Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mali Hizmetler Müdürlüğü ARSA RAYİÇ ÇALIŞMALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mali Hizmetler Müdürlüğü ARSA RAYİÇ ÇALIŞMALARI"— Sunum transkripti:

1 Mali Hizmetler Müdürlüğü ARSA RAYİÇ ÇALIŞMALARI
T.C. SARIYER BELEDİYESİ Mali Hizmetler Müdürlüğü SARIYER İLÇESİ 2018 YILI ARSA RAYİÇ ÇALIŞMALARI

2 AMAÇ ASGARİ ÖLÇÜDE ARSA METREKARE BİRİM DEĞERLERİNİN TESPİTİNİ YAPARAK 2018 YILINA AİT UYGULANACAK EMLAK VERGİSİ DEĞERLERİNİ BELİRLEMEK.

3 DAYANAK MALİYE BAKANLIĞI GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI’NIN 08/03/2017 TARİH, 2017/1 SAYILI EMLAK VERGİSİ KANUNU İÇ GENELGESİ 213 SAYILI VERGİ USUL KANUNU’NUN MÜKERRER 49.MADDESİNİN B FIKRASI

4 TAKDİR KOMİSYONU OLUŞUMU
1. Arsa ve arazilere ait asgari ölçüde birim değerlerinin tespiti 213 sayılı Kanun gereğince kurulan takdir komisyonlarınca yapılacaktır. 2. Arsalara ait takdir komisyonu, 213 sayılı Kanunun 72 nci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca; a)Belediye başkanı veya tevkil edeceği bir memur (başkan), b)İlgili belediyeden yetkili bir memur, c)Defterdarın, vergi dairesi başkanlığı bulunan yerlerde ise vergi dairesi başkanının görevlendireceği iki memur, d)Tapu sicil müdürü veya tevkil edeceği bir memur, e)Ticaret odasınca seçilmiş bir üye, f)İlgili olduğu arsalara ilişkin organize sanayi bölgesini temsilen bir üye, g)İlgili mahalle veya köy muhtarından, oluşur.

5 TAKDİR KOMİSYONU ÜYELERİ
(7 kişi) BELEDİYE (2 kişi) TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜ (1 kişi) VERGİ DAİRESİ (2 kişi) TİCARET ODASI (1 kişi) MAHALLE MUHTARLARI (1 kişi) Belediye başkanı veya tevkil edeceği bir memur (başkan) Belediyeden yetkili bir memur Tapu sicil müdürü veya tevkil edeceği bir memur vergi dairesi başkanının görevlendireceği iki memur, Ticaret odasınca seçilmiş bir üye Mahalle Muhtarı

6 İLÇE TAKDİR KOMİSYONU TARAFINDAN YAPILAN İŞLEMLER
İlgili genelge gereği yetki alan komisyon başkanı tarafından diğer komisyon üyelerinin de belirlenmesi ile tüm komisyon üyelerine kararların alınacağı günleri bildiren davetiyeler yazılmıştır. Her komisyon çalışmasında gündem belirleyerek, komisyon üyelerine Emlak vergisi Kanunu İç Genelgesi’nde Arsalara Ait Takdirlerde Uyulacak Esaslar başlıklı bölüm açıklanarak, yılı Emlak Vergisi asgari ölçüde arsa birim değerlerinin hangi ölçülere göre karar verileceği belirlenmiştir.

7 2018 yılı Emlak Vergisine esas olacak asgari ölçüde arsa birim değerleri 38 mahallemiz için ayrı ayrı toplantılar yapılarak tüm komisyon üyelerinin ortak görüşüyle kararlarını gerekçeleri ile birlikte imza altına alarak karara bağlamıştır. Alınan kararların tamamı oy birliği ile alınmıştır. Kararların hiçbirinde şerh bulunmamaktadır.

8 EMLAK VERGİSİ NASIL TESPİT EDİLİR ?
Takdir komisyonunca kesinleşen arsa metrekare (m2) birim değeri kararından sonra o yıl için yine Maliye Bakanlığı tarafından Yayımlanan Emlak Vergisi tebliğinde yer alacak olan inşaat maliyet m2 fiyatları ile birleştirilerek emlak vergisi matrahı hesaplanır. (2018 yılı bina maliyetleri henüz açıklanmamıştır.) Hesaplanan matrah üzerinden meskenler için binde 2, iş yerleri için bin de 4, arsalar için binde 6 oranında emlak vergisi hesaplanır. İzleyen 3 yıl da ise 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca aynı yıl için tespit edilen yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılması suretiyle bulunur.

9 EMLAK VERİGİSİ ORANLARI
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29 maddesinde 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanacağı da belirtilmiştir. Yine Bakanlar Kurulunun, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya 3 katına kadar artırmaya yetkilidir denmektedir. Vergi matrahı üzerinden hesaplanan emlak vergisi oranları aşağıdaki tabloda ayrıntılı alınmıştır. EMLAK VERGİSİ ORANLARI Konut İşyeri Arsa Arazi Normal Yöreler Binde 1 Binde 2 Binde 3 Büyükşehir Sınırları ve Mücavir Alanlar İçi Binde 4 Binde 6

10 YENİ BİTEN İNŞAATLARDA EMLAK VERGİSİ NEDEN ARSA OLARAK ÖDENİR ?
1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 8. maddesi; Yeni inşa edilen bina veya binaların vergisi, arsasının (veya arsa payının) vergisinden az olamaz. (4962 sayılı Kanunun 15' inci maddesiyle eklenen cümle Yürürlük; ) Bu hüküm binaların inşalarının sona erdiği yılı takip eden bütçe yılından itibaren 4 yıl uygulanır.

11 YENİ BİNALARDA GEÇİCİ MUAFİYET NEDİR ?
1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesi; Mesken olarak kullanılan bina veya apartman dairelerinin (5281 sayılı Kanunun 43/4-a maddesiyle değişen ibare Geçerlilik: , Yürürlük: ) 2500 Türk Lirasından az olmamak üzere vergi değerinin 1/4'ü, inşalarının sona erdiği yılı takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılır.

12 EMLAK VERGİSİ HESAPLAMA TABLOSU
EMLAK VERGİSİNE ESAS MALİYETLER (A) ARSA RAYİCİ = BİNAYA İSABET EDEN ARSA (M2) X 1 METREKARE ARSA BİRİM DEĞERİ (B) BİNA RAYİCİ = MALİYE BAKANLIĞININ BELİRLEDİĞİ MALİYET X BİNA YÜZ ÖLÇÜMÜ (C) BİNANIN VERGİYE TABİ RAYİCİ = A+B EMLAK VERGİSİ MESKEN İÇİN C X ‰ 2 İŞYERİ İÇİN C X ‰ 4 ARSA İÇİN A X ‰ 6 Oluşan emlak vergisine %10 oranında «Kültür Varlıkları Katkı payı» eklenir.


"Mali Hizmetler Müdürlüğü ARSA RAYİÇ ÇALIŞMALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları