Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ"— Sunum transkripti:

1 SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ
METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI

2 DERSİN AMACI Öğrencilerin bilgi, birikim, araştırma becerileri ve yaratıcılıklarını kullanacakları toplumsal hizmet projeleri oluşturarak; Sosyal sorumluluk konusundaki duyarlılıklarının artırılması, Toplum problemlerine duyarlı birer birey olabilmek için gerekli becerilerinin geliştirilmesi, Öğrencilere farklı insan gruplarıyla çalışma zorlukları hakkında fikirler kazandırarak, problemlerin sınırlı zaman dilimlerinde çözülme gerekliliği konusunda farkındalıklarının ve tecrübelerinin artırılması

3 TANIMLAR Proje Danışmanı: Proje ekiplerinden gelen proje önerilerini onaylar. Ekiplerin çalışmalarını belirli aralıklarla denetler ve öğrencilere dönem boyunca rehberlik yapar. Proje Lideri: Ekip üyeleri tarafından seçilir ve çalışmaların koordine edilmesinden Proje Lideri sorumludur. Proje Ekibi: Proje önerisini hazırlar ve danışmana sunar. Onaylanan projeye ilişkin etkinlikleri haftalara bölerek çalışma takvimini hazırlar. Dönem sonunda proje dosyasını hazırlayarak danışmana sunar. Bölüm Koordinatörü: Danışman onayından geçmiş projenin uygunluğunun onaylanması, sunumların ve proje afişlerinin sergilenmesi için gerekli organizasyonun yapılması, proje notlarının sisteme yüklenmesi vb dersin genel koordinasyonundan sorumludur.

4 BU DERS KAPSAMINDA Öğrencilere içinde yaşadıkları topluma ve diğer insanlara karşı sorumluluk duygusu kazandıracak, Yaşadıkları çevre ve kentin sorunlarına duyarlılıklarını artıracak, Öğrencilerin sosyal eşitsizliklere duyarlılığını ve ihtiyacı olan kesimlerle dayanışma duygusunu geliştirecek, Öğrencilerin üniversiteye ve topluma aidiyet duygularını geliştirecek, Öğrencilerin girişimcilik ve insiyatif alma kapasitesini artıracak, Öğrencilerin kendi aralarında ve kamusal kurumlarla işbirliği yaparak ekip çalışmasına yatkınlıklarını geliştirecek, Bir ekip yapılanması içerisinde iş bölümü yaparak faaliyet planlaması yapacak ve belirledikleri zaman çizelgesi doğrultusunda bu faaliyetleri uygulayacak, Öğrencilerin kişisel potansiyellerinin gelişimine katkıda bulunacak, ortak bir sosyal sorumluluk projesi yürütmesi esastır.

5 UYGULAMA Sosyal sorumluluk projeleri evrensel değerler ve insan hakları ile yerel / bölgesel ihtiyaçlar gözetilerek tasarlanır. Projeler; sağlık, eğitim, sosyal hizmet, ekonomi, teknoloji gibi çeşitli alanlarda öğrenciler tarafından oluşturulur. Öğrenciler 5-6 kişiden oluşan bir proje ekibi oluşturup Danışman Öğretim Üyesine proje önerisinde bulunur. Danışmanın onayladığı proje, Bölüm Koordinatörünün onaylamasından sonra yürürlüğe girer. Projenin gerektirdiği kaynaklar (işbirliği yapılacak kişi ve kuruluşlar, sponsorluklar vb.) bizzat öğrenciler tarafından araştırılır ve sağlanır.

6 UYGULAMA Proje konusuna karar verilmesi, proje kapsamında
yürütülecek faaliyetlerin belirlenmesi, bütçesinin hazırlanması, zaman çizelgesinin hazırlanması, (varsa) projenin birlikte yürütüleceği kurumlar ile gerekli anlaşmaların yapılması, (varsa) sponsorlar ile gerekli anlaşmaların yapılması proje ekibinin sorumluluğundadır. Faaliyetler boyunca öğrenciler, kişisel gözlemlerini not almalı ve deneyimlerini fotoğraflamalıdırlar. Öğrenciler, ÖNEMLİ TARİHLER bölümünde belirtilen tarihlerde “ara rapor” hazırlamak, proje sunumlarını gerçekleştirmek ve posterlerini hazırlamakla yükümlüdürler.

