İMMÜN YETMEZLİKLER-2 Prof.Dr. Göksal Keskin 2017-2018.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
Advertisements

KARACİĞER TRANSPLANTASYON ENDİKASYONLARI
HAİRY CELL LÖSEMİ Dr.Ramazan Gökdemir.
1 Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İç Hastalıkları ABD. Genel Dahiliye
Lenfoid öncülü NK İL-15 TİMUS İL-2, İL-4, İL-7 İL-7
Multipl Myelom.
B İmmün Sistem Dr. Alisan Yıldıran.
HEMATOPOEZ Kan Hücrelerinin Yapımı
Transplantasyon İmmunolojisi
ITP (İMMUN TROMBOSİTOPENİK PURPURA) (PRİMER İMMUN TROMBOSİTOPENİ)
SİNDİRİM VE EMİLİM BOZUKLUKLARI
Kanatlılarda immun sistem
AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ VE LÖSEMİ BİRLİKTELİĞİ Esra Yıldızhan1, Gülşah Akyol1, Esra Turak1, Neslihan Şanlı1, Özlem Kudaş2, Bülent Eser1, Ali Ünal1 Erciyes.
PÜRİN VE PİRİMİDİN METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI
NONKARDİYOJENİK VE KARDİYOJENİK AKCİĞER ÖDEMİNDE TEDAVİ
GERM HÜCRELİ TÜMÖR VE HEMOFAGOSİTOZ BİRLİKTELİĞİ:NADİR GÖRÜLEN BİR OLGU Zehra Erdemir*, Semih Akın**, Burçak Karaca**, Rüçhan Uslu** *Ege Üniversitesi.
TALASEMİ VE HEMOGLOBİNOPATİLER
ANTİJENLER.
LÖKOSİT FİZYOLOJİSİ Doğal bağışıklık Özgün bağışıklık
VİRAL HEPATİTLERDE SEROLOJİK TANI PROBLEMLERİ
HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROMDA PLAZMAFEREZ
Kistik Fibrozis.
Viral Hepatitler Prof. Dr. Fehmi TABAK Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
İLAÇLARIN TOKSİK ETKİLERİ
İmmün yetmezlikler 1.Primer 2.Akkiz (AIDS).
ÇOCUK HEMATOLOJİ VAKA SUNUMU
YAŞLIDA ANEMİ PROF. DR. TANJU BEĞER CERRAHPAŞA TIP FAK
PLAZMA PROTEİNLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ II
KALITSAL KAN HASTALIKLARI
BÖLÜM 11 İmmün Sistem Hastalıkları
Hücresel ve Hümoral Immünite
Kompleman Male, Immunology, 2006 Zipfel, Nature, 2009 Mobeen Syed
HERPES VİRUS ENFEKSİYONLARI
ÇOCUKLARDA ENFLAMASYON ANEMİSİ
YENİDOĞANIN HEMOLİTİK HASTALIĞI VE TEDAVİSİ
Radyasyonun Biyolojik Etkileri
Doç.Dr.Ferhan KARADEMİR MAYIS 2007
İMMÜNOLOJİ VE İMMUNOPATOLOJİ
Hyalin Mebran Hastalığı
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
Diffüz Progresif Döküntüsü Olan Bir Adölesan
Sağlık Slaytları İndir
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Kasım 2015 Perşembe Ar. Gör. Dr.
BAĞIŞIKLIK.
BAĞ DOKUSU YAPISI VE FONKSİYONU Yrd. Doç. Dr. Mustafa BİLGİ
ROMATOİD ARTRİT.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji-İmmünoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 16 Şubat 2016 Salı Yandal Ar. Gör.
Kas ve Kemik hastalıklarının Genetiği
Evaluation of Serum Levels of Interleukin (IL)–6, IL-10, and Tumor Necrosis Factor–α in Patients with Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Nuh Mehmet ŞAHİN.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Lenfoid Doku ve Trafikler , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE IG G2 DÜZEYLERİNDEKİ DÜŞÜKLÜK PEDIATRICS Volume 120, Number 3, September 2007 Dr. Cem BECERİR
Nükleik asitler Yard. Doç. Dr. Ahmet ÇIĞLI.
Antijen tanıyan reseptörler
Dr. Sencer KAYA Aile Hekimliği AD Giriş Proton pompa inhibitörleri (PPI) çoğunlukla zararsız görülseler de diyare, interstisyal nefrit, pnömoni,
ANTİKORLAR PROF. DR. AKGÜN YAMAN Ç.Ü.TIP FAKÜLTESİ MİKROBİYOLOJİ ABD.
O. Coskun, H. Erdem, H.C. Gul, B.A. Besirbellioglu, K Sener, ve C. P. Eyigun İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji.
Tek-gen Hastalıkları.
ANTİJEN, İMMUN SİSTEMİN YAPISI VE İMMUNGLOBULİNLER
İmmünogenetik I Dr. Nüket Yürür Kutlay.
Hücresel ve Humoral İmmün Yetmezlikler
Herediter Anjioödem Dr. Mehmet KILIÇ.
Araş.Gör. Dr.Asiye Nur Meltem KAL, Eğitim dönemi Bahar Semineri
Dr. Ali Alkan Osmaniye Devlet Hastanesi, Tıbbi Onkoloji
PERNİSİYOZ ANEMİ Vücudun yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmamasından dolayı yeterli miktarda sağlıklı alyuvarın yapılamadığı bir durumdur.  intrensek.
İMMÜN YETMEZLİKLER-1 Prof.Dr. Göksal Keskin
İmmün Yetmezlikli Çocuklarda Otoimmün Sitopenide Rituximab Tedavisi
YENİDOĞANIN HEMOLİTİK HASTALIĞI VE TEDAVİSİ
Hücresel ve Hümoral Immünite
BRONŞEKTAZİ.
Sunum transkripti:

