28 N/mm2 (oda sıcaklığında)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BASİT ELEMANLARDA GERİLME ANALİZİ
Advertisements

Dr. Ergin Tönük ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü 06 Şubat 2003 Perşembe
Metallere Plastik Şekil Verme
MEKANİK TESTLER MEKANİK TESTLER.
HİDROLİK 7. – 8. HAFTA BORULARDA DÜZENLİ SIVI AKIMLARI.
EĞME MOMENTİ-KESME KUVVETİ ATALET MOMENTLERİ VE
MUKAVEMET I Doç. Dr. Naci ÇAĞLAR
ÇELİK BİRLEŞİM ARAÇLARI 3.Çelik Birleşim Araçları
ÜRETİM YÖNTEMLERİ Malzeme Özellikleri Mümtaz ERDEM.
BASINCIN İLETİMİ PASCAL PRENSİBİ
DÖVME (Forging) Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler,
PLASTİK ŞEKİL VERMEDE AKMA KRİTERLERİ
Makina Elemanlarının Mukavemet Hesabı
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
ÖRNEK-1 F=180 kN ‘luk kuvvet etkisi altında kalacak olan b=140mm ve s=12mm boyutlarındaki St50 levhalar, St 44 malzemeden 22 mm çapındaki perçinler ile.
ÖRNEK Şekilde tam değişken moment ile eğilmeye zorlanan St60’dan yapılmış milin emniyet halkası açılarak zayıflatılmış bölgesi görülmektedir. Maksimum.
FİZİKSEL METALURJİ BÖLÜM 5.
Kırılma Mekaniğine Giriş
Şekildeki halka kesitli iç çapı, d1= 90 mm dış çapı, d2= 130 mm, uzunluğu, L = 1 m olan alüminyum çubuk 240 kN’ luk bası kuvveti etkisinde 0.55 mm kısaldığına.
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
ÖRNEK Bir kolun perno üzerinde yataklandırılması şekildeki montaj resminde gösterilmiştir. Kol ile yan parçalar arasındaki boşluk 0,2…0,6 mm dir. b=16-0,1.
MAKİNE ELEMANLAR DERSİ YILİÇİ PROJESİ
İ.T.Ü Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi DEN 216 Ölçme Tekniği Bölüm 14: Gerilme ve Uzama Ölçümleri © Hakan Akyıldız, Deniz Teknolojisi Mühendisliği.
PNÖMATİK KAS (FLUIDIC MUSCLE).
BETONARME YAPILARIN PROJELENDİRİLMESİ DERSİ
Comidat Ürün Tanıtım Kataloğu.
BORU HİDROLİĞİ Kaynaklar:
HADDELEME Hazırlayan : HİKMET KAYA.
(PERÇİN BAĞLANTILARI)
TAŞIYICI SİSTEMLER VE İÇ KUVVETLER
HADDELEME GÜCÜNÜN HESAPLANMASI:
Makine Mühendisliği Mukavemet I Ders Notları Doç. Dr. Muhammet Cerit
Biyel Cıvatası Hesabı Soru: Bir diesel motorda biyel büyük başına eğmeye çalışan atalet kuvveti Pj= 0,0286 MN, saplama çapı d=14 mm, hatvesi t=1,5 ,
Zeminlerde Kayma Mukavemeti Kayma Göçmesi Zeminler genel olarak kayma yolu ile göçerler. Dolgu Şerit temel Göçme yüzeyi kayma direnci Göçme yüzeyi.
MAKİNA ELEMANLARI I MİLLER
DÖŞEMELER.
Doç.Dr. Murat VURAL İTÜ Makina Fakültesi
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
BÖLÜM 3 SAC BİÇİMLENDİRME YÖNTEMLERİ KESME-BÜKME-DERİN ÇEKME
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
BÖLÜM 6 DİFERANSİYEL VE AKSLAR. BÖLÜM 6 DİFERANSİYEL VE AKSLAR.
SULAMA MEKANİZASYONU Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN. Pompaj Tesislerinde Düzenlemeler.
(section 3) Bölüm 3 Helisel dişli çarklar
Bölüm 6 Birleşimlere giriş Perçinler Bulonlar.
Yrd. Doç. Dr. Muharrem Aktaş 2009-Bahar
N = 1500 d/d i = 11,6 P = 1,25 kW Dişli malzemeleri 21CrNiMo2 i 2 = n 1 /n 2 = 1500/333 = 4,5  n = 20   = 15   m = 20 (Tablodan) z 1 = 19 K f = 3,625.
BURULMA (Torsion) ve BURKULMA (Buckling) M.Feridun Dengizek
F5 tuşuna basıp tıklayarak devam ediniz.
B E T O N A R M E KESME KUVVETİ TESİRİNDEKİ KESİTLER.
DİŞLİ KUTUSU TASARIMI Dişli malzemeleri 21CrNiMo2 N = 1500 d/d
BURULMA (Torsion) ve BURKULMA (Buckling) M.Feridun Dengizek
İnşaat Bölümü / Yapı Denetimi Programı
DÖŞEMELER.
YÜK TUTMA ELEMANLARI Taşınacak yükün ; cinsi, büyüklüğü,
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Metallere Plastik Şekil Verme
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 3.hafta
Ör 1:. Ör 1: Ör 2: Ör 3: Soru 1: Yoğunluğu r, kesit alanı A olan l uzunluğundaki Çubuğun y eksenine göre kütle atalet momentini bulunuz. ( den )
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 1.hafta
ABDULBARİ HALİL POLAT ARVAS YÜZEYSEL TEMELLER.
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 3.hafta
PLASTİK KÜTLE ŞEKİL VERME
MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 5.hafta
ÖRNEK-1 F=180 kN ‘luk kuvvet etkisi altında kalacak olan b=140mm ve s=12mm boyutlarındaki St50 levhalar, St 44 malzemeden 22 mm çapındaki perçinler ile.
Metallere Plastik Şekil Verme
1 MECHANICS OF MATERIALS GERİLME KAVRAMI Fifth Edition CHAPTER
MECHANICS OF MATERIALS
MECHANICS OF MATERIALS
MECHANICS OF MATERIALS Eğilme Fifth Edition CHAPTER Ferdinand P. Beer
Sunum transkripti:

28 N/mm2 (oda sıcaklığında) Problem 1 GGG-40 tan yapılmış olan bir kol d=15 mm çaplı muyluya yapıştırma bağlantısı ile bağlanacaktır. Yapıştırıcı olarak soğuk yapıştırıcılardan Araldit AW 116 seçilmiştir.İletilecek moment 70 Nm. ise emniyet katsayısı s= 4 için bindirme uzunluğu ne olmalıdır. Araldit AW 116 için kesme gerilmesi 28 N/mm2 (oda sıcaklığında)

Problem 2 Bir disk kaplinin balataları(1), diske (2) Metallon E 2701 yapıştırıcı ile yapıştırılmıştır. İşletme sıcaklığı 50C’tır. Balatalarda p= 4 N/mm2 değerinde bir yüzey basıncı oluşmaktadır. Sürtünme katsayısı =0,4’tür. Yapıştırma bağlantısının mukavemeti emniyet katsayısı 4 için yeterlimidir?. Metallon E 2701 için kayma gerilmesi (30 N/mm2 55C işletme sıcaklığında) ‘’50 C için veri yok ancak sıcaklık arttıkça kayma gerilmesi düşeceğine göre alınan değer bu sıcaklıktada emniyetli olacaktır’’ Balatayı disk yüzeyine bastıran normal kuvvet: Balatayı disk yüzeyinden (yapıştırıcıdan) ayırmaya çalışan kuvvet disk yüzeyine paralel olan sürtünme kuvvetidir.

Yapıştırıcı alanı balata alanına eşittir Yapıştırıcı alanı balata alanına eşittir. Bu alanda oluşan gerilme kontrol edilir. olduğundan emniyetlidir.

Problem 3 Şekilde gösterilen kol sert (gümüş) lehim ile d çaplı mile bağlanmıştır. F= 2500 N kuvvet etkisi altındaki bağlantıda lehimin bindirme uzunluğu l=10 mm , lehim =200 N/mm2 ve emniyet katsayısı s=4 olması istendiğine göre şekildeki yükleme durumunun gerçekleştirilebilmesi için d çapı ne olmalıdır. İletilen moment M=F.200= 2500 N. 200 mm =500 Nm. Bu moment ile d çaplı milin etrafındaki lehim kaymaya zorlanacaktır. Lehimde oluşacak kayma gerilmesi yardımı ile d bulunur. bulunur

Problem 4 Dış çapları Da =10 mm ve et kalınlıkları s=1 mm olan iki adet boru alın alına getirilerek üçüncü bir boru yardımı ile lehimlenerek birleştirilmişlerdir. Boru malzemesinin akma sınırı Ak=240 N/mm2 ve emniyet katsayısı 1,5 olduğuna göre Boruların taşıyabileceği en büyük kuvveti bulunuz. En büyük kuvveti taşıyabilmesi için lehim bağlantısının bindirme uzunluğunu bulunuz (Lehim için em=16 N/mm2 alınacaktır). a)Boru kesitinde oluşan çekme gerilmesi: Buradan F= 4523,9 N bulunur. b) .D çevresine yapılmış olan lehimin bu kuvveti taşıyabilmesi için gerekli L uzunluğu kayma gerilmesi bağıntısından bulunur. olmalıdır.

Problem 5 Şekilde görüldüğü gibi iki parçayı birbirine yapıştırma bağlantısı ile birleştirmek için parçaların üstüne genişlikleri b ve uzunlukları l olan iki eşit parça yapıştırılmaktadır. A ve B parçalarının yapıştırma uzunlukları eşit olup lü ‘dür. Yapıştırıcı için izin verilen kesme gerilmesi =10 N/mm2 dir. F=5200 N ve b=20 mm olduğuna göre yapıştırma bağlantısının bindirme uzunluğu ne olmalıdır.

Problem 6 Eksenel yönde F kuvveti ile zorlanan iki boru üzerlerine bir burç geçirilerek şekildeki gibi yapıştırılmıştır. Yükleme ile boru kesitinde oluşan gerilme =150 N/mm2 , boruların dış çapı 10 mm ve et kalınlığı s=1 mm dir. Yapıştırıcı için izin verilen gerilme müs=10 N/mm2 olduğuna göre Borulara etki eden F kuvveti nedir? b) Bu kuvveti taşıyabilmesi için yapıştırıcı bağlantısının bindirme uzunluğu ne olmalıdır? a) b)

Ödev 1 St. 37-2 malzemeden yapılmış olan d=63 mm çaplı et kalınlığı (s) 3 mm olan bir borunun uç kısmına kapak yumuşak lehim ile kapatılmıştır. Boru içindeki su basıncı p=4 bar seviyesine çıkmaktadır. Lehim kayma mukavemeti  =40 N/mm2 olduğuna göre emniyet katsayısı 6 için bağlantının uygun olup olmadığını kontrol ediniz.

1. Problem