Eugen Biser Vakfı ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin işbirliğinde yılları arasında düzenlenen sempozyumlar dizisi her iki dini de.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AHLAK, MANEVİYAT ve MANEVİ HAYAT
Advertisements

Karanlık Çağ İlk Çağ Orta Çağ Yeni Çağ Yakın Çağ
Felsefe Haftası.
Din ve İnanç Prof. Dr. Sönmez KUTLU
(İstanbul Araştırma ve Eğitim Vakfı) TIP VE AHLAK ÇALIŞMA GRUBU.
PROF.DR.SÖNMEZ KUTLU ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ
FELSEFENİN ÇEŞİTLİ ALANLARLA
BAŞKAN YARDIMCILARI Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ BAŞKAN YARDIMCILARI BAŞKAN
VAHYE DAYALI DİNLER.
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
Hristiyanlık Günümüzde Yaşayan Dinleri Tanıyalım
Zaman içinde bilim.
Felsefe Nedir?.

I. ÜNİTE: DİN KAVRAMI VE İSLAM DİNİ
KAVRAM VE BİLGİ HARİTASI HAZIRLAMA 7. SINIF
PEYGAMBERLERE ve İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ
İTİKADÎ MEZHEPLER İslam dininin ilk dönemlerinde Müslümanlar arasında itikadi konularda herhangi bir şüphe ve farklı düşünce bulunmuyordu.
İncil kelime olarak müjde, talim ve öğretici anlamlarına gelmektedir. Allah (C.C.) Teala Hz. İsa aracılığıyla Yahudilere gönderilmiştir. Ancak Yahudiler.
BAŞKAN Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ BAŞKAN YARDIMCILARI BAŞKAN YARDIMCILARI PROF.DR. MEHMET EMİN ÖZAFŞARPROF.DR. HASAN KAMİL YILMAZ.
Sosyoloji Tarihi-A- 3. Ders.
AVRUPA.
TANRI İNANCI YAHUDİLİK ÜNİTE 5 - DİNLERDE İNANÇ
RÖNESANS Nurdan Gül Kökten Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi.
HANGİ KONULARI GÖRECEĞİZ
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
DİN FELSEFESİ A) DİN FELSEFESİNİN KONUSU
REFORM HAREKETLERİ.
İSLAM TARİHİ VE UYGARLIĞI İSLAMİYET’İN DOĞUŞU VE HZ. MUHAMMED DÖNEMİ
EMEVİLER DÖNEMİNDE SOSYAL TABAKALAR.
HRISTİYANLIK-İSEVİLİK Hazırlayan Ömer Akpınar Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 7. SINIF 4. ÜNİTE
ATEİZM – AGNOSTİSİZM. Tanrı’nın Varlığını Reddedenler Tanrının varlığını reddeden görüşlere ateizm, kişilere de ateist denir. Ateizm, inançsızlığı ve.
Ortaçağlarda Bilim Ortaçağ düşüncesinin belirgin özelliklerinden birisi, dinî öğretilere dayanan dinsel bakışın ön plana çıkmasıdır. Ancak düşüncede.
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
KÜRESELLEŞEN DÜNYADA DİN, DİNLER ARASI İLİŞKİLER VE DİN ÖĞRETİMİ (MODEL ARAYIŞLARI VE TÜRKİYE TECRÜBESİ) Prof. Dr. Cemal TOSUN Ankara Üniversitesi.
Temel Hadis Kavramlarıyla İlgili Oryantalist İddialar ve Eleştirisi
Pozitivizm A. Comte.
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMİ
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
ETİK KAVRAMI VE TÜRLERİ
Hıristiyanlığın İnanç Esasları
Hıristiyan Mezhepleri
A) DİN FELSEFESİNİN KONUSU B) TANRININ VARLIĞINA İLİŞKİN YAKLAŞIMLAR C) TANRININ VARLIĞINI KABUL EDEN YAKLAŞIMLARIN İLERİ SÜRDÜKLERİ DELİLLER D) TANRININ.
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
1. Hafta: Tanışma ve dersin içeriğinin tanıtılması
İslamiyet – Hristiyanlık Kavramları Sözlüğü ( Ankara,2013)
İBADET Hıristiyanlığın ilk üç asırlık döneminde belli bir ibadet şekli yoktu. Bu nedenle, dördüncü yüzyılın ikinci yarısına kadar günlük olarak yapılan.
DİN VE DEVLET İLİŞKİLERİ BAĞLAMINA KAVRAMSAL NETLİK AÇISINDAN BAKIŞ
KAVRAMSAL NETLİK ÇERÇEVESİ
1. FELSEFE, DİN VE DİN FELSEFESİ
Din ve devlet ilişkileri bağlamına kavramsal netlik açısından bakış
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Din ve devlet ilişkileri bağlamına kavramsal netlik açısından bakış
Programdan Sorular.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2. AKIL VE İMAN: GİRİŞ Akıl ve iman ilişkisi su sorular bağlamında ele alınabilir: İman akla dayandırılabilir mi? İmanın doğruları ile aklın doğruları.
TANRI TASAVVURLARI Din ile Tanrı kavramları arasında çok sıkı bir ilişki vardır. Ancak yine de dinler Tanrı kavramı ile ilişkileri bakımından önemli ölçüde.
Din ve devlet ilişkileri bağlamına kavramsal netlