NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
REHBERLİK VE VE KİŞİSEL GELİŞİM MERKEZİ MERKEZİ. ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM.
Advertisements

OLAĞANDIŞI DURUMLARIN EPİDEMİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK İŞBAŞI EĞİTİM ve GİRİŞİMCİLİK EĞİTİM PROGRAMI TÜRKİYE İŞ KURUMU.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
Bölgelere Göre Meme kanseri yeni vaka görülme ve ölüm durumu (Yüz b inde ) 1.
NÜFUS Nüfus nedir? Nüfus bir ülke için neden önemlidir?
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
Hazırlayan: Hakan ULUTAŞ
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULUNA HOŞGELDİNİZ
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
Makro İktisat.
Kız çocukları için ilköğretimde en yüksek okullulaşma
İNGİLTERE.
Avrupa 2020 Hedefleri Horizon 2020
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
COĞRAFİ KONUM.
MUSTAFA DOĞRU MALCILAR ANADOLU LİSESİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK YÜKSEKOKULUNA HOŞGELDİNİZ
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili engellerin kaldırılması uluslararası öncelikler arasında yer almaktadır yılına kadar okula kayıt,
ŞEHİRLERİN REKABET KRİTERLERİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
ESENLİ BİLAL ŞAHİN İMAM HATİP ORTAOKULU
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
NİĞDE ÜNİVERSİTESİ YAŞAYAN DEMOKRASİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULUNA HOŞGELDİNİZ
Yoksulluk, Adaletsizlik, Eşitsizlik
ÜLKEMİZDE NÜFUS ARTIŞI
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
Sağlık Bilimleri Fakültesi
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
1- İmam Hatip Okulları nedir?
Dünyanın En Şaşırtıcı Eğitim Sistemi: Finlandiya
Tüketici Pazarları Örgütsel Pazarlar
Sağlık Bilimleri Fakültesi
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
KALKINMA EKONOMİSİ DERS KONULARI
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKİYE TOPLUMUNU ANLAMAK
UŞAK EĞİTİM FAKÜLTESİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
MEDYA OKUR YAZARLIĞI EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI TÜRKİYE’NİN TARİHSEL COĞRAFYASI NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ubyo.nisantasi.edu.tr

3 Verilerle Türkiye Ekonomik ve Sosyal Verilerle Türkiye Yönetim Nüfus, Kentleşme, Ekonomi İlişkileri HDI, Human Development Index / İGE, İnsanı Gelişme Endeksleri Göstergeleri Ülkenin Gelişme Düzeyi Nüfus Göstergeleri - Dağılımı Ekonomik ve Sosyal Göstergeler Nüfus İçinde Dil ve Din Göstergeleri

3 Verilerle Türkiye Ekonomik, Sosyal, Kültürel Göstergeler Yönetim Türkiye Anayasal parlamenter demokrasidir. Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir. Genel seçimler dört yılda bir yapılır. Devleti Cumhurbaşkanı temsil eder. Belediyeleri yöneten Başkan seçilir, Kent yöneticisi Vali atanır.

3 Verilerle Türkiye Ekonomik ve Sosyal Göstergeler Türkiye Avrupa ve Yakındoğu ülkeleri ile sınırları olan, coğrafi alan olarak büyük bir ülkedir ve ekonomidir. Dünya ticareti daha çok gelişmiş ülkeler, kuzey ülkeleri arasındadır. Avrupa’da, Avrupa - Kuzey Amerika ve Güneydoğu Asya ülkeleri arasında. Ticarette etkin olan zengin, gönenç tüm ülkeler kuzey yarımkürededir. Güney ülkeleri ise yoksul ülkelerdir. Ticaret, ekonomi, kültür, bilim alanlarında başlıca merkezlerin var olduğunu gösterir.

3 Nüfus ve Yerleşme Türkiye nüfusunun artış hızı yüksek. Kentsel nüfus oranı yüksek. Göç, hızlı kentleşme ucuz işgücü sağlıyor. Göç, altyapı, ulaşım, konut, eğitim ve istihdam sorunlarına neden oluyor. Türkiye nüfusu cinsiyete göre yaklaşık eşit dağılım gösteriyor. Oldukça genç nüfus: Eğitim, Konut, Sağlık, İstihdam, Gelir dağılımı sorunları var. Konut, İstihdam, Gelir, Eğitim, sağlanması gereği ile İşsizlik genç nüfus içinde yüksek

3 Aile Çekirdek Aile; Ana, Baba ve Çocuk. Aile Babası, ekonomik güce sahip, egemen, Kadın, anne çocukları yetiştiren, aileyi bir arada tutan güç. Boşanma oranı düşük. Bebek doğum ve ölüm oranı kırsal kesimde yüksek.

3 Eğitim İlkokul öğrenimi zorunlu, ücretsiz ve dört yıl. Orta öğrenim, Ortaokul ve Lise'de 4 + 4 modeli uygulanıyor. Nüfusun % 50’si bir düzeyde ortaöğrenimli; Ortalama eğitim süresi 7.6 yıl. Orta öğrenim, meslek liseleri hariç, üniversite giriş sınavına hazırlık niteliğinde. Meslek Yüksek Okulu Eğitimi: Bilgi teknolojisi, Elektronik ve Bilgisayar Teknisyenliği, Turizm, Moda, Tekstil vb.. Okuma yazma oranı % 95. Kadınların okuma yazma oranı ve eğitimin GSMH içinde payı düşük.   Lisans Eğitimi 4 yıl Sağlık Bilimleri, Tıp 5 yıl Yükseklisans 2 yıl Doktora 2 - 4 yıl

3 Ekonomi Ekonominin Gelişmesini Engelleyen Etkenler Politik krizler, anlaşmazlıklar, yakın bölgelerdeki savaş, Küresel ekonomik kriz ve terör ekonomiyi etkiliyor. Ekonomi daraldı, büyüme hızı ve ihracat azaldı, işsizlik yükseldi. Türkiye’de gelir dağılımı eşitsiz, nüfusun önemli bölümü fakirlik sınırında. Kırsalda kadın emeği, ev işi, gündelikçi çalışan, kayıtsız istihdam verilere dahil değil.

3 Ekonomi İGE, İnsani Gelişme Endeksi / Göstergesi, Toplumda gelirin ve refahın dağılımını, insan kaynaklarının özelliklerini; yaş, ortalama ömür, okuryazarlık, sağlık, kentleşme, üretime katılma, kişi başına tüketim vb. ölçütleri dikkate alır ve bir ülkenin insani gelişmişlik düzeyini ölçer.