Araştırma Önerisi ve Hazırlanması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik Doç.Dr. Ertuğrul GELEN.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI.
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM JEROME BRUNER.
Fen tutum. Fen eğitimi ve fene karşı tutum ile ilgili araştırmalar incelendiğinde öğrencilerin, öğretmen adaylarının ve öğretmenlerin fene karşı tutumları,
Program Tasarım Modelleri
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
Hipotez ve İlişkili Kavramlar
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
Proje Dosyası - Belgeleme - Raporlama
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
Öğretimin Uyarlanması
Deneme Modelleri Neden-sonuç ilişkilerinin sorgulandığı araştırma türleridir. Deneme ve tarama modelleri arasındaki fark nedir? Deneme modellerinde amaçlar.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
Görev 1 31 Ekim e kadar Görev 1’i tamamlayıp ye göndermeniz gerekiyor.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
BİLSEM NEDİR? “Bilim ve Sanat Merkezi, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında.
Program Tasarım Modelleri
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ZEE ZİHİN ENGELLİLERE BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Arş. Gör. Dr. Seyhan ERYILMAZ TOKSOY
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Eğitsel Rehberlik.
Kent Planlarının Nitelikleri ve İlkeleri
HAZİRAN DÖNEMİ SEMİNER ÇALIŞMALARI
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
İÇERİK DÜZENLEME -Bilgi türleri- Fiziksel bilgi
Geliştirme Genel Müdürlüğü
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Tezin Olası Bölümleri.
Bilimsel Araştırma Süreci
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
ÖĞRETİM STRATEJİLERİ SUNUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Nitel Araştırma Süreci
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
Pedagojİk Formasyon Sertifika programI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Hafta V Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
6.HAFTA: ARAŞTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLERDE GÜVENİLİRLİK
Nitel Araştırmalar.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
ARAŞTIRMANIN YAZILMASI II: BİÇİMSEL KOŞULLAR
3. HAFTA Bilimsel Araştırmada Temel Kavramlar
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
Geliştirme Genel Müdürlüğü
GEÇİŞ GEÇİŞ SÜRECİ Özel Gereksinimli ve / veya Engeli
Araştırmaya Karar Vermek
Sunum transkripti:

Araştırma Önerisi ve Hazırlanması Araştırma planının yazılı dökümüne araştırma önerisi denir. Yazılı bir planlamaya dönüştürülen araştırma planı, araştırmanın daha sağlıklı ve başarılı olmasını sağlar.

Araştırma Önerisi ve Hazırlanması Araştırma önerisini hazırlamanın amaçları: Eleştiriye açık tutulması ve bu eleştirilere göre gerekli düzeltmelerin yapılması Araştırmaya destek sağlamak için gerekli kurumlara sunulması

Araştırma Önerisinde Bulunması Gereken Bilgiler Araştırmanın adı Alanyazın (literatür taraması) Problemin net şekilde belirtilmesi Araştırmanın amacı Araştırmanın önemi Varsayımlar

Araştırma Önerisinde Bulunması Gereken Bilgiler Sınırlılıklar Tanımlar Yöntem Süre ve olanaklar Geçici anahatlar Ekler Kaynakça

Araştırma Raporu Hazırlama Araştırmanın rapor halinde yazılı bir şekle dönüştürülmesi neden önemlidir?

Araştırma Raporu Hazırlama Rapor yazımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar: Raporun içeriği: bölümler ve bölümlerdeki bilgiler Biçim: bilgilerin sunuş biçimi Şekil ve çizelgeler: önemi ve düzenlenişi Kaynaklardan nasıl yararlanılır, yapılan aktarmalar nasıl gösterilir Kaynakça bölümü nasıl hazırlanır

Araştırma Eğitimi Yeni öğrenme kuramları bireyin öğrenme sürecinde aktif ve etkin olduğu görüşünde birleşir. Buna göre öğrencinin kendisinin araştırarak bir şeyleri öğrenmesi önemli bir süreçtir. Araştırma süreç ve becerilerinin öğrencilere öğretilmesi ve gerekli hedef davranışların kazandırılması önemlidir.

Demokratik Yaşam-Araştırma Eğitimi Demokratik yaşamın gereği ülke vatandaşlarının ülke problemlerinde aktif olarak yer alabilmesini gerektirir. Problemin daha nesnel çözümü için ise araştırma süreç ve becerilerinin bireyler tarafından bilinmesini gerektirir. Araştırma süreç ve becerileri geleceğin vatandaşları olan öğrencilere kazandırılmalıdır.

Araştırma Eğitimi ile Kazandırılmak İstenen Bilgi ve Beceriler Araştırma Teknik Yeterlilikleri Bilimsel Tutum ve Davranışlar

Teknik Yeterlilikler Başkalarınca yapılmış araştırmalardan yararlanabilmek, araştırma yapanlara yardım edebilmek. Küçük çapta araştırma yapabilmek. Büyük çapta bilimsel araştırma yapabilmek.

Bilimsel Tutum ve Davranışlar Açık fikirli olmak Karşı görüşlerde mantık arayabilmek Kuşkucu olabilmek Düşünce ve gözlemlerinde bağımsız kalabilmek

Bilimsel Tutum ve Davranışlar Kanıt için kararı erteleyebilmek Ölçütlü düşünüp karar verebilmek Sebatlı ve özenli olmak Bağlantılı düşünebilmek

Araştırma Eğitimi İçin Gerekli Temel Bilgi Alanları Araştırma yöntem ve teknikleri İstatistik Ölçme Bilgi işlem

Araştırma Eğitimi Öğretimi Bireyin kalıcı bilgi elde etmesi ancak bireyin o bilgiyi yaşantıları sonucu uygulamaya aktarması ile mümkündür. Buna göre araştırma eğitimi, bilgi vermekten çok uygulamaya dönük olmalıdır.

Ülkemizde Araştırma Eğitimi Çok geç yaşlarda yapılmaktadır (lisans, lisansüstü seviyesi). Araştırma eğitiminin geç verilmesinin sakıncaları: Geç yaşlarda araştırma ile ilgili tutum ve davranışların geliştirilmesi güç olmaktadır. Tolumun az bir kesimi bu tür bir eğitimden faydalanmaktadır.

Araştırma Süreç ve Tekniklerinin Kapsamlı Olarak İncelenmesi Bu bölüme kadar temel kavramlardan bahsettik (bilgi kaynakları, bilimsel yöntem, araştırma türleri, araştırma planlaması, araştırma önerisi, araştırma eğitimi) Bundan sonraki bölümlerde her bir bilimsel araştırma sürecini ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

Problem Giderilmek istenen her güçlük bir problemdir. Güçlüğün problem olabilmesi için fiziksel ya da zihinsel olarak rahatsız etmesi gerekir. Bir problemin araştırma problemi olabilmesi için 2 koşul vardır: Kararsızlık durumu Birden çok olası çözüm yolu

Problem Kaynakları Önceki araştırmacıların hazırladıkları raporlar, araştırma ansiklopedileri, tezler, danışman öğretim üyeleri… Araştırma problemini seçerken alanyazın taraması yapmak bir zorunluluktur.

Problem Seçimi Bir araştırma probleminin bulunması zor bir süreçtir. Araştırma problemini seçerken dikkate alınması gereken ölçütler: Genel Ölçütler Özel Ölçütler

Genel Ölçütler Yenilik Önemlilik Çözülebilirlik Etik kurallara uygun olarak araştırılabilirlik

Özel Ölçütler Alanda yeterlik Yöntem ve tekniklerde yeterlik Veri toplama izni Zaman ve olanak yeterliği İlgi yeterliği

Problemin Tanımlanması Problemin net bir şekilde tanımı çözümü için önemli bir basamaktır. Problemin hangi bütünden çıktığı ve hangi değişkenlerden oluştuğu tanımlanmalıdır.

Problemin Tanımlanması: Aşamalı Yaklaşım Genel problem alanı sistem bütünlüğü içinde ele alınır, genel alana etkiyen alt alanlar genel çizgileri ve birbirleri ile olan ilişkileri kapsayacak şekilde tanımlanır. İkinci aşamada araştırma problem alanı genel problem alanından alınarak tanıtılır, burada amaç problemi sınırlandırmaktır. Sınırlandırılmış problem alanı ayrıntılı olarak tanımlanır. Probleme etkiyen değişkenler ve bunların ilişkisi tanımlanır.

Örnek: Problemin Tanımlanması Genel problem alanı: Kavram yanılgıları ve öğrenmeye olumsuz etkileri (fizikteki, kimyadaki, biyolojideki kavram yanılgıları ve olumsuz etkileri). Problemin sınırlandırılması: Kuvvet ve hareket konusundaki kavram yanılgıları ve öğrenmeye olumsuz etkileri Problemin tanımı: Kuvvet ve hareket konusundaki kavram yanılgılarının öğrencilerin bu konudaki başarılarına etkisi. Probleme etkiyen değişkenler tanımlanır. Burada kuvvet ve hareket konusundaki kavram yanılgıları ve bu konudaki öğrencilerin başarısı.

Değişken Gözlemden gözleme değişik değerler alabilen obje, özelliklere, ya da durumlara değişken denir. Örn. Kimya dersindeki başarı puanı, fen bilgisi dersine karşı olan tutum ve davranışlar.

Aldıkları Değerlere Göre Değişkenler Sürekli değişkenler (nicel) Süreksiz değişkenler (nitel)