TOPLUMSALLAŞMA - SOSYALİZASYON

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Advertisements

Siyaset Bilimine Giriş
İşbirliğine Dayalı Öğrenme
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
Şİddet Muhammet GÜLER.
Toplumsal Yapı ve Toplumsal İlişkiler
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
5. BÖLÜM KİŞİLİK GELİŞİMİ
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
DÖNEMLERE GÖRE GELİŞİM GÖREVLERİ
GRUP DAVRANIŞLARININ TEMELLERİ
Grupların Belirlenmesi ve Sınıflandırılması Grup: Belirli bir amacı yerine getirmek için karşılıklı bağımlılık ve etkileşim içinde, iki ya da daha.
Tuncay Yavuz ÖZDEMİR Eğitim Psikolojisi/BÖTE
SPOR SOSYOLOJİSİ. SOSYOLOJİ: Kelime anlamı toplumbilimidir. Latince toplum anlamına gelen Socius ile Yunanca bilgi demek olan logos sözcüklerinin birleşmesinden.
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
BUGÜN Freud ve Erikson’un karşılaştırılması
ETİK NEDİR?.
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
BİR SOSYAL KURUM OLARAK
Y.Doç.Dr. Ayhan URAL Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu / TÜRKİYE
KİŞİLİK GELİŞİMİ ÖĞR.GÖR.DR.DİĞDEM SİYEZ.
PSİKOLOJİ EĞİTİM.
ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE SORUNLARI
Psikososyal Gelişim Erik Erikson, Freud’un kuramını ergenlikten sonra yaşlılığa kadar genişleterek sekiz psikososyal gelişim dönemini tanımlamıştır. Gelişimde.
Ebeveynlik Kuram ve Araştırmalarıı
Eğitimin ve Toplum.
6. BÖLÜM EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
KİŞİLİK,SOSYAL, DUYGUSAL VE AHLAKSAL DEĞİŞİM
Psikososyal Gelişim Kuramı
Sosyal Gelişim Sosyal gelişim bireyin doğumundan itibaren ailede başlamaktadır. Anne-çocuk ilişkisi doğumdan itibaren (diyalog, oyun, dans, oyuncak) sembolize.
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
TOPLUM VE SOSYAL KURUMLAR
ARKADAŞ İLİŞKİLERİ.
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
SINIF YÖNETİMİ MODELLERİ
ANA BABA OKULU-II ÖZEL OĞUZ FEN BİLİMLERİ TEMEL LİSESİ.
İNSAN & TOPLUM Hazırlayan= Beyza ER FİDAN
ÖN YARGI NEDİR? Bir kişiyle veya olayla ilgili önceden olumlu veya olumsuz karar vermeye ön yargı denir. Ön yargı, gerekli bilgi edinilmeden ya da inceleme.
AİLENİN TANIMI, ÖNEMİ VE TARİHSEL GELİŞİMİ
İLETİŞİM TÜRLERİ.
İŞ AİLE SAĞLIK DOSTLAR BENLİK.
Örgütsel sosyalizasyon ve kariyerler
SOSYAL GELİŞİM.
Davranış Bilimlerine Giriş
Anne Baba Tutumları ve Çocuğun Kişilik Gelişimine Etkileri.
GENÇLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
Toplum ve Toplumsal Yapı
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 14. Hafta: Sosyal Hayatı Etkileyen Din
TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ. TOPLUMSAL CİNSİYET-1 Toplumsal cinsiyet, bireyin belirli bir cinsten olduğuna ilişkin bilgiye, bu bilgi dahilinde olmak üzere.
KİŞİLİK GELİŞİMİ. KİŞİLİK Kişilik, bireyi diğer bireylerden ayırt eden, tutarlı olarak sergilenen, bireye özgü özellikler bütünüdür. Kişilik= Huy + Karakter.
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
GELİŞİM VE ÖĞRENME Ders 4
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR. Kazanımlar Bu üniteyi tamamladığınızda aşağıdaki hedeflere ulaşmanız beklenmektedir: Gelişimle ilişkili olan.
ETKİLİ İLETİŞİM VE TOPLUMSAL CİNSİYET
AİLEDE İLETİŞİM.
Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
8. HAFTA KİŞİLİK ve KENDİLİK.
Kişilik Gelişimi Dr. Gökçe Karaman Benli
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
9. HAFTA AİLE.
EĞİTİMİN PSİKOLOJİK TEMELLERİ Öğr. Gör. Osman ALBAYRAK RİZE.
MOTİVASYON ve FARKINDALIK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
3. HAFTA İLK KURAMCILAR.
Sunum transkripti:

TOPLUMSALLAŞMA - SOSYALİZASYON 7. HAFTA TOPLUMSALLAŞMA - SOSYALİZASYON

TOPLUMSALLAŞMA-SOSYALİZASYON İNSANLARIN TOPLUMUN NORM VE DEĞERLERİNİ İÇSELLEŞTİREREK TOPLUMSAL ROLLERİ (ANNE, YURTTAŞ, ARKADAŞ, EŞ, İŞÇİ) YERİNE GETİRMEYİ ÖĞRENMESİ, TOPLUM ÜYELERİ HALİNE GELMESİDİR G.MARSHALL

TOPLUMSALLAŞMA-SOSYALİZASYON DOĞANIN VE KALITIMIN ROLÜ İNKAR EDİLMEDEN SOSYLA GELİŞİM DAHA ÖNEMLİDİR DENİLEBİLİR. SOSYAL İZOLASYON, HARRY VE MARGARETH HARLOW, RHEUS MONKEYS, TEPKİ EKSİKLİĞİ, PASİFLİK, SİNİR, KORKAKLIK, DİLİN GELİŞMEMESİ

TOPLUMSALLAŞMA-SOSYALİZASYON YAŞAM BOYU DEVAM EDEN BİR SÜREÇTİR TOPLUM VE ÜYESİ KİŞİ ARASINDA BİR AYRIMI VARSAYAR KİŞİNİN BİR BENLİK DUYGUSUNA SAHİP OLMASINI GEREKTİRİR KİMLİĞİN FARKINA VARMAK TOPLUMSALLAŞMA SÜRECİNİN EN ÖNEMLİ DÖNEMİDİR

Kişilik ve Kendilik: Küçük Gruplar Sosyolojisi Toplumsallaşma: Değer ve normların öğrenilmesi ve aktarılması ile ilgilidir. Toplumsal rol: Toplumsal beklentilerin gereğini yerine getirmek ve ona göre davranmaktır. Dil ve anlam bizi biz yapan en önemli ögedir. Dil sayesinde kendimize başkalarının dışarıdan bize baktığı gibi kendimize bakabiliriz.

Küçük gruplar sosyolojisi Günümüzde kişinin statüsü sadece bunlarla değil, eğitim durumu, toplumsal gelişmişliğe bağlı olarak, değişik meslekler arası etkileşim tarafından da belirleniyor. Anne, baba, öğrenci, arkadaş, çocuk, sanatçı, önemli bir siyasetçi ya da iş adamı, sendikacı vb olmak sosyal bir statüsü olmak demektir. Statü toplum içindeki konumumuzla ilgili olup insanlar doğuştan gelen özellikleri

Küçük gruplar sosyolojisi Sayesinde, çoğu kez de kendi çabalarıyla, toplumda işgal ettikleri mevki/ konumu anlatır. Her statü kendine özgü bir etkileşin ve davranış kalıbı içerir. Toplumsal roller statü ilişkilerinin dinamik boyutunu oluşturur. Statü ilişkileri yapısal biçimde önceden belirlenmiş görev ve ödevleri içerir.

Küçük gruplar sosyolojisi Bu süreçte anahtar bileşen simgedir. Bir simge başka bir şeyi dile getiren bir şeydir. Simgeler farklı toplumsal gruplar açısından farklı statüleri gösterir. Statü kavramı Batı dillerinde etat, state, staende vb. hem durum, hal, vaziyet vb. anlama gelir, hem de zümre anlamını taşır.

Küçük gruplar sosyolojisi Modern anlamda devlet kelimesi de bu kavramdan türetilmiştir. Zümre ya da toplumsal tabakalar farklı statü gruplarını oluştururlar. Statü toplumsal yapıya ait bir kavram olup kişinin toplumdaki yeri, mevki, rol ve ödevlerini anlatır. Eski topluluklarda kişinin grup içerisindeki yeri akrabalık ve soy ilişkileriyle tarif edilirdi.

Küçük gruplar sosyolojisi Rol ise ödev ve görevleri ifa ederken, yerine getirirken, toplumsal yapıdan beklentilerimizi, kişisel eğilim ve tavrımızı sergilediğimiz dinamik bir alandır. İnsanlar statüleri gereği kendilerinden beklenen ödevleri yapmakla kalmaz, kişiliklerini görevleri üzerinden ortaya koyar, kendi damgalarını olaylara vurmaya çalışır.

Küçük gruplar sosyolojisi Rol bireyin işgal ettiği statüde yapıp ettikleriyle yakından ilgilidir. Modern toplumsal hayat bize bir dizi statü ilişkisi ve çok sayıda rol yüklemiştir. Söz konusu statü ve roller her zaman uyum içinde olmamakta, çoğu kez her bir statünün gerekleri, başka beklentiler ve roller ile çatışabilmektedir. Bu noktada kimlik sorunu ortaya çıkar.

GRUPLAR GÖRECE DEVAMLILIĞI VE SÜREKLİLİĞİ OLMASI ÜYELERİNİN İŞLEVLERİN DAĞILIMINI ÖRGÜTLEYEBİLMESİ GRUP ÜYELERİNİN GRUP HAKKINDA BİR TASAVVURA SAHİP OLMASI UZUN SÜRELİ GELENEK VE ALIŞKANLIKLAR ÜRETMESİ DİĞER OLUŞUMLARLA KARŞILIKLI İLİŞKİSİ NORMLARININ OLMASI

ERİK H.ERİKSON (1902-1994) 1.BEBEKLİK (DOĞUM-8 AY) TEMEL GÜVENE KARŞI GÜVENSİZLİK 2.OKUL ÖNCESİ DÖNEM (3 YAŞ) ÖZERKLİĞE KARŞI KUŞKU VE UTANÇ 3. OKUL ÖNCESİ DÖNEM (4-5 YAŞ) GİRİŞİMCİLİĞE KARŞI SUÇLULUK 4.ERGENLİK ÖNCESİ DÖNEM (6-13 YAŞ) ÇALIŞKAN OLMAYA KARŞI AŞAĞILIK DUYGUSU 5.ERGENLİK KİMLİĞE KARŞI KİMLİK KARMAŞASI 6.İLK YETİŞKİNLİK SAMİMİYETE KARŞI YALNIZLIK 7.YETİŞKİNLİK FARK YARATMAYA KARŞI İÇE DÖNÜKLÜK 8.YAŞLILIK BENLİK BÜTÜNLÜĞÜNE KARŞI UMUTSUZLUK

TOPLUMSALLAŞMA-SOSYALİZASYON YAŞAM BOYU DEVAM EDEN BİR SÜREÇTİR TOPLUM VE ÜYESİ KİŞİ ARASINDA BİR AYRIMI VARSAYAR KİŞİNİN BİR BENLİK DUYGUSUNA SAHİP OLMASINI GEREKTİRİR KİMLİĞİN FARKINA VARMAK TOPLUMSALLAŞMA SÜRECİNİN EN ÖNEMLİ DÖNEMİDİR