SPSS ile Araştırma Bulgularını Analiz Etme ve Yorumlama

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EZPro Q-Label.
Advertisements

Not Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
KOVARYANS ANALİZİ (ANCOVA)
SUNUMA SES , VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Kİ-KARE TESTİ Uygulama amacına ve durumuna göre Ki-Kare Testi üç başlık altında incelenir; Ki-Kare Uygunluk Testi Ki-Kare Bağımsızlık Testi Ki-Kare Homojenlik.
Partilerin Oluşturulması ve Etiket talebi Üreticiler tarafından partileri oluşturulabilmesi için Tarla kontrol Raporunda belirtilen ifadenin yanındaki.
Bilgisayar Öğr. Gör. Feyza Tekinbaş.
SPSS İlk Açılışı.
Konak.NET.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Değerli Eksperimiz, Yeni iletişim platformumuz TARPOST’un bilgisayarınıza yüklenmesi için aşağıdaki adımları izlemenizi rica ederiz. Saygılarımızla, TARSİM.
Halk Sağlığı Müdürlüğü
Görsel Okur-Yazarlık *
Powerpoint 2003 – Uzantısı .ppt Powerpoint 2010 – Uzantısı .pptx
Php Form İşlemleri.
Kütahya Sağlık Müdürlüğü 2014 SAĞLIK TURİZMİ HASTA TAKİP SİSTEMİ SAĞLIK TURİZMİ HASTA TAKİP SİSTEMİ.
1. İki Yönlü ANOVA İki bağımsız değişkenin bir bağımlı değişken üzerine etkisini araştırırken bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerine etkilerini.
Ankara Üniversitesi 2011 Yılı Birim Faaliyet Raporu Hazırlama Aşamaları Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı Stratejik Yönetim ve Planlama Şubesi 02 Mart.
Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
SUNUMA SES , VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi (Microsoft Powerpoint)
Microsoft EXCEL (2) Kapsam Kopyalama, Yapıştırma Açıklama Ekleme Satır ve Sütunların Boyutlandırılması Bitişik Hücrelere Dayanarak Otomatik Veri Girme.
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ BİLGİSAYAR 2 NOT 2
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
POWERPOINT DE SES EKLEME VE KULLANMA
SINAV NOTLARI HAZIRLIYORUM
EXCEL’DE GRAFİK OLUŞTURMA
TEK YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene tek bir bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Tek Yönlü MANOVA kullanılır. Tek yönlü MANOVA da başlangıç.
HESAP TABLOSU PROGRAMLARI
DERS AÇMA İŞLEMLERİ Akademik birimlere; yıl, dönem ve eğitim türü seçilerek ders açma ve açılan dersleri düzenleme ekranıdır. Bu ekran içerinde 3 bölüm.
Öğrencinin aldığı tüm derslerin dönem bazında görülebildiği ve dersler üzerinde tüm değişikliklerin yapılabildiği ekrandır. İlk yapılması gereken Hızlı.
Kİ-KARE TESTİ Uygulama amacına ve durumuna göre Ki-Kare Testi üç başlık altında incelenir; Ki-Kare Uygunluk Testi Ki-Kare Bağımsızlık Testi Ki-Kare Homojenlik.
Halk Sağlığı Müdürlüğü
Bilgisayar II
Yönetim Paneli Kullanımı
THY Uygulaması Araştırması
İKİ YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene iki bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Çift Yönlü MANOVA kullanılır. Çift yönlü MANOVA da başlangıç.
BAŞARIYI ARTTIRMA PLANI 4/B FORMU KULLANIM KILAVUZU.
BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI
Ağa bağlı olan bir bilgisayarda, kullanıcının dosyaları ve dizinleri ağa bağlı olan başka bir kullanıcı tarafından kullanılabilir. Kullanıcı dosyalarını.
BBY 207: Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri I Y.T. SPSS (Statistical Package for the.
Yönetim Paneli Kullanımı
Yönetim Paneli Kullanımı
Tanımlayıcı İstatistik
Veri Düzenleme Grafiksel Gösterimler ve Merkezi Eğilim Ölçüleri
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
BSM447 – MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME Öğr. Gör. Nevzat TAŞBAŞI 3. Hafta.
Değişkenler Arasındaki İlişkiler
Parametrik Hipotez Testleri
POWERPOINT 2010 KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ
SPSS’e Giriş SPSS Uygulamaları Doç. Dr. Aykut Hamit Turan
Ders İçeriği SPSS’te veri seti oluşturma ve verileri düzenleme
ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL
DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR
Sinem TÜRKOĞLU Sınıfı: 10 – Bilişim No : 59 BILIŞIM TEKNOLOJILERININ TEMELLERI PROJE ÖDEVI WINDOWS 7 KURULUMU.
WhoNet Dosyasının Sisteme Kopyalanması 1) WHONET.FLT dosyası C:\Pegasus\filters\Custom kalsörü altına kopyalanır (Epicenter programinin çalışır durumda.
DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -3: İŞLETİM SİSTEMİNİN KULLANILMASI.
IBM SPSS menüler. Amaç: SPSS istatistik bilgisayar programı hakkında bilgi vererek öğrencilerin programı kullanmaya hazırlamaktır. Hedefler, bu dersin.
NON-PARAMETRİK TESTLER Doç. Dr. Kemal DOYMUŞ K.K.E.F İlköğretim Bölümü.
TWINCAT 3.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Sınav Şablonu Sınavı Başlat Çoktan Seçmeli Sınav Soruları.
spssasistan.com (Doğru, Hızlı, Güvenilir Analiz)
CPT Ton dosyası oluşturma Ver:5.8
Döküman Ekleme Teklif kabul edildikten sonra, müşteriden gerekli evraklar talep edilir. Tüm evrakları, müşteriden aldıktan sonra, “RFK Yetkili Satıcı.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ÜRÜN TAKİP SİSTEMİ’NE (ÜTS)
Ders İçeriği Grafik oluşturma Tek değişken için sıklık tablosu
Sunum transkripti:

SPSS ile Araştırma Bulgularını Analiz Etme ve Yorumlama Nevzat Özel 14.12.2011

5N-Ne? Niçin? Nasıl? Nerede? Ne zaman? Araştırma ? Niçin araştırıyoruz? 5N-Ne? Niçin? Nasıl? Nerede? Ne zaman? 1K-Kim? SORUN? Varsayımlar? Sorular? Yöntemler? Teknikler?

Anket Hazırlama Anket, sistematik bir veri toplama tekniğidir. Veriler, önceden belirlenmiş insanlara bir dizi soru sorarak elde edilir. Anket yöntemi ile çok farklı türde veri toplamak mümkündür. İnsan davranışları, iş performansları, bilgi düzeyleri, tercihleri, tutumları, inançları, duyguları vb. bunlardan sadece birkaçıdır.

Anketler ikiye ayrılır Yapılandırılmamış (Unstructured): Bir kompozisyon halinde yazdırma veya serbestçe listeletme) veya açık uçlu sorularla oluşturulan Yapılandırılmış (Structured): Cevapları şıklar haline getirilmiş sorularla oluşturulan

Bir anket maddesinin taşıması gereken özellikler Açıkça yazılmalı. İfadeler net olmalı. Kolay anlaşılabilir olmalı. Teknik terim, kısaltma ve jargon kullanımı olmamalı. Kısa olmalı.

Yapılandırılmış anketler, Likert tipi bir skala ile ya da çoktan seçmeli cevap seçenekleri ile veri toplamaktadır.

Likert tipi cevaplamada, “Tamamen katılıyorum”dan “hiç katılmıyorum”a veya “önemli”den “önemsiz”e veya “çok acıyor”dan “hiç acımıyor”a gibi cevap derecelemeleri kullanılır.

A KESİNLİKLE KATILMIYORUM B KATILMIYORUM C KARARSIZIM D KATILIYORUM E KESİNLİKLE KATILIYORUM A HİÇ TATMİN OLMADIM B TATMİN OLMADIM C KARARSIZIM D TATMİN OLDUM E ÇOK TATMİN OLDUM A ÇOK KÖTÜ B KÖTÜ C ORTA D İYİ E ÇOK İYİ

Derecelendirme ölçeklerini hazırlarken uç noktaların zıt anlamda olduklarından emin olun (yoksa anketten alınan yanıtlar taraflı olur). A GENELDE TATMİNKAR B TAMAMIYLA TATMİNKAR C SON DERECE TATMİNKAR D MÜKEMMEL

Anketle veriler nasıl toplanır Anketle veriler nasıl toplanır? 1- posta, 2- telefon, 3- yüz yüze görüşme 4- internet

Anket verileri nasıl analiz edilir? SPSS

Statistical Package for the Social Sciences SPSS? Statistical Package for the Social Sciences Bilgisayar yazılımı İstatistiksel verileri analiz etmeye yardımcı Birçok disiplin tarafından kullanılıyor. Veri dosyalarının uzantısı “sav” Analiz çıktılarının uzantısı ise “spo veya spv”dir.

Örnek Anket Soruları 1) Yaşınız? a) 15-20 b) 21-35 c) 36 ve üstü 2) Cinsiyetiniz? a) Kadın b) Erkek 3) Hangi futbol takımını destekliyorsunuz? a) Beşiktaş b) Fenerbahçe c) Galatasaray d) Trabzonspor e) Desteklemiyorum f) Diğer (belirtiniz) …………………………… 4) 2010-2011 sezonunda hangi takımın şampiyon olacağını düşünüyorsunuz? e) Diğer (belirtiniz) …………………………………. 5) “Türk futbolu özellikle son yıllarda büyük düşüş yaşamaktadır.” ifadesine yönelik görüşleriniz nedir? a) Kesinlikle katılıyorum b) Katılıyorum c) Kararsızım d) Katılmıyorum e) Kesinlikle katılmıyorum

Veri Girişi

Veri Alanları Ekleme Ekranı Data View Veri girişi ekranı Variable View Veri Alanları Ekleme Ekranı

Ankette sorulan sorular tek tek “Name” kısmına kısaltılarak yazılır. Diğer sütunlar otomatik olarak belirir. “Decimal” sütunu “2”dir. “0” olarak değiştirilir. “Values” sütununda sağ köşedeki üç noktaya tıklanınca “Value Labels” açılır.

Label kısmına anketteki şıkta yer alan metin yazılır. Value Labels kısmına anket sorularındaki şıklar sırasıyla ve 1,2, 3… olarak değer verilerek yazılır. Label kısmına anketteki şıkta yer alan metin yazılır. Add butonuna basılarak şıklar listelenir. Her bir anket sorusu için süreç tekrarlanır.

Tüm veri ekleme alanları tanımlandıktan sonra sol alt köşedeki “Data View”e tıklanır.

Anket formunu varsayalım 20 kişi doldurdu. Anketi cevaplayan 1.kişinin verdiği cevaplar, “Variable View” alanında tanımlanan değerler şeklinde girilir.

Verilerin Betimlenmesi: Tek Değişkene İlişkin Frekans (Sıklık) Dağılımı

Descriptive Statistics Analyze Descriptive Statistics Frequencies

Sol taraftaki tüm alanlar seçilerek ortadaki ok işaretiyle sağ tarafa atılır.

Verilerin Betimlenmesi: İki ya da Daha Çok Değişkene İlişkin Frekans (Sıklık) Dağılımı (Crosstab)

Descriptive Statistics Analyze Descriptive Statistics Crosstabs

Sol tarafta ter alan liste içerisinden bir değişken satıra (Rows) diğer değişken sütuna (Columns) ortadaki ok işaretleriyle gönderilir.

Cells butonu tıklanınca bu ekran açılır. Percentages kısmında “Row” işaretlenir. Devam butonuna basılır.

Output dosyasında ortaya çıkan tabloların üzerine iki kez tıklanarak içerisindeki metinler düzeltilebilir.

Düzeltme işlemleri bittikten sonra tablonun üzerinde sağa tıklanıp “Copy” seçilir ve MS Word’e yapıştırılır.

Yorumlama SPSS Analizleri ile elde edilen tablolar yorumlanırken; Araştırmanın amacına uygun olan noktalar (en önemli bulgular) vurgulanır. Tablodaki bütün veriler tek tek açıklanmaz.

SPSS Ödevi Gruplar oluşturulacak (En fazla 4 kişilik) Bir konu ile ilgili anket soruları (5-10 soru) geliştirilecek! En az 20 kişiye uygulanacak! Anket cevaplarına ilişkin veriler SPSS Programına girilecek! Araştırma Raporu Hazırlanacak! Her bir anket sorusuna verilen cevapların Frekans (Sıklık) dağılımları raporda sunulacak! (Bkz. Tek Değişkenli Frekans Dağılımı slaytları) Bazı anket soruları belirlenerek İki Değişkenli Frekans Dağılımı aynı raporda verilecek! (Crosstab slaytları) Oluşturulan her tablo MS Word’e kaydedilerek yorumlanacak!

Hazırlanan araştırma raporu (MSWord), veri dosyası (sav uzantılı) ve output dosyası (spo veya spv uzantılı) sıkıştırılarak (zip) nevzatozel@gmail.com adresine gönderilecek! Son Tarih: 2 Ocak 2012 Öğrencilerin hazırladıkları ödevlerin diğer gruplarla aynı olması durumunda (aşırma) ödev her iki grup için de geçersiz sayılacaktır.

SPSS ile Araştırma Bulgularını Analiz Etme ve Yorumlama Nevzat Özel 14.12.2011