BİY 102 GENEL BİYOLOJİ II Prof. Dr. A. Sülün ÜSTÜN ( Ders Notları)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME
Advertisements

TOHUMUN ÇİMLENMESİ Tohumdaki embriyonun yeni bitkiyi oluşturmak üzere tohum kabuğunu çatlatarak dışarı çıkıp gelişmesine çimlenme denir. Tohumun çimlenmesi.
BİTKİSEL ORGANLAR.
Biyoloji Öğretmeni Gökhan KARATAŞ
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM,TANIYALIM
TOHUMLU BİTKİLERİN BÖLÜMLERİ
Bitkilerde Taşıma Sistemi
Ç. GÖVDE: Gövde bitkinin kök ye yaprakları arasında kalan dal ve sürgünlerden oluşan kısımdır. Gövdenin üzerinde yaprak, çiçek, meyve ve tomurcuk gibi.
SADETTİN AVCI 8/B 312 FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ.
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM
BİTKİLERDE ÜREME.
BİTKİLERDE KALSİYUMUN ÖNEMİ
Bor.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
ÇİÇEKSİZ BİTKİLER
GROWLEEN Allgrow.
BİTKİLER.
TOHUM OLUŞUMU.
BENİ TANIMAK İSTER MİSİNİZ?
HÜCRE VE ORGANELLERİ.
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım
ÇİÇEKLİ BİTKİLER Çiçek Sap Yaprak Kök
YAĞ DOKU (Adipoz doku).
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
BİTKİLERİN YAPISI.
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
MAYOZ BÖLÜNME.
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME.
Çok küçük bir tohum, yaşam kaynağıdır. Tohum besin desteğiyle fideyi geliştirecek temel parçaları içeren bir embriyodur. Tohuma, embriyonun yaşamasını.
HAZIRLAYAN : ARKIN KURT Fen ve Teknoloji/Fen Bilgisi Öğretmeni
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
BİTKİLERİN YAPISI A . Tohumlu Bitkilerin Temel Kısımları
Bitkisel Dokular Yüksek yapılı bitkilerin kök,gövde,yaprak ve çiçek gibi organları dokulardan oluşur.
KÖK VE GÖVDE ANATOMİSİ
GAZALBOYNUZU (Lotus L.) CİNSİ:
KOLZA.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
adresinden alınmıştır
BİTKİLER(PLANTAE)ALEMİ
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ
GENEL BİYOLOJİ II LABORATUVARI
ANA SORU: Bir bitki köklerden yapraklara suyu taşırken enerji harcamak zorunda mıdır?
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM
BİTKİSEL HORMONLAR.
Zafer Zengin Özel Yamanlar Koleji Biyoloji Öğretmeni
HÜCRE NEDİR?.
BEN KİMİM ? Karada yaşarım Havucu Çokkkk Severim. Otçulum TAVŞAN.
CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
BİTKİLER.
BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME
BİTKİLERİN YAPISI A . Tohumlu Bitkilerin Temel Kısımları
BİTKİLERDE TAŞIMA.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
CO2 ve Işık H2O ve Mineraller. CO2 ve Işık H2O ve Mineraller.
BİTKİLERDE BESLENME.
Kıkırdak Dokusu Biyokimyası
CANLILIK HÜCRE İLE BAŞLAR
DOKULAR.
Bitkisel Lifler Genel Özellikleri
MAYOZ BÖLÜNME.
Eşeysiz Üreme
 Hücre canlının en küçük yapı birimidir.  Bitkilerde bulunan hücredir.Bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır.
Bitki Büyümesinde Rol Oynayan Faktörler
BİY 304 BİTKİ FİZYOLOJİSİ Prof. Dr. A. Sülün ÜSTÜN
YER ELMASI.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
KIRMIZI ÜÇGÜL (Trifolium incarnatum L.)
Sunum transkripti:

BİY 102 GENEL BİYOLOJİ II Prof. Dr. A. Sülün ÜSTÜN ( Ders Notları) Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü

Kaynaklar Audesirk, T. and Audesirk, G. (1999) Biology, Life on Earth. Fifth Edition. Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey# Campbell, N.A. & Reece, J.B. Biyoloji. Altıncı baskıdan çeviri. Çeviri editörleri: Prof. Dr. Ertunç GÜNDÜZ, Prof. Dr. Ali DEMİRSOY, Prof. Dr. İsmail TÜRKAN, Palme Yayıncılık, 2006

BİTKİ YAPISI VE FONKSİYONLARI Çiçekli bitkiler iki esas bölgeden, kök sistemi ve sürgün sisteminden meydana gelirler( Şekil 17-1). .

KÖKLER, 1) Bitkiyi toprağa bağlarlar, 2) Topraktan su ve mineralleri absorblarlar, 3) Fotosentez süresince meydana gelen şekerlerin arta kalan kısmını depo ederler, 4) Suyu, mineralleri, şekerleri ve hormonları kökten sürgüne iletirler, 5) Bazı hormonları üretirler ve 6) Toprak fungusları ve bitkiye besin temin eden mikroorganizmalar ile ilişkilidirler

ŞEKİL 17-1: Çiçekli bitkinin yapısı: Çiçekli bir bitki kök ve sürgün sisteminden meydana gelir. Kök sistemi normal olarak oldukça dallanmıştır. Tipik olarak mikroskobik olan kök tüyleri, besin absorbsiyonu için yüzey alanını arttırır. Sürgün sistemi gövdeler ve gövdeden büyüyen, tomurcuklar ve yaprakları içerir. Mevsiminde de sürgün çiçek ve meyveleri taşıyabilir

Sürgün sistemi, hepsi tipik olarak dallanmış gövdeden doğan yapraklar, tomurcuklar ve çiçekler (mevsiminde) ile meyvelerden meydana gelir. Sürgünün fonksiyonları 1) başlıca yapraklar ve genç yeşil gövdelerde fotosentez, 2) yapraklar, çiçekler, meyveler ve kökler arasında materyallerin iletimi, 3) üreme, 4) hormon sentezini içerir.

ŞEKİL 17-2: Monokotil ve dikotil bitkilerin karşılaştırılması

Bitkiler esas itibari ile iki farklı kategorideki hücrelerin bir araya gelmesi ile oluşur. Meristem hücreleri ve farklılaşan hücreler. Embriyonik, farklılaşmamış meristem hücreleri mitoz hücre bölünmesi yapabilme yeteneğine sahiplerdir. Dölün veya yavru hücrelerin, bölünen meristem hücrelerinin bölünme yeteneğini kaybetmesi bitki vücudunun büyümeyen kısımlarını oluşturur.

Bitkilerdeki doku ve hücre tipleri Kök, gövde ve yapraklar içeren kara bitkilerinin esas yapıları bir tip hücre veya daha çok özelleşmiş hücre tiplerinden oluşmuş her biri bir tip veya bir çok tipte doku içeren , 3 doku sisteminden meydana gelmiştir; 1) dermal doku ( örtü= koruyucu):Örtü doku sistemi bitki vücudunun dış tarafını sarar. İki tipi vardır. 1) Epidermal doku, 2) Periderm ,

2) temel ; Örtü doku ve vaskular doku sisteminin dışında kalan bütün dokular temel doku sistemini meydana getirir ki genç bir bitkinin büyük bir kısmını temel doku sistemi oluşturur ve 3) vaskular doku sistemleri ( Şekil 17-3). Vaskular doku sistemi iki kompleks iletim dokusundan meydana gelir. 1) Ksilem ve 2) Floem. Her bir dokunun esas rolü materyallerin taşınmasıdır. Ksilem su ve mineralleri köklerden bitkinin en uç kısmına taşır, floem ise su, şeker, amino asitler ve hormonları bitkiyi boydan boya geçerek taşır.

ŞEKİL 17. 3: Kök ve sürgünün yapısı ŞEKİL 17. 3: Kök ve sürgünün yapısı. Çiçekli bitkilerin hem kökü hem de sürgünü üç doku sisteminden meydana gelir: Örtü(Koruyucu= Dermal), temel ve vaskular doku sistemi(Yapraklar, vaskular doku sistemi ve kökler dikotil bitkiye aittir).

Ksilem su ve çözünebilir mineralleri köklerden bitkinin tepesine iletir Ksilem köklerden sürgüne su ve mineralleri trakeid ve trakelerden ( vessel elements) oluşan borular ile taşır ( Şekil 17-5) Koniferlerin çoğu yalnızca trakeidlere sahiptirler; çiçekli bitkiler normal olarak hem trakeidleri hem de trakeleri içerir

ŞEKİL 17-5: Ksilemin yapısı: Ksilem temel doku lifleri ve trakeid ve trakeler (vessel elementleri) içeren iki tip iletim hücrelerini kapsayan karışık hücre tiplerinden oluşur. Trakeidler ince, git gide daralan, üst üstte gelen uçları geçitler ile birleştirilmiştir. Geçitler delik değildir. Komşu hücrelerin iç tarafını ayıran suyu geçiren primer hücre çeperini içerirler. Trake bir diğerinin üzerine gelecek şekilde yığın yapmış vessel elementleridir. Bazı vessel elementlerinin uçtaki çeperleri yoktur ve diğerleri ile bitişik vessel elementleri ile dar olan geçitlere sahiptirler. Hem trakeidler hem de trakeler su ve suda çözünen mineralleri bitişik iletim boruları arasında kenarlardaki yolda hareket etmeye izin veren geçitlere sahiptirler

ŞEKİL 17-6 Floemin yapısı: Floem kalburlu boru elemanları ve arkadaş hücrelerini içeren karışık hücre tiplerinden meydana gelir. Kalburlu boru elemanları primer hücre çeperine sahiptir ve çok ince sitoplazma tabakasına sahip olan hücrelerin merkezi sıvı ile doludur. Kalburlu boru hücreleri uç uca dizilirken floemin iletim sistemini meydana getirir. Kalburlu elementlerde kalbur plakları membran boyunca porlar hücreden hücreye sıvının geçişine izin verir. Kalburlu boru elementlerinin her biri beslenme fonksiyonlarını düzenleyen arkadaş hücrelerine sahiptir

KÖKLER: TOPRAĞA BAĞLAMA, ABSORBSİYON VE DEPOLAMA Tohum sürerken gelişen ilk kök (kökcük =radikula), primer kök toprağın içine aşağıya doğru büyür. Havuç ve karahindiba ( Taraxacum officinale) gibi bir çok dikotilde Ana kök ( kazık kök) sistemi gelişir (Şekil 17- 7a) otlar ve palmiyeler gibi monokotillerde primer kök daha sonra ölür ve gövdenin taban kısmından bir çok yeni kök çıkar. Bu sekonder kökler yaklaşık aynı büyüklüktedir ve saçak kök sistemini meydana getirir (Şekil 17- 7b).