluşan toplum afet gönüllüleri, afet anında daha faydalı olacaklardır.

KİMLER TOPLUM AFET GÖNÜLLÜSÜ OLABİLİR? HERKES…

KİMLER TOPLUM AFET GÖNÜLLÜSÜ OLABİLİR? Ayrıca, toplum afet gönüllüleri içinde konuya ilgi duyan, sözü dinlenen veya konu ile ilgili teknik bilgisi olanlar da bulunmalıdır. Toplum afet gönüllülerinin içinde cinsiyet, yaş ve meslek konularında çeşitliliğe dikkat edilmelidir.

KİMLER TOPLUM AFET GÖNÜLLÜSÜ OLABİLİR? Kuruluşlardaki toplum afet gönüllülerinin, mahalledeki çalışmalarda da yer alması, katkı sağlaması, önemli bir konu olarak değerlendirilmelidir.

NEDEN GÖNÜLLÜ OLMALISINIZ? Kendiniz İçin: Doğru davranış biçimlerini bilirseniz, size yardımcı olabilecek kişiler gelene kadar yaşamsal tehlikeyi bertaraf edebilir ya da hayatta kalma şansınızı arttırabilirsiniz. En Yakınınızdakiler İçin: Yetkililer ve profesyoneller afetten hemen sonra olay yerine gelemeyecektir. Bilinçli olduğunuz ve gereken eğitimleri tamamladığınız takdirde onlara faydalı olabilirsiniz.

NEDEN GÖNÜLLÜ OLMALISINIZ? Zaman Kazanmak İçin: Mahalleniz ve çalıştığınız kurum hakkında sahip olduğunuz bilgileri yetkililerle paylaşmanız ve bu sayede de işleri kolaylaştırmanız, zaman kazanmak açısından önemli olacaktır. Mahallede Dayanışma İçin: İlk şoku atlattıktan sonraki dönemde, çevrede kötü niyetli kişilerin davranışlarını engelleyebilirsiniz. Toplumun dayanışma gücünü yükselterek dışarıdan yardıma gelenlere yol gösterebilirsiniz. Mahallenizde yaşamın olağan şekilde sürmesine katkı sağlayabilirsiniz.

BAŞARI Doğru Davranış Doğru Müdahale Birlikte Çalışma

PROJENİN BAŞARIYA ULAŞABİLMESİ İÇİN TÜM YETKİLİ VE İLGİLİ KİŞİLER; 1. Konuya önem vermeli, 2. Çalışmalara bizzat katılmalı, 3. Gereken desteği vermeli, 4. Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları proje içerisinde yer almalı ve muhtarları desteklemelidir.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI/ MESLEK ODALARI NE YAPMALI? Sivil Toplum Kuruluşları/Meslek Odaları; a. Kendi bünyelerinde, b. Üyelerinin yaşadıkları veya sivil toplum kuruluşunun/meslek odalarının çalışma yürüttüğü mahallelerde, c. Üyelerinin görev yaptığı kurumlarda Bu projenin hayata geçmesi için görev almalıdırlar veya önder olmalıdırlar.

MAHALLE MUHTARLARI NE YAPMALI? Mahalle muhtarlarımız konuya önem vermeli ve mahallelerde gönüllü tespitlerine başlanmalıdır, tespit edilen gönüllülerin kayıt formları doldurularak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne teslim edilmelidir.

MAHALLE MUHTARLARI NE YAPMALI? Gönüllü tespiti ve eğitimi amacıyla mahallede çalışma yapacak olan eğitmenlerimizle işbirliği yapmalıdır. Tespit edilen gönüllülerin mahallelerde yapacağı çalışmalara katılıp, onlara destek olmalıdır. Gönüllülerin aynı sitede, aynı sokak ve caddede yaşaması ve birbirlerini tanımaları önemli bir husus olarak değerlendirilmelidir.

Proje uygulamasında ETKİN kişi MUHTAR Proje uygulamasında ETKİN kişi MUHTAR ! Muhtar mahallesinde Toplum Afet Gönüllüsü oluşturma yönünde çalışma yapmazsa/yapamazsa !... Ya muhtara destek vererek Ya da muhtarsız

TAG Eğitimi İçeriği 1.Bölüm: Amaç ve Öngörüler Temel Afet Bilincine Genel Bakış ve Afete Hazırlık 2.Bölüm: Hafif Arama Kurtarma Bina Hasar Sınıflandırması 3.Bölüm: Yaşam Kurtaran Önlemler Tıbbi Olmayan Triaj Halk Sağlığı Afette Psikolojik İlkyardım 4.Bölüm: Sivil Savunma Mahalle Görevlileri Mahallede Afete Hazırlık Olay Kumanda Sistemi (OKS) Prensipleri

Sakin ve planlı davranarak hayat kurtarabileceğinizin farkında mısınız?

Geçmişini hatırlamayanların yazgılarında geçmişi yeniden yaşamak vardır George Santayana

SON SÖZ … Afetlere karşı daha dirençli bir toplum olabilmek için; Temel Afet Bilinci Eğitimlerine katılalım. Gruplar oluşturup Toplum Afet Gönüllüsü Eğitimleri alalım.

SUNUMUN ULAŞILACAĞI WEB ADRESİ: http://www.izmir.gov.tr AFET VE ACİL DURUM YÖNETİM MERKEZİ AFET VE ACİL DURUM YÖNETİM MERKEZİ HAKKINDA İL ACİL YARDIM PLANI TOPLUM AFET GÖNÜLLÜLERİ (TAG) DEPREMLER ORMAN YANGINLARI YANGINLAR EĞİTİMLER KİTAPLIK İLETİŞİM HAVA DURUMU COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ (CBS) DANIŞMA KURULU ZİYARETLER ETKİNLİKLER SUNUMLAR

Teşekkürler …