Redox Teorisi Bir iyon atom veya molekülden diğerine elektron geçişi olan reaksiyonlara oksido redüksiyon adı verilmektedir. Yükseltgenme ve indirgenme.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yükseltgenme/İndirgenme (Redoks) Reaksiyonları
Advertisements

1. ATOM VE ELEKTROLİZ.
Deney No: 14 Elektrokimyasal Piller
ALTINCI HAFTA Elektrokimya. Faraday yasası. Pil gösterimleri ve elektrot çeşitleri. Elektromotor kuvvet ve endüstriyel piller. 1.
Elektrokimyasal Piller
ELEKTROKİMYA.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
İletkenlik Elektrik iletkenlik, malzeme içerisinde atomik boyutlarda “yük taşıyan elemanlar” (charge carriers) tarafından gerçekleştirilir. Bunlar elektron.
Kuantum Teorisi ve Atomların Elektronik Yapısı
Örnek 1 Kullanıcının girdiği bir sayının karesini hesaplayan bir program yazınız.
ALKOLLER Alkollerin Genel Yapıları
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için KİMYA Raymond Chang.
YARI İLETKEN DİYOTLAR Elektronik Devreler.
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display.
Dalton Atom Modeli. Dalton Atom Modeli, John Dalton'un 1805 yılında bugünkü atom modelinin ilk temellerini attığı modelidir. Katlı oranlar yasasını bulmuştur.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
Adı ve soyadı: İlayda GÜNEŞ Numarası:
SOLUNUM NEDİR.
KİMYASAL DENGE A +B C+D şeklinde verilen bir reaksiyonda başlangıçta A ve B maddelerinin konsantrasyonlar yüksektir . Yani başlanıçta reaksiyon.
ELEKTROKİMYA Madde içinden elektriksel enerjinin kimyasal enerjiye dönüşümü veya kimyasal enerjinin elektriksel enerjiye dönüşümü ile ilgilenen kimya dalına.
VOLTAMETRİK YÖNTEMLER.
ELEKTROKİMYA Yrd.Doç.Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
1 Yarıiletken Diyotlar.
POTANSİYOMETRİ.
KONU 2 (2. Hafta) ORGANİK elektroKİMYA
BÖLÜM 2 Elektrokimyasal hücreler : Elektrokimyasal hücrelere giriş, elektrotlar, çalışma elektrodu çeşitleri, referans elektrotlar, yardımcı elektrotlar.
ISTATİSTİK I FIRAT EMİR DERS II.
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
Yükseltgenme-İndirgenme (Redoks) Tepkimeleri
REDOKS TİTRASYONLARI PERMANGANİMETRİ.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
İdrarda Redüktan Madde Aranması
AKTİFLİK İyonik çözeltilerde katyonlar negatif, anyonlar ise pozitif iyonlar tarafından çevrelenirler. İyonların etrafında zıt yüklü iyonlar tarafından.
4.Hafta Transistörlü Yükselteçler 4
NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
Isının Yayılma Yolları
HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ
Yükseltgenme sayısı veya basamağı
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
1.Kuvvetli Asitlerde pH Hesaplanması:
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
ELEKTROANALİTİK KİMYA
BÖLÜM 2 Potansiyometri.
BÖLÜM 27 Akım ve Direnç Hazırlayan : Dr. Kadir DEMİR
BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.
ETS-MİTOKONDRİAL KOMPLEKSLER
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
STOKİYOMETRİ Stokiyometri, kimyasal reaksiyonlarda atomların kütle değerlerini ve çeşitli kimyasal verileri kullanarak miktarların hesaplanmasına dayanan.
YÜKSEK TÜRK ! SENİN İÇİN YÜKSEKLİĞİN HUDUDU YOKTUR. İŞTE PAROLA BUDUR.
KİMYASAL BAĞLAR.
ASİT VE BAZ TANIMLARI Arrhenius a göre Asit : sulu çözeltilerine H+ iyonu veren maddeler Arrhenius a göre Baz : sulu çözeltilerine OH- iyonu veren maddeler.
Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Lewis Kuramı : Elementlerin atomları, soygaz atomlarının elektron dağılımlarına benzemek amacıyla bir araya gelmektedir. Lewis kuramının bazı temel esasları.
KARIŞIMLAR.
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
Mol kesri = Karışım içerisinde bulunan maddenin mol sayısının çözeltide bulunan tüm maddelerin molsayıları toplamına oranı olarak ifade edilmektedir.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
Sunum transkripti:

Redox Teorisi Bir iyon atom veya molekülden diğerine elektron geçişi olan reaksiyonlara oksido redüksiyon adı verilmektedir. Yükseltgenme ve indirgenme olaylarının tümüne redox ve içerisinde bu tür olayların meydana geldiği reaksiyonlara ise redox reaksiyonları adı verilmektedir. Oksidasyon elektron kaybetme ,redüksiyon ise elektron kazanma anlamına gelmektedir. İndirgen madde karşısındakini İndirger , kendisi ise yükseltgenir. Yükseltgen madde ise karşısındakini yükseltger kendisi ise indirgenmektedir. Yükseltgen madde elektron alıcı indirgen madde ise elektron verici özelliğe sahip olmaktadır.

Yükseltgenme ve indirgenme olayları daima birlikte meydana gelmektedir Yükseltgenme ve indirgenme olayları daima birlikte meydana gelmektedir. Bir redox reaksiyonunda indirgenen atomların aldıkları elekronların sayısının yükseltgenen atomların verdikleri elektronların sayısına eşit olması gerekmektedir. Redox olayı indirgenenden yükseltgene elektron aktarımı ile birlikte gerçekleşmektedir. İndirgene eşdeğer yükseltgenme olmalıdır. Çeşitli yükseltgenme basamağına sahip olan ve orta yükseltgenme basamağında bulunan ve kendisi ile reaksiyona giren maddenin bağıl yükseltgenme veya indirgenme kuvvetine bağlı olarak yükseltgen veya indirgen gibi davranmaktadır.

Redoks Reaksiyonlarında Potansiyel Kendi tuzunun çözeltisine batırılmış bir metal çubuk üzerinde oluşan gerilim Alman Kimyacı Walter Nernst tarafından ortaya atılan denklem ile açıklanmıştır. E= E0 + 2,303RT/n F Xlog [ox]/ [red] Nernst eşitliği E=Yarı hücre potansiyeli E0= Standart hücre potansiyeli R=Gaz sabiti n= alınan veya verilen elektron sayısı F= faraday sabiti

Örnek: Zn dan yapılmış bir metal elektrotla Zn+2 iyonu konsantrasyonu 0.5 M olan yarı hücrenin potansiyelini hesaplayınız? (E0= -0.780 v) Çözüm: E= E0 + 2.303RT/n F x log [ox]/ [red] E=-0.780 + 0.06/2 x log 0.5/1

Pil gerilimi Pilin gerilimi pili oluşuran iki elektrodun gerilimleri arasındaki farka eşittir. Yükseltgenmenin olduğu kutup Anot ve indirgenmenin olduğu kutup ise Katot olarak alınmalıdır. Bu durumda E hücre gerilimi; Ehücre = Ekatot- Eanot formülüyle hesaplanmaktadır.

Örnek : Zn elektrotun 1 M ZnSO4 batırılması ile oluşturulmuş bir yarı hücre ile Cu elektrodun 1M CuSO4 a batırılmasıyla oluşturulmuş diğer yarı hücre birbirlerine bir iletken ile bağlanarak hücre oluşturulmuştur bu hücrenin gerilimini hesaplayınız? Çözüm: Ehücre = 0.34 –(-0,77) =1.11 V