Sinan PEKTAŞ, Mustafa KURÇALOĞLU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Advertisements

ÇIKAR-İLİŞKİ BEYANNAMESİ
I. Uluslararası Geriatri Kongresi
Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
Nöralterapi Dr.Sedat Yıldız Süleyman Demirel Üniversitesi
Çocuklarda Spinal ve Epidural Anestezi Uygulamaları
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
ERKEN DOĞUMDA PROGESTERON KULLANIMI
KTS Tedavisinde Triamsinolon Asetonid ile
Kritik bacak iskemisi ve medikal tedavisi
Elektrik Stimülasyonu ile Hiperaljezinin Giderilmesi.
US KILAVUZLUĞUNDA MİNİ FLEBEKTOMİ (YENİ BİR YÖNTEM)
BAŞAĞRILI HASTADA DEĞERLENDİRME
BEL AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
BEL veDİZ AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
BEL KALÇA AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
Bel Ağrısına Yaklaşım Gürkan İŞ GATF / IV.
DİABETİK PERİFERİK NÖROPATİ TEDAVİSİNDE AKUPUNKTUR: OLGU SUNUMU
Anesteziyolog Nöropatik Ağrı ve Tedavisinin Neresinde?
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji-İmmünoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 29 Eylül 2015 Salı Yandal Ar. Gör.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1 Aralık 2015 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm.
LİTERATÜR: 1-Stroet MA,Schreurs BW,Open Lateral clavicle resection in acromioclaviculer osteoarthritis:favourable results after 1 year Ned Tijdschr Geneeskd.
Sağlık Slaytları İndir
DAR KANAL VE DEJENERATİF SKOLYOZ OLGU SUNUMU
Algoloji Bölümünde Proloterapi Uygulanan Hastalarda İlk Sonuçlar Dr Didem Akçalı, Prof Dr Avni Babacan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji.
Dr. Serbülent Gökhan BEYAZ
GÖZ HASTALIKLARINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI VIII.Zonguldak Oftalmoloji Kursu.
Dr. Sencer KAYA Aile Hekimliği AD Giriş Proton pompa inhibitörleri (PPI) çoğunlukla zararsız görülseler de diyare, interstisyal nefrit, pnömoni,
KÜNT UÇLU EKOJENİK İĞNE. Teknik Alan: Bu buluş, transforaminal epidural bölgeye spesifik ilaç verilmesini sağlayan transforaminal epidural steroid enjeksiyon.
Diyarbakır bombalı saldırısı: bir afet deneyimimiz
AĞRI test.
Özlem KARA Birkan YAKAN Emin KAYMAK Mustafa KARA
Özel Körfez Marmara Hastanesi
TRANSVERS MİYELİT İnt. Dr. Serap KARAKAŞ KTÜ Tıp Fakültesi
OSTEOARTRİT ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Balneoterapi uygulama
ONKOLOJİDE AĞRI TEDAVİSİ Dr.Mustafa Akel. Kanser Ağrısı Ağrıyı vücudun doku harabiyetine bağlı olan veya olmayan kişinin geçmiş deneyimleriyle de ilgili.
Diz osteoartriti tedavisinde BMAC (Kemik iliği aspirasyon konsantresi) ve PRP (plateletten zengin plazma) kombinasyonunun etkinliği: Olgu serisi
Fantom Ağrı Asistan Dr Cemal Koray ÖZTÜRK
Trigeminal Nevralji Dr. Burak KAYA Doç. Dr. Serbülent Gökhan BEYAZ
OSTEOARTRİTE BAĞLI KRONİK REFRAKTER DİZ AĞRISINDA GENİKÜLER SİNİRLERE “KONVANSİYONEL RADYOFREKANS ABLASYON UYGULAMASI”NIN ORTA-UZUN DÖNEM ETKİNLİĞİ.
Kronik kalça ağrısında obturator ve femoral sinirlerin artiküler dallarına pulse radyofrekans uygulamaları: vaka serisi Birzat Emre Gölboyu, Fahrettin.
Results of Single and Multiple Dose Caudal Epidural Steroid Injections for Lumbosacral Sciatica Mustafa Eren Yüncü Mahmut Camlar1, Mustafa Eren Yuncu1,
Bel Ağrılı Hastalarda Transforaminal Anterior Epidural Steroid Enjeksiyonunun Etkinliğinin ve Girişimsel Tedavinin Yaşam Kalitesine Etkisinin Retrospektif.
Kronik Inguinal Nevraljiye Yaklaşım
Trigeminal neuralgia underwent radiofrequency thermocoagulation
Uz.Dr.Tamer KUZUCUOĞLU BAŞARISIZ BEL CERRAHİSİNDE UYGULANAN EPİDURAL STEROİD İNJEKSİYONLARININ HASTA MEMNUNİYETİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ         
Postherpetik Nevralji Hastalarında İMA ve Dinamik Tiyol-Disülfid Dengesi Şule Arıcan1, Gülçin Hacıbeyoğlu1, Sinan Ulukaya1, Gamze Avcıoğlu2, Ruhiye Reisli3,
Ramsey Hunt Sendromlu İki Hastada Ağrı Tedavisi Yaklaşımı ve Sphenopalatin Ganglıon Bloğu Deneyimimiz Hatice GÜMÜŞ, Birzat Emre GÖLBOYU, Fahrettin KIRÇİÇEK,
Meraljia Parestetika Medikal ve Cerrahi Tedavisi – Dört Olgu Sunumu
Burak Erken, Ayşegül Ceylan, Ersin Özeren
TİROİDEKTOMİ SONRASI BAŞ VE BOYUN AĞRISI ÜZERİNE PREOPERATİF BİLATERAL BÜYÜK OKSİPİTAL SİNİR BLOĞUNUN ETKİSİ Sayın başkanlar,değerli meslektaşlarım hoşgeldiniz.
Uz Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Uz Dr Sinan PEKTAŞ1
LOMBER RADİKÜLER AĞRIDA MULTİFONKSİYONEL EPİDURAL ELEKTROD İLE PULSE RADYOFREKANS İŞLEMİNİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Gökçenur Güldüren,
Kronik Nöropatik Ağrıda Spinal Kord Stimülasyonu Uygulaması
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Yaşar Dağıstan1, Erkan Kılınç2
Transforaminal Epidural Steroid Enjeksiyonlarına %10'luk Hipertonik Saline Eklenmesinin Sonuçları; Prospektif Randomize Çalışma Barış Özöner Erzincan Üniversitesi.
Uzm. Dr. Onur Karaosmanoğlu Ankara Y.B. Dışkapı E.A.H.
Şule Arıcan1, Sinan Ulukaya1, Ruhiye Reisli2
Kronik Omuz Ağrısı Olan Hastalarda Ultrasonografi Eşliğinde Uygulanan Omuz Eklem içi Steroid + Supraskapuler Sinir Bloğu ile Supraskapuler Pulsed Radyofrekansın.
Kronik Diz Ağrısı Hastalarına Yapılan Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu ve Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu Yanında Yapılan Geniküler Sinir Bloğunun.
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Abdurrahman İLERİ, Sibel ÖZCAN, Mikail KILINÇ, S. Ateş ÖNAL
Sunum transkripti:

