YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
5766 SAYILI KANUN İLE 6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUNUN ÇEŞİTLİ MADDELERİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE ANILAN KANUNA EKLENEN.
Advertisements

Sözleşmelerde Damga Vergisi
Kanunun şümulü, terimler, vazifeliler ve selahiyetliler
MUHTASAR BEYANNAMELER
İHALEYE KATILMADA YETERLİK KURALLARI 1- EKONOMİK VE MALÎ YETERLİK 2- MESLEKİ VE TEKNİK YETERLİK.
Bireysel Emeklilik Sistemine Yönelik Vergi Düzenlemeleri İstanbul 2002.
GELİR VERGİSİ (273 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği)
HASILAT PAYLAŞIMI NEŞE IŞIK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR
HARCIN TANIMI HARÇ: “Kamu kurumları ve hizmetlerinden yararlanmalar karşılığında yapılan ödemelerdir.” Buna göre, bir hizmetin harç konusu olabilmesi için;
Amaç Yeni yetişen nesillerde vergi bilincini oluşturmak ve belge alma alışkanlığını kazandırmak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığımızca "Ülkemi Seviyorum.
GİDER VERGİLERİ KANUNU BANKA SİGORTA MUAMELE VERGİSİ
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM ÖDEME.
Bayrak bağımsızlığımızın, vergi varlığımızın kanıtıdır.
HARÇLAR KANUNU.
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI (1)
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
SORUMLULUK Mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettüb eden gerçek veya tüzel kişidir. Vergi sorumlusu, verginin ödenmesi bakımından,
Çankaya Üniversitesi-İİBF Güz Yarıyılı
Damga Vergisi Kısa Tarihçesi
TÜRKİYE’DE GAYRİMENKULLERİN VERGİLENDİRİLMESİ Vergi Bölümü Yöneticisi
2013 YILINDA UYGULANACAK YENİ YASAL DÜZENLEMELER
5941 YENİ ÇEK KANUNU Resmi Gazete No : Resmi Gazete Tarihi :
GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON DERS NOTLARI – IX
Gümrük Vergilerinin Tahakkuku, Tebliği ve Ödenmesi
VERGİ HUKUKUNUN GENEL ESASLARI
olarak tanımlanmıştır.
Harcama Yetkilileri.
DAMGA VERGİSİ KANUNU 488.
1 BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUN TASARISI ANKARA-2008.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI ( Tedavi Yardımları Şefliği) hacettepe.edu.tr 15 Ocak Ocak 2009.
ŞANS OYUNLARI VERGİSİ (ŞOV) EKİM 2007
 GVK 94 üncü maddesi GENEL TEVKİFAT uygulaması olmakla birlikte 2006 yılı başından itibaren uygulamaya giren GVK Geçici 67’inci maddesi de SPESİFİK-KISMİ-
Ücret Sistemleri ve Verimlilik Dersi Sunumu
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
PERSONEL MAAŞ İŞLEMLERİ ve say2000i UYGULAMASI
6183 SAYILI KANUNLA İLGİLİ DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİ HAZİRAN 2003 ANKARA.
Gelir Vergisi.
Döner Sermaye Bütçe ve Muhasebe İşlemleri Daire Başkanlığı
VERGİDE ELEKTRONİK TEBLİGAT DÖNEMİ
1 KARAMAN DEFTERDARLIĞI Ekim Maliye Bakanlığı, - Belediyeler - Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdareleri.
Kasım 2015 VERGİDE ELEKTRONİK TEBLİGAT DÖNEMİ 1 OCAK 2016’ DA BAŞLIYOR.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Görevlileri Akademik Genel Kurulu
Gelir İdaresi Başkanlığı. ELEKTRONİK TEBLİGAT NEDİR? Elektronik Tebligat, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 456 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
ÖDEME EMRİ BELGESİNİN EKLERİ VE TANIMLARI
7. ÜNİTE : DİĞER HARCAMA VERGİLERİ
SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ REJİMİ
© TÜRKKEP, Hizmete Özel, Tüm Hakları Saklıdır TÜRKKEP E-DEFTER HİZMETLERİ.
Rize RTEÜ Pedagojik Formasyon Programı Muhasebe ve Finansman Bölümü
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGAJİK FORMASYON PROGRAMI Öğrenci Numarası: Mehmet Kürşat SOĞANCIOĞLU.
DAMGA VERGİSİ KANUNU 1-DAMGA VERGİSİNİN KONUSU  Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga Vergisine tabidir.  Bu kanundaki kağıtlar terimi,
YENİ AF YASASI NE GETİRİYOR. Yasa kapsamı nelerdir?  Haziran.2016 tarihine kadar olan amme borçları yasa konusudur,  2. Tahakkuk eden vergi, vergi.
SMMM SELAHATT İ N Ş AH İ N.  Katma De ğ er Vergisi yani KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödedi.
6736 SAYILI KANUN UYARINCA MATRAH ARTTIRIMI
Mali Hizmetler Müdürlüğü ARSA RAYİÇ ÇALIŞMALARI
15/Şubat/2017 Platform Çalışması
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
Feride Erdoğan
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
BANKA MUHASEBESİ Muhasebe Fişleri ve Defterler
BÜTÇENİN UYGULANMASI Bütçenin uygulanma aşamasında iki esas mevcuttur:
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
2018 Yılında Uygulanacak Yeni Teşvikler
HARÇLAR KANUNU .
Ersin GÖKGÜN / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Oda Sekreteri
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
9.BASININ MANEVÎ ZARARDAN SORUMLULUĞU
Sunum transkripti:

YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK DAMGA VERGİSİ YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK

488 sayılı Damga Vergisi Kanununa göre, Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga vergisine tabidir. Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder.

Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir. Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler öder. Bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılır ve buna göre tabloda yazılı vergisi bulunur. Kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği anlama bakılır.

Bir kağıtta birbirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem bulunduğu takdirde bunların herbirinden ayrı ayrı vergi alınır. Bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde Damga Vergisi, en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınır.

Damga Vergisi nispi veya maktu olarak alınır. Nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli para, maktu vergide kağıtların mahiyetleri esastır.

Kağıtların Damga Vergisi Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda yazılı nispet veya miktarlarda alınır. Her bir kağıt için hesaplanacak vergi tutarı (1) sayılı tabloda yer alan sınırlamalar saklı kalmak üzere 800 bin Yeni Türk Lirasını aşamaz. Bir önceki yılda uygulanan bu azami tutar, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere, o yıl için tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılır. Bakanlar Kurulu yeniden değerleme oranının % 50 fazlasını geçmemek ve % 20'sinden az olmamak üzere yeni oranlar tespit etmeye yetkilidir.

Damga Vergisinin Ödeme Şekilleri Makbuz karşılığı ödeme İstihkaktan kesinti yapılarak ödeme Basılı damga konulması ile ödeme

Damga Vergisi Kanunun 24. maddesine göre, vergiye tabi kağıtların Damga Vergisinin ödenmemesinden veya noksan ödenmesinden dolayı alınması lazımgelen vergi ve cezadan, mükelleflere rücu hakkı olmak üzere, kağıtları ibraz edenler sorumludur. Birden fazla kişi tarafından imza edilen kagıtlara ait vergi ve cezanın tamamından imza edenler müteselsilen sorumludurlar.