İMALAT İŞLEMLERİ II Doç.Dr. Mustafa Kemal BİLİCİ Eposta:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Advertisements

Kompozitler Farklı malzemelerin üstün özelliklerini aynı malzemede toplamak amacıyla iki veya daha fazla ana malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya.
BÖLÜM 2: TEORİK MOTOR ÇEVRİMLERİ
Mastarlar.
Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
KAPASİTE PLANLAMA VE KAPASİTE KULLANIMI
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Hat Dengeleme.
SACLARIN VE PROFİLLERİN ŞEKİLLENDİRİLMESİ
Havalandırma Problemleri
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
PNÖMATİK SİSTEM.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
DONANIM VE YAZILIM.
YAPI-ZEMİN DİNAMİK ETKİLEŞİMİ Prof. Dr. Erkan ÇELEBİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Ofis: M-8 Bina; 8203 Oda
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
TEMELLER.
Bölüm 4 EĞİLME ELEMANLARI (KİRİŞLER) Eğilme Gerilmesi Kayma Gerilmesi
EBOB&EKOK Ökkeş ŞAHİN TEOG 8.SINIF
ZAMAN Ç İ ZELGELER İ İ LE VER İ ML İ L İ K ANAL İ Z İ BİTİRME ÖDEVİ.
Bilgi İşlem Departman Bütçelenmesi-1 Günümüzde Toplam Kalite kavramı yaygın olarak bahsedilmekte ve şirketler tarafından uygulanılmasına çalışılmaktadır.
Page 7-1 Freze tezgahları ve Frezecilik. Page 7-2 Öğr.Grv.Kubilay ASLANTAŞFreze Tezgahları ve Frezecilik Freze tezgahının Tanımı: Frezeleme işleminde.
Pazarlama İlkeleri.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
Metinlerin Sınıflandırması
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Metal Fiziği Ders Notları Prof. Dr. Yalçın ELERMAN.
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
BARALAR.
Eğitsel Rehberlik Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
AY.
MAKİNE ve METAL TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
4.Hafta Transistörlü Yükselteçler 4
YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,
Baskı Devre Kartının Üretilmesi
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
TEKNİK RESİM KESİT ÇIKARMA.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Takım Tezgahları İnsan gücü ile çalışan ilk tezgahlardan günümüz modern imalat sektörüne kadar geçen süre zarfında takım tezgahları oldukça büyük bir değişim.
Türk Standartlarına göre Beton Karışım Hesabı
Benzetim 11. Ders İmalat Yönetimde Benzetim.
MADDEYİ TANIYALIM.
SİSMİK YORUMLAMA DERS-7 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
PİM VE PERNO BAĞLANTILARI
MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI
Test Puanlarının Yorumlanması: Standart Puanlar
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 10.hafta
BÖLÜM 3: ARZ VE ÜRETİM TEORİSİ
Lagrange İnterpolasyonu:
Sonlu Özdevinirlere Giriş
EÜT 252 ÜRETİM YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME.
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
Değerler ve Değişkenler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
MKY 1006 İMALAT İŞLEMLERİ II
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HAZIRLAYAN: ÖZGÜR YILDIZ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MAK-404 Takım Tezgahları Tasarımı
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

İMALAT İŞLEMLERİ II Doç.Dr. Mustafa Kemal BİLİCİ Eposta: mkbilici@marmara.edu.tr Ders ile ilgili sunum ve notlar: http://akademik.marmara.edu.tr/mkbilici

TORNALAMA İŞLEMİ Takım Ömrü: Kalemin ardarda iki bilenmesi arasında çalıştırıldığı efektif süre (T) dir ve dakika olarak belirtilir. Kesme hızı (V == mm/min): İşlenen yüzün kalem ucu önünden geçerken bir dakikada aldığı yolun parça çevresi üzerinde, ölçülen miktardır. İlerleme Miktarı (s = mm/n) : İşlenen parçanın beher devrinde kalemin ilerleme miktarıdır. İş kalitesini ve iş verimini etkileyici bir fonksiyona sahiptir. 35

TORNA LAMA İŞLEMİ Paso Derinliği (a — 'mm) : Kalemin malzeme yüzeyinden kaldırdığı talaş kalınlığıdır. Elde edilecek yüzey kalitesini etkiler. İşlenen malzemenin cinsine ve işin kalitesine göre değişir. İlerleme miktarı ile paso derinliği talaş kesitini belirler. Uygun talaş kesiti, kalemin ısınmasını azaltır, kalem ömrünü uzatır ve yüzey düzgünlüğünü sağlar. Kesme açıları {a, fi, y, k, e, K, X) : Tornalama işleminde kalemin ve kesme açılarının büyük önemi vardır. İşlenen malzemenin cinsine ve iş kalitesine göre belirli değerlerde olması gerekir.

TORNA LAMA İŞLEMİNDE KESİCİ TAKIM SEÇİMİ Kesici takımlar seçilirken işlenecek malzemenin cinsi, bağlama tipi, tezgah tipi, işleme tipi vb. bir çok işlem göz önüne alınmalıdır. Günümüzde artık HSS kesici takımlar yerlerini kaplamalı değiştirilebilir uçlara terk etmektedir. Yüksek hız çeliği (HSS) kesiciler daha çok klasik, mekanik tezgahlarda ve yumuşak malzemelerin işlenmesinde kullanılmaktadır. Özellikle fabrikasyon ve büyük parti işlerde kaplamalı sert maden uçlar yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu kesici uçlar ve takım tutucuları bir çok firma tarafından farklı biçim, özellik ve tipte üretilmektedir.

TORNA LAMA İŞLEMİNDE KESİCİ TAKIM SEÇİMİ Kesici takım seçimini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz. 1.aşama: İş parçası malzemesi belirlenir ve bu malzemenin ISO malzeme kalitelerinden hangi gruba girdiği bulunur. 2.aşama: İş parçası malzemesine uygun kesici takım kalitesi (grade) seçimi yapılır. 3.aşama: İş parçasına uygun kesici takım geometrisi seçilir.

TORNA LAMA İŞLEMİNDE KESİCİ TAKIM SEÇİMİ

TORNA LAMA İŞLEMİNDE KESİCİ TAKIM SEÇİMİ Kesici takım seçimini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz. 4.aşama: İş parçası malzemesine ve işleme şartlarına göre talaş kırıcı formu seçilir. 5.aşama: Kesme hızı, ilerleme ve talaş derinliği göz önünde bulundurularak uygun kesme parametreleri seçilir.

TORNADA TALAŞ KALDIRMA VE YAPILAN İŞLER Kesme hızı (V == mm/min): Kesici takımının, is parçası çevresinde bir dakikada metre cinsinden aldığı yola kesme hızı denir. Kesme hızının seçilmesinde göz önünde tutulması gereken faktörler şöyle sıralanabilir,  Kullanılan kesici cinsi  Malzemenin cinsi  Talaş derinliği (kaba, ince)  Soğutma sıvısı  İlerleme miktarı ve talaş derinliği  Torna Tezgahının kapasitesi ve gücü  Kullanılan işlem türü  İşin cinsi ve bağlama şekli

TORNALAMA İŞLEMİNDE KESME HIZI HESABI

TORNALAMA İŞLEMİNDE KESME HIZI HESABI Çapı 75 mm olan döküm malzeme sert maden uçla işlenecektir. Tezgaha verilecek olan devir sayısını hesaplayınız?

TORNALAMA İŞLEMİNDE TOPLAM İŞLEME ZAMANI

TORNALAMA İŞLEMİNDE İLERLEME ZAMANI

TORNALAMA İŞLEMİNDE İLERLEME ZAMANI

TORNALAMA İŞLEMİNDE HESAPLAMALAR Şekildeki muylu parçası pirinç malzemeden, yüksek hız çeliği takım ile 2 mm talaş derinliği ile işlenecektir. Kesici takımın uç radüsü 0,1 mm dir. Pürüzlülük değeri 2,5 mikron elde edilecektir. Devir sayısını, İlerleme miktarını ve ilerleme hızını hesaplayınız. U= N x f

TORNALAMA İŞLEMİNDE İŞLEME ZAMANI

TORNALAMA İŞLEMİNDE KESİCİ TAKIMA ETKİ EDEN KUVVETLER

TORNALAMA İŞLEMİNDE KESİCİ TAKIMA ETKİ EDEN KUVVETLER

TORNALAMA İŞLEMİNDE KESİCİ TAKIMA ETKİ EDEN KUVVETLER