Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4.Hafta Transistörlü Yükselteçler 4

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4.Hafta Transistörlü Yükselteçler 4"— Sunum transkripti:

1 4.Hafta Transistörlü Yükselteçler 4
ELT201 Elektronik II Dersi 4.Hafta Transistörlü Yükselteçler 4

2 İçerik 3- Voltaj Bölücülü Polarma Devresi, 4- Kollektör Geri beslemeli Polarma Devresi.

3 Voltaj Bölücü Polarlama Devresi
Yaygın olarak kullanılan diğer bir polarma devresi de Voltaj bölücü dirençler kullanılarak yapılan, Voltaj bölücülü polarma devresidir. Şekilden görüldüğü gibi transistörün beyz polarması RB1 ve RB2 gerilim bölücü dirençleri kullanılarak sağlanmaktadır. Şekil-4.1 Gerilim Bölücülü Polarma Devresi

4 Şekil-4.2 Gerilim Bölücülü Polarma Devresi ve Akım Yönleri
Voltaj Bölücü Polarlama Devresi Şekil-4.2 Gerilim Bölücülü Polarma Devresi ve Akım Yönleri

5 Voltaj Bölücü Polarlama Devresi
Şekilden görüldüğü gibi RB1 üzerinden geçen I1 akımı VB noktasında ikiye ayrılmaktadır. Bu noktadan sonra I2 akımı RB2 direnci üzerinden, IB akımı da transistörün beyzinden geçmektedir. Bu bağıntıyı kısaca, (4.1) şeklinde yazabiliriz.

6 Voltaj Bölücü Polarlama Devresi
Bu polarma devresinin normal işlevini yerine getirebilmesi için, I2 akımının IB akımına göre oldukça yüksek olması gerekmektedir. Diğer bir deyişle (4.2) bağıntısı yerine getirilirse, gerilim bölücülü polarma devresi daha kararlı çalışacaktır. Biz analiz işlemleri sırasında bu şartın yerine getirildiğini farz edip, işlemleri ona göre yapacağız.

7 Voltaj Bölücü Polarlama Devresi
Şekilde gösterilen devrede VB voltaj değerinin yaklaşık olarak RB2 direnci üzerinde düşen voltaja eşit olduğu görülebilir. Bu durumda I1 akımının yaklaşık olarak I2 akımına eşit olduğu anlaşılabilir. Buna göre VB gerilimini bulmak için RB2 direnci uçlarındaki voltajı bulmamız yeterlidir. Eğer devrede bulunan gerilim bölücü devreye bakarsak, VB geriliminin, (4.3) değerine eşit olduğu görülebilir.

8 Voltaj Bölücü Polarlama Devresi
Eğer VB gerilimi bu eşitlikten bulunursa, emiter direnci uçlarındaki voltaj VE ‘de , (4.4) (4.5) alınırsa, IB ve IC akımları da, (4.6) ve (4.7) eşitliklerinden bulunabilir. Diğer taraftan transistörün harcadığı gücü bulmak için VCE gerilimini bulmak gerekecektir.

9 Voltaj Bölücü Polarlama Devresi
VCE voltaj değerini bulmak için, transistörün çıkış katındaki IC akımının izlediği yol üzerinden bir çevre denklemi yazılırsa, (4.8) eşitliği elde edilir. Buradan VCE değeri çekilirse, (4.9)

10 Voltaj Bölücü Polarlama Devresi
Örnek : Şekilde görülen devrede, RB1=39K, RB2=3.9K, RC=10K, RE=1.5K, VCC=22V, β=140 ve transistör silisyum tipinde olduğuna göre, a) IB b) IC c) VCE d) PD değerlerini hesaplayınız.

11 Çözüm: Eşitlik 4.5 Eşitlik 4.6 Eşitlik 4.7 Eşitlik 4.9 Eşitlik 4.3

12 Voltaj Bölücü Polarlama Devresi

13 Şekil- Kollektör Geribeslemeli Polarma Devresi
Kollektör Geribeslemeli Polarlama Devresi 4-Kollektör Geribeslemeli Polarlama Devresi Son olarak pratikte sık kullanılan bir diğer polarma devresi olan Kollektör geribeslemeli polarma devresini inceleyeceğiz. Şekil- Kollektör Geribeslemeli Polarma Devresi

14 Şekil- Kollektör Geribeslemeli Polarma Devresi ve Akım Yönleri
Kollektör Geribeslemeli Polarlama Devresi Şekil- Kollektör Geribeslemeli Polarma Devresi ve Akım Yönleri

15 Kollektör Geribeslemeli Polarlama Devresi
Şekilden görüldüğü gibi RC direnci üzerinden hem IB hem de IC akımları geçmektedir. Analiz sırasında bu nokta göz önüne alınmalıdır. Buna göre IB akımının takip ettiği yol üzerinden bir çevre denklemi yazarsak, (4.10) eşitliği bulunur.

16 Kollektör Geribeslemeli Polarlama Devresi
Burada IE akımı yerine konulursa, (4.11) sonucu çıkar. Burada IC yerine yine konulursa ve IB yalnız bırakılırsa, (4.12) sonucu çıkar.

17 Kollektör Geribeslemeli Polarlama Devresi
Burada alınabilir. Buna göre Eşitlik-4.12 yeniden yazılırsa, (4.13) olarak alınabilir. Polarma devresinin çıkış katından akan kollektör akımının takip ettiği yol üzerinden bir çevre denklemi yazılırsa, (4.14) eşitliği elde edilir. Buradan VCE değeri çekilirse, (4.15) eşitliği bulunur. Not: Eşitlik-4.14 ve 4.15 ‘de IB akımları çok küçük oldukları için ihmal edilmiştir. Buradan bulunan değerler kullanılarak transistörün harcadığı güç bulunabilir.

18 Kollektör Geribeslemeli Polarlama Devresi
Örnek: Şekilde görülen devrede, RB=250K, RC=4.7K, RE=1.2K, VCC=10V, β=90 ve transistör silisyum tipinde olduğuna göre, a) IB b) IC c) VCE d) PD değerlerini hesaplayınız.

19 Kollektör Geribeslemeli Polarlama Devresi
Çözüm : Eşitlik 4.13 Eşitlik 4.15

20 Kollektör Geribeslemeli Polarlama Devresi

21 Kollektör Geribeslemeli Polarlama Devresi
Devrenin AC voltaj kazancı, olarak verilebilir. Buna göre çıkış voltajı Vo, eşitliğinden bulunabilir. Not: Eşitlikteki IE akım değeri mA olarak alınacaktır.

22 Dinlediğiniz için; Teşekkürler


"4.Hafta Transistörlü Yükselteçler 4" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları