Kronik Omuz Ağrısı Olan Hastalarda Ultrasonografi Eşliğinde Uygulanan Omuz Eklem içi Steroid + Supraskapuler Sinir Bloğu ile Supraskapuler Pulsed Radyofrekansın.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
Advertisements

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
Nöralterapi Dr.Sedat Yıldız Süleyman Demirel Üniversitesi
Lomber Disk Hernisi Cerrahisinde Güncel Yaklaşım
Bel ağrısı ve tutukluk olan hastanın ayırıcı tanısı
OLGU 4 Prof. Dr. Hidayet SARI.
OLGU 5 Prof. Dr. Hidayet SARI.
OLGU 3 Prof. Dr. Hidayet SARI.
Mehmet Mahir Atasoy Radyoloji Anabilim Dalı MALTEPE ÜNİVERSİTESİ
Omuz Ağrısı Ayrıcı Tanı ve Rehabilitasyonu
US KILAVUZLUĞUNDA MİNİ FLEBEKTOMİ (YENİ BİR YÖNTEM)
OLGU 6 Prof. Dr. Hidayet SARI.
YAYGIN AĞRILI HASTAYA YAKLAŞIM
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
BEL AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
BEL veDİZ AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
OLGU 8 Prof. Dr. Hidayet SARI.
BEL KALÇA AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
OLGU 7 Prof. Dr. Hidayet SARI.
Bel ağrısı ve tutuklukla gelen hastanın ayırıcı tanısı
BOYUN AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
OLGU 10 Prof. Dr. Hidayet SARI.
OLGU 9 Prof. Dr. Hidayet SARI.
Tosun A, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı
Kistik Fibrozlu Hastalarda Noninvaziv Ventilasyon Kullanımının Etkileri RE Şenay, ZS Uyan, S Öktem, B Karadağ, R Ersu, F Karakoç, E Dağlı Marmara Üniversitesi.
DİZ AĞRISI OLAN HASTA AYIRICI TANISI
IMRT TEKNİĞİ İLE TEDAVİ EDİLEN NAZOFARENKS OLGULARINDA PAROTİS BEZİNİN GEOMETRİK VE VOLÜMETRİK DEĞİŞİMİNİN kV-CONE-BEAM CT İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Gökhan.
Deri Tümörlerinin Teledermatolojik Değerlendirmesinde Teledermatoskopi ve Telemikroskopinin Etkinliklerinin Karşılaştırılması XXII. Prof. Dr. A. Lütfü.
FİZİK TEDAVİ Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1 Aralık 2015 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm.
Omuz Eklemi Ortopedik Testleri
LİTERATÜR: 1-Stroet MA,Schreurs BW,Open Lateral clavicle resection in acromioclaviculer osteoarthritis:favourable results after 1 year Ned Tijdschr Geneeskd.
Algoloji Bölümünde Proloterapi Uygulanan Hastalarda İlk Sonuçlar Dr Didem Akçalı, Prof Dr Avni Babacan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji.
HUMERUS ÜST UÇ KIRIĞI REHABİLİTASYONU
KÜNT UÇLU EKOJENİK İĞNE. Teknik Alan: Bu buluş, transforaminal epidural bölgeye spesifik ilaç verilmesini sağlayan transforaminal epidural steroid enjeksiyon.
Osman Aynacı, Kerim Öner, Sercan Karadeniz, Murat Özcan
Otuz yaşında erkek hasta. Sabahları daha şiddetli olan bel ağrısı.
ÖDÜLLÜ RADYOLOJİ SORUSU-256 HAFTANIN OLGUSU ÖDÜL: Şemsiye
Figüre 1. Anket ve sonuçları
YAYGIN AĞRILI HASTAYA YAKLAŞIM
Balneoterapi uygulama
AÇIK KALP CERRAHİSİ SONRASI EPİLEPTİK NÖBETLER İLERİYE DÖNÜK BİR İZLEM ÇALIŞMASI, ÖN BULGULAR O. Bölükbaşı, K. Aykut, Ü. Açıkel Ege Hastanesi Nöroloji.
Vücut Kitle İndeksinin Osteoartrit Cerrahisi Sonrasında Fonksiyonel Diz Verilerine Etkisi A. Meriç Ünal1, Sabriye Ercan2 1Süleyman Demirel Üniversitesi,
El rehabilitasyonu Ayşegül atlı.
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Trigeminal Nevralji Dr. Burak KAYA Doç. Dr. Serbülent Gökhan BEYAZ
OSTEOARTRİTE BAĞLI KRONİK REFRAKTER DİZ AĞRISINDA GENİKÜLER SİNİRLERE “KONVANSİYONEL RADYOFREKANS ABLASYON UYGULAMASI”NIN ORTA-UZUN DÖNEM ETKİNLİĞİ.
Kronik kalça ağrısında obturator ve femoral sinirlerin artiküler dallarına pulse radyofrekans uygulamaları: vaka serisi Birzat Emre Gölboyu, Fahrettin.
Bel Ağrılı Hastalarda Transforaminal Anterior Epidural Steroid Enjeksiyonunun Etkinliğinin ve Girişimsel Tedavinin Yaşam Kalitesine Etkisinin Retrospektif.
Kronik Inguinal Nevraljiye Yaklaşım
Postherpetik Nevralji Hastalarında İMA ve Dinamik Tiyol-Disülfid Dengesi Şule Arıcan1, Gülçin Hacıbeyoğlu1, Sinan Ulukaya1, Gamze Avcıoğlu2, Ruhiye Reisli3,
ÖDÜLLÜ RADYOLOJİ SORUSU-264
Yıllarında Kliniğimizde Diffüzyonal Patch (Artcure) Uygulanan Hastaların Retrospektif Olarak Analizi OP. DR. ADNAN Y. DEMİRCİ SAĞLIK BİLİMLERİ.
Burak Erken, Ayşegül Ceylan, Ersin Özeren
DİZ KİREÇLENMELERİNDE SÜLÜK TEDAVİSİ, FİZİK TEDAVİDE UYGULANAN TENS TERAPİSİ KADAR ETKİLİ OLABİLMEKTEDİR* *
LOMBER RADİKÜLER AĞRIDA MULTİFONKSİYONEL EPİDURAL ELEKTROD İLE PULSE RADYOFREKANS İŞLEMİNİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Gökçenur Güldüren,
Kronik Nöropatik Ağrıda Spinal Kord Stimülasyonu Uygulaması
Kronik Ağrılı Hastalarda Ağrı Duyarlılık Anketinin Türkçe Validasyonu
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Transforaminal Epidural Steroid Enjeksiyonlarına %10'luk Hipertonik Saline Eklenmesinin Sonuçları; Prospektif Randomize Çalışma Barış Özöner Erzincan Üniversitesi.
Şule Arıcan1, Sinan Ulukaya1, Ruhiye Reisli2
Sinan PEKTAŞ, Mustafa KURÇALOĞLU
Kronik Diz Ağrısı Hastalarına Yapılan Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu ve Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu Yanında Yapılan Geniküler Sinir Bloğunun.
Abdurrahman İLERİ, Sibel ÖZCAN, Mikail KILINÇ, S. Ateş ÖNAL
Sunum transkripti:

Kronik Omuz Ağrısı Olan Hastalarda Ultrasonografi Eşliğinde Uygulanan Omuz Eklem içi Steroid + Supraskapuler Sinir Bloğu ile Supraskapuler Pulsed Radyofrekansın Karşılaştırılması Halil Çetingök , Gökhan Işık Serçe , Gül Köknel Talu , Ayşin Selcan* İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı *Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Neden Önemli ? Bel ve boyun ağrısından sonra 3. en sık ağrı En hareketli eklem Yaşam kalitesine etkisi çok Tedavi edilmezse ciddi iş gücü kaybı

Neler omuz ağrısı yapabilir ? İntrensek sebepler Subakromial sıkışma sendromu Kalsifik tendinit Adeziv kapsülit Biseps tendon lezyonları Dejeneratif eklem hastalığı Avasküler nekroz Kırıklar

Neler omuz ağrısı yapabilir ? Ekstrensek sebepler Servikal radikülopati Brakial pleksus yaralanması Torasik outlet sendromu Polimiyaljia romatika Fibromiyalji Miyofasyal sendromlar

Girişimsel Ne Yapabiliriz ? Glenohumeral eklem içine steroid  en sık uygulanan yöntem Glenohumeral eklem içi steroid + supraskapuler sinir bloğu Pulsed Radyofrekans (PRF)  yeni , non-nörodesturiktif

Neyi Amaçladık ? Kronik omuz ağrısı olan hastalarda ultrasonografi eşliğinde uygulanan omuz eklem içi steroid enjeksiyonu + supraskapuler sinir bloğu supraskapuler sinir pulsed radyofrekans işlem başarısı,etki süresi ve hasta memnuniyeti

Ne Yaptık ? İstanbul üniversitesi Tıp Fakültesi Etik kurul onayı (2018/1282 ) Ekim 2016-Nisan 2018 tarihleri arasında 18 yaş üstü ASA 1-2-3 grubu Medikal tedaviye rağmen VAS 5 ve üzeri Nörolojik muayenesinde motor ve duyu kaybı olmayan İşlem yapılmış 185 hastanın verilerini taradık !

O.E.İ Supraskapuler Blok 185 HASTA Grup 2  48 Supraskapuler PRF Grup 1  137 O.E.İ Supraskapuler Blok

GRUP 1 GRUP 2 İ. Ö. VAS İ. Ö. VAS İ. S. VAS İ. S. VAS 7,26 7,42 0,76 2,71 ETKİ SÜRESİ 5,61 AY MEMNUNİYET YÜZDESİ % 69.21 İ. Ö. VAS 7,26 İ. S. VAS 0,76 ETKİ SÜRESİ 7,84 AY MEMNUNİYET YÜZDESİ % 92,6

Veriler Man Whitney-U testi ile değerlendirildiğinde hem grup 1 hem de grup 2’de işlem öncesi VAS ile işlem sonrası VAS değerleri istatistiksel açıdan anlamlıydı. (p < 0.05 ) Ayrıca grup 2’deki hasta etki süresi, işlem sonrası VAS değerleri ve hasta memnuniyet değerleri grup 1’e kıyasla anlamlıydı.(p<0.05)

Bizim çalışmamızda grup 1’deki hastaların ağrısız geçen süresini 5,61 ay ( 22 hafta )olarak tespit ettik. Literatür sonuçlarına göre daha uzun etki süresini ikili girişimsel yöntem uygulama ile ilişkilendirdik.

SONUÇ Çalışmamıza göre kronik omuz ağrısında supraspuler sinire pulsed RF uygulaması daha yüksek hasta memnuniyeti ve daha uzun etki süresi sağlamaktadır. Yeterli klinik tecrübe ve ekipmanın bulunduğu yerlerde supraskapuler sinire pulsed RF uygulaması kronik omuz ağrısına yönelik ilk tercih girişimsel işlem olarak kullanılabilir. Bununla ilgili daha fazla prospektif çalışmaya ihtiyaç vardır. .

TEŞEKKÜRLER…