VIII. BORÇLUNUN TEMERRÜDÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Canik Başarı Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. İsmayıl İsmayıllı
Advertisements

İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARINDAN DOĞAN HUKUKİ SONUÇLAR
İHTİYATİ HACİZ (İİK m.257 vd.)
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimi
KONUT SATIŞ SÖZLEŞMESİ. Tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya.
Serbest muhasebeci mali müşavir sigortası. Serbest muhasebeci mali müşavir sorumluluk sigortası Bu sigorta ile Sigortacı, Sigortalının vermekte olduğu.
Konu 7: TARIM HUKUKU KONUSUNDA YURTTAŞLAR YASASI.
Avukatlık sözleşmesi. Sözleşmenin tarafları Bu sözleşmenin tarafları; baro levhasına kayıtlı ve işten yasaklanmamış avukat ile ondan hukuksal yardım talep.
Müşteri memnuniyetinin artırılmasına yönelik olarak kalite yönetim sisteminin kurulması ve geliştirilmesi konusunda rehberlik eden ve ISO tarafından yayınlanmış.
Gülara Tırpançeker Bilişim Etiği Kuramlar.
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
KAMU ZARARI. Kamu zararı tanımı Türk mali sistemine köklü değişiklikler getiren “5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu” ve bu çerçevede oluşturulan.
 HİZMETİN AYIPLI OLDUĞUNUN KABUL EDİLMESİ KOŞULLARI  HİZMETİN AYIPLI OLDUĞUNUN KABUL EDİLMESİ KOŞULLARI TÜKETİCİNİN HAKLARI AYIPLI HİZMETTE SORUMLULUK.
“BEN ÇOCUĞUM HAKLARIMLA VARIM”
SAĞLIK HUKUKU. GENEL OLARAK: Sağlık hukuku; tıbbın uygulanmasından kaynaklanan sağlık personelinin hak ve yükümlülükleri, yasal sorumluluğu, hasta hakları,
ÇATMA.
Borçlar Hukuku Genel Hükümler
VARLIKLARIN İZLENMESİ Ticari Alacaklar
Borçlar Hukuku 9.hafta.
IP Licensing – Concept, Do’s and Don’ts
Borçlar Hukuku W-11-.
Borçlar Hukuku 10.hafta.
HAFTA 4: TAZMİNAT İLKESİ
BORÇLAR HUKUKU GENEL HÜKÜMLER II
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
SORUMLULUK SİGORTALARI CAN SİGORTALARI
EVLİLİĞİN GENEL HÜKÜMLERİ
Borçlar Hukuku 9.hafta.
SİGORTA SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN BORÇ VE YÜKÜMLÜLÜKLER
MALTEPE ANADOLU LİSESİ
KARŞI TARAFIN AVUKATIYLA GÖRÜŞME YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Tarım Hukuku 1.
BORÇLAR HUKUKU GENEL HÜKÜMLER I
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
SİGORTANIN TEMEL PRENSİPLERİ
SİGORTANIN TARAFLARI Sigortada dört taraf bulunmaktadır. Bunlar;
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
ADALET PSİKOLOJİSİ YILI GÜZ DÖNEMİ 4. Ders 20 Ekim Cuma.
KONU XI AİHS’nin Kapsamı ve Başlıca Özellikleri
Sözleşme Sözleşme Türleri
YOKLUK VE BUTLAN HUKUKİ İŞLEMLERDE HÜKÜMSÜZLÜK
Tebliğ edilecek evrak farklı türlerde olabilir.
KİŞİLER HUKUKU Kişiler hukukuna hakim olan temel ilkeler şunlardır:
QNB FİNANSBANK HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ( )
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
SİGORTA HUKUKU SİGORTA TÜRLERİ Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
ENFLASYON Prof. Dr. Metin BERBER.
VEYA DAVA SAFHASINDA BULUNAN ALACAKLARLA İLGİLİ DÜZENLEMELER
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
Başlangıç Hükümleri- 2. Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Mevzuat AY. m. 12, 13, 17, 35, sayılı Türk Medenî Kanunu
Tezin Olası Bölümleri.
ALACAKLININ TEMERRÜDÜ Alacaklının ifaya katılmadan borçlu tarafından kendisine sunulan edime haklı gerekçesi olmadan kabulden kaçınmasıdır. Borcun konusu.
İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ ALANINDA GEÇEN TEMEL KAVRAMLAR «TEMEL HAKLAR VE ÖZGÜRLÜKLER» KAVRAMI Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ceza Hukukunun Temel İlkeleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HUKUKUN KAYNAKLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Aile Hukuku-19. Hafta.
BORÇ.
Ders İçeriği Yatırım Projelerinin Kavramsal Temelleri
KUSURSUZ SORUMLULUK (SEBEP SORUMLULUĞU)
BORCU SONA ERDİREN SEBEPLER
Sunum transkripti:

