SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Türkiye İstatistik Kurumu Faaliyetleri Nilgün DORSAN Strateji Geliştirme Daire Başkanı.
Advertisements

ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
Bölgelere Göre Meme kanseri yeni vaka görülme ve ölüm durumu (Yüz b inde ) 1.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ
©McGraw-Hill Education, 2014
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
Hazırlayan: Hakan ULUTAŞ
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
Metinlerin Sınıflandırması
Avrupa 2020 Hedefleri Horizon 2020
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
Uluslararası Pazarlama Araştırması
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Stratejik Planı Yrd. Doç. Dr. Günver GÜNEŞ Merkez.
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
MUSTAFA DOĞRU MALCILAR ANADOLU LİSESİ
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
YONT ’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
AİLENİN TÜRLERİ VE İŞLEVLERİ
Türkiye'de Sosyal Politikanın Gelişimi Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
Sosyal Politikanın Tarihsel Boyutu Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
Dar Anlamda Sosyal Politika Dar anlamda sosyal politika çalışma hayatı merkezlidir. 19. yüzyılın ikinci yarısında Batı Avrupa ülkelerinde, emek ve sermaye.
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
İŞ TATMİNİ.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Toplumsal Yapı ve Toplumsal Değişme Perspektifinden Türkiye’nin Son Yüz Yılı
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Madde 2: Tanımlar Bu Sözleşmenin amaçları bağlamında,
BİLGİ TOPLUMU.
Toplam Arz- Toplam Talep
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
EMPATİK İLETİŞİM 1.
Futbol Yetenek Avcısı AOFScout.
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
IV. HAFTA: GENEL HATLARIYLA OSMANLI TOPLUM YAPISI
İSTATİSTİK Yrd. Doç. Dr. Cumhur TÜRK
EPİDEMİYOLOJİ GİRİŞ.
Tüketici Pazarları Örgütsel Pazarlar
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Küreselleşme tartışmaları
ÖĞRENME STİLLERİ.
Bir etnobotanik çalışma, çalışmayı yapacak olan her farklı disiplin için (antropoloji, arkeoloji, ekoloji, farmasötik botanik, farmakognozi, halk bilimi,
KALKINMA EKONOMİSİ DERS KONULARI
B- Yaygınlık Ölçüleri Standart Sapma ve Varyans Değişim Katsayısı
Türkiye Atıf Dizini nedir?
KAPİTALİZM VE MODERNLİK
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Eğitimde Ölçülen Bilişsel Özellikler
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 1.Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Gelişme ve Büyümenin Temelleri
Sunum transkripti:

SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI TÜRKİYE’DE DEMOGRAFİK DÖNÜŞÜM DOÇ.DR.FİLİZ YILDIRIM

Demografik Yapı ve Toplumsal Yapı Bir toplumda yaşayan insanların sayısal dağılım ve özellikleri olarak tanımlanabilecek demografi kavramını basit istatistikler olarak anlamak hata olur. Demografi bilgisi toplumsal yapının nitelikleri ve özgün gelişmeleri hakkında fikir verir (Baştürk, 2017).

Toplumsal Değişme ve Demografik Dönüşüm Demografik yapıdaki farklılaşma özellikle II. Dünya Savaşı’ndan sonra Batılı toplumlarda gözle görülür bir biçim almış ve bu gözlemler «demografik geçiş» olarak kavramsallaştırılmıştır (Baştürk, 2017).

Toplumsal Değişme ve Demografik Dönüşüm Demografik geçiş, modernleşme ve endüstrileşme sürecinde toplumların yaşadığı dönüşümleri demografik göstergelere dayalı olarak üç evrede değerlendirir (Baştürk, 2017): I. Evre: Yüksek doğurganlık oranlarına eşlik eden yüksem ölüm oranları II. Evre: Doğum oranları sabit iken ölüm oranları hızlı bir biçimde düşme eğilimi gösterir II. Evre: Ölüm oranlarında düşüş ve ortalama yaşam beklentisinde artış devam ederken doğum oranları da hızlı bir biçimde azalma eğiliminde

Türkiye’nin Demografik Yapısı ve Dönüşümü 19. Yy’da Anadolu’da Nüfusun Genel Nitelikleri Erken Cumhuriyet döneminde Türkiye’de nüfus yapısı büyük oranda Osmanlı İmparatorluğu’ndan devralınan mirastan etkilenmiştir. 19. yy.’dan itibaren kayıtlar, formel nüfus sayımlarından elde edilmeye başlanmıştır (Baştürk, 2017).

Türkiye’nin Demografik Yapısı ve Dönüşümü 2. Erken Cumhuriyet Dönemi (1923-1960) 1923’te kurulan Cumhuriyet’in devraldığı mirasın nüfusa ilişkin özelliklerinin modernleşme hedefleri için tatmin edici olduğu söylenemez. Bu dönemde nüfusu artırmak politik önceliklerden birisidir (Baştürk, 2017).

Türkiye’nin Demografik Yapısı ve Dönüşümü 3. Kent Nüfusunun Artması ve Anti Natalist Politikalar Dönemi (1960- 2000’ler) 1950’lerin ikinci yarısından sonra Türkiye’nin demografik yapısında bir dönüşüm yaşanmıştır. Burada en önemli etken doğurganlık oranlarının belirli bir düzeyde sabitlenmiş ve sürdürülebilir biçim almış olmasıdır. Bu dönemde Erken Cumhuriyet döneminin nüfusu destekleyici politikalarından vazgeçilmiş ve nüfusun azaltılması yoluyla toplumsal refahın artırılması hedefi için «nüfusu azaltıcı» politikalara geçiş olmuştur (Baştürk, 2017).

Türkiye’nin Demografik Yapısı ve Dönüşümü 4. 2000 sonrası Dönem: Durağanlaşan Nüfus Dinamikleri ve Tartışmaları Türkiye’de nüfusun Cumhuriyet dönemi boyunca gösterdiği hızlı artış eğilimleri, 2000’lerden sonra nitelik değiştirmeye başlamıştır. Demografik dönüşümün ilk aşamalarında sürekli artış gösteren genç nüfus azalmaya başlamış ve orta-yaş gruplarının oranlarında güçlü bir yükselme olmuştur. 2000’lerde kentleşme oranı radikal bir biçimde artmıştır ve aile yapısı değişmiştir (Baştürk, 2017).

Yararlanılan Kaynaklar Baştürk, Ş. (2017). Türkiye’de Nüfus ve Demografik Yapının Dönüşümü. İçinde Memet Zencirkıran (Edt.), Türkiye’nin Toplumsal Yapısı (s. 301- 334). Bursa: Dora