Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Uz Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Uz Dr Sinan PEKTAŞ1

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Uz Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Uz Dr Sinan PEKTAŞ1"— Sunum transkripti:

1 Elektrik Çarpması Tarzındaki Her Başağrısı Trigeminal Nevralji Değildir
Uz Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Uz Dr Sinan PEKTAŞ1 1: TC SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Algoloji Bölümü

2 Öykü 17 yaşında kadın hasta 4 yıldır başının sol arka kısmından başlayıp sol yan tarafına yayılan ve alnına kadar uzanan aralıklı gelen, saniyeler süren elektrik çarpması veya iğne batması tarzında ağrı şikayetiyle Şubat 2018'de kliniğimize başvurdu. Hasta daha önce farklı hastanelerde çeşitli hekimlere başvurduğunu, trigeminal nevralji tanısı konulduğunu ve bu yönde 4 yıldır tedavi almakta olduğunu belirtti. 

3 Öykü Hastanemizde 2013 yılında çekilen kranyal MR bulguları normaldi
Çocuk nörolojisi tarafından 2016'da yazılan hasta notunda 'bilateral 5. CN pregang. segmentinde vasküler komp, solda trigeminal sinir segment minimal yaylanım' ibaresi vardı. Ağrısı konuşmakla, yüzünü yıkamakla, yemek yemekle provake olmamaktaydı.

4 Öykü Hasta daha önce valproik asit ve karbamazepin tedavileri almıştı.
Halen 450 mg/gün okskarbazepin kullanmaktaydı Şikayetlerinin başladığı yıllarda fiziksel olarak yaşıtlarıyla aynı seviyede olduğunu belirten hastanın mevcut boy ve kilosu 10 percentildeydi

5 Bulgular Dikkat eksikliği ve fazla uyuma şikayetleri mevcuttu
FM'de sol büyük oksipital sinir palpasyonuyla ağrının arttığı saptandı Oksipital nevralji öntanısı konuldu.

6 Girişim Diagnostik amaçla 1,5 ml %0,5 bupivakain ile GON bloğu yapıldı
1 hafta sonra kontrole çağırıldı. Kontrolde ağrılarının belirgin derecede azaldığını belirten hastaya 2. defa blok uygulandı ve ilaçlarının kademeli olarak kesileceği belirtildi

7

8 Sonuç ( Geralgine Plus® ) lüzumu halinde kullanılmak üzere reçete edildi. 1 hafta sonra kontrole çağırıldı. 2 hafta sonra kontrole gelen hasta ağrısının tamamen geçtiğini okskarbazepini bıraktığını geralgine plustan sadece 2 tablet aldığını belirtti. 6. ay takibinde ağrının sıfırlandığı ve hiç analjezik kullanmadığı gözlendi.

9 Tartışma Başağrısı etyolojisi ve tedavisinde sadece radyolojik bulgulara bağlı kalmak yanıltıcı sonuçlara sebep olabilir. Hastanın anlattığı hikaye ve FM bulguları çoğu zaman laboratuvar ve radyolojik bulgulardan daha fazla yol göstericidir.

10


"Uz Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Uz Dr Sinan PEKTAŞ1" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları