Akıllı Devlet için Siber Güvenlik "Daha Güvenli Bir Gelecek"

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Elektronik Haberleşme Sektöründe Kişisel Verilerin Korunması
Advertisements

Windows Intune ile Modern Cihaz Yönetimi
GÜVENLİ İNTERNET ve SOSYAL MEDYA
Siber Güvenlik ve Kara Para Aklama BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YÖNETİM-
HİZMETLERİMİZ İthalat, İhracat, Transit Gümrük İşlemleri,
Yeni İş Platformunuz! Yönetim Bilişim Sistemleri Boğaziçi Üniversitesi.
E imza Selin ebrar anur Serap demirpolat.
Serdar GÜNİZİ TBD İstanbul Finansal Şirketlerde Teknoloji Nereye Gidiyor ?
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
Türkiye KAMU Çağrı Merkezleri
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
İNGİLTERE’ DE E-DEVLET
Digital Signage teknolojisini ülkemize getiren ilk kuruluşlardan biri olan Sistem 9 Medya, Türkiye’nin en geniş, en yaygın, en güvenli ve işlevsel Digital.
THALES-YALTES Siber Güvenlik Çözümleri
AB Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ POLİTİKA DESTEK PROGRAMI ( ) 2011 YILI İŞ PROGRAMI.
Soru: Ülkemizin sanayi ihracatında, ilk üç sırayı hangi Sektörler alır? Yanıt: Otomotiv( milyon $-%17,3) Hazır giyim( milyon $-%14,6) Kimya(
KAMU’DA DEĞİŞİM ZAMANI
Veri Güvenliğinin Sağlanması
2012 AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ ÇALIŞTAYI OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ
ÇALIŞANLAR AÇISINDAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Akıllı Şebekeler Cengiz Bozbey | Enerji Otomasyon Satış Yöneticisi
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı
Akıllı Ulaşım Sistemleri
2012 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 18 EKİM 2011.
SANAL DEVLET.
Bilgi Güvenliği Hukuksal Süreçler
Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği
Yeni Ekonomi ve Yeni İletişim Teknolojileri Öğr. Gör Mehmet Akif BARIŞ.
Bilgi Toplumu Bilgi toplumu; temel üretim faktörünün bilgi olduğu, bilginin işlenmesinde ve depolanmasında da bilgisayar ve iletişim teknolojilerini baz.
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
1/22 TÜRKSATBilişim “iletişim herşeydir”. 2/22 KURULUŞ 5189 sayılı Kanun ile 22 Temmuz 2004 tarihinde özel hukuk hükümlerine tabi ve ticaret kanunu hükümleri.
Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP Dünya atmosferinin dışında güneş enerjisinin şiddeti, aşağı yukarı sabit ve 1370 W/m² değerindedir, ancak yeryüzünde.
2014 YILI SEKTÖR DÜZENLEMELERİNE YÖNELİK DEĞERLENDİRMELER TELKODER
Sertaç Çelikyılmaz Genel Müdür Elektronik Bilgi Güvenliği A.Ş. Türkiye’de Kurumlar İçin e-Güven Altyapısı 07 Ekim 2004, İstanbul Eczacıbaşı Holding.
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
Türk Hava Kurumu Üniversitesi
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17 E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler 1 Çalışma Grubu ve Ötesi Kamu Hizmetlerinde.
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17
Çarpıcı Örneklerle Siber Riskler ve Etkileri
2 SİSTEM 9 DÜNYADA SİSTEM ülkede, 6500’den fazla tamamlanmış proje.
MURAT KARADUMAN AFYONKARAHİSAR REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
TURKCELL SIR BAŞLIK ALANI Yiğit Kulabaş Turkcell Genel Müdür Yardımcısı.
Elektronik Belge Yönetim Sistemi ve Elektronik İmza Kasım 2015 Elektronik Belge Yönetim Sistemi Proje Sorumlusu Cumali YAŞAR.
EKONOMİ BAKANLIĞI DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) 21/03/2013 H. Sibel KAPLAN Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı.
Önemli Olan Her Şeyinizi Korur 2013 NORTON RAPORU SİBER SUÇ VAKALARI Hayatlarında en az 1 kez siber saldırıya maruz kalan yetişkinlerin oranı% 63 % 61.
Bekir Sami NALBANTOĞLU
Endüstri 4.0 ve Ulusal Eğitim Politikası. Dünya Nereden Nereye Ulusal Dijital Sınırlar Dışlayıcı İşbirliği (müttefik) Kapsayıcı İşbirliği (ortak) Kitlesel.
Temel Bilgi Teknolojileri
DİJİTAL VATANDAŞLIK E-DEVLET
REKABET KURUMU TANITIM SUNUMU Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Çocuklarda ve Gençlerde Güvenli İnternet Kullanımı
ALİBABA GROUP Hazırlayan : Mehmet özdemirler
Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
GELECEĞİ BİRLİKTE YARATMAK İÇİN BİR ÖNERİMİZ VAR:
SİSTEMİN AMACI Yönetim sistemlerinin kurulmasında, uygulanmasında ve sürdürülmesinde çok önemli sıkıntılar ve kayıplar yaşanmaktadır. isgsis bu sıkıntıları.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM
GÜVENLİ İNTERNET ve SOSYAL MEDYA
Medicaltourism.com.tr Nedir ?
SİBER GÜVENLİK ve KRİPTOLOJİ. Asım Emre Kaya Ülkelerin altyapı sistemlerinin siber uzaya bağımlı hale gelmesi ile; -bireyler -kurumlar -devletler siber.
AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE PROGRAMLARI
Finansal Kriz Yönetiminde Katılım Bankalarının Etkinliği
YARININ GÜMRÜKLERİ NİZAMETTİN AĞAR
“Gizlilik, Bireysel Haklar, Kişisel Verilerin Korunması”
ÇALIŞMANIN GELECEĞİ VE KUŞAKLAR
GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI
SİBER GÜVENLİK BÖLÜM 6.
Bakanlıklar ve Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar;   Adalet Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlikler Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
Sunum transkripti:

Akıllı Devlet için Siber Güvenlik "Daha Güvenli Bir Gelecek" Mustafa AFYONLUOĞLU Siber Güvenlik, e-Devlet ve e-Yönetişim Kıdemli Uzmanı 13 Mart 2019

AKILLI DEVLET 2019 Ocak 1 2 3 4 5 6 7 Altyapı Kritik Altyapılar Birey İnsan Birey 2 Yaşam Modern Hayat 3 Ekonomi Para 4 Servisler Kamu Hizmetleri 5 Veri Kişisel Veriler 6 Teknoloji Trend Teknolojiler 7

AKILLI ŞEHİRLER ve KRİTİK ALTYAPILAR ULUSAL KRİTİK ALTYAPILAR AKILLI DEVLET AKILLI ŞEHİRLER ve KRİTİK ALTYAPILAR ULUSAL KRİTİK ALTYAPILAR Ulaşım Enerji Trafik Sinyalizasyon İletişim Temel Hizmetler (Su, kablo TV, telefon ,…) Elektronik Haberleşme Bankacılık ve Finans Kritik Kamu Hizmetleri Ulaştırma Su Yönetimi Sağlık ……………..………..….. (AB) Kimya Endüstrisi ……….….. (AB) Nükleer Endüstri ……….….. (AB) Gıda ………………………….….. (AB) Uzay ……………….……….….. (AB) Bilgi ve İletişim Tekn. …….. (AB) Savunma Sanayi ……….….. (ABD) Altyapı Kritik Altyapılar 1 İnsan Birey 2 Siber Saldırılar 1 Terörist Saldırılar 2 Balon Yatırımlar 3 Finansal Krizler 4 İklim Değişikliğine Uyum Problemleri 5 Riskler, Maliyet & Gereksinim (WEF) Yaşam Modern Hayat 3 Ekonomi Para 4 Servisler Kamu Hizmetleri 5 Veri Kişisel Veriler 6 https://www.cnbc.com/2016/11/28/cybersecurity-experts-.html https://www.bbc.com/news/technology-35667989 https://www.independent.co.uk/news/world/europe/ukraine-russian-hackers-constitution-day-notpetya-malware-a8418596.html Maliyet: https://www.weforum.org/agenda/2018/06/how-organizations-should-prepare-for-cyber-attacks-noam-erez/ Harcama: 2017 – 86 Milyar $ 2018: 93 Milyar $ Siber Güvensizlik Hacmi (2030): 90 Trilyon $ (NATO) İK : 2018 2 Milyon SG Uzmanı 6 Milyon Analist Teknoloji Trend Teknolojiler 7

ŞEHİRLERDE KRİTİK ALTYAPILAR ULUSAL KRİTİK ALTYAPILAR AKILLI DEVLET ŞEHİRLERDE KRİTİK ALTYAPILAR ULUSAL KRİTİK ALTYAPILAR Ulaşım Enerji Trafik Sinyalizasyon İletişim Temel Hizmetler (Su, kablo TV, telefon ,…) Elektronik Haberleşme Bankacılık ve Finans Kritik Kamu Hizmetleri Ulaştırma Su Yönetimi Sağlık ……………..………..….. (AB) Kimya Endüstrisi ……….….. (AB) Nükleer Endüstri ……….….. (AB) Gıda ………………………….….. (AB) Uzay ……………….……….….. (AB) Bilgi ve İletişim Tekn. …….. (AB) Savunma Sanayi ……….….. (ABD) Altyapı Kritik Altyapılar 1 İnsan Birey 2 MEVZUAT (Siber Güvenlik Kanunu) SEKTÖRE ÖZEL PLANLAR ve MEVZUAT HER KRİTİK ALTYAPI İÇİN: REHBERLER REFERANS ÇERÇEVELER STANDARTLAR EĞİTİM PROGRAMLARI EKSİKLİKLER Yaşam Modern Hayat 3 Ekonomi Para 4 Servisler Kamu Hizmetleri 5 Veri Kişisel Veriler 6 Teknoloji Trend Teknolojiler 7

GÜVENLİKTE EN ZAYIF HALKA AKILLI DEVLET GÜVENLİKTE EN ZAYIF HALKA Kritik Altyapılar 1 3 YAŞINDAN İTİBAREN Dijital Vatandaşlık Eğitimi (Okul Öncesi) Ekran Zaman Yönetimi Dijital Empati Dijital Ayak İzleri Mahremiyet Yönetimi Siber Zorbalık Yönetimi Siber Güvenlik Yönetimi Sayısal Vatandaş Kimliği Empati Eğitimi (İlköğretim) Sosyal İletişimin Arttırılması Şiddetin Azaltılması Ekip Çalışmasına Yatkınlık VATANDAŞLIK MAHREMİYET YÖNETİMİ KRİTİK DÜŞÜNME DİJİTAL AYAK İZLERİ EMPATİ SİBER GÜVENLİK SİBER ZORBALIK EKRAN ZAMAN SAYISAL VATANDAŞ KİMLİĞİ Birey 2 Modern Hayat 3 Para 4 Kamu Hizmetleri 5 Kişisel Veriler 6 İDEAL SALDIRI KANALLARI Mobil Uygulamalar Masaüstü Lisanssız Programlar Lisanssız / Ücretsiz Oyunlar Sosyal Medya Trend Teknolojiler 7

LOJİSTİK: Robotik, AI ve Drone AKILLI DEVLET MOBİL IoT OTONOM ARAÇLAR LOJİSTİK: Robotik, AI ve Drone AI tabanlı robot kuryeler Singapur: İlk sürücüsüz toplu taşım otobüsü Şubat 2019’da denendi NASA, güneş enerjisi ile 20 km’den 5G yayını yapacak Drone ile Sağlık Servisi Kritik Altyapılar 1 Birey 2 Drone Sektörü: 2022  10,7 Milyar $ AI tabanlı Drone Yönetimi ve Siber Güvenlik Otonom araçların uzaktan ele geçirilmesi Otonom Araç ve AI Robot Mevzuatı Ceza Hukuku (Kaza halinde) Medeni Hukuk (Vatandaşlık, Evlilik) Borçlar Hukuku (Vergilendirme) AKILLI HİZMETLER Modern Hayat 3 Para 4 Kamu Hizmetleri 5 Kişisel Veriler 6 https://www.gsma.com/iot/drones/ https://futurism.com/the-byte/aerovironment-softbank-5g-drone-uav Trend Teknolojiler 7

Dijital Kimlik ve Dijital Güven AKILLI DEVLET Kritik Altyapılar 1 Platform Ekonomisi E-Ticaret E-Ödeme Dijital Ekonomi Birey 2 Modern Hayat 3 Para 4 Dijital Kimlik ve Dijital Güven Kişisel Veriler Dijital Kimlik Dijital Güven: Blok Zincir Kamu Hizmetleri 5 Kişisel Veriler 6 Trend Teknolojiler 7

2025 GSMH %23 3.1 Trilyon $ Dijital Ekonomi: Dönemlik Hacim Örneği ALIBABA.COM İlk 85 Saniye ………. İlk 1 Saat…………. 1 Gün ……………. 1 MİLYAR $ 10 MİLYAR $ 30.8 MİLYAR $ Dijital Ekonomi: Sürekli Gelir Örnekleri Saatlik Ortalama Gelir Apple Amazon Google Microsoft Intel Facebook Netflix 29.1 Milyon $ 26.2 Milyon $ 15.6 Milyon $ 13.5 Milyon $ 8.9 Milyon $ 6.4 Milyon $ 1.9 Milyon $ 02.11.2018 – Platform Ekonomileri Internet IoT Mobil 2025 GSMH %23 3.1 Trilyon $ (1) IMF «Measuring the Digital Economy»: https://www.imf.org/~/media/Files/Publications/PP/2018/022818MeasuringDigitalEconomy.ashx (2) The Economic Times: https://economictimes.indiatimes.com/news/economy/indicators/indias-way-to-1-trillion-digital-economy/articleshow/63561270.cms (3) https://www.gartner.com/smarterwithgartner/gartner-top-10-strategic-technology-trends-for-2019/

AKILLI DEVLET 1 2 3 4 5 6 7 Bir Devletteki Temel Kayıtlar Bulut Üzerindeki Kamu Hizmetleri Kamu Verisinin Güvenliği ve Saldırılar Veriye Serbest Erişim ve İnternet Hakkı Kritik Altyapılar 1 Bireyler Tüzel Kişilikler Taşınır Varlıklar Taşınmaz Varlıklar Birey 2 Modern Hayat 3 Kamu Bulutu Para 4 Kamu Hizmetleri 5 Kamu Entegre Veri Merkezi Kişisel Veriler 6 Trend Teknolojiler 7 Halka Açık WiFi Noktaları

07.02.2019 itibarı ile İstatistikler AKILLI DEVLET 6698 Sayılı KVKK Kritik Altyapılar 1 Temel Kanun (6698 sayılı KVKK: 07.04.2016) 6 Yönetmelik 2 Tebliğ 13 Kurul Kararı 11 Karar Özeti 16 + 11 Rehber Her hafta Bilgilendirme Toplantıları Birey 2 Modern Hayat 3 Para 4 07.02.2019 itibarı ile İstatistikler Toplam Başvuru: 395 Şikayet : 201 İhbar : 35 Veri İhlali : 34 Yurt dışı Başvuru: 774 Sonuçlanan: 233 Kurul Kararı : 161 İlke Karar : 4 Veri İhlali : 40 Yayımlanan: 10 Toplam Para Cezası: 1.363.000 TL Kamu Hizmetleri 5 Kişisel Veriler 6 Trend Teknolojiler 7

NEXTGEN WiFi (WiFi 6.0) ve 5G AKILLI DEVLET Kritik Altyapılar 1 KAYIT ZİNCİRİ Katılımcılık: Oy Kullanma Noterlik Hizmetleri Belge Doğrulama Finans, Lojistik, Ticaret İşlemleri >> Siber Güvenlik Birey 2 Modern Hayat 3 YAPAY ZEKA AI ile e-Hizmet Kalitesini Arttırma AI ve Robot Tabanlı Servisler AI ile Veri Analizi >> Siber Güvenlik Para 4 Kamu Hizmetleri 5 NEXTGEN WiFi (WiFi 6.0) ve 5G Kişisel Veriler 6 Yerel Yönetimler: Açık Alan İnternet Hizmetleri >> Siber Güvenlik Trend Teknolojiler 7

Akıllı Devlet için Siber Güvenlik: Çözümler TEKNOLOJİ YAZILIMIN HER SEVİYESİNDE YERLİ/MİLLİ ÇÖZÜMLER İşletim Sistemi, Ulusal Kütüphaneler, Bulut, e-Devlet Projeleri İNSAN DİJİTAL VATANDAŞLIK ve NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI 3 Yaşından İtibaren Dijital Vatandaşlık Siber Güvenlik ve Trend Tekn.’de Nitelikli İK için Ulusal Politika HUKUK EKSİK ALANLARDA SINIR, YETKİ ve YAPTIRIMLARIN BELİRLENMESİ Dijital Ekonomi Platformları, E-Mühür, Yapay Zeka, Robotlar, Otonom Araçlar, Blok Zincir …

Akıllı Devlet için Siber Güvenlik "Daha Güvenli Bir Gelecek" TEŞEKKÜR EDERİM Mustafa AFYONLUOĞLU Siber Güvenlik ve e-Devlet Kıdemli Uzmanı http://afyonluoglu.org