Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MUKAVEMET I Doç. Dr. Naci ÇAĞLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MUKAVEMET I Doç. Dr. Naci ÇAĞLAR"— Sunum transkripti:

1 MUKAVEMET I Doç. Dr. Naci ÇAĞLAR
Kesit Tesirleri Diyagramları (İç Kuvvetler) Normal Kuvvet (Eksenel Kuvvet) Hali Burulma Eğilme Normal Kuvvet+Eğilme İki eksenli eğilme Kesmeli Eğilme Gerilme Analizi ve Mohr Çemberi Şekil Değiştirme Hali Gerilme-Şekil Değiştirme Bağıntıları Elastik Eğri: Integrasyon Yöntemi Elastik Eğri: Mohr Alan Yöntemi Elastik Eğri: Konsol Kiriş (Superpozisyon) Burkulma Doç. Dr. Naci ÇAĞLAR

2 Kuvvetler etkisinde dengede olan bir elemanın herhangi bir kesitindeki herhangi bir noktadaki kuvvetin şiddetine yani birim alana düşen iç kuvvete gerilme denir.

3 Aynı kuvvet etkisinde A kesitinde oluşan gerilme ile A’ kesitinde oluşan gerilme aynı değildir. Dolayısıyla gerilme etki ettiği düzlemden (kesit) bağımsız olarak tanımlanamaz.

4 Gerilmenin tam olarak tanımlanabilmesi için etki ettiği düzlemin (kesit), doğrultunun ve şiddetinin bilinmesi gerekir. 4

5 Her yüzey kendi normali ile isimlendirilir.
Bir yüzeyin dış normali, yüzeyden dışarı doğru yönlenmiş ve ona dik olan doğrultudur.

6

7 Dış kuvvetler etkisinde herhangi bir en kesit alanında oluşan gerilmeler, dengelediği dış kuvvetler doğrultusundadır.

8 Üç Boyutlu Gerilme Hali
8

9 İki Boyutlu Gerilme (Düzlem Gerilme) Hali

10 Gerilme Dönüşümleri

11

12 Mohr Çemberi

13

14 Soru Şekilde verilen düzlem gerilme halinde asal doğrultulardan birinin 23o olduğu bilindiğine göre asal gerilmeleri, maksimum kayma gerilmelerini hesaplayınız ve mohr çemberi üzerinde gösteriniz.

15 SORU (2008/Final) Şekilde verilen düzlem gerilme haline ait; a) asal gerilmeleri ve asal doğrultuları hesaplayınız. b) tüm gerilmeleri MOHR ÇEMBERİ üzerinde gösteriniz.

16

17 Soru Aynı kalınlıkta ve aynı malzeme özelliğine sahip iki eleman şekildeki gibi birbirlerine kaynaklanmıştır. Şayet kaynak (Weld) ‘ın güvenli normal ve kayma gerilme değerleri 270 ve 150 MPa ise bu elemanın P=165kN eksenel yük etkisinde güvenli olup olmadığını araştırınız. Ayrıca, P eksenel kuvvetinin etkidiği yüzey ile kaynaklı yüzeydeki (x ekseni ile 55o yapan yüzey) gerilmeleri Mohr Çemberinde gösteriniz.


"MUKAVEMET I Doç. Dr. Naci ÇAĞLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları