1980 SONRASI MİSTİK DUYARLILIK ŞİİRİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SELİM İLERİ.
Advertisements

RUBAİ.
Powerpoint Uygulaması
BİR KADINI BEKLEMEK ATAOL BEHRAMOĞLU
VII. Geleneksel TED İ stanbul Koleji Kitap Haftası Ocak 2014.
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
KIL BENİ EY NAMAZ. ÇÖLLERDEN TOPLA HÜCRELERİMİ… RAHMETİNİN SERİNLİĞİNDE YIKA KALBİMİ…
“YAZARLAR OKULLARDA’’ PROJESİ
Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
Orhan Veli Fotoğraf ve metinler: Ö y k ü c ü Şiirler: Müzik: Ezginin Günlüğü.
Öykü ( Hikaye ).
KİMDİR BU? GARİP DIŞINDA YENİLİĞİ SÜRDÜREN ŞİİR Mücahid SERÇEK
Sezai Karakoç 1950’lerden itibaren dahil olduğu Türk şiir dünyasında kendine mahsus bir şiir dili ve problematiği kurabilmiş, Türk şiirinde sadece kendisi.
ÇAĞDAŞ EDEBİTAYIMIZIN ÇAĞDAŞ İNSANI
TÜRKÇE / Düzyazı Türleri ( Eleştiri - Deneme - Söyleşi )
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATINDA ŞİİR
PEYAMİ SAFA.
ÖZELİKLERİ VE TEMSİLCİLERİ
SEZAİ KARAKOÇ.
II. YENİ ŞİİRİ ESER – YAZAR ÇALIŞMASI.
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
ANI TÜRÜ Esra Gürçay.
GARİP DIŞINDA YENİLİĞİ SÜRDÜREN ŞİİR
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
ŞİİR Edebiyat türlerinin en eskisi şiirdir.Bugüne kadar şiirin birçok tanımı yapılmıştır.Bu tanımlamalar çağdan çağa ,kişiden kişiye değişmiş;kesin bir.
ŞİİR Edebiyat türlerinin en eskisi şiirdir.Bugüne kadar şiirin birçok tanımı yapılmıştır.Bu tanımlamalar çağdan çağa ,kişiden kişiye değişmiş;kesin.
Aziz Nesin’in sürükleyici kitabı... Hazırlayan:Dilara Gür
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
OTUZ BEŞ YAŞ ŞAİRİ ( ).
DEĞERLER EĞİTİMİ SEVGİ VE SAYGI.
Birlik ve beraberlik duygusu yüksek uluslar daima yükselir
Tanzimat dönemi öğretici metinler
SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )
FETHİYE MEHMET ERDOĞAN ANADOLU LİSESİ MÜCAHİD SERÇEK TÜRK ED. ÖĞRT.
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B
Yunus Emre:  Yunus Emre (d Sarayköy, Mihalıçcık, Eskişehir - ö. 1321), Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü mutasavvıf ve filozof, Anadolu'da yaşamış.
ÖZDEMİR ASAF.
HAYATI,ESERLERİ,KİŞİLİĞİ…
ÖĞRENCİ ; -BÜŞRA YILDIRIM -10/E -425
NAMIK KEMAL.
1980 Sonrası Şiir - Bu dönem de şiir ideoloji ve düşünceyi yayma aracı olmaktan çıkmıştır. - Şiir araç değil amaç olmuş ve esas konusunun birey olduğuna.
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Servet-İ fünun edebİyatI
Cumhuriyet Dönemi Roman ve Hikâye -Bu dönemde roman ve hikaye cumhuriyet düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. -O dönemdeki sosyal ve siyasi ortamı yansıtır.
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
1 2. YENİ HAREKETİ 1940 Sonrası Şiiri LÜTFİ BAŞDAŞ 12/D 1789 İSMAİL MALAZGİRTLİ 12/D 1694.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
ÂŞIK TARZI HALK ŞİİRİ.
Müzik Nedir?.
Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi
TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.
CEMAL SÜREYA INCELEME Yağız Fırat BORAN 12-D.
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
İBRAHİM ŞİNASİ.
GARİP ŞİİR. Garip Hareketi’nin etkisinin sürdüğü yıllarda şiiri onlar kadar bayağılaştırmak istemeyen, her biri kendine özgü şiir tarzını oluşturmuş aşağıdaki.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
10edebiyat.net. Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk.
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

1980 SONRASI MİSTİK DUYARLILIK ŞİİRİ Türkçe ve Edebiyat Dersleri 1980 SONRASI MİSTİK DUYARLILIK ŞİİRİ

## 1960 Sonrası Mistik Duyarlılık Şiiri ## Cahit Zarifoğlu, Hilmi Yavuz, Erdem Beyazıt, İsmet Özel, Sezai Karakoç, Nurullah Genç, Ebubekir Eroğlu, Asaf Halet Çelebi İslamcı-mistik duygularla şiir yazmıştır. Bu sanatçılar Necip Fazıl, Mehmet Akif, Yunus Emre, Fuzuli ve Şeyh Galip’i örnek almışlardır. Geleneksel değerlerle Batılı değerlerin çatışmasını konu edinmişlerdir.

CAHİT ZARİFOĞLU (1940 – 1987) Necip Fazıl ve Sezai Karakoç çizgisinde yer yer İkinci Yeni şiiri anlatım tarzıyla şiirler yazmıştır. Madde-ruh ikilemi ve çatışması, Batı’nın diktasına karşı başkaldırı şiirlerinin ana temasını oluşturur. Korku, yalnızlık, ölüm, kaygı, aile, çocuk, Allah sevgisi, din, rahmet, günah gibi konuları işlemiştir. Şiir: İşaret Çocukları, Menziller, Yedi Güzel Adam, Korku ve Yakarış Roman: Savaş Ritimleri Öykü: İNS Çocuk Kitabı: Yürek Dede ile Padişah, Katıraslan, Ağaçkakanlar, Serçe Kuş, Küçük Şehzade Deneme: Bir Değirmendir Bu Dünya Günlük: Yaşamak

ERDEM BEYAZIT (1939 – 2008) İkinci Yeni’nin anlatım olanaklarını İslami unsurlarla birleştirmiştir. Kapalı ve imgeci bir üslup kullanmıştır Şiirlerinde modern yaşam konusu önemli yer tutar. Necip Fazıl ve Sezai Karakoç’tan etkilenmiştir. Şiir: Sebep Ey, Risaleler Gezi: İpek Yolundan Afganistan’a

HİLMİ YAVUZ (1936 - ...) Divan şiirinden yararlanmıştır. Divan şiirinden çeşitli alıntılar yaparak modern şiirin yapısında malzeme olarak kullanmıştır. Bazı eleştirmenler tarafından ‘’çağdaş gelenekçi’’ olarak nitelendiilmiştir. Şiir, felsefe, deneme yazılarıyla tanınır. Şiir: Bakış Kuşu, Bedrettin Üzerine Şiirler, Doğu Şiirleri, Gizemli Şiirler, Zaman Şiirleri, Söylen Şiirleri, Ayna Şiirleri, Çöl Şiirleri, Akşam Şiirleri, Yolculuk Şiirleri, Hüzün ki En Yakışandır Bize, Erguvan Sözü, Gülün Ustası Yoktur, Yara Şiirleri Deneme - İnceleme: Kültür Üzerine, Roman Kavramı ve Türk Romanı, Yazın Üzerine, İstanbul Yazıları, Sözün Gücü, Yüzler ve İzler, Kara Güneş