Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
Advertisements

BAŞLIK Makale Künyesi: Yılı, Yazarları, Yayınlandığı Dergi, sayfa sayısı ( gibi)
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ ve
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
NETWORK YÖNETIMI Ş. Bü ş ra Güngör NETWORK YÖNETIMI NEDIR? Network, sunucu, yazıcı, bilgisayar ve modem gibi veri ileti ş im araçlarının güncel.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
ARAŞTIRMANIN RAPORLAŞTIRILMASI
Istatistik I Fırat Emir.
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Ender DURUALP.
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
ARAŞTIRMASININ TANIMI, ÇEVRESİ, TARİHÇESİ
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
Eğitsel Rehberlik Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
ÖRNEKLEME.
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Raporlaştırma
Bölüm 6: Araştırma Evreni ve Örnekleme
Proje Risk Yönetimi YRD. DOÇ. DR. KENAN GENÇOL.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
İSTATİSTİK.
ÖRNEKLEME TEORİSİ BAZI TEMEL KAVRAMLAR Yığın (Anakitle-Evren)
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
EVREN VE ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ.
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Geçerlik ve Kullanışlılık
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Test Puanlarının Yorumlanması: Standart Puanlar
Tezin Olası Bölümleri.
Bilimsel Araştırma Süreci
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Nitel Araştırma Süreci
Araştırma Önerisi ve Hazırlanması
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
6.HAFTA: ARAŞTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLERDE GÜVENİLİRLİK
ARAŞTIMALARDA YÖNTEM.
Nitel Araştırmalar.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1

Evren, araştırma sonuçlarının genellenmek istendiği elemanlar bütünüdür. Araştırma sonuçlarının geçerli olacağı evrenin sınırlandırılmış bir parçasına evren birimi denir. Evrenden elde edilen verilerden hesaplanan ve evreni betimlemek için kullanılan değerlere evren değer ya da parametre denir. (Büyüköztürk vd., 2013)

Bir araştırma için iki tür evrenden söz edilebilir Hedef evren ve ulaşılabilir evren. Hedef evren, ulaşılması hemen hemen imkansız olan evrendir ve araştırmacının ideal seçimidir. Ulaşılabilir evren ise, araştırmacının gerçekçi seçimidir ve ulaşılabilir olandır. Raporlarda genel evren olarak da isimlendirilebilen hedef evren tanımlamasına pek rastlanmaz. Buna karşın ulaşılabilir evren açıkça tanımlanır ve örneklemeye esas alınır. (Büyüköztürk vd., 2013)

Örneklem (sample), özellikleri hakkında bilgi toplamak için çalışılan evrenden seçilen onun sınırlı bir parçasıdır. Örnekleme (sampling) ise evrenin özelliklerini belirlemek, tahmin etmek amacıyla onu temsil edecek uygun örnekleri seçmeye yönelik süreci ve bu süreçte gerçekleştirilen tüm işlemleri tanımlar. Örneklemlerden elde edilen verilerden hesaplanan ve örneklemi betimlemede kullanılan değerlere örneklem değer ya da kısaca istatistik denir. (Büyüköztürk vd., 2013)

(Büyüköztürk vd., 2013)

Araştırmada amaç, evren hakkında bilgi toplamaktır Araştırmada amaç, evren hakkında bilgi toplamaktır. Evren birimlerinin tümüne ulaşılabildiği durumlarda örneklemeye ihtiyaç duyulmaz. Evrenin tüm birimlerine ulaşılarak bilgilerin toplanmasına sayım denir. Ancak araştırmalarda genellikle örneklem üzerinde çalışılır. Bunun üç temel nedeni vardır: Maliyet güçlükleri Kontrol güçlükleri Etik zorunluluklar (Büyüköztürk vd., 2013; Karasar, 2012)

Örnekleme Sürecinin Aşamaları (Karasar, 2012) 1. Çalışma evreninin tanımlanması 2. Evrendekilerin listelenmesi 3. Örnekleme türünün kararlaştırılması 4. Örneklem büyüklüğünün belirlenmesi 5. Örneklemin alınması 6. Temsililiğin sağlanması

Örnekleme Sürecinin Aşamaları (Karasar, 2012) 1. Çalışma evreninin tanımlanması: Sonuçların genellenmek istendiği evren sınırlandırılıp, çalışma evreni tanımlanmalıdır. 2. Evrendekilerin listelenmesi: Çalışma evreninin elemanlarının tam listesine sahip olunmalıdır. Böylece olasılığa dayalı örnekleme yapılabilir. 3. Örnekleme türünün kararlaştırılması: Farklı örnekleme türleri vardır. Hangisinin seçileceğine karar verirken iki noktayı dikkate almak gerekir. Evrendeki elemanların gösterdiği dağılım ve elde edilebilecek listenin şekli Evreni temsilde aranan tamlık ve bu işin gerektirdiği maliyet arasında kabul edilebilecek dengedir.

Örnekleme Sürecinin Aşamaları (Karasar, 2012) 4. Örneklem büyüklüğünün belirlenmesi: Bu konuda kesin yargılara varılamaz ancak yaklaşık hesaplamalarla sayısallaştırma yapılabilir. Örneklem büyüklüğünü etkileyen faktörler; Evrenin benzeşikliği Kontrol edilemeyen önemli değişken sayısı Örneklemin bölüneceği alt küme sayısı Örnekleme türü Evrendeğeri temsilde aranan güven düzeyi ve sapma miktarı Kestirilmek istenen evren değer türü Araştırma için var olan olanaklar

Örnekleme Sürecinin Aşamaları (Karasar, 2012) 5. Örneklemin alınması: Belirlenen büyüklükteki örneklem, yansızlık kuralına uygun şekilde seçilir. Örneklemede yansızlığı koruyabilmek için üç yöntem vardır; Ad çekme, yazı tura atma vb. Yansız numaralar çizelgesini kullanma Yansız dizilerden eşit aralıklarla seçme 6. Temsililiğin sağlanması: Temsililiğin sağlanıp sağlanmadığını sınamak için örneklemdekilerle evrendekilerin bilinen bazı özellikleri karşılaştırılı (cinsiyet oranları, yaş dağılımları vb.). Bilinen özellikler açısından önemli bir fark yoksa, diğer özellikler açısından da temsililiğin sağlandığı kabul edilir (Fox, 1969, ss. 343-346)

Kaynakça Büyüköztürk, Ş., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., Demirel, F. ve Kılıç, E. (2013). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi Karasar, N. (2012). Bilimsel araştırma yöntemleri (24. baskı). Ankara: Nobel Yayınevi