İMMÜN YETMEZLİKLER-2 Prof.Dr. Göksal Keskin 2017-2018

Hümoral immün yetmezlikler-2 Selektif IgA eksikliği Yaygın değişken immün yetmezlik (YDİY) X’e bağlı agammaglobulinemi Hiper IgM ile birlikte olan immün yetmezlik Selektif IgM eksikliği IgG subgruplarının selektif eksikliği X’e bağlı lenfoproliferatif sendrom(Duncan sendromu)

HİPER IgM İLE BİRLİKTE OLAN İMMÜN YETMEZLİK Serum IgM düzeyinde yükseklikle giden 2 tip immün yetmezlik tanımlanmıştır. X’e bağlı geçiş gösteren hiper IgM sendromu Otozomal resesif geçişli hiper IgM sendromu

A. X’e bağlı geçiş gösteren hiper IgM sendromu İnsidansı bilinmiyor. Bunlar erkek hastalardır. 6 çeşit gen mutasyonu saptanmıştır. B hücrelerinin üzerindeki defekt nedeni ile sadece IgM üretilir. Hastalarda dolaşımdaki B hücre sayısı normaldir.

X’ e bağlı geçiş gösteren hiper IgM sendromunun da farklı mekanizma ile oluşan 2 tipi tanımlanmıştır. İlkinde; CD 40 ligand eksikliği: Anormal gen Xq26 üzerindedir. Aktif T hücresi üzerindeki CD 40 ligandı (CD154) bilindiği gibi B hücresi ile etkileşim için gereklidir. CD154 üzerindeki mutasyon T ve B hücre sinyallerini bozar. B hücreleri üzerindeki CD80 ve CD86’nın upregülasyonunu veya IgD-CD27+ memory B hücrelerinin aktivasyonunu bozar. Sonuçta CD80/86 kostimulatörleri T hücreleri üzerindeki CD28/CTLA-4 ile etkileşir ve T hücre sinyalleri bozulur. İkincisinde ise NEMO eksikliği (nükleer faktör kappa B) vardır. Burada da B hücre sinyalleri bozulmuştur.

KLİNİK: Bu hastalarda ektodermal displaziye bağlı yüz, saç ve deri anormallikleri vardır Diğer immünglobulinler yapılamadığı için IgM aşırı artmıştır. Kapsüllü bakteriyel enfeksiyonlar sık görülür. Hemolitik anemi, trombositopeni, geçici veya kalıcı nötropeni sıktır. Malignite riski yüksektir. TANI: Tanıda IgM çok yüksek, IgA,G,E çok düşük saptanması çok önemlidir. IgM poliklonaldir. TEDAVİ:Hastalığın tedavisi başarılı değildir. İmmünglobülin replasmanı, kemik iliği transplantasyonu, nötropeni varsa G-CSF verilmesi düşünülebilir.

