Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BUGÜN Freud ve Erikson’un karşılaştırılması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BUGÜN Freud ve Erikson’un karşılaştırılması"— Sunum transkripti:

1 BUGÜN Freud ve Erikson’un karşılaştırılması
Kişilik gelişiminin eğitimsel doğurguları nelerdir?

2 Freud ve Erikson’un bir arada değerlendirilmesi
Erikson Freud Temel Güven – Güvensizlik (anne çok önemli) Oral Özerklik – Utanç, kuşku (tuvalet eğitimi, müsrif-tutucu) Anal Girişimcilik – suçluluk (3-7 yaş) (meraklı, keşif,soru), kompleksler Fallik Çalışkanlık – aşağılık duygusu (başarı, rekabet) Latent (cinsellik örtülür, unutulur) Kimlik kazanma- rol karmaşası (ben kimim? bunalım), (haz almaya yönelik cinsellik) Genital Yakınlık – yalıtılmışlık (iş ve eş bulma, toplum adamı) Üreticilik – Verimsizlik (eve ve işe yerleşir, işte yükselir, çocuk yetiştirir) Benlik bütünlüğü – umutsuzluk (emeklilik, hayatı değerlendirme)

3 FREUD VE ERİKSON’UN KARŞILAŞTIRILMASI
Psikoseksüel Psikososyal Kalıtım Çevre Ergenlik çağına kadar Ömürboyu id Ego Determinist Anti-determinist

4 KİŞİLİK GELİŞİMİNİN EĞİTİMSEL DOĞURGULARI
Ergenlik dönemi sağlıklı geçenler daha sonra da üretken ve mutlu olabilir. Ergenlik dönemi başarısız geçenler saldırgan, yıkıcı ve bağnaz olabilirler. Cinsel konularda saldırgan davranışlar gösterenler bunu baskı altında oldukları veya bilgilendirilmedikleri için yaparlar. Ebeveynlerin aşırı baskıcı ya da koruyucu olmamaları gerekir.

5 KİŞİLİK GELİŞİMİNİN EĞİTİMSEL DOĞURGULARI (FREUD)
6-12 yaşlarındaki çocuklar hemcinsi olan ebeveynle özdeşim kurmaya yatkındır. Öğretmenlerin özdeşim kurma konusunda dikkat etmesi gerekir.

6 KİŞİLİK GELİŞİMİNİN EĞİTİMSEL DOĞURGULARI (ERİKSON)
Bebeklik ve erken çocuklu yıllarında ana-baba ve çocuk ilişkileri çok önemlidir. Ana-baba bebeğe, dünyanın güvenilir bir yer olduğunu sezmesinde yardımcı olmalıdır. Erken çocukluk yıllarında aşırı koruyucu, kısıtlayıcı ve cezalandırıcı davranılmamalıdır. 6-12 yaşları arasında okuldaki faaliyetler mümkün olduğu kadar çocuğun ilgi ve yeteneklerine uygun olmalıdır. İlköğretim sınıflarında öğrencilere sorumluluk verilmelidir.

7 KİŞİLİK GELİŞİMİNİN EĞİTİMSEL DOĞURGULARI (ERİKSON)
Ergenlik döneminde öğrencilere değişik mesleklerden örnekler verilerek yetişkinlik rolleri açıklanabilir. Okul ve sınıf kuralları aşırı baskıcı ve sıkıcı olmamalı. İleri düzey psikolojik sorunlarda psikolojik danışmana müracaat edilmeli.


"BUGÜN Freud ve Erikson’un karşılaştırılması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları