MARDİN. Eski Mardin Yeni Mardin Yüzölçümü: km² İl Merkezi Nüfusu: Toplam İl Nüfusu: (2011 yılı) İl Trafik No: 47 İl Telefon Kodu:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAZIRLAYAN:HANDE ENGİN 9-C 87
Advertisements

Karaca Mağarası / Gümüşhane
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
COĞRAFİ BÖLGELER.
İLK KÜLTÜR MERKEZLERİ.
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR European Destinations Of Excellence (EDEN)
Medeniyetlerin kesişim noktası
GAP : Su İle Gelen Değişim Hilal Siyok 103 2TMB. Güneydoğu Anadolu Projesi Temel hedefi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde yaşayan vatandaşlarımızın gelir.
Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük, Türkiye’nin ise 6
NEVŞEHİR COĞRAFYASI HAZIRLAYANLAR BAHAR KİRŞAN
MARDİN ŞEHRİM.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
SOSYAL BİLGİLER COĞRAFİ BÖLGELER GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ.
Coğrafi Bölgeler.
ADIM ADIM TÜRKİYE.
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM “AKDENİZ BÖLGESİ”
ANADOLU UYGARLIKLARI.
BŞB’leri Diğer belediyeler Köyler
Kerem Reyhani Sınıf:5/B No:34
GENEL BİLGİLER Yüzölçümü: km²  Nüfusu: (2007)  Nüfus Yoğunluğu: 58  Şehir Nüfusu: (2007)  Köy Nüfusu: (2007)  Yıllık.
IZALA NEDİR : Asur krallarından I Adat Ninari ve oğlu I Salamsar'dan kalma kitabelerde "Kaşiari Dağları" diye sözü edilen bölgenin Mardin-Midyat yani Tur-Abdin.
Türkiye’nin coğrafi konumu
TÜRKİYE’DE ULAŞIM:.
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
Türkİye’de görülen İklİm tİplerİ
TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER
NEH İ R KARAHAN-BORA ÖNCÜL 4C. Do ğ u Anadolu Bölgesi Türkiye’nin en büyük yüzölçüme, en fazla yükseltiye ve en engebeli yapıya sahip olan bölgesidir.Cilo.
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
ADANA.
Bolu Müzesi. Bolu Müzesi; Bolu'da kurulu, [1] eser sergilenen bir müzedir. Şehir merkezinde, Stadyum Caddesi üzerinde bulunur.Bolu [1] Bolu Müzesi;
İLİN TOPLAM NÜFUSU (2013) İL MERKEZİ NÜFUSU NÜFUS YOĞUNLUĞU İLİN YÜZÖLÇÜMÜ (Km2) İLÇE SAYISI (MERKEZ DAHİL) BELEDİYE SAYISI KÖY SAYISI MEZRA SAYISI EN.
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
MARDİN.
ADIYAMAN.
EGE BÖLGESİ.
İLİN TOPLAM NÜFUSU (2013) İL MERKEZİ NÜFUSU NÜFUS YOĞUNLUĞU İLİN YÜZÖLÇÜMÜ (Km2) İLÇE SAYISI (MERKEZ DAHİL) BELEDİYE SAYISI KÖY SAYISI MEZRA SAYISI EN.
Türkiye’de İklimler Adı: İsmail Soyadı: Akyol No:
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
FINDIKLI-RİZE-TÜRKİYE.  Fındıklı, Rize İlinin 60 Km doğusunda yer alan bir sahil ilçesidir. Yüzölçümü 409 Km2 olan ilçenin doğusunda Arhavi, batısında.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
MARDİN COĞRAFYASI BÖLGESİ: G.DOĞU ANADOLU NÜFUSU : YÜZ ÖLÇÜMÜ: 8891 KM KARE İLÇE SAYISI : 9 İLÇE İLÇELERİ : KIZILTEPE,NUSAYBİN,DERİK,MAZIDAĞI,MİDYAT,S.
Bir devletin kalkınmasında ticaret yapılan yollara ve denizlere yakın olmasının rolü nedir?
MARMARA BÖLGESİ.
Anadolu ve Mezopotamya
LOGO Öğrenciler: Beyzanur Akdağ Songül Pulat Nazlı Doğan ADIYAMAN Danışman Öğretmen Haşim Taş.
Buraya Başlık Gelecek. İlçe Teşkilatları Şeması Daire Başkanı 1- Artuklu İlçe Md. 2- Kızıltepe İlçe Md. 3- Nusaybin İlçe Md. 4- Midyat İlçe Md. 5- Derik.
AD(İSİM) ÇEŞİTLERİ.
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
YAŞADIĞIMIZ BÖLGE.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
İPEKYOLUNDA TÜRKLER.
GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE.
GEZİP GÖRÜLMEYE DEĞER ŞEHİRLERİN YERLERİ
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
Marmara Bölgesini Tanıyalım
Ankara Ankara Güzel Ankara
DÜNYA’YI KEŞFEDİYORUZ
Türkiye Turizm Çekiciliği
ATATÜRK CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU ULU ÖNDER ATATÜRK’ÜN İSTİRAHATINI YAPTIĞI YER.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ Doğu Anadolu bölgesi Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında.
MİDYATIN TARİHİ SOKAKLARI VE MAHALLELERİ. ZAZ Mardin'in Midyat ilçesinde, Kul Dağı'nın tepeleri üzerine kurulu köyler var. Bu köyler Tur Abdin Köyleri.
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇİN HALK CUMHURİYETİ. Başkenti: Pekin Çin Halk Cumhuriyeti, yüzölçümü itibariyle dünyanın üçüncü, nüfus itibariyle en büyük ülke. Güney Doğu Asya'da.
Sunum transkripti:

MARDİN

Eski Mardin

Yeni Mardin

Yüzölçümü: km² İl Merkezi Nüfusu: Toplam İl Nüfusu: (2011 yılı) İl Trafik No: 47 İl Telefon Kodu: 482 Mardin ilinin ilçeleri; Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Midyat, Nusaybin, Ömerli, Savur ve Yeşilli’dir. Mardin'deki diller: Türkçe, Arapça, Süryanice, Kürtçe, Zazaca, Arami (Sümerlerin dili),Yezidi dili. Mardin'deki dinler: Müslüman, Hıristiyan (Katolik, Süryani, Ermeni) ve Yezidi (Şeytana tapanlar ve Melek Tavus)

GENEL BİLGİ Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Mardin'de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır. Mardin, İpek Yolu güzergahında olup, 5 hanı ve kervansarayı mevcuttur. COĞRAFYA Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Mezopotamya havzasında bulunan Mardin, güneyinde Suriye, doğusunda Şırnak ve Siirt, kuzeyinde Diyarbakır ve Batman, Batısı Şanlıurfa ile çevrilidir. Mardin dağlarının, Mazıdağı, Derik, Midyat, Savur ve Nusaybin yörelerine sokulan yüksek kesimlerinde, Meşe ağaçlarından oluşan topluluklara rastlanır. İklim olarak Akdeniz iklimi ile karasal iklimin ortak özelliklerine sahiptir. Yazları çok sıcak ve kurak, kışları ise yağışlı ve soğuktur.

KISACA TARİHİ Fırat ve Dicle nehirleri arasında Mezopotamya bölgesinde, tarih boyunca pek çok medeniyet yerleşmiştir. Bir dağın tepesinde kurulmuş olan Mardin, Yukarı Mezopotamya'nın en eski şehirlerinden biridir. M.Ö.4500'den başlayarak klasik anlamda yerleşim, gören Mardin, Subari, Sümer, Akad, Babil, Mitaniler, Asur, Pers, Bizans, Araplar, Selçuklu, Artuklu, Osmanlı Dönemi'ne ilişkin bir çok yapıyı bünyesinde harmanlayabilmiş önemli bir açık hava müzesidir.

ULAŞIM Karayolu : Terminale belediye otobüsleri ve minibüslerle ulaşmak mümkündür. Demiryolu: İl topraklarına Şanlıurfa-Ceylanpınar' dan giren demiryolu, sınırı izleyerek Suriye ve Irak'a ulaşır. Ayrıca Şenyurt kasabasından geçen bu yola Mardin 30 km. hatla bağlıdır. Havayolu: Ankara aktarmalı İstanbul uçak seferleri yapılmaktadır.

Mardin’in Yöresel Kıyafetleri

TELKARİ SANATI (Gümüş İşlemeciliği)

Gezilecek Bazı Yerler REVAKLI ÇARŞI

Bakırcılar Çarşısı, Kuyumcular Çarşısı, Revaklı Çarşı, pasajlar, sabuncular, gümüşçüler ve mistik birçok ürünler...

Bedia bedia bedia ULU CAMİİ ULU CAMİİ

ŞEHİDİYE CAMİİ

HARUNİYE MEDRESESİ HARUNİYE MEDRESESİ

DEYRÜL ZAFARAN MANASTIRI

KIRKLAR KİLİSESİ

MOR GABRİEL MANASTIRI

KASIMİYE MEDRESESİ

MARDİN MAĞARALARI

DARA MAĞARASI

TAHTLAR TAHTLAR

MARDİUS TARİHİ KONAK

GECE GÖRÜNTÜSÜ

Mardin yemek çeşidi ve baharat konusunda çok zengindir, çünkü birçok ırk ve medeniyete ev sahipliği yapıyor bu yüzden de çeşit çoktur.

ZENGİN MUTFAK KÜLTÜRÜYLE MARDİN LEZZETLERİ

Kibbe (İşkembe Dolması)

KABURGA DOLMASI

Mardin çöreği 'Kiliçe'

Sembusek

Lebeniye çorbası

Erik yahnisi 'Alluciye'

Mardin usulü içli köfte: İrok

MIRRA KAHVE

ZİNGİL TATLISI

Takla Atan Kuşlar

Bedia Sultan İNCETAŞ KAYNAKÇA: t984.0.html t984.0.html sehir-mardin-e-gidilmeli-ve-gorulmeli sehir-mardin-e-gidilmeli-ve-gorulmeli yerler/ yerler/