GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Advertisements

ORGANİK TARIM.
MSS® GRUP – Ölçülebilir Hijyen Copyright©MSS Grup Ltd Şti.
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
Petra Clean - Zeynep Yüksel
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE YEM KANUNU Kanun Numarası : 5996 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 13/6/2010 Sayı :
SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
3 Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı
HİJYEN ve SAĞLIKLI YAŞAM
AD :OĞUZ SOYAD :GÜLERER NUMARA:608 DERS:TÜRKÇE KONU:HİJYEN-TEMİZLİK.
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi
Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN
HİJYEN VE SANİTASYON TEMEL EĞİTİMİ
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
BİYOKÜTLE.
Hazard Analysis and Critical Control Point
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
9.SINIF KİMYA BÖLÜM-5 HAYATIMIZDA KİMYA.
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER.  Karadaki hayvanlarla ilgili kod…  Sudaki hayvanlarla  Veteriner hekim :Bulunduğu ülkede veteriner bilimi veya hekimliği pratiği.
HASTANELERDE KULLANILAN DEZENFEKTANLAR
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ (12. Hafta)
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
Beslenme nedir ? İnsanının yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel durumuna göre ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin her birinden yeterli miktarlarda.
“EN İYİ DENETÇİ KİŞİNİN KENDİSİDİR.”
PROJESİ.
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
Dr. Kağan Çubukçu Veteriner Hekim
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİNİN YENİ BOYUTLARI
Oksijenin Yurdu Fındık, Kivi ve Bal Diyarı BRİFİNG
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
Veterinerlik Bölümü Laborant ve Veteriner Sağlık Programı.
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Gıda Güvenliği Açısından Geleneksel Gıdalarda Fiziksel, Kimyasal Ve Biyolojik Riskler 2015.
Ekoloji evden başlar. Çevrenin korunmasına yönelik küresel bir mücadele devam ederken bizler kendi evlerimizde EKO-yaklaşım prensiplerini uygulamaya başladık.
RADYOAKTİFLİK. GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en.
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
TBS’DE HİJYEN.
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
ISO HACCP ve ISO22000.
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
“ASEPTİK UYGULAMAR Dersi Sunusu”
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
BİTKİSEL ENERJİ KAYNAKLARI. Bitkisel enerji kaynağı nedir? Günümüzde hemen hemen her bitkisel kaynağının ana enerji kaynağı güneştir. Çünkü bitkilerin.
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Mikroskobik canlılar Zararlı Mikroskobik Canlılar.
Sunum transkripti:

GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ HİJYEN VE SANİTASYON Hijyen nedir? Kişi ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi amacıyla hastalıklardan ve hastalık etkenlerinden korunmak için uygulanması gereken önlemlerin tümüdür.

Hijyen ;sağlık bilimi ,sağlık hizmetleri ve koruyucu hekimlik gibi konuları kapsamaktadır. Gıdaların üretimden-tüketime kadar olan her aşamada hijyen ön planda tutulmalıdır. Gıda sektöründe görev alan kişiler hem kendi hem hizmet sundukları kişilerin sağlığından birinci derecede sorumlu olduklarından dolayı hijyen konusunda bilgili ve titiz davranmak zorundadırlar

Hijyenik bir ortamın oluşturulabilmesi için zararlı mikroorganizmaların ve kimyasal maddelerin ortamdan uzaklaştırılması açısından ilk basamak TEMİZLİK işlemidir. Temizleme:Mekanik ve kimyasal yollardan (deterjan kullanımı)birinin veya her ikisinin aynı anda kullanımı ile kirlerin uzaklaştırılması işlemidir.

Kir: kir ise ortamda istenmeyen her türlü fiziksel, kimyasal ve biyolojik kalıntıdır. Koruyucu :Maddelerin biyolojik açıdan bozulmasını önleyen maddelere denir Sanitasyon :Latince sağlıkla ilgili anlamına gelmektedir.Ortamdaki hastalık yapan m.o ların sayısının emniyetli bir seviyeye düşürülmesi (%99.9 un ölümü)için gerekli koşulların sağlık ve temizlik kurallarına uygun olarak oluşturulması ve sürdürülmesidir.

Dekontaminasyon: Kontamine(Yabancı madde etkisi ile kirlenme)olmuş nesnelerden patojen m.o ların uzaklaştırılmasıdır. Not: patojen hastalık oluşturan mikroptur. M.o ların çeşitli etkenlere karşı dirençlerine ‘’rezistans’’ , hassasiyetlerine ise ‘’dispozisyon’’ denir.

Ortak bir gıdanın tüketilmesini takiben iki veya daha fazla kişide aynı zamanda ve yerde benzer belirtiler gösteren hastalık tablosu varsa ve yapılan analizler hastalık kaynağı olarak gıdayı işaret ediyorsa bu gıda kaynaklı bir salgındır .

GIDALARDA OLASI BULAŞIK KAYNAKLARI Hava,su, toprak Bitkiler ve bitkisel ürünler Hayvansal ürünler,hayvan yemleri ve hayvan bağırsak sistemi Gıda işleme teknolojisindeki hatalar Gıda muhafaza kapları Gıda üretiminde kullanılan aletler Gıda üretiminde çalışan personel