Bilgi Okuryazarlığı Öğr. Gör. Seda AKIN GÜRDAL

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
Advertisements

ÇOKLU ORTAM UYGULAMALARINDA GÖRSELTASARIM.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
İŞ ANALİZİ RAQİF QASIMOV.
TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ V. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
Yönetim Kavramı Yönetim İşlevleri.
Yönetim Danışmanlığı Nisan 2006
İçerik Analizi.
Bilgi ve İlişkilerin Gösterimi
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
İşletme Yönetimine Giriş Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ
Yazışma Teknikleri Doç. Dr. Hüseyin Odabaş. Yönetimde Bilgi Üretim ögeleri, 3M [insan (men), para (money), hammadde-malzeme (materials)] olarak sınıflandırılırken,
Veri – Bilgi – Karar Kuramları ve Özellikleri
SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
İNTERNETİN KULLANIM ALANLARI
KÜÇÜK İŞLETMELERDE ÜRETİM İŞLEVİ VE YENİ ÜRETİM SİSTEMLERİ
Nitel Araştırmalarda Veri Analizi
Bilgi Sistemi Organizasyonlar içerisindeki kontrol ve karar verme mekanizmalarında kullanılacak bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve dağıtılmasını.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
EŞGÜDÜMLEME FONKSİYONU
Yedinci Bölüm İşletme YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI.
Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Bilgi Yönetiminin Kavramsal Tanımı ve Uygulama Alanları Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi.
SUNUM.
VERİ, BİLGİ VE ENFORMASYON
SEKRETERLİK HİZMETLERİ-I İŞ PLANI
1 B İ LG İ ve TÜRLER İ B İ LG İ KURAMI _ fsml / s.gky Ekim 2007.
VERİ KAYNAKLARI YÖNETİMİ 5. ÜNİTE. GİRİŞ Bilgi sisteminin öğelerinden biride “veri yönetimidir”. Geleneksel yada çağdaş, birinci yada ikinci elden derlenen.
Yönetim Fonksiyonları
Örgütsel bilgi kullanımı
İDARE HUKUKU BİRİNCİ BÖLÜM Öğr. Gör. A. Çağlar ERKAN.
BİLGİ YÖNETİMİNE GİRİŞ
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
İstatistik Bilimine Giriş
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
Bölümün Amacı Bu bölüm, bilişim teknolojisinin evrimini incelemektedir. Bölüm, örgütsel işlemlere uygulanan bilişim teknolojisi sistemlerine göz atarak.
Ekonomi Bölümü Behiye Çavuşoğlu YDÜ Ekonomi. Behiye Çavuşoğlu Behiye Çavuşoğlu YDÜ Ekonomi.
HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
İşletmenin Yönetimi: Yönetimin Fonksiyonları (Karar Alma ve Planlama)
ÖRGÜTLERDE BİLGİ YÖNETİMİ, KARAR VERME VE BİLİŞİM SİSTEMLERİNDEKİ HİYERARŞİK YAPININ MİMARİSİ Kısım 2.
YONT 409 PROJE YÖNETİMİ.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
BİLGİ YÖNETİMİNE GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Seher ARSLANKAYA
Bölüm 1 : Genel Kavramlar
PAZARLAMANIN ÖNEMİ.
BÖLÜM 1 TOPLUMSAL YAŞAMDA RİSK
BÜRO YÖNETİMİ Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı
BİLGİ YÖNETİMİ KAVRAMI ve GELİŞİMİ
BİLGİ YÖNETİMİNE GİRİŞ
Ders 2 Kavram Öğrenmeyi Etkileyen Etmenler
VE İŞTE DİĞER 6 BECERİ.
GRAFİKLERİN KULLANIMI
Erken Çocukluk Dönemi Fen ve Matematik Eğitimine Kuramsal Bakış
Sosyal Hizmet Etiği Dersine Giriş Etik Nedir Ne Değildir?
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Veri Düzenleme Grafiksel Gösterimler ve Merkezi Eğilim Ölçüleri
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN EVRİMİ – BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TARİHİ
PAZARLAMA ARAŞTIRMASI
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 1. DERS : TANIMLAR
Bilişim teknolajileri. ①①① ↕①↕① TEMEL KAVRAMLAR.
Bölüm 2 ÖRGÜTLERDE BİLGİ YÖNETİMİ, KARAR VERME VE BİLİŞİM SİSTEMLERİNDEKİ HİYERARŞİK YAPININ MİMARİSİ Kısım 2.
Öğretimde Araç-Gereçlerin Yeri ve Önemi
Bölüm 2 Sistem ve Örgüt Kavramlarına Giriş
Eğitim; bireyin içinde yaşadığı toplumda yeteneğini, tutumlarını ve olumlu değerdeki diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçler toplamıdır. Bireyin.
Bilgisayar Bilimi Problem Çözme Süreci-2.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yrd.Doç.Dr.Seher ARSLANKAYA
İŞLETMEDE BİLGİ SİSTEMLERİ
3 boyutlu sanat veya Hacim Sanatları, bir hacmi olan (eni-boyu-yüksekliği) tüm sanatlar; heykel, kabartmalar, asamblaj (üçboyutlu kolaj) vb dir. 3 boyutlu.
YÖNETİM VE YÖNETİCİLİK. NELERDEN BAHSEDECEĞİZ.  YÖNETİMİN TANIMI.  YÖNETİMİN KAVRAMI.  YÖNETİCİNİN TANIMI.  YÖNETİCİNİN KAVRAMI.  İYİ BİR YÖNETİCİ.
GRAFİKLERİN KULLANIMI
Sunum transkripti:

Bilgi Okuryazarlığı Öğr. Gör. Seda AKIN GÜRDAL

Temel kavramlar Veri (Data), Enformasyon (Information), Bilgi (Knowledge), Veri (Data), Veri, işlenmemiş ham bilgi de denilen veri “data“ karşılığı olarak kullanılan bir kavramdır. Enformasyon (Information): Düzenlenmiş/işlenmiş veri olarak da tanımlanabilir. Günümüzde bilgi teknolojileri tarafından gerçekleştirilen ve verilerin işlenmesindeki* amaç, belirli bir amaç için bir araya getirilmeleridir. Bilgi (Knowledge):İşlenmiş, derlenmiş, organize edilmiş, yorumlanmış ve karar alabilmede kullanılabilmek için bir işlem sürecinden geçirilerek anlamlı ve değerli hale dönüştürülmüş kararları ve davranışları etkileyen değerdir. Kurumsal bilgi, kurum içinde üretilen veya kuruma dışarıdan gelen, o kurumla ilgili kayıtlı ya da kayıtsız her türlü bilgiyi ifade etmektedir. Kurumun etkinliği, denetimi, yönetimi, geliştirilmesi vb. ile ilgili olarak üretilen, alınan, kullanılan ve bu nedenlerle özel bir nitelik kazanan her türlü malumat, fikir ve olgulardır. Yönetim, işletmelerin amaçlarına ulaşabilmeleri için insan ve fiziksel kaynaklarının planlanması, örgütlenmesi, motivasyonu (yöneltme), koordinasyonu (eşgüdüm) ve kontrolü fonksiyonlarının yerine getirilmesidir. Yönetim her türlü grup için söz konusudur, kurumsal anlamda başlıca 3 seviye yönetim vardır: Operasyonel (Alt kademe yöneticileri), Fonksiyonel (Orta kademe yöneticiler), Stratejik Yönetim (Tepe yöneticileri).

Veri Veri, işlenmemiş ham bilgi de denilen veri “data“ karşılığı olarak kullanılan ve “datum” sözcüğünün çoğulu olan bir kavramdır. Veri kavramı, çeşitli durumların, gözlemlerin veya oluşumların her türlü gösterimidir. Bu gösterimler sayısal veya alfa nümerik karakterler  ya da semboller olabileceği gibi çeşitli biçimlerdeki grafik çizimler ve diğer tüm grafik gösterimler şeklinde de olabilir. Bilginin ham maddesi olan veri, miktarları, eylemleri, olguları vs., temsil eden, sembollerden oluşan bir grup olarak ta tanımlanır. Veriler yıllar geçse de her zaman aynıdır, içeriği ve önemi değişmez.

Şehirler Yıllar Üretim miktarı satış Tokat 1995-2000 15 000 13 250 Ankara 76 000 Sivas 18 000 13 000

Enformasyon Düzenlenmiş/işlenmiş veri olarak da tanımlanabilir. Günümüzde bilgi teknolojileri tarafından gerçekleştirilen ve verilerin işlenmesideki* amaç, belirli bir amaç için bir araya getirilmeleridir. Bir anlamda enformasyon karar verebilmemiz için yeterli değildir ancak konu hakkında sentez yapabilmemizde (bilgi altyapımızı oluşturmamızda) etkendir. Bu yüzdendir ki bilgiye ulaşmak için gerekli olan enformasyona sahip olmalıyız.

Peter Drucker’ in tanımına göre; “Enformasyon, uyumluluğu ve amacı olan veridir”. Enformasyon veriden çok daha anlamlı ve derin bir içeriğe sahiptir.

Bireylerin almış oldukları eğitim veya kurumsal (hizmetiçi) eğitimler enformasyona sahip olmak içindir. Diğer bir deyişle, bireylerin ve kurumların enformasyona sahip olmak istemelerindeki temel düşünce; ana hedef olan ve rekabet ortamlarında ihtiyaç duydukları bilgiye ulaşabilmek için gerekli altyapıyı sağlamaktır. Örneğin bir hukukçuyu düşünelim: Bir avukatın eğitimi boyunca edindiği her türlü malumat (kanunlar, anayasalar, kurallar vb.) enformasyondur ve bu enformasyonu alan kişi mahkemede bilgisini kullanarak müvekkilini savunur.

Bilgi İşlenmiş, derlenmiş, organize edilmiş, yorumlanmış ve karar alabilmede kullanılabilmek için bir işlem sürecinden geçirilerek anlamlı ve değerli hale dönüştürülmüş kararları ve davranışları etkileyen değerdir. Enformasyon ve bilgi kavramları çoğu kez birbirlerinin yerine kullanılmaktadır. Esas itibariyle bu kavramlar, içerikleri ve işlevleri bakımında birbirlerinden oldukça farklıdır ve bilgi hiyerarşisi içerisindeki ilişkileri şöyle gösterilebilir:

Peter Drucker bilgiyi şöyle tanımlamaktadır. Bireylerin eylemlerinin temelini oluşturur. Bir örgüt ya da bireyi daha etkili ve farklı bir eylem için yeterli hale getirir. Enformasyonu bir kişi ya da nesneye aktaran şeydir.

Değer Bilgi Enformasyon Veri Karar verme Sentezleme Analiz etme Özetleme Enformasyon ise, Düzenlenmiş/işlenmiş veri olarak da tanımlanabilir. Bir anlamda enformasyon karar verebilmemiz için yeterli değildir ancak konu hakkında sentez yapabilmemizde (bilgi altyapımızı oluşturmamızda) etkendir. Bu yüzdendir ki bilgiye ulaşmak için gerekli olan enformasyona sahip olmalıyız. Bilgi İse, İşlenmiş, derlenmiş, organize edilmiş, yorumlanmış ve karar alabilmede kullanılabilmek için bir işlem sürecinden geçirilerek anlamlı ve değerli hale dönüştürülmüş kararları ve davranışları etkileyen değerdir. Gruplama Veri Toplama

Bir konu hakkında analiz yapabilmek için veriye, sentez yapabilmek için enformasyona ve doğru karar verebilmek için bilgiye ihtiyaç duyarız. Veriler bilişim teknolojileri tarafından işlenerek enformasyona, enformasyon bireyler ve kurumlar tarafından işlenerek bilgiye dönüştürülür Veri, işlenmemiş ham bilgi de denilen veri “data“ karşılığı olarak kullanılan bir kavramdır. Veri kavramı, çeşitli durumların, gözlemlerin veya oluşumların her türlü gösterimidir. Bu gösterimler sayısal veya alfa nümerik karakterler  ya da semboller olabileceği gibi çeşitli biçimlerdeki grafik çizimler ve diğer tüm grafik gösterimler şeklinde de olabilir.

Bazı örnekler vermek gerekirse, elbisenizin rengi bir bilgi değil, bir veridir, içinde bulunulan toplumda hangi renk elbiselerin tercih edildiği bir enformasyondur (haber/malumat), elbiseyi renklendirebilmek bir bilgidir.

Veri ve Enformasyon Arasındaki Fark Enformasyonun verilerden en önemli farkı daha anlamlı olmasıdır. Yani enformasyonun belli bir anlamı vardır. Yalnızca alıcının biçimlendirmesi değil aynı zamanda kendisinin de bir biçimi vardır. Belli bir amaca göre organize edilmiştir. Verilere belli bir anlam katıldığında enformasyona dönüşür

Enformasyon ve Bilgi Arasındaki Fark Bilgi, enformasyonun yorum, analiz ve bağlam ile zenginleştirilmiş halidir.