TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI PROF. DR. AHMET ÖZÇELİK 9. HAFTA
TÜRKİYE TARIM İŞLETMELERİNİN ÖZELLİKLERİ, TARIM İŞLETMELERİNİN SINIFLANDIRILMASI (TÜRKİYE’DE VE AVRUPA BİRLİĞİ’NDE İŞLETME SINIFLANDIRMA KRİTERLERİ) Gerek Türkiye’de gerekse Avrupa ülkelerinde mevcut tarımsal işletmelerin büyük kısmını küçük ve orta büyüklükteki aile işletmeleri oluşturmaktadır.
TÜRKİYE TARIM İŞLETMELERİNİN ÖZELLİKLERİ, TARIM İŞLETMELERİNİN SINIFLANDIRILMASI (TÜRKİYE’DE VE AVRUPA BİRLİĞİ’NDE İŞLETME SINIFLANDIRMA KRİTERLERİ) Tarım işletmelerinin sınıflandırılması çeşitli şekillerle yapılmakla birlikte, üzerinde en fazla durulanı, önemli işletmecilik özellikleri bakımından çok az farklılık gösterenlerin aynı gruba dahil edildiği sınıflandırmadır.
TÜRKİYE TARIM İŞLETMELERİNİN ÖZELLİKLERİ, TARIM İŞLETMELERİNİN SINIFLANDIRILMASI (TÜRKİYE’DE VE AVRUPA BİRLİĞİ’NDE İŞLETME SINIFLANDIRMA KRİTERLERİ) İşletme organizasyonunun gösterdiği özellik dikkate alınarak yapılan sınıflamaya göre işletmeler aşağıdaki gibi ayrılmaktadır: Bitkisel üretime yönelik işletmeler Hayvansal üretime yönelik işletmeler Hem bitkisel hem hayvansal üretimi birlikte yürüten işletmeler