Sinan PEKTAŞ, Mustafa KURÇALOĞLU SİYATİK SİNİR HASARINA BAĞLI NÖROPATİK AĞRININ ÇOKLU SEVİYE DORSAL ROOT GANGLİON PULSE RADYOFREKANS İLE TEDAVİSİ: OLGU SUNUMU Sinan PEKTAŞ, Mustafa KURÇALOĞLU SBÜ. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Algoloji Kliniği, Van 15. Ulusal Ağrı Kongresi, Belek Antalya, 2018

SİYATİK SİNİR HASARI En sık nedeni intramusküler gluteal enjeksiyonlar 2. en sık neden kalça artroplastisi Çocuklar, yaşlılar ve düşük kilolularda görülme sıklığı artar. Ekonomik olarak daha fakir ve gelişmekte olan ülkelerde, yetersiz eğitimli veya niteliksiz personel tarafından uygulanan intramüsküler enjeksiyonlar nedeniyle daha yüksek oranda görünmektedir. Plewnia C, Wallace C and Zochodne D. Traumatic sciatic neuropathy: a novel cause,local experience, and a review of the literature. J Trauma 1999; 47: 986–991 Miller MA and Pisani E. The cost of unsafe injections. Bull World Health Organ 1999; 77:808–811.

SİYATİK SİNİR VE İNTRAMUSKÜLER ENJEKSİYON Sinir hasarında direk iğnenin travmatik etkisi İntranöral enjeksiyon İlacın nörotoksik etkisi İskemi gelişmesi Skar dokusuna bağlı sekonder konstriksiyon Hasar sonucu sıklıkla nöropatik ağrı ile birlikte değişik derecelerde motor ve duyusal defisit gelişir.

SİYATİK SİNİR HASARI Periferik sinir hasarı sonrası DRG hücre gövdelerine trofik maddeler aksoplazmik olarak taşınır. DRG ‘de çeşitli iyon kanallarında ve membran reseptörlerinin sentez ve dağılımında değişiklikler görülür Akson hasarı sonrası hasarlı bölgede ve hasarla ilişkili DRG ‘ ektopik deşarj meydana gelir.

Nöropatik ağrı Medikal tedavi sınırlı hastada etkili olabilmektedir. Girişimsel tedavide sıklıkla periferik sinir blokları sempatik bloklar spinal enjeksiyonlar radyofrekans uygulamaları (DRG, periferik sinir) spinal kord stimülasyon tedavileri uygulanmaktadır.

Olgu 59 yaş, 56 kilo, 173 cm boyunda erkek hasta sol gluteal intramusküler analjezik ilaç enjeksiyon sonrasında SSH gelişmiş. 3. ay elektromyografide sural sinir uyartılamamış, gastrokinemius kasında ağır derecede denervasyon olduğu görülmüş. Medikal tedavide pregabalin 600mg/gün, amitriptilin 10-25mg/gün kullanmakta Ağrı şiddeti VAS:9 olarak değerlendirildi. Bir dönem 200mg/gün tramadol oral olarak kullandı daha sonra yan etkiler nedeniyle stoplandı.

Olgu Hastaya ilk olarak siyatik sinir bloğu (8mg deksametazon, 20mg bupivakain 10ml volüm ile) yapıldı, ağrıda 24 saatlik %50 azalma sağlandı. Ardından epidural steroid (deksametazon, bupivakain) ve lomber sempatik blok tedavileri uygulandı fakat yeterli ağrı palyasyonu sağlanamadı. Hastaya L4,L5,S1 DRG PRF (42°C, 2Hz, 20 mikrosaniye, 240 saniye süre ile) uygulandı. PRF sonrası 3-4 ay süresince ağrı şiddetinde %50-60 azalma (VAS:4) sağlandı. Bu süre içerisinde medikal tedavide değişiklik yapılamadı. Hastanın 5. ay değerlendirmesinde ağrısının giderek artığı (VAS:6-7) belirtildi.

DRG Pulse Radyofrekans Etki mekanizmasında herşeye hakim değiliz. PRF'nin, C-fos ekspresyonundaki değişiklikleri tetiklediği düşünülmektedir, bu da afferent C fiberlerinden daha az santral eksitasyon ile sonuçlanabilir. Van Zundert J, de Louw AJ, Joosten EA, Kessels AG, Honig W, Dederen PJ, Veening JG, Vles JS, van Kleef M. Pulsed and continuous radiofrequency current adjacent to the cervical dorsal root ganglion of the rat induces late cellular activity in the dorsal horn. Anesthesiology 2005; 102:125-131. Sinaptik iletimde değişim nöromodülatör etki.

Sonuç PRF tedavisi etki mekanizması tamamen bilinmesede kronik ağrılarda, nöropatik ağrılarda, radiküler ağrı gibi durumlarda sıklıkla uygulanan nöromodülatif bir tedavidir. Sonuç olarak; periferik sinir hasarı sonrası nöropatik ağrı tedavisinde DRG PRF tedavisi olgunun ağrı şiddetini anlamlı düzeyde azaltmış, uyku ve yaşam kalitesini arttırmıştır.

Teşekkür ederim.