VIII. BORÇLUNUN TEMERRÜDÜ 1. Borçlu temerrüdünün şartları a) Edimin ifası mümkün olmalıdır b) Borç muaccel olmalıdır c) Borçluya ihtar yapılmış olmalıdır d)Alacaklı, edimi kabule hazır olmalıdır e)Borçlunun edimi ifadan kaçınma hakkı bulunmamalıdır f)İfa etmeme, borca aykırı bir davranış olmalıdır

3. Kusur gerekli değildir 4. Borçlu temerrüdünün hüküm ve sonuçları 5 3.Kusur gerekli değildir 4.Borçlu temerrüdünün hüküm ve sonuçları 5. Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde borçlunun temerrüdünün hüküm ve sonuçları Alacaklıya tanınan seçimlik hakların çeşitleri a) Aynen ifa ile birlikte gecikme tazminatının istenmesi b)Alacaklının aynen ifa ile birlikte gecikme tazminatından vazgeçme hakkı b)Kısmî temerrüt c)Ard arda teslimli ve sürekli sözleşmelerde temerrüt

IX. SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİNDEN DOĞAN SORUMLULUK (CULPA IN CONTRAHENDO) 1 IX.SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİNDEN DOĞAN SORUMLULUK (CULPA IN CONTRAHENDO) 1.Kavram 2.Sorumluluğun hukukî niteliği a)Haksız fiil görüşü b)Sözleşmeden doğan sorumluluk görüşü c)Kendine özgü sorumluluk görüşü 3.Sözleşme görüşmelerinden doğan sorumluluk halleri a) Kanunda düzenlenen görüşme sorumluluğu halleri b)Doktrin ve uygulamada kabul edilen görüşme sorumluluğu halleri c)Koruma yükümlülüklerinin ihlâlinden doğan görüşme sorumluluğu 4.Sözleşmeden doğan sorumlulukla sözleşme dışı sorumluluğun yarışması

19. HD. T. 28.4.2005, E. 2005/1932, K. 2005/4790 TAZMİNAT DAVASI ( Dava Dilekçesinde Sözleşmenin İfa Edilmemesi Yanında Sözleşmenin Kurulacağı ve İfa Edileceğine Güvenilerek Sözleşme Öncesi Görüşmelerden Doğan Sorumluluğa da Dayanılabileceği ) • SÖZLEŞME ÖNCESİ GÖRÜŞMELERDEN DOĞAN SORUMLULUK ( Dava Dilekçesinde Buna Dayanılarak Tazminat Talebinde Bulunabileceği ) • CULPA İN CONTRAHENDO ( Dava Dilekçesinde Sözleşmenin İfa Edilmemesi Yanında Sözleşmenin Kurulacağı ve İfa Edileceğine Güvenilerek Sözleşme Öncesi Görüşmelerden Doğan Sorumluluğa Dayalı Tazminat Talebinde Bulunulabileceği ) ÖZET : Dava dilekçesinde sözleşmenin ifa edilmemesi yanında sözleşmenin kurulacağı ve ifa edileceğine güvenilerek sözleşme öncesi görüşmelerden doğan sorumluluğa da dayanılmıştır. Doktrinde "culpa in contrahendo" olarak adlandırılan bu tür sorumluluğun da tazminat talebine dayanak yapılabileceği kuşkusuzdur