Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mol kesri = Karışım içerisinde bulunan maddenin mol sayısının çözeltide bulunan tüm maddelerin molsayıları toplamına oranı olarak ifade edilmektedir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mol kesri = Karışım içerisinde bulunan maddenin mol sayısının çözeltide bulunan tüm maddelerin molsayıları toplamına oranı olarak ifade edilmektedir."— Sunum transkripti:

1 Mol kesri = Karışım içerisinde bulunan maddenin mol sayısının çözeltide bulunan tüm maddelerin molsayıları toplamına oranı olarak ifade edilmektedir. X+Y +Z maddelerinin karışımından oluşmuş bir karışım içerisinde eğer z maddesinin mol kesrini hesaplamak istersek , nx,ny, nz = ilgili maddelerin mol sayıları ifade etsin, Mkx, mky ve mkz = ilgili maddelerin mol kesri Mkz = nz / nx+ny+ nz formülüyle hesaplanabilinmektedir.

2 Molarite (M) : Bir litre çözelti içerisinde çözünen maddenin mol sayısı molarite veya molar konsantrasyon olarak ifade edilmektedir. Örnek : 500 ml çözelti içerisinde 3,65 gram HCl içeren çözeltinin molaritesi (M) hesaplayınız? (HCl:36.5) Çözüm : 500 ml 3,65 gram HCl varsa 1000ml x= 2x3,65 = 7.3 gram HCl var demektir. Mol sayısı = 7,3 /36.5 = 0.2 M olarak hesaplanmaktadır.

3 Normalite : Bir litre çözeltide çözünmüş olan maddenin eşdeğer gram sayısı olarak ifade edilmektedir. Eş değer Ağırlık : EA Maddenin molekül ağırlıklarının etki değerine oranı olarak tanımlanır ve matematiksel olarak ; Eşdeğer Ağırlık =EA = molekül ağırlığı/Etki değeri şeklinde formüle edilmektedir. Etki Değeri :ED Asitlerde proton sayısı, bazlarda hidroksil sayısı ve tuzlarda ise anyonu ile birleşebilen proton sayısı olarak tanımlanmaktadır.

4 Örnek : 250 ml sinde 4,9 gram H2SO4 içeren bir çözeltinin normalitesini hesaplayınız? (H2SO4 molekül ağırlığı :98) Çözüm: EA = Molekül ağırlığı/ED =98/2 N = Tartım / EA =4,9/49 =0.1 N şeklinde hesaplanmaktadır.

5 Molalite (m) : 1000 gram çözücüde çözünen maddenin mol sayısı olarak verilmektedir. Örnek : 50.0 gram etanol içerisinde 5,85 gr NaCl çözünerek hazırlanmış bir çözeltinin molalitesini hesaplayınız? (NaCl =58.5 g/mol) Çözüm : 50.0 gram gr NaCl 1000 gram x= 117 gram NaCl n =117/58.5 = 2m olarak hesaplanır


"Mol kesri = Karışım içerisinde bulunan maddenin mol sayısının çözeltide bulunan tüm maddelerin molsayıları toplamına oranı olarak ifade edilmektedir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları