Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GDO NEDİR? Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi ya da ona kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması yoluyla elde edilen canlı.
Advertisements

ENTEGRE MÜCADELE.
Sunumu izlemek için bir tuşa tıklayarak ilerleyiniz. Sunum seslidir.
MUTASYON-MODİFİKASYON
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
EKOSİSTEMLERDE DEĞİŞKENLİK
Doğal unsurlar ve olayların insanlara etkileri
TRANSGENİK BİTKiLER.
ZİRAİ İLAÇ TEHDİDİ.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
GDO’LU YİYECEKLER.
Sadece domates, ekmek veya bir meyve yediğinizi zannederken aslında
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
İnsan Sağlığına Etki Eden Etmenler Nelerdir?
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
TARIMDA BİYOTEKNOLOLİ
MUTASYON ve MODİFİKASYON
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
KENT VE TARIM ÇALIŞMA EKİBİ Zir. Müh. Sertaç HEKİM
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
BAKTERİLER BAKTERİLERİN DOĞADAKİ YERİ
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
GDO NEDİR, NE DEĞİLDİR, FAYDASI NEDİR, ZARARI NEDİR
GDO VE GDO’ LU BİTKİ ISLAHI
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
PESTİSİTLERİN EKOSİSTEMDEKİ CANLI ORGANİZMALARA ETKİLERİ
Tarımsal Biyoteknoloji
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
Çevremiz neden kirlenir?
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve İnsana Etkileri.
Modern Genetik Uygulamaları
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Coğrafya Performans Ödevi
biyoteknoloji ve önemi
BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ İNSAN HAYATINA ETKİLERİ
HAZIRLAYAN : AD : Saim SOYAD : KANAK SINIF :10-D NUMARA :1321.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
MUTASYON-MODİFİKASYON DENİZCİLER İLKÖĞRETİM OKULU / RİZE
MUTASYON-MODİFİKASYON
Kimyasal savaşta başarılı olmak için
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
MODERN GENETİK UYGULAMALARI. MODERN GENETİK UYGULAMALARI.
B- GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve REKOMBİNANT ÜRÜNLER
Transgenik Hayvanlar İlaç üretimi amacı ile düzenlenen hayvanlar (kan, idrar ya da süt içerisinde Genetik olarak düzenlenmiş biyoaktif moleküllerin-kan.
Yönlendirilmiş Mutasyonlar
RİSKLER Transgenik ürünlerin toksik ve allerjen etkileri.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji-1
Gürültü görüldüğü alanlarda doğal dengeyi de olumsuz etkilemektedir.
Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
P ESTISITLERIN INSAN VE ÇEVREYE ETKISI. Pestisit; zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan maddelerden.
BİYOÇEŞİTLİLİK BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR?  1. Erozyon  2. Tarımda zirai ilaçların kullanılması  3. Aşırı avlanma  4. Ev ve sanayi atıkları  5.
BİYOÇEŞİTLİLİK BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR?  1. Erozyon  2. Tarımda zirai ilaçların kullanılması  3. Aşırı avlanma  4. Ev ve sanayi atıkları  5.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
DNA 2 Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Bir canlıya ait tüm özellikler DNA’da saklanır. Bir canlıya ait tüm.
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARIN
BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ ve GÜNÜMÜZE YANSIMALARI
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARIN
Sunum transkripti:

Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara hatta kanser riskine yol açabilir. 2-Ekolojik dengenin bozulmasına yol açabilir. 3-Biyoçeşitlilik azalır. 4-Ülkeye ekonomik yönden zarara uğratabilir.

Biyoteknolojinin tarihsel gelişimi insanlık tarihi kadar eskidir. Maya bakterileri ile mayalanma olayı ilk biyoteknolojik çalışma olmuştur. Mikroskobun keşfedilmesi ile birlikte biyoteknolojinin gelişimi hızlanmıştır. Pasteur ve Koch günümüzdeki mikrobiyoloji biliminin temelini atmıştır. MÖ 4000 yıllarında Türkler sütten yoğurt mayaladılar MÖ 1750 yıllarında Sümerler bira mayaladı.

Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Farklı türdeki canlılar arasında gen transferi yapılarak, canlıların gen yapısı bozulmaktadır. Köpek balığı geni domatese aktarılarak soğuk şartlara dayanıklı olması sağlanmıştır. Bir gen tek başına bağımsız çalışmadığı için soğuk şartlara dayanıklılık özelliği yanında bilmediğimiz ve tahmin edilemeyecek sorunlar çıkabilmektedir. A) Çevresel Yönler Biyoteknoloji insan ve çevre sağlığını olumsuz etkilemektedir. GDO'lu ürün yetiştiren işletmeler, organik tarım yapan işletmelerin DNA kirliliğine neden olması. DNA kirliliği polenlerin rüzgar, su, böcekler tarafından taşınması ile gerçekleşmektedir. Tohumların kısırlaşması, artık sadece GDO'lu tohumların kullanılabilir olması.

B) Sağlık Riskleri Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) insan sağlığı açısından en büyük tehdittir. Biyoteknoloji ürünleri alerjik ve toksik (zehir) reaksiyonlara neden olabilir. Kanser hastalığına neden olabilmektedir. Bir canlıya ait olan bir özelliğin diğer bir canlıya aktarılması sırasında bilmediğimiz özelliklerinde aktarılması mümkündür. Biyolojik silah üretilebilmektedir. Tarımsal ilaçlara dirençli hale gelen böceklere karşı daha fazla ilaçlama yapılacaktır. Canlıların mutasyona uğraması

C ) Sosyo-Ekonomik Riskler Biyoteknoloji çalışmaları sayesinde şirketler veya ülkeler, dünyadaki gıda tüketiminde daha fazla söz sahibi olacaktır. Tarımda kullanılacak tohum ve ilaçlar biyoteknoloji gücüne elinde tutan şirketlerde olacaktır. Dünya üzerinde gelir dengesizliğine neden olacaktır. Yüksek verimli tohumlar çok pahalıya satılmaktadır. Canlıların klonlanmasından sonra insanın da klonlanması yapılabilecek buda etik, ahlaki ve dini değerlere zarar verecektir.

HAZIRLAYAN: HASAN MERT UÇAR SINIF: 8\ M NO: 338