T.C. TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ Turna TURNA KARABÜK, KASIM 2018.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KOBİLER BÜYÜR TÜRKİYE BÜYÜR! KOSGEB KONYA MÜDÜRLÜĞÜ.
Advertisements

RES ve ges sorunlari Dr. Yüksel MALKOÇ
Deniz ÇAVUŞOĞLU Özel İstihdam Büroları Şube Müdürü Deniz ÇAVUŞOĞLU Özel İstihdam Büroları Şube Müdürü TÜRKİYE İŞ KURUMU.
BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI SUNUM : Kaan Duran ÖĞRETİM GÖREVLİSİ : Mustafa İDUĞ.
TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. GAP BÖLGE KALKINMA İDARESİ BŞK. ÖZEL SEKTÖR YATIRIMCILARLA BULUŞMA TOPLANTISI DİYARBAKIR OCAK 2011.
Diyarbakır - 29 Ocak 2011 HALKBANKGAP’TA Yunus ESMER.
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
Hasan Hüseyin Savaş EPİAŞ Genel Müdürü
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 28/06/07. Akrilik Elyaf Talebi (t/yıl) ,637, ,560, ,691, ,685, ,778,000.
KARADENİZ HAVZASINDA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI Proje Bütçesinin Hazırlanması - -- Proje Bütçesinin Hazırlanması -
ENERJ İ POL İ T İ KALARI VE NÜKLEER SANTRALLER 24 Mart Antalya / Cengiz Göltaş EMO Yönetim Kurulu Yazmanı.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ). İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ) Belediye meclisimizin muhtelif oturumlarında gündeme alınarak komisyonumuza havale.
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ. TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları,
BORUSAN EnBW Enerji Enis AMASYALI RES ve GES SORUNLARI YATIRIMCI BAKIŞ AÇISI ODTÜ MEZUNLAR DERNEĞİ
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ Bu Proje, AB tarafından finanse edilmektedir. 1 AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ HİBE PROGRAMI HİBE SÖZLEŞMESİ VE EKLERİ 2-3.
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
 Enerji Ekseninde Türkiye-AB İlişkileri Ali Arif AKTÜRK.
1/30. 2/30  6200 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun  167 sayılı Yeraltısuları Hakkında Kanun  1163 sayılı.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Metodoloji 13 Nisan 2016 Su Yönetimi.
ŞİRKETLER HUKUKU Genel Olarak Şirketlerin Sınıflandırılması ve Temel Özellikleri Ar. Gör. Nevfel AKKAŞOĞLU.
NİSAN Eğitim-Öğretim yılında ilk olarak başlanmıştır. Şuan 94 üniversite ile protokol anlaşması mevcut.
SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.
1 Şubat 2014 Başbakanlık Müsteşarlık Makamına ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE DESTEK PROGRAMLARI İL MÜDÜRLÜKLERİ EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI.
9. Hafta KAMU HİZMETİ. HEDEFLER Kamu hizmeti kavramını tanımlayacak Kamu hizmeti türlerini öğrenecek Kamu hizmetine hakim olan ilkeleri öğrenecek Kamu.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi 3. Yönlendirme Komitesi Toplantısı.
2 SANAYİ ALANININ ŞEHİR MERKEZİNE GÖRE KONUMU 3 Kastamonu Belediye Başkanlığı olarak şehirdeki her iki eski sanayi sitesinin şehir yerleşik alanı içerisinde.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
HAZIRLAYANLAR SEDA NUR GÖK KEMAL ŞAHİN. AÇILIMI Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Türkiye’de bilim ve teknolojiyi teşvik etme Yönlendirme.
TARIM ALANI. Okulumuz serası Çukurova Kalkınma ajansı projesi kapsamında 2013 yılında yapılmıştır. Seralarımız toplam 1.5 dönüm olmak üzere iki seradan.
İHRACAT DESTEK PROGRAMLARI
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAK ALANLARI YÖNETMELİĞİ
Ceyhun yılmaz Mali hizmetler uzmanı.
RETS Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
ŞEHİRLERİN REKABET KRİTERLERİ
ATIKTAN TÜRETİLMİŞ YAKITIN ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE KULLANIMI
Nasıl bir enerji politikası?
Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU
Düsseldorf - Köln.
12 Ticari Alacaklar 12 Ticari Alacaklar 22 Ticari Alacaklar
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
YAT VE MARİNA İŞLETMELERİ
ÖZEL ATACAN ANADOLU LİSESİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS)
TÜRKİYE’DE YENİLENEBİLİR ENERJİ Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzmanı
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ).
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU
YAĞ BİTKİLERİNDE DESTEKLEME POLİTİKALRININ
Akademik yılı MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI
BİREYSEL EMEKLİLİK UYGULAMASI
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
TKGM KADASTRO DAİRESİ BAŞKANLIĞI “GAYRİMENKUL DEĞERLEME ÇALIŞTAYI”
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

T.C. TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ Turna TURNA KARABÜK, KASIM 2018

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Yenilenebilir Enerji Kaynakları Güneş Rüzgar Hidrolik( Su) Jeotermal Biyokütle

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Türkiye Potansiyeli

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü NEDEN YENİLENEBİLİR ENERJİ? *Enerjide dışa bağımlılığı azaltma ve doğal kaynakları ön plana çıkarma hedefi, *Ülkemizde yenilenebilir kaynak potansiyelinin yüksek olması, *Ülke enerji açığının büyüklüğü, *Yaşanan enerji krizlerinden etkilenilmemesi (1973 Petrol Krizi, 1979 ikinci Petrol Krizi). *Tükenmeyen, çevre dostu ve kolay bulunan bir kaynak olması, *Temiz enerji politikalarına eğilim.

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü ENERJİ AÇIĞI TCMB’nın 28 Mart 2018 tarihli «Temel Ekonomik Gelişmeler Raporu»na göre; Türkiye 2017 yıl sonu cari işlemler dengesinde 47,1 milyar dolar açık vermiştir. Enerji için 32,9 milyar dolar açık verilmiştir. ETKB’den alınan bilgiye göre 2023 yılında enerji ithalatımızın yaklaşık 106 milyar dolar olacağı tahmin edilmektedir.

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Avrupa Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü ALMANYA - 1600 saat güneşlenme süresi - 40 GW GES - Tesislerin %70’i Kooperatiflere ait - 812 tane Yenilenebilir Enerji Kooperatifi - 165 bin kooperatif ortağı - 1.8 milyar Euro tesis yatırımı TÜRKİYE - 3000 saat güneşlenme süresi - 4,2 GW GES

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Elektrik Üretim Mevzuatı

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Yenilenebilir Enerji Kooperatifi Nasıl Kurulur ? - Aynı dağıtım bölgesinde bulunan, - Aynı tür abone olan (tebliğ ile getirilen mesken/ticari abone ayrımı), - En az 7 gerçek veya tüzel kişi ortak tarafından Tüketimlerini birleştirerek kurulur. -- Kuruluş izni Bakanlık onayına tabiidir. - Her ortak bir pay değeri 100 TL olmak üzere en az 1, en fazla 5000 pay taahhüt edebilir. - En düşük sözleşme gücü ile en yüksek sözleşme gücü arasına1/20 oranı olmalı. - Pay oranları ne olursa olsun her ortağın 1 oy hakkı vardır.

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Yenilenebilir Enerji Kooperatifi Avantajları Mevcut durumda Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde kooperatiflere tahsis avantajı sağlandı. Bu tahsis sadece kooperatif şirketlere tanındı. Buna göre; 1 MW’ a kadar (güneş enerjisi çatı uygulamalarında 5 MW’a kadar kapasite tahsisi mümkün hale geldi) Abonelik sözleşmesi güçleri oranında, Dağıtım şirketinin kota yayınlamasını beklemeden başvuru ile üretim izni alınabiliyor.

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Yenilenebilir Enerji Kooperatifi Avantajları Fazla üretim bağlı bulunan dağıtım şirketine 10 yıl boyunca satılabilmektedir. Buna göre;

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Başvuru Süreçleri Başvuru Yapılması Tesisin Yapımı Değerlendirme Kabul İşlemleri ve Onay Projelerin Onaylanması Sistem Kullanım Anlaşması ve İşletme Bağlantı Anlaşmasının İmzalanması Faturalama ve Ödeme

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü MEVCUT DURUM Türkiye’de 2013 yılından bu yana 26 adet enerji kooperatifi kuruluşu gerçekleşmiştir. *Çorum, Amasya, Kayseri’de bulunan 4 kooperatiflerimiz çağrı mektubu almış ve projelerini onaylatmıştır. *Çorum’da 600 ve 500 kw olmak üzere mesken aboneleri tarafından kurulmuş iki YEK bulunmaktadır. (IPARD) *Kayseri’de KSS tarafından kurulmuş olan kooperatif 5 MW çatı üzerine GES kurulumu tamamlanmıştır. (Kalkınma Bankası) *Amasya’da 6 sulama kooperatifi ile gerçek kişi tarafından kurulmuş 800 kw GES için Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA)’dan finansman desteği beklenmektedir.

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü KAYSERİ MOBİLYACILAR KSS YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFİ

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü KAYSERİ KSS Toplam yatırım bedeli 25 milyon lira, 1.2 yıl ödemesiz, 11 yıl vadeli %4 faiz oranı Kalkınma Bankası kredisi kullanıldı. Tesis kullanım alanı 30 bin metrekare 5 MW’lık GES 18 bin panel, 100 invertör Montaj süresi; 6 ay Yerli/yabancı ürün oranı %40-%60 Yıllık gelir 3.900.000 TL Yıllık üretim 7,5 milyon kwh Yılda kurtarılacak ağaç sayısı 23.404 adet Yılda 8.2 ton CO2 salınımı engellenecektir.

TEŞEKKÜR EDERİZ g.ayanoglu@gtb.gov.tr Turna.celik@gtb.gov.tr Melih.toprak@gtb.gov.tr M.turna@gtb.gov.tr A.zeyrek@gtb.gov.tr M.ultanir@gtb.gov.tr 0312 449 47 23/24/74/75/88/91