7 UYGULAMA Proje sonuç raporu ve dönem boyunca verilen ara
raporlar biraraya getirilerek proje dosyası hazırlanıp final haftasında danışman öğretim üyesine teslim edilir. Proje dosyası teslim edilmeyen projeler, sunulmuş olsalar bile geçer not verilmeyecektir Ara raporlar vize notunu oluşturacaktır ve Danışman tarafından takdir edilecektir. Proje sunumları jüri tarafından değerlendirilerek puanlandırılacaktır.

8 UYGULAMA Dönem içerisinde proje ekipleri seminerler organize edebilir.
Ara rapor ve sonuç raporunu getirmeyen ekip devamsızlıktan kalacaktır.

9 ÖNEMLİ TARİHLER Ders tanıtım toplantısı: 2. hafta (Danışman tarafından öğrencilerle yapılacaktır.) Proje teklif dosyası teslimi: 4. hafta Proje Ara rapor teslimi: 8. hafta Proje Rapor teslimi:14. hafta Proje sunumları: Final Sınav haftası(programda belirtilen gün ve saatte) Poster: Final Sınav Haftası

10 ÖRNEK PROJE KONULARI Çocuklar : Kimsesiz çocuklar, bedensel / fiziksel
veya zihinsel engelli çocuklar, dil sorunu veya konuşma güçlüğü yaşayanlar, sokak çocukları, yetiştirme yurtlarında kalan çocuklar vb. Yaşlılar : Huzurevlerinde veya özel bakım evlerinde kalan yaşlılar; bakıma muhtaç olanlar; emekliler vb. Kadınlar : Ev kadınları, şiddet kurbanı kadınlar, terk edilmiş kadınlar, sığınma evlerinde kalan kadınlar vb.

11 ÖRNEK PROJE KONULARI Madde bağımlılarının sorunlarına yönelik etkinlikler, Çevre sorunları: Çevrenin korunması, kirliliklerin ve bozulmaların önlenmesi, doğal ve kültürel zenginliklerin korunması, tarım ve gıda maddeleriyle ilgili sorunlarla mücadele vb. Eğitim ve öğrenme sorunları yaşayanlar: Okula gönderilmeyen kızlara ve kadınların eğitimine yönelik etkinlikler, öğrenme güçlüğü (özellikle yabancı dil ve matematik alanlarında) yaşayan öğrencilerin desteklenmesi .

12 ÖRNEK PROJE KONULARI Okulsuz, kütüphanesiz, sağlık ocaksız, alt yapısız köyler veya semtler, Doğal afet ve felaketlere maruz kalanlar (depremler, seller, yangınlar, vb.) Sokağa terk edilmiş veya sokakta yaşayan hayvanlar, Hastalar ve sağlık sorunları: Otistikler, kanser hastaları, transplant hastaları, organ bağışı, kan bağışı vb.

13 İŞBİRLİĞİ YAPILABİLECEK KURULUŞLAR;
İlköğretim / Orta öğretim okulları, mesleki ve teknik eğitim kurumları, rehberlik merkezleri, Anaokulları ve Kreşler, Huzurevleri ve Bakımevleri, Kimsesizler veya Yetiştirme Yurtları, Muhtarlıklar, Her alandan ve sektörden şirketler ve firmalar. Sivil Toplum Kuruluşları, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, İl / İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, İl Sağlık Müdürlüğü,

14 PROJE SUNUMLARI VE AFİŞLERİ
Projeler final programında duyurulacak olan gün ve saatte proje ekibi tarafından sunulacaktır. Sunum süresi 10 dakikayı aşmamalıdır. Sunuma proje ekibinin tamamının katılımı zorunludur. Projenin her aşaması yeterince (en az 8-10) fotoğraflanmalıdır. Projeler farkındalığı artırmak ve yaygınlaştırmak amacıyla ayrıca poster olarak hazırlanacak (50x70cm) ve duyurulacak olan alanda final sınav haftasında sergilenecektir. Poster ve sunum hazırlanırken konu özellikle resim, şekil ve tablolar kullanılarak anlatılmalıdır.


"SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları