ÇARŞAMBAYI SEL ALDI. HİKAYE Çar ş amba Ovasında, Ye ş il Irma ğ a kadar uzanan Abdal deresinin kıyısındaki köylerden birinde, yoksul bir ailenin o ğ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Serüvene koşmak için, trenler bekliyorsan,  Güneşi yakalayıp gözlerine yerleştirmek için,  beyaz yelkenlerin gelip seni almalarını bekliyorsan,  Ve.
Advertisements


Birisi her gece kalkıp Allah‘ı anıyor, O'na dua ediyordu
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
DÜNYA’ MIZ NASIL OLUŞTU? HAZIRLAYAN: İrem İSLAMOĞLU
KULÜPLERİMİZ GEZİ KULÜBÜ SEMİNER KULÜBÜ AKADEMİK KULÜP
ARKADAŞ VE DOST KAVRAMI
Boynumuzda sübyan kavgaların vebali Koynumuzda üryan sevdaların cemali Baba yadigârı çalar saat misali Gün ışımaz yarınlara kurdular.
GÖZLERİN(Nazım Hikmet)
PAMUK PRENSES YEDİ CÜCELER
Adam, bütün bir haftanın yorgunlu ğ undan sonra pazar sabahı eline gazetesini alıp okumaya ba ş ladı ve "Bütün gün miskinlik yapaca ğ ım, beni bundan kimse.
Rahmet Peygamberi Hz. Muhammed (S.A.V.).
Türkiye'nin özel konumunu açıklayınız.
Gözlerini severim en çok, Gökteki yıldızlardan parlak; Bir parça da ba ş tan çıkarak. Dans edelim gel! Ne halleri vardı, sahiden, Bedbaht a ş ı ğ ı berbat.
Duvar yazı ve resimleri. PPS.-27-
Acıyla çaldı kapının tokmağı Duruma anlam veremedim yavrum... Hepten çözüldü dizlerimin bağı Kalkıp açmaya varamadım yavrum... Güngören'de gün, göremedim.
Bil Ki Dürüstlük En Büyük Servettir
BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU’NDAN
Sunuindir.blogspot.com YAPIM EKLERİ
Anneme Mektup Ben bu gurbete ile düştüm düşeli, Her gün biraz daha süzülmekteyim. Her gece, içinde mermer döşeli, Bir soğuk yatakta büzülmekteyim. Böylece.
Kolayla ş tırıcı Mutluluk ipuçları…. Dostundan gelen kötülü ğ e iyilikle kar ş ılık ver. Dostundan/dü ş manından gelen iyili ğ e daha güzeli ile kar ş.
Kıl Beni Ey Namaz !.
Yıktın Mavi Hayallerimi
Benim gönül dostlarım: Dünyanın dört bir kö ş esinden derledi ğ im çiçekler.
KAFİYE VE REDİF ÖRNEKLERİ
SERBEST OKUMA METİNLERİ
İRAN UYGARLIĞI.
MASAL KAHRAMANLARI Oyhan Hasan BILDIRKİ SEVGİYE SUSAMAK.
SES İ M REH İ N denizin durgunlu ğ u öyle bir vuruyordu ki. suskunlu ğ umu yüzüme.
Kurşun Yarası ve Elveda… Sensiz ak ş amları kur ş un gibi içime sıktın! Kalbim yenik, kalbim bo ş, kalbimde kur ş un yarası Kırık kaldırımlarda yürüyorum,
yapIlarIna göre fİİller

K İ M L İ K. “Cem, 16 Eylül 2009 seninle kar ş ıla ş mamızın 10. yılına giriyoruz. Kalbi(m/n) 33 ya ş ında, tenim 64 … Doktorlar, kalp naklinden sonra.
Senden sonraydı... Hayvansız kalmış bir orman gibi ağlamaklıydı kainat; Hangi dağda ateş yansa O yana ağlardı atlar, ve bir kartal bir kartala dayıyorsa.
 YAZAR: ORHAN KEMAL  YAYINA HAZIRLAYAN: TEK İ N YAYINEV İ  YAYIN TAR İ H İ : 2003  BASKI: YAYLACIK MATBASI, İ STANBUL.
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
Gidiyorum ben... Bugüne kadar yaşanılanlardan ne artmışsa Alarak sessizce içime... Aramayın, ve istemeyin beni Hiç öpmeyin artık Işığa pusu kurmuş alnımdan!
Günü Sevgiyle Başlat.
ÇAĞRI.
SORULAR.
GÖNÜL KÖPRÜSÜ.
Aklımıza esti ş u «Rodos'u» bir görelim dedik. Kalktık Marmaris'ten bir saatlik dalgalı bir deniz otobüsü yolculu ğ u sonunda, oraya vardık.. Bizi orada,
SAB İ HA GÖKÇEN’ İ N ÇOCUKLU Ğ U HAZIRLAYAN: İ PEK ASYA TÜRKER SINIF:3/A.
HAYATA DAİR.
yapIlarIna göre fİİller
Gözlerine Selam Söyle gözlerine selam söyle benden Selamlarımı söyle benden O güzel gözlerine Dalıp dalıp gidersem.
2 Anacıgım ve Babacıgım, Sizden ayrılmak her ne kadar içimi acıtsa da sevdanın dili yoktur, engel tanımaz. Sevda kimi seve ğ imi söylemez, laldir. Bilirim.
Ses Basınız.
MİSKET OYUNU BERKAY İPEKOĞLU 2/A SINIFI. Yıllar önce köylerden birinde bir delikanlı ile bir kız severler birbirlerini.
Kaya atlar ne yer. Leyla atlar ot yer. Kaya itler ne yer
Dı. ka dı ta dı ca dı sar dı var dı yan dı di.
Teknolojiden Yararlanmak İçin…. Keloğlan’ın düşünde, Kaf Dağı’nın ötesinde, korkunç devler ülkesinde gezinmeyen biri mi var? Saklambaç, köşe kapmaca,
Ramazan ayı girdiği zaman Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, Şeytanlar zincire vurulur. (Hz.Muhammed)
Hazırlayan:Yasin Tantürk,Alaattin Dalkıran
KÜÇÜK İTFAİYECİ lütfen sesi açıp Tıklayınız..
ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKÖĞRETİM OKULU 1-A SINIFI SAKARYA/ ARİFİYE
تماس با ما موسیقی متن های ترکی تمرین های بیشتر خلاصه درس ها سرفصل ها
E Hazırlayan;Kapkara1980 Eğitimhane.
Helal ve Haram.
Ka y kay.
YÖNETİM KURULU Atilla ÇELİK BAŞKAN Nizamettin UZUN Tayfun KAYAN
YÖNETİM KURULU Atilla ÇELİK BAŞKAN Nizamettin UZUN Tayfun KAYAN
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Koca Kasım Mahallesi, Islahhane Caddesi’ndeki pembe boyalı 2 katlı bir evde do ğ mu ş tur.Ve 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe.
NAZIM H İ KMET RAN Selanik do ğ umlu olan Nazım Hikmet, 15 Ocak 1902 yılında Selanik’te dünyaya gelmiştir. Henüz 11 yaşında iken “Feryad-ı Vatan” adlı.
Dürüst, “do ğ ru” kimse anlamına gelir Dürüstlük içtenlik, do ğ ruluk, açıklık, do ğ rudanlık gibi ki ş ilik özelliklerine sahip olmaya i ş aret eder.
KONU: Ü-SESİ KELİME SUNUSU
Eser : Aşık Nihani Derleyen : Muzaffer Sarısözen Yöre : Erzinzan-Çadırkaya Kaynak : “BARDIZLI AŞIK NİHANİ DİVANI” Türkünün Hikayesi : Erzincan’ın eski.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Hz. Peygamber İ slâm'ı tebli ğ ederken toplumun yenili ğ e açık, idealist ve enerjik kesimini olu ş turan gençlerden Büyükölçüde destek almı ş tır.
Sunum transkripti:

ÇARŞAMBAYI SEL ALDI

HİKAYE Çar ş amba Ovasında, Ye ş il Irma ğ a kadar uzanan Abdal deresinin kıyısındaki köylerden birinde, yoksul bir ailenin o ğ lu olan Ahmet kalbini Melek isimi genç ve alımlı bir kıza kaptırmı ş tı. A ş kından gözü ba ş ka bir ş ey görmez olmu ş tu ki Melek onu farketti ve kalbini açtı Ahmet’e. Sözlendiler ve bir süre sonra Ahmet askerlik görevini tamamlamak üzere köyden ayrıldı. Ahmet’siz geçen her gün Melek için bir ömür demekti. Köyün A ğ asının o ğ lu olan Mehmet Ali, Melek’e göz koydu ancak Melek Ahmet’ten ba ş ka kimseyi görmüyordu. Melek, Mehmet Aliyi reddedince, köyün a ğ asının itibarı sarsılaca ğ ından dolayı Mehmet Ali ve birkaç adamı Melek’i da ğ a kaldırdılar. Ahmet’e bu haber ula ş ınca silahını kaptı ğ ı gibi askerden firar etti ve Melek’i aramaya ba ş ladı. Ahmet, yarini ararken bir gün ya ğ mur ya ğ dı ve Ye ş il Irmak ta ş tı, Çar ş amba adeta bir göle dönü ş tü. Sel, Canik da ğ larının zirvelerinden eteklerine do ğ ru bir çı ğ gibi inerek önüne kattı ğ ı her ş eyi yuttu. Hayat normale döndükten sonra köylüler köy meydanında toplandı. Bir kayanın üzerinde iki ki ş inin cesedini gördüler. Yakla ş tıklarında ise cansız bedenlerin Ahmet ve Melek’e ait oldu ğ unu gördüler.

El ele tutu ş mu ş öylece yatıyorlardı. Rivayete göre büyük kaya parçası, yedi yerinden ayrıldı ve her birinden bir servi boyu su fı ş kırdı.Köylüler dualar etti. Bu edilen Dualar yıllardır insanların acısını dile getiren dizeler haline geldi. Çar ş ambayı Sel Aldı Türküsü de bu dualardan do ğ du. Kayanın bulundu ğ u yere daha sonra bir su de ğ irmeni kuruldu ve o yöre ‘De ğ irmenba ş ı’ olarak anıldı. Ah ş ap de ğ irmenin yedi ta ş ı vardı. Yedi olu ğ una su veren set üzerinden yedi kez yürümek, sa ğ ve sol omuz üzerinden yedi ş er kez su atmak u ğ ur sayıldı. Her Hıdırellez’de tekrarlanan gelenek, 1970’lerde de ğ irmenin yıkılmasına kadar sürdü. YacuzÇar ş ambayı Sel Aldı Türküsü Bingöl, Zara, Orhan Hakalmaz gibi sanatçılar da bu türküyü seslendirerek yüreklerde bu acıyı bir kez daha ya ş attılar.

SÖZLERİ Çarşamba’yı Sel Aldı, Çar ş amba Yazıları, Bir Yar Sevdim El Aldı Körpedir Kuzuları Keşke Sevmez Olaydım Allah Alnıma Yazmı ş, Elim Koynumda Kaldı Bu Kara Yazıları. Oy Ne İ mi ş Ne İ mi ş, A Da ğ lar Ulu Da ğ lar, Kaderim Böyle İ mi ş. Yarim Gurbette A ğ lar. Gizli Sevda Çekmesi, Yari Güzel Olanlar, Ate ş ten Gömlek İ mi ş. Hem Ah Çeker Hem A ğ lar.

İ sa Ta ş ay 7/E 55