Buddhism… 2500 yıllık bir din. Hindistan’da ortaya çıktı ve uzak doğuya doğru yayıldı. 500 milyon takipçisi bulunan bir felsefe, din, ve manevi yol. Budda’nın.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BUDİZM.
Advertisements

BUDİZM GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
Budizm Siddharta Gauatama Yoktur Titipika M.Ö. 6. yy'da Budda KURUCUSU
VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
Dünyanın en kalabalık iki ülkesi olan Çin ile Hindistan arasına sıkışmış 29 milyon nüfuslu son derece ilginç bir ülke. Tüm kuzey sınırı boyunca uzanan.
PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Güçlü ve kararlı ol. Tanrın RAB'bin verdiği görevleri yerine getir. Onun yollarında yürü ve Musa'nın yasasında yazıldığı gibi Tanrı'nın kurallarına, buyruklarına,
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Aile Hayatı. “Ey insanlar! Sizi bir özden yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana geti- rip) yayan Rabbinize karşı.
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI.
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM JEROME BRUNER.
ÖĞRENME SINIF YÖNETİMİ
DİNLER VE EVRENSEL ÖĞÜTLERİ
Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
TANRISI PEYGAMBERİ MERKEZİ ORTAYA ÇIKIŞI KİTABI Yehova Hz.Musa Tevrat M.Ö civarında Kudüs Yahudilik-Musevilik.
Süreç... Rehberlik Nedir? Rehberlik Ne Değildir? Reberlik İlkeleri Nelerdir? Rehberlik Servisinden Hangi Konulara Dair Yardım Alınabilir? - Bireysel Alan.
GÖRÜŞ GELİŞTİRME TEKNİĞİ
Öğretmen Merkezli Egitim
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
Budizm.
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
Kişisel-Sosyal Rehberlik
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
Osmanlı Eğitim Sistemi
BUDİZM Buddhizmin üç türü vardır: Hinayana, Mahayana ve Vajrayana. Bunlardan birincisi, yani eski Buddhizm (Theravada/eskilerin yolu) bireyleri bu dünyanın.
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
Konu: Purāṇalar ve Genel Özellikleri II
ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ VE ÖĞELERİ
AİLENİN TÜRLERİ VE İŞLEVLERİ
CESARETLENDİRME ve ÖVGÜ
EKİP ÇALIŞMASI Ekip çalışmasının önemini gözeterek meslekler arası işbirliği yapabileceksiniz.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
Eğitim; bireyin davranışlarında, kendi yaşantısı yoluyla,
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ
JAPONYA TOPLUMSAL KOŞULLAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yazı Sistemleri.
YAS 5 Anne ve babamın birbirlerine bağırmalarının beni ne kadar korkuttuğunu öğrendim. YAS 7 Meşrubat içerken gülersem içtiğimin burnumdan geleceğini.
AİLE TUTUMLARI.
İNSAN NE İÇİN YARATILDI ?
EĞİTİMİN TARİHSEL TEMELLERİ
M.S 2. YÜZYIL-M.S 15. YÜZYIL FELSEFESİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
ÖĞRETİM STRATEJİLERİ SUNUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM
TASAVVUF FELSEFESİ Tasavvuf, İslam inancında Allah'a ulaşmanın yollarından biridir. Başka bir deyişle, insanın akıl yoluyla erişemediği ilahî hakikatlere.
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
Hicret Olayı.
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Her ülkenin sistemi ne olursa olsun, eğitim politikasının en üst seviyede amacı, bireyi topluma yararlı hale getirmektir. BİREYİ TOPLUMA YARRLI HALE GETİRME;
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
OKUL DÖNEMİNDE GELİŞİM YAŞ
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
SABİİLİK Sabiilik: Ortadoğu ve Mezopotamya coğrafyasında adından söz ettiren önemli dini geleneklerden biridir. Dinlerinin kökenini Hz. Âdem’e kadar geriye.
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Bilimsel bir Bildiri veya Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır?
Sunum transkripti:

Buddhism… 2500 yıllık bir din. Hindistan’da ortaya çıktı ve uzak doğuya doğru yayıldı. 500 milyon takipçisi bulunan bir felsefe, din, ve manevi yol. Budda’nın öğretileri üzerine bina edilmiştir

Budda Kimdir? Asıl adı Siddhartha Gautama. Lakabı: Sakyamuni MÖ563’de Hindistan’ın kuzeyinde Nepal sınırlarında doğdu ve 80 yıl yaşadı. Sakya krallığında prens olarak doğdu ve kral olmak için yetiştirildi. 29 yaşında hakikatı aramak için lüks hayatı ve sarayı terketti. Altı yıl katı bir münzevi hayat yaşadı. Sonra orta bir yol tuttu 35 yaşında aydınlandı ve Buda oldu. Nirvana’ya ulaştı. Hayatının geri kalan 45 yılını öğretilerini tebliğ ederek geçirdi.

Budizmin Hinduizm’den Farkı Nedir? (Brahmanik ve Sramanik din anlayışını ret) Vedaların otoritesini Vedik kast sistemini Din adamları Brahminlerin otoritesini Hindu tanrılarını Veda ibadet şekillerini Karma marga ve Jnana marga Yaratıcı Brahman ilkesini reddeder.

Hinduizmden farkı ne? Tanrı Kast Ruh Kurban

Hinduizmle ortak noktaları Ne? Karma Samsara/reenkarnasyon Mokşa/Nirvana Maya/Avidya

Budda Ne öğretti? Dört soylu gerçek: Hayat acı ve ıstıraptır. Acı ve ıstıraba neden olan dünyevi arzu ve isteklerdir. Acı ve ıstırapları sona erdirmek, arzu ve isteklerden vazgeçmeye bağlıdır. Arzu ve isteklerinden üstesinden gelmek Sekiz Dilimli Yolu izlemekle mümkündür.

Sekiz dilimli Yol Nedir? Ahlaki Disiplin: Doğru konuşma Doğru davranış Doğru geçim Hikmet: Doğru anlayış/Bilgi/iman Doğru amaç Mental disiplin: Doğru çaba Doğru gözetim Doğru meditasyon/Konsatrasyon

Budisler neye İnanır? Karma ve samsara Nirvana Nirvanaya ulaşmak, samsaradan kurtulmaktır Tanrılar yoktur Bağımlı varoluş yasası vardır. Buna göre bir şeyin varlık planına çıkışı 12 nedene bağlıdır. Buna bağımlı varoluş yasası denir. İlk neden avidya’dır. Buddha tanrı değildir– saygı gören bir öğretmendir

Budizmin üç cevheri Buddha – Öğretmen Dharma – Öğreti Sangha – Cemaat

Budist Kutsal Metinleri Nelerdir? Tripitaka ( Pali Kannon) – Üç Sepet: Vinaya (“Disiplin sepeti”) – Keşişlerin uyması gekeren kurallar Sutta (“Söylev”) – Budda’nın vaazları Abhidhamma (Metafizik öğretiler”) Dört hakikat vs Dhammapada – Budda’nın sözleri Ve diğer bazı mezheplerce kullanılan metinler Mahayana mezhebine ait metinler