KALABALIK RİSK YÖNETİMİ VE ACİL DURUM PLANLAMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HASTANELERDE GENEL TAHLİYE AMAÇLI TATBİKATLARIN PLANLANMASI, UYGULANMASI VE TESİS YÖNETİMİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ Prof.Dr.BİLÇİN TAK Uludağ Üniversitesi.
Advertisements

Ulusal Afet Müdahale Yapılanması ve SAR Operasyon Yönetimi
YAŞAR KOCAMAN MAHMUT ASLANBAY İSA GÜNDÜZ YASİN DEMİRKOPARAN
RİSK KAVRAMI RİSKLERİN BELİRLENMESİ
KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
MODÜL 4 Organizasyon.
Yeniden Yerleşim Planlaması
ACİL DURUM VE EYLEM PLANI
Prof.Dr.Hilmi SABUNCU YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TEMEL TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ
Aerobus Güvenliği ve Emniyeti Aerobus yolcularının ve sisteminin Güvenliği ve Emniyeti için alınması gereken Proaktif Önlemler.
ERK İSG&İK ERK –
6. Kaynak Yönetimi 1-İnsan kaynakları (görevlendirme, yeterlilik, eğitim) 2-Enformasyon 3-Alt yapı (işyeri, ekipman, devamlılık, destek hizmetler) 4-Çalışma.
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
İç kontrol Bilgilendirme Toplantısı 10 Nisan 2014 Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı.
Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi
TÜRKİYE AFET MÜDAHALE PLANI
İSTAMP 2014 TATBİKAT REHBERİ ve GENEL ESASLAR. Genel Bilgiler.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği
ACİL EYLEM PLANI HAZIRLIĞI
1 İnnova Bilişim Çözümleri Enerji ve Atık Yönetimi Yazılımları.
OHSAS YÖNETİM SİSTEMİ TANIMLAR
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
Patlayıcı Ortamlar ve Tahliye
Olay Komutanı. Olay Komutanı Planlama Bölümü Şefi Operasyon Bölümü Şefi Lojistik Bölümü Şefi Finans/ Yönetim Bölümü Şefi.
KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI SİVİL SAVUNMA UZMANLIĞI 2010 YILI FAALİYETLERİ Kartal Belediyesi
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
İç Kontrol Nedir? İdarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin; - etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
Hedef A.1. : Deprem Bilgi Altyapısının Geliştirilmesi; Deprem bilgi altyapısının geliştirilmesi, güçlendirilmesi, sürdürülebilirliğinin sağlanması bu altyapıyı.
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
TÜRKİYE AFET MÜDAHALE PLANI VE KBRN HİZMET GRUBU PLANI
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 8) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
Erdemir Grubu İç Denetim Sistemi 9 Mayıs 2015.
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
İŞYERİ SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMİ
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. TR2009/ /001 Çevresel Gürültü Direktifinin Uygulama Kapasitesi.
U Ş AK İ L M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K B İ R İ M İ.
AFETLER ve AFET YÖNETİMİ (SAU-026)
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
İŞYERLERİNDE ACİL DURUM PLANLARI
Bilgi Teknolojileri Denetimi Bilgi Teknolojileri (BT) denetimi ve denetim sürecinin oluşturulması; Bilgi Teknolojileri ile ilgili unsurların güvenlik altında.
1. 2 RİSK YÖNETİMİ (Olay öncesi /Proaktif davranış)  Risk değerlendirme / Olası riskler  Kabul edilemez risk/ Risk yok etme/ Risk azaltma çalışmaları.
Murat KULOĞLU Öğretim Görevlisi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı 1.
ACIL DURUM PLANLARı AYTUNÇ ŞIMŞEK ACİL DURUM YANGıN, PATLAMA, TEHLIKELI KIMYASAL MADDELERDEN KAYNAKLANAN YAYıLıM, DOĞAL AFET GIBI ACIL MÜDAHALE,
Ünite 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU
Sosyal Hizmet Uzmanının Önemi
Konu 3 Kalite kontrolünün amaçları
Türkiye’de Afet Yönetim Sistemi
Afetlerde Sağlık Hizmetleri ve Yönetimi Açısından Sendai Çerçeve Eylem Planının ( ) Getirdikleri Arş. Gör. Hüseyin KOÇAK ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu.
1. İnsan kaynakları yönetimine giriş
İçerik Kriz rehberinin hazırlanma süreci
AFETE HAZIRLIK VE BİLGİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
AFET YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. NEHİR VAROL KAYNAK: ANONİM.
AFETLERLE İLGİLİ OLAYLARIN SAFHALARI
R.Gazete No R.G. Tarihi: İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği.
EĞİTİM YERLEŞKELERİNDE MEKANİK TESİSAT
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
Sunum transkripti:

KALABALIK RİSK YÖNETİMİ VE ACİL DURUM PLANLAMASI 15 Mart 2019 Cem ÖZTÜRK, MRC Türkiye İstanbul

Kalabalık Risk Yönetimi

Kalabalık Risk Yönetimi Neden İhtiyacımız Var? Kitlesel afetlerde çok sayıda kişinin anlık ve kontrolsüz toplu hareketleri vahim tablolar ortaya çıkarabilmektedir (Can kaybı, mal kaybı, prestij kaybı, finansal kayıplar). Olumsuz tasarım unsurlarının fark edilmesi ve gerekli önlemlerin önceden alınması Personelin can güvenliği konusundaki farkındalığının artırılması Daha güçlü acil durum müdahale planlarının hazırlanması Finansal kayıpların engellenmesi / azaltılması

Kalabalık Risk Yönetimi Hedef Tesisler Kitlesel afetlerde çok sayıda kişinin anlık, kontrolsüz, kitlesel hareketleri vahim tablolar ortaya çıkarabilmektedir. Bu doğrultuda çalışma yapılması gereken tesisler: Alışveriş Merkezleri Stadyumlar Çok Amaçlı Spor Salonları Havaalanları, Garlar ve Terminaller Okullar, Üniversiteler, Yurtlar, Oteller vb. Eğitim ve Konaklama Tesisleri Yüksek Katlı Binalar ve İş merkezleri Endüstriyel Tesisler Fuar, Sergi, Gösteri ve Konser Alanları Kamusal Alanlar (Hastane, Adliye, Vergi Dairesi vb.)

Kalabalık Risk Yönetimi Kaza Nedenlerindeki Temel Benzerlikler Tasarım Problemleri (Çok fazla insan, yetersiz alan) Bilgilendirme Problemleri (Ortamdaki ani değişiklikler, eksik bilgilendirme ya da bilgilendirme olmaması, kafa karıştırıcı yön işaretlemeleri..vs) Yönetimsel Problemler (İyi tasarım, iyi bilgilendirme, kötü yönetim) Kalabalık yoğunluğu ve akışı ile ilgili problemler konusundaki eksik farkındalık

Kalabalık Risk Yönetimi Kalabalık Risk Yönetimi Adımları Planlama: - İleriyi düşünme - Erken aşamada iyi bir planlama - Kişi sayısı ve profilinin belirlenmesi Risk Değerlendirmesi: - Kalabalık risklerinin tanımlanarak değerlendirilmesi - Risklerin minimize edilmesi için adımların geliştirilmesi - Risk değerlendirme sonuçlarına göre gerekirse mevcut planlar iyileştirilmesi Önlem Alma: - Risk değerlendirmesi ile tanımlanan tehlikeler için önlem alınması Acil Durum Planlaması ve Prosedürleri: - Acil durumda kalabalıkların güvenli yönetimini planlarken göz önünde bulundurulması gereken hususlar (Ör: Yangın, bomba) - Acil bir durum, kalabalıkların hızlı ve büyük ölçekli hareketlerini doğurabilir

Kalabalık Risk Yönetimi Kalabalık Risk Yönetimi Adımları (devam) İletişim: - Ziyaretçilere açık ve net bilgi sağlanması - Personel arasında iyi bir iletişim olması Kalabalıkların İzlenmesi: - Planların doğru şekilde uygulandığından emin olunması - Kalabalık aktivitesinin, tehlikeli ve aşırı kalabalıklaşmaya sebep olduğu durumlarda, problemlerin tanımlanması Gözden Geçirme: - Bir defalık olayları gözden geçirme veya tesisteki güvenlik önlemlerinin düzenli olarak gözden geçirilmesi - Kalabalık güvenlik standartlarını iyileştirmek ve önlemlerin uygunluğunun kontrolü

Kalabalık Risk Yönetimi ve Acil Durum Planlaması İlişkisi Acil Durum Yönetimi Çalışanların ve diğer insanların güvenliği 7/24 Ulaşılabilir kontak kişiler Acil servislerle iletişim Kriz yönetimi ile koordinasyon ve yönlendirme Değerli varlıkların korunması Hasar değerlendirme

Kalabalık Risk Yönetimi ve Acil Durum Planlaması İlişkisi Öncelik: Acil durum planlamasının birinci önceliği can güvenliğinin sağlanmasıdır. Gereklilikler: Fiziksel koşulların acil eyleme uygun olarak tasarlanması Bu koşulların tahliye, toplanma vb. acil eylem aksiyonlarının planlamasına doğru bir şekilde yansıtılması Düzenli tatbikatlar ile planların uygulanabilirliğinin test edilmesi Sonuç Tesislerin/alanların/binaların tahliyeye uygun olmaması ne kadar sık tatbikat yapılırsa yapılsın gerçek bir olay yaşandığında kaos yaşanmasına ve acil durum planlarının uygulanamamasına sebep olacaktır. Kalabalık Risk Yönetimine ilişkin hazırlıkların yapılmadığı bir ortamda Acil Eylem aksiyonlarının planlandığı gibi uygulanması gerçekçi olmayacaktır.

Kalabalık Simülasyonu Örnek Animasyon - 1

Kalabalık Simülasyonu Örnek Animasyon - 2

Kalabalık Risk Yönetimi MRC Türkiye Kalabalık Simülasyonu Referansları Büyük bir Futbol Kulübü Stadı, İstanbul Kapasite: 40,000+ Şehir Merkezindeki Büyük bir AVM - İstanbul Şehir Merkezindeki Büyük bir Kongre Merkezi - İstanbul Şehir Merkezindeki Dünyaca Ünlü bir Zincirin Oteli – İstanbul Büyük bir Grubun Genel Merkez Binası Şehir Merkezindeki Büyük bir Gösteri Sanatları Merkezi – İstanbul

TEŞEKKÜRLER…