TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-2. TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-2 Kremanın Soğutulması Termodurik bakterilerin gelişimini inhibe etmek Olgunlaşmayı kontrol altına almak.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DEAERASYON.
Advertisements

KABA YEMLER.
T SU SORUNU VE SU İHTİYACI E K S T İ L S E K T Ö R Ü
KARIŞIMLAR.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
Asitler ve Bazlar.
Silisyum Karbür Refrakterleri
Bileşikler Ve Formülleri
BETON VE BETONARME YAPILARDA DURABİLİTE(KALICILIK)
Soğutma Kuleleri.
Zeytinyağı Kalite Özellikleri
YEMLERİN İŞLENMESİ (YEM TEKNOLOJİSİ).
BİLFEN OKULLARI SU ARITMA SİSTEMİ DOÇ.DR.YAŞAR KESKİN
İrem YILMAZ, Vildan UYLAŞER.  Akdeniz diyetinin vazgeçilmez parçası  Kendine özgü renk, tat ve koku  Rafinasyon.
GENEL TEKRAR Prof. Dr. Özgül EVRANUZ.
gıda sanayinde kullanılan asitler
KOMPOZiT MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU
KARIŞIMLAR.
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı
KARIŞIMLAR.
TEREYAĞI TEKNOLOJİSİ.
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Toprak Organik Maddesi, Kolloid ve KDK Özellikleri
Farklı element atomları uygum şartlarda bir araya geldiğinde yeni maddeler oluşur. Bu yeni maddeleri oluşturan atomlar arasında kimyasal bağ bulunmaktadır.
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
İhsan Kaan BERBEROĞLU Ülker Bisküvi San. A.Ş. Satınalma Direktörü.
ÇÖZELTİ- ÇÖZÜNME İki ya da daha fazla saf madde birleşerek karışım oluşturur. Suyun içine tuz, şeker, yağ, kum katarak karışım elde edebiliriz. Su iyi.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
Peynir Üretim Teknolojisi
TEREYAĞI TEKNOLOJİSİ Nihal KANAT.
Tereyağ Teknolojisi.
TEREYAĞI TEREYAĞINDA KALİTE KONTROL  
KREMA Kremanın Olgunlaştırılma İşlemi
2. TEREYAĞI ÜRETİMİ 2.1 Krema; Tanım ve Özellikler
KREMA 2.4. Nötürleme   Kaliteli tereyağı üretiminde taze krema kullanımı esastır. Ancak sürekli üretimde bu pek mümkün değildir. Dolayısıyla kremanın elde.
TEREYAĞI 6. Tereyağı Özel Uygulamaları   Ekşi Kremadan Tereyağı Üretimi
TEREYAĞI 3.6. Tereyağının tuz içeriği  
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
6.SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
DOĞADA MADDELER KARIŞIK HALLDE BULUNUR
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE NİTRAT VE NİTRİT
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ PAMUKOVA MESLEK YÜKSEK OKULU SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ KURUTULMUŞ VE ÖZEL SÜT ÜRÜNLERİ KONU SÜTTOZLARININ NİTELİKLERİ VE KALİTESİ.
SALÇA ÜRETİM TEKNOLOJİSİ
Kuru Halı Temizliği
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
Atık yağlar Günümüzde bitkisel yağ fiyatlarındaki hızlı artış, biyodizel üretiminde yemeklik yağlar yerine kızartma yağları gibi atık yağların kullanımı.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
İnsan Yaşam Kalitesi Üzerine Tuz Mağaralarının Olası Etkileri
Yoğurt sütüne uygulanan ön işlemler
SOĞUTMA SIVISI ABDULVAHAP SİNCAR NO:
ALÜMİNYUM ERGİTME POTALARI
Malzemelerin temizlenmesi ve Atık maddeler
KARIŞIMLAR.
Faz kavramı Kristal yapılı malzemelerin iç yapılarında homojen ve belirli özellikler gösteren bölgelere faz (phase) adı verilir. Fazlar; bu atom düzenlerinden.
Ebru Sedef KAPLAN, Gizem GÜNAY, Aynur Gül KARAHAN
Haşlama makine ve ekipmanları
KARIŞIMLAR.
METAL ESASLI DIŞ CEPHE KAPLAMALARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TERMIK SANTRAL. TERMIK SANTRAL NEDIR? ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini.
GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
Süttozu ve Koyulaştırılmış Süt Ürünleri
İçme Sütü Teknolojisi-1
TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-1.
Sunum transkripti:

TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-2

Kremanın Soğutulması Termodurik bakterilerin gelişimini inhibe etmek Olgunlaşmayı kontrol altına almak Yağ kaybını minimuma indirmek Tereyağının kıvamını etkilemek Yayıklama sıcaklığına soğutmak

Yayıklama Yağ/su emülsiyonunun bozulması ve destabilizasyonu Yağ partiküllerinün agregasyonu ve konsantrasyonu Su/yağ stabil emülsiyonunun sağlanması

Tereyağının Yıkanması Yıkamanın amacı; granüller arasında kalan yayıkaltının ortamdan uzaklaştırılmasıdır.

Tereyağı Granüllerinin Yıkanmasının Sağladığı Yararlar Yayıkaltının içerdiği besin maddeleri yıkama ile birlikte ortamdan uzaklaşır. Böylece bakteri gelişimi inhibe edilerek mikrobiyel bozulmalar engellenebilir. Tereyağlarında lipaz aktivitesinin % 15-25 arasında azalmasına neden olur.

Tereyağının nem içeriğinin azaltılmasında etkilidir. Hammadde kalitesinin bozuk olması sonucu bozuk tat-aromaya neden olan, suda çözünebilme özelliğine sahip bileşiklerin ortamdan uzaklaştırılması mümkündür. Yıkama suyunun sıcaklığı ile tereyağının kıvamı ayarlanabilmektedir.

Tereyağını yıkamanın yarattığı olumsuz sonuçlar; Bazı kontaminantların gelişimini engelleyen laktik asit ortamdan uzaklaşmaktadır. Yıkamanın yoğunluğuna ve sayısına bağlı olarak %30-50 oranında diasetilin ortamdan uzaklaşmasıyla tereyağı aromasında kayıplar meydana gelmektedir.

Tereyağının Tuzlanması Tereyağlarına belirli tat özelliği kazandırmak ve dayanımı artırmak amacıyla tuzlu olarakda üretilebilmektedir.

Tuzun nitelikleri Tuz kimyasal açıdan saf olmalıdır. Temiz, suda çözündüğünde berrak bir solüsyon oluşturmalı ve sediment meydana getirmemelidir. Tamamen çözünebilmesi için tuz partiküllerinin boyutları 0.2-0.5 mm olmalıdır. Bakteriyolojik niteliği uygun olmalıdır.

Kuru tuzlama: Tuz tereyağına direkt ilave edilir. Islak tuzlama: Tuz bir miktar su ile ıslatılarak lapa oluşturulur ve tereyağına karıştırılır. Salamura: Konsantrasyonu %26 olan veya doymuş tuz çözeltisi kullanılır.

Tereyağının Malakse Edilmesi Malakse tereyağı granülleri oluştuktan sonra gerçekleştirilen bir yoğurma işlemidir.

Malaksenin temel amaçları: Yağ granüllerinin biraraya gelmesini dolayısyla sıkı bir yapının oluşumunu sağlamak, Yayıkaltının ortamdan uzaklaşmasını sağlayarak, tereyağının su içeriğinin düzenlenmesini olanaklı kılmak Uygun bir su dağılımı sağlayarak bazı görünüş bozukluklarını ve randıman kayıplarını gidermek,

Tat-aroma açısından üniform bir ürün eldesini sağlamak, Tuzlu tereyağlarında tuzun bünyede çözünmesini ve uygun bir şekilde dağılmasını sağlamak, Tereyağlarına yasalara uygun kompozisyon kazandırmaktır.

Tereyağının Ambalajlanması Ambalaj materyali olarak polietilen film, alüminyum folye, lamine edilmiş plastik ve çeşitli malzemeler kullanılmaktadır.

Tereyağının Depolanması Tat-aroma bozuklukları ve oksidasyonun büyük ölçüde engellenebildiği yaklaşık -15ºC ve -20ºC depolanmaktadır.

Çok iyi kaliteli tereyağ Çizelge 2. Tereyağ kalitesi ve depolama sıcaklığına bağımlı olarak saklanabileceği süre. Sıcaklık (ºC) Çok iyi kaliteli tereyağ İyi kaliteli tereyağ Kötü kaliteli tereyağ 20 15 10 -12 -25 3 hafta 5 hafta 2 ay 3 ay 9 ay 12 ay 10 gün 20 gün 4 hafta 6 hafta 6 ay 3 gün 1 hafta 1-4 hafta 1-3 ay 3-6 ay