B. Otozomal resesif geçiş gösteren hiper IgM sendromu Bu hastalarda da B hücreleri çeşitli uyarıcı moleküller ve sitokinlere uyarıldıklarında IgA, G ve E üretemezler. B hücrelerinde defekt vardır. Literatürde 3 tipi tanımlanmıştır. Hepsinin tedavisinde immünglobülin replasmanı yapılır. 1. Sitidin deaminaz aktivasyon eksikliğine bağlı otozomal resesif geçiş gösteren hiper IgM sendromu: Mutasyonlu gen12p13 üzerindedir. Bu özellikle germinal merkez B hücrelerinde exprese edilen sitidin deaminaz aktivasyonunu sağlar. Bu durumda terminal B diferansiyasyonu olmaz ve diğer antikorlar oluşmaz. 2. Urasil-DNA glikolaz eksikliğine bağlı otozomal resesif geçiş gösteren hiper IgM sendromu: Burada hedef DNA’da sistidin deaminaz ile sitozin urasile çevrilir, sonradan da urasil urasil-DNAglikolaz ile uzaklaştırılır. Bunu kodlayan gende defekt vardır ve B hücrelerinde Ig sınıf değişimi bozulur. 3. CD 40 eksikliğine bağlı otozomal resesif geçiş gösteren hiper IgM sendromu: CD 40 20. Kromozomda kodlanır. CD 40 TNF ve “nerve growth factor receptor” ailesindendir. B hücreleri, makrofajlar ve dendritik hücrelerde exprese edilir. Aktif CD4+ T hücreleri üzerindeki CD40 ligandı ile etkileşirler. Bu bağlanma ile NF kappa B aktifleşir ve B hücreleri üzerindeki hafif zincir artırılır.

SELEKTİF IgM EKSİKLİĞİ Çok nadir bir durumdur. Etyolojisi ve patolojisi bilinmiyor Cinsiyet ayrımı yoktur. IgM düzeyi 0.4 gr/L’nin altındadır. Primer veya sekonder olabilir. Sekonder vakalar daha sıktır ve en çok immünsüpresif tedaviler, otoimmün hastalıklar, kronik gastrointestinal sistem hastalıklarında görülür. Primer vakalar çocuklarda gözlenir. IgM yokluğunda IgA ve IgG’nin varlığı tam olarak açıklanamamaktadır

KLİNİK Hastalar genelde asemptomatiktir. Kapsüllü bakterilere hassasiyet nedeni ile sık enfeksiyon geçirirler. Sepsis, osteomyelit, otoimmün hastalık, diyare, dermatit, sık üst solunum yolu enfeksiyonları Ayırıcı tanıda diğer immün yetmezlikler mutlaka düşünülmelidir.

IgG SUBGRUBLARININ SELEKTİF EKSİKLİĞİ IgG nin 4 alt grubu var IgG normal olmasına rağmen IgG alt grublarında eksiklikler olması da birtakım klinik tablolarının gelişmesine yol açabilir. IgG nin bir veya iki alt grubunda düşüklükler olabilir. Bu vakalarda genelde ağır zincir gen delesyonu vardır Klinik olarak bu vakalar asemptomatiktir.

Çocuklarda IgG2 eksikliğinde sık enfeksiyon hikayesi alınır. Kapsüllü bakteriyel enfeksiyonlar ön plandadır. Çünkü anti-polisakkarit antikorlar IgG2 tipindedir. Tanıda IgG alt tiplerinin ölçümleri yeterli değildir. Bunun nedeni IgG alt tiplerinin ölçümlerinde ortaya çıkan teknik hatalardır. Bu nedenle klinisyenin deneyiminin de dikkate alınması gerekir. Hastaların tedavisinde eğer diğer serum immünglobülinlerinde düşüklük yoksa intravenöz immünglobulin kullanılmaz. Sadece varolan enfeksiyon tedavi edilmeye çalışılır.

X’E BAĞLI LENFOPROLİFERATİF SENDROM (DUNCAN SENDROMU) Erkek çocuklarda gözlenir. Genelde 5 yaş altında gözlenir. Bu hastalarda defektif gen Xq26-q27 üzerinde lokalize ve SH2DIA diye klonlanmıştır. SH2DIA birçok dokuda exprese edilir ve immün sistemle ilişkilidir. Bu gen tek SH2 içeren yeni bir T hücre adaptör proteinini kodlar. Bu protein ise SLAM (signaling lymphocytes activation molecule) denen yüksek afiniteli self-ligand için inhibitör görev yapar.

SLAM T ve B hücrelerinin yüzeyinde yer alır. Böylece T hücre proliferasyonu enfeksiyon (Ör EBV) geçince durur. Ancak bu durum hastalarda gerçekleşmez. Bu da EBV infekte B hücrelerinden aşırı yanıta neden olur

Bu hastalarda EBV enfeksiyonu fulminan seyredebilir veya B cell lenfomaya dönüşür ya da hastalarda hipogammaglobulinemi nedeni olur. Bu hastalarda sistemik vaskülit ve hemofagositik lenfohistiositozis görülebilir.  Gen tedavisi bir umut olabilir