Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Finansal Kriz Yönetiminde Katılım Bankalarının Etkinliği

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Finansal Kriz Yönetiminde Katılım Bankalarının Etkinliği"— Sunum transkripti:

1 Finansal Kriz Yönetiminde Katılım Bankalarının Etkinliği

2 Mustafa Kürşad ÇETİN – Kurumsal ve Girişimci Pazarlama Bölüm Başkanı
Özgeçmiş 1979 yılında Yozgat’ta doğdu. Selçuk Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü’nde lisans, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Bankacılık alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2003 yılında Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürlük Leasing Servisinde kariyerine başladı. Aynı bankanın İstanbul ili Osmanbey , Beylikdüzü ve İkitelli şubelerinde Kurumsal Pazarlama’da farklı ünvanlarda görev aldı yılları arasında Türkiye Finans Nişantaşı Şube Müdürü görevinde bulundu. 2015 yılında Ziraat Katılım kuruluşu ile birlikte İkitelli Şube Müdürü olarak çalışmalarına devam etti. Ocak 2016 tarihinde Ziraat Katılım Kurumsal ve Girişimci Pazarlama Bölüm Başkanı olarak atandı ve halen görevine devam etmektedir.   

3 Family (Faisal) Finans
TÜRKİYE’DE KATILIM BANKACILIĞI TARİHSEL SÜRECİ Kuveyt Türk Katılım Banka Sayısı Toplam Şube 5 1037 Türkiye Finans Albaraka Türk Ziraat Katılım Anadolu Finans Family (Faisal) Finans Vakıf Katılım Kuruluş Yılları 1984 1989 1991 2005 2016 Şubat

4 ZİRAAT KATILIM 29 Mayıs 2015 tarihinde kuruldu
TL Sermayesi bulunmaktadır İlk Kamu Katılım Bankası Genel Merkezi Eminönü / İstanbul Nisan 2018 itibarıyla 67 Şube

5 KATILIM BANKACILIĞININ TANIMI
Fon toplarken; faiz yerine kâr ve zarara katılma esasına göre fon toplayan, Fon kullandırırken; doğrudan kredi vermek yerine ticaret ve ortaklık esasına göre fon kullandıran bankacılık türüne Katılım Bankacılığı denir.

6 KATILIM BANKACILIĞI PRENSİPLERİ
Ticaret Esası Ortaklık ve Risk Paylaşımı Esası Şeffaflık Esası Spekülasyon Yasağı Bazı Maddelerle İlgili Yasaklar (alkollü içecek, kumar, vb.) Faizsiz Bankacılık İlkesi

7 KATILIM BANKACILIĞI ÜRÜNLERİ
Katılım Bankacılığı vadeli ticaret ve ortaklığı esas alır. Alım-satım akitlerine veya ortaklığa dayanır. Bir malın alım satımından (bey/murabaha - selem), Ürettirilmesinden (istisna), Kiraya verilmesinden (icara – leasing ) elde edilen gelir kârdır. Katılım bankaları malı peşin alır, vadeli satar.

8 FİNANSAL KRİZ NEDİR? Finansal kriz; reel ekonomide büyük, yıkıcı tahribatlar oluşturarak, piyasaların işleyiş mekanizmalarını bozan finansal çöküşlerdir.

9 FİNANSAL KRİZİN NEDENLERİ
Faiz oranlarındaki artışlar Finansal piyasalarda belirsizliklerdeki artışlar Varlık piyasasının bilanço üzerindeki olumsuz etkileri Bankacılık sektöründeki problemler Global ekonomik dalgalanmalar

10 FİNANSAL KRİZİN SONUÇLARI
Emtia fiyatlarında dalgalanma Gayrimenkul fiyatlarında düşüş Yüksek Enflasyon İşsizlikte artış Ekonomik daralma

11 TÜRKİYE’DE SON DÖNEM FİNANSAL KRİZ
2008 Finansal Krizi, ABD emlak piyasasındaki duraklama ile başlayıp finansal piyasalara sıçrayan ve bir çok ülkeyi etkileyen olumsuz ekonomik gelişmelerdir.

12 Yıllara Göre Aktif Büyüklükler (Milyar TL)
TÜRKİYE’DE KATILIM BANKACILIĞI GELİŞİMİ Yıllara Göre Aktif Büyüklükler (Milyar TL)

13 KRİZ DÖNEMİ KATILIM BANKACILIĞI ETKİNLİĞİ
Finansal krizlerde konvansiyonel bankaların kullandırmış oldukları bazı ticari kredilerin (rotatif krediler) faiz oranlarını arttırmaları veya kredileri geri çağırmaları finansal krizin derinleşmesine , etkilerinin artmasına sebebiyet vermektedir.

14 KRİZ DÖNEMİ KATILIM BANKACILIĞI ETKİNLİĞİ
Katılım Bankaları işleyişleri gereği finansman işlemlerinde; ‘ Finansal kriz dönemleri de dahil ‘ geri çağırmamaları ve kullandırmış oldukları finansmanın oranını değiştirmemektedir.

15 KRİZ DÖNEMİ KATILIM BANKACILIĞI ETKİNLİĞİ
Ortak yatırımlar Finansal kiralama işlemleri Varlığa dayalı finansman modelleri Reel sektörün finanse edilmesi Kaldıraçlı ve spekülatif işlemlerin yapılmaması

16 KATILIM BANKALARI ÜRETİME ORTAK…
2016 yılında lojistik sektörüne yönelik kar- zarar ortaklığı projesi Ziraat Katılım tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu ortaklık işlemi gayrimenkul dışında yapılan müşareke işlemi olma özelliği taşımaktadır. 2017 yılında yap- işlet- devret modeli ile yapılan Manisa Entegre Sağlık Kampüsü projesinde Bankamız, “ İstisna “ ürünü ile fonlanan projede Türkiye’de finansör olarak yer almıştır. Proje İslam Kalkınma Bankası ve Ziraat Katılım’ın da içerisinde yer aldığı 5 bankalı konsorsiyum ile yapılırken, teminat temsilciği görevi de bankamızca üstlenilmiştir.

17 ORTAK YATIRIMLARIMIZ Ziraat Katılım ile savunma ve otomotiv sanayi gibi alanlarda hizmet veren Fikssan Fikstür Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında Türkiye’de ilk defa % 50-%50 hisse ortaklığında FZK Mühendislik ve Sınai Yatırımlar A.Ş. firması kurulmuştur.

18 TEŞEKKÜR EDERİZ.


"Finansal Kriz Yönetiminde Katılım Bankalarının Etkinliği" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları