TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT ANLAYIŞI. TÜRKLERDE SANAT İLK TÜRK DEVLETKERİNDE SANAT  ORTA ASYA TÜRK SANATININ TEMELİ İLK TÜRK DEVLETLERİNDE GÖRÜLEN ATLI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1. Destan, yazıt ve diğer belgelerden yararlanarak, Orta Asya ilk Türk toplumlarının siyasal, ekonomik ve kültürel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda bulunur.
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi
İpek Yolunda Türkler Ünitesi 7. ve 8
İPEK YOLUNDA TÜRKLER.
Karahanlılar Gazneliler
SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU
ÜNİTE 5 İPEK YOLUNDA TÜRKLER KONU: Destan Yazan Türkler
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
Ünite:1 İpek Yolunda Türkler.
İSLAMİYETTEN ÖNCEKİ TÜRK EDEBİYATI (..?-11.yy.)
İlk Türk Devletlerinde Sanat
TÜRKLERDE SANAT 1- İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT
TÜRKLERDE EĞİTİM.
GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN.
TÜRK DEVLETLERİNDE HUKUK
Çağdaş Dünya Sanatı.
TÜRKLERDE EKONOMİ 1- İLK TÜRK DEVLETLERİNDE EKONOMİ
Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRKLERDE EĞİTİM
MOĞOLLARDA KÜLTÜR VE MEDENİYET
İLK TÜRK DEVLETLERİNDE EĞİTİM
Kopuz Enstrümanı.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE EVLER VE DEKORASYON
ORTA ASYA’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ
TÜRKİYE SELÇUKLU LARINDA KÜLTÜRÜ VE UYGARLIĞI
SANAT TARİHİ.
Genel HatlarIyla Hİndİstandakİ Türk SanatI
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET
İLK TÜRK DEVLETLERİ ÖSS- YGS SORULARI.
İLK TÜRK DEVLETLERİNDE DİN
TARİH ÖNCESİ VE TARİH ÇAĞLARI
FRİGLER Frigler dokumacılık, kuyumculuk, maden ve tahta işçiliği, dantel örücülüğü, helkeltraşlık, kaya mimarisi, su kanalları yapımı ve üzerinde geometrik.
Olay çevresinde oluşan metinler DESTAN
Uygurlar.
KÖKTÜRKLER.
A İLK TÜRK DEVLETLERİ İLKÇAĞ UYGARLIKLARI.
İLK TÜRK DEVLETLERİ facebook/tarihkursu
TARİHİ RİSK! İLK TÜRK DEVLETLERİ.
TARİH BİLİMİNE GİRİŞ.
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TA®İH NOTLA®I.
TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ
Geleneksel Türk Müziği Tarihi
3. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
ORTA ÇAĞ RESİM SANATI.
Türklerin anayurdu Orta Asya'dır.
YGS PRATİK TARİH DERS NOTLARI -1-.
SANAT NASIL DOĞMUŞTUR ?.
KAZANIMLAR 1.Destan, yazıt ve diğer belgelerden yararlanarak, Orta Asya ilk Türk toplumlarının siyasal, ekonomik ve kültürel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda.
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET
KONU:İLK RÜYA İŞLENİŞ SUNUSU
Yeni Çağ Mobilya Sanatı MS=
Çark-ı Sosyal Oyunu Sorular Mehmet Kuraz Öğretmenimizin katkıları ile hazırlanmıştır.
İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM
PAGODA EVLERI ÇIN’IN FEODAL TOPLUMUNUN EKONOMIK VE KÜLTÜREL GELIŞIMININ TANG HANEDANı DÖNEMINDE DORUĞA ÇıKMASıNıN YANı SıRA MIMARLıK TEKNIĞI VE SANAT.
Resimle İlgili Meslekler
Gücün maddi ve temel kaynakları. Orta Asya, çöllerden, ıssız düzlüklerden ve geniş bozkırlardan oluşur. Bu coğrafi bölgedeki bozkırların kışı çok soğuk.
TÜRKLERİN İLK YURDU Türklerin ilk ana yurdu Orta Asya’dır. Bu bölge batıda Hazar Denizi’nden doğuda Kingan Dağlarına, kuzeyde Altay Dağları ve Baykal.
ÇALGI TOPLULUKLARI. Bir kısmı ağızla çalınan, bir kısmı da dövülerek ses çıkaran çalgılardan meydana getirilen en çoğu kırk elli parçadan ibaret müzik.
- Coğrafi konum (yeryüzü şekli, iklim…) Dinsel inanışlar
TÜRKLERDE SANAT.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Anadolu Türk kültürünün yüzlerce yıllık mirası 1930 yılından beri faaliyet gösteren Etnografya Müzesi'nde, Türk Sanatının Selçuklu Devrinden günümüze.
-Göçlerden sonra Orta Asya,da kurulan ilk Türk devletidir. Necdet YILMAZ Sosyal Bilgiler Öğretmeni 2008.
Türk Sanatı Tarihi Ders I. Orta Asya Türk Devletlerinin Sanatı Türklerin ana yurdu, Orta Asya adı ile bilinen; doğuda Kingan dağları, batıda Hazar Deni­zi,
UYGUR DEVLETI ( ). Uygurlar, Asya Hun Devleti’ne bağlı olarak Orhun ve Selenga nehirleri kıyılarında yaşamışlardır. II. Kök Türk Devleti’nin son.
Sunum transkripti:

TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT ANLAYIŞI

TÜRKLERDE SANAT İLK TÜRK DEVLETKERİNDE SANAT  ORTA ASYA TÜRK SANATININ TEMELİ İLK TÜRK DEVLETLERİNDE GÖRÜLEN ATLI GÖÇEBE KÜLTÜRÜNE DAYANMAKTADIR.  KONARGÖÇER BİR YAŞAM TARZINI BENİMSEYEN HUNLARDA VE GÖKTÜRKLERDE TAŞINABİLİR SANAT ESERLERİ ÖNE ÇIKARKEN,YERLEŞİK HAYATA GEÇEN UYGURLARDA FARKLI ESER TÜRLERİ GÖRÜLMÜŞTÜR.

İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT Orta Asya’da yerleşik kültürlerle yan yana yaşayan Türkler,konargöçer yaşam tarzından dolayı çadırda yaşamayı tercih etmişlerdir. İlk ve Orta çağlardan günümüze uzanan süreç içerisinde,Orta Asya’nın engin bozkırlarında yaşayan Türklerin çadırları,keçeden mamuldü. Şekil yuvarlak olup, sağlam kazıklarla yere sabitlenirler ve bazen de arabalar üzerinde kurulurlardı.

İLK TÜRK DEVLERİNDE SANAT Alelade halk çadırları sekiz on kişi alacak büyüklükte idi. Asilzadeler olan beylerin ve hanları ise çeşitli şekil ve büyüklükte ‘ORTAĞ’ yeni çadırları vardı. Türk Hükümdarları çadırları kubbeli olur ve kubbe eski Türk düşüncesinde gök kubbenin yeryüzündeki temsilcisi veya simgesi olarak görülürdü.

İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT Asya’da Türklerin kullandıkları çadırların içerisinde özellikle kağan çadırlarının süsleme bakımından daha zengin ve daha büyük olduğu bilinmektedir. Süslemelerde genellikle kaplanla dağ keçisinin,grifonla geyiğin ya da bu tür hayvanların mücadeleri betimlemeleri vardır.

İLK TÜRK DEVLELERİNDE SANAT Çadırın doğaya karşı uzun yıllar dayanmaması yüzünden günümüze çok az örnek parçalar girebilmiştir. Kurganlardan daha süslü çadır ve keçe parçaları çıkmıştır.

İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT İlk resim sanatını temeli Uygurlara dayanır. Onlar tapınaklarını süslemek için yaptıkları fresklerde insan yüzünü bütün incelikleriyle ifade etmişler ve portre sanatını geliştirmişledir.

İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT Türkler belli dönemlerde resim ve minyatür sanatlarının yanında heykel ve musiki gibi sanatlarla da uğraşmışlardır. Yarı göçebe olan Türklerde sanat,genellikle küçük ve kolay taşınabilir eşyalar üzerinde yoğunlaşmıştır.

İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT Türkler,demircilik, dokumacılık, maden ve ahşap sanatlarıyla uğraşmışlardır. Türk maden sanatının ilk örnekleri altın, gümüş, demir ve bronz gibi madenler elde edilmiştir. Türkler ham demirden çelik elde ederek kılıç, kalkan, mızrak, ok uçları gibi eşyalar yapmışlardır.

İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT Türklerin bozkırda hayvanlarla olan yakın ilgileri, kemer tokaları, kılıçlar, at koşum takımları ve diğer süs eşyaları pars, kurt, kaplan kuş, geyik,at gibi hayvanların görünüşlerini işlemelerine sebep olmuştur. Buna Türk resim sanatında ‘hayvan uslubu’denilmiştir.

İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT Ahşap işçiliğine önem veren Türkler, ihtiyaçlarına göre sandalye, masa, dolap, karyola gibi ev eşyaları, göçlerde kullanılan araba ile at koşum takımlarını da yapmışlardır.

İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT Türk sanatı içinde en gelişmiş unsurlardan birisi de müziktir. Orta Asya’daki ilk Türk devletlerinde müzik önemli bir yere sahipti.

İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT Türk musikisinin ilk örnekleri kopuzla çalınan dini nitelikli nağmelerdir. Kopuz, daha sonra Türklerin gittikleri her bölgeye girmiştir. Asya’da Orta Avrupa’ya kadar her yerde tanınan ve sevilen kopuz, adeta Türk kültürünün damgasını oluşturmuştur. Hunlarda halk türkülerinin, Göktürk ve Uygurlarda grup musikisi oluştuğu, tarihi kayıtlarda mevcuttur.

İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT Türkler, nefesli, telli ve vurmalı müzik aletlerini kullanmışlardır. Müzik aynı zamanda Türklerde hükümdarın egemenlik sembolü sayılmıştır.

SELMA YAVUZ 9-B 179