GÖRSEL ARAÇ ÇEŞİTLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

BÖLÜM 8 ÖĞRETİM ARAÇLARI VE ETKİLİ KULLANIMI √ Gerçek Eşyalar ve Modeller √ Tepegöz Projektörleri Saydamlarının Hazırlanması Saydamlarının Tasarımı Kullanımına.
Eğitimde Hedefler ve Hedef Türleri
Materyal Hazırlama Yönergesi Nisan, Materyal Ödevi2 Materyal Hazırlama Hazırlanan materyal vize sınavı yerine geçecek. Materyal ödevlerinin en son.
SUNU HAZIRLAMA PROGRAMI: powerpoint
Algılayanın Özellikleri 1. Beklentiler 2. İlgiler 3. Gereksinimleri 4. Bilişsel stilleri 5. İnançları 6. Bireysel değerleri.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA)
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Grundtvig Öğrenme Ortaklığı “A Step Towards Elderly People (STEP)” “Yaşlılara Doğru Bir Adım Projesi” Dr. Halis YEŞİL Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü.
Hazırlayan: Dr. Emine CABI
TEFTİŞ SİSTEMİ VE İKS İLİŞKİSİ. İlköğretim Kurumları Standartları (İKS) Teftiş Sisteminde de bazı değişimleri beraberinde getirecektir (?) İlköğretim.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
DİYARBAKIR 2008.
Weblog! Eğitimde Günlük Uygulaması. İçerik »Weblog »Kavramsal Tanımlama »Sınıflandırma »Eğitimde Weblog Uygulaması »Eğitim Sisteminde Yaygınlaşmamasının.
Program Tasarım Modelleri
BBY469 Öğretim Yönetim Sistemleri Turgay Baş 1.
Öğretimde Kullanılan Araçlar Görsel Araçlar İşitsel Araçlar Görsel-İşitsel Araçlar.
Öğr. Gör.Uzm.Berin BAYRAKLI 1 2 TEKNOLOJİ XBilimin; üretim, hizmet, ulaşım vb. alanlardaki sorunlara uygulanmasıdır. XBilimsel ilkelerin uygulanması.
ARA Ş TIRMA YÖNTEM ve TEKN İ KLER İ Ö ğ r. Gör. Dr. O. İ nanç GÜNEY ADANA MYO.
Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU “VELİ UYUM” PROJESİ
BDÖde Kullanılan Yaygın Formatlar
EĞiTiMDE iLETiŞİM VE EĞiTiM ARAÇLARI
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
ÖĞRETİM MATERYALLERİ HAZIRLAMA İLKELERİ
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
Öğretimin Uyarlanması
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Eğitsel Rehberlik Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
NOT VERME VE MEZUNİYET.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
EBA Nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ
Eğitim Bilimleri Fakültesi
Teknolojİ ve tasarIm dersİ
Ömer BÖLÜKMEŞE Türkçe Öğretmenliği
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
EBA Nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
HAVA PERSPEKTİFİ Doğada yakınımızda bulunan varlıklar gözümüze gerçek renk ve boyutlarıyla net olarak görünür. Oysa bizden uzaklaştıkça nesnelerin boyutları.
Program Tasarım Modelleri
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ARAÇ-GEREÇLERİN ÖĞRETİMDEKİ YERİ & ÖNEMİ
Bölüm IV Öğretimde Görsel İşitsel Araçlar
ZEE ZİHİN ENGELLİLERE BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YAKLAŞIMI
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
GÖRSEL MATERYAL TASARIMI
ÖĞRETİM ARAÇ-GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
EĞİTSEL OYUNLAR.
BENZETİM (SİMULASYON) TEKNİĞİ
ÖĞRENME STİLLERİ.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Görsel Materyallerin Katkıları Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
B. ÇEŞİTLİ ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI 3. HAFTA FATMA MIZIKACI.
ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI 3. HAFTA FATMA MIZIKACI.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Görsel Araçlar: Kitaplar, Tahtalar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe.
KAMERA.
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
Sunum transkripti:

GÖRSEL ARAÇ ÇEŞİTLERİ

TEPEGÖZ Tepegöz projektörü saydam bir madde üzerindeki önceden hazırlanmış renkli ya da siyah beyaz bilgileri duvara ,tahtaya veya perdeye büyüterek yansıtan ders aracıdır.

TEPEGÖZÜN AVANTAJLARI Yüz yüze iletişimi sağlar. Öğretmen dersini sınıfı karartmadan , yüzü öğrencilere dönük olarak işleyebilir. Bu durum öğrencilere, - kolayca not tutma , - öğretmene de öğretim sırasında öğrencileri gözleme, - öğrencilerle göz teması kurma gibi doğrudan etkileşim kurma, - öğrencilerin dikkatlerini ve öğretim akışını kontrol altında tutma imkanı sağlar. Kullanım kolaylığı sağlar. Gruba dönük çalışmalarda etkilidir.

TEPEGÖZÜN SINIRLILIKLARI Klasik tepegöz projektörleri kendi kendine sunma biçiminde programlanamaz. Ancak bilgisayar destekli olanlar programlanabilir. Resim, çizgi, metin ,grafik vb. bilgilerin saydamlar üzerinde hazırlanmaları gerekmektedir. Sunuyu yapan kişilerin genellikle, - saydam üzerindeki bilgiye bağlı kalmaları ve - tekdüze sunum tekniklerini tercih etmeleri tepegözü sıkıcı bir eğitim aracı haline getirebilir.

TEPEGÖZÜN ETKİLİ KULLANIMI Saydam tepegöz üzerine konulduktan sonra araç çalıştırılmalıdır. Her saydam değişikliğinde araç kapatılmalıdır. Görüntü bir kalem ile saydam üzerinde gösterilmelidir. Gösteri esnasında saydama ek bilgi eklenecekse üzerine yeni bir saydam konularak bu yapılmalıdır. Görüntü perdedeyken önünde durulmamalı ve önünden geçilmemelidir.

PROJEKSİYON MAKİNASI Projeksiyon makinası bilgisayar, video ve kamera ile hazırlanan materyalleri büyütülmüş olarak perdeye aktarılması amacıyla kullanılan araçtır.

PROJEKSİYONUN YARARLARI Eğitim öğretim ortamları öğrenci için daha çekici hale gelir. Öğretmen ve öğrenci arasında yüz yüze iletişim ortamı sağlar. Daha kaliteli bir malzeme ile eğitim yapılmasını sağlar. Bilgisayara bağlı iken yazı tahtası gibi de kullanılabilir. Kullanımı kolaydır. Bireysel ve grup çalışmaları için kullanışlıdır. Değişiklik kolayca yapılabildiğinden bilgilerin ve materyallerin sürekli güncellenmesi sağlanabilir.

PROJEKSİYONUN SINIRLILIKLARI Daha iyi görüntü için ortamın karartılması gerekir. Bu da öğrenci için sıkıcı gelebilir. Sunum hazırlanırken tasarım kurallarına uyulması gerekir.

FİLM VE VİDEO Video, derste öğrenci katılımını sağlamada , öğrenciyi güdülemede kullanılabilecek göresel ve işitsel araçlardan biridir. Önceden kaydedilmiş ders içerikli video ve televizyon arcılığı ile sınıf ortamında gösterilebilir.

YARARLARI Daha zengin , akıcı ve kalıcı bilgi sağlar. Sınıf dışı olay ve ortamları sınıfa getirir. Öğrenmeyi zaman ve mekana bağlı olmaktan kurtarır. Öğretmene belleten değil , öğrenmeye rehberlik eden kişi özelliği kazandırır. Öğretene öğrenci tepkilerini gözleme olanağı verir. Bireysel ve grupla öğrenme olanakları sağlar.

SINIRLILIKLARI Tek yönlü bir iletişim aracıdır. Program üretimi ekip çalışması gerektiren güç bir iştir. Kaliteli öğretim programı bulma güçlüğü vardır.

DERS KİTAPLARI Ders kitapları öğretimde en yaygın kullanılan öğretim materyalleridir. Ders kitabı , öğretim programına uygun olarak hazırlanmış bir öğretim aracıdır. Ders kitapları kuru bilgi ile doldurulmamalıdır. Etkili bir ders kitabı öğrencinin ilgisini çekmeli , öğrencide derse karşı ilgi uyandırmalıdır. Kitap soyut bilgileri mümkün olduğu kadar somut hale getirmelidir.

GRAFİK,TABLO VE HARİTALAR Görsel benzetmeler sayesinde klasik ders verme bağlılığı aşılabilir. Söyleme yerine gösterme kullanılarak öğretimsel etki artırılır. Hafızaya alınması ve geri çağrılması ve geri çağrılması gereken bilgiler, ana hatlar, anahtar noktalar görsel olarak belirtilirse öğrenime yardımcı olabilir. Grafik , tablo ve haritalar özellikle bilgiyi özetlemek için kullanılır. Karışık veya soyut kavramları görselleştirir. Gruba dönük öğrenme faaliyetleri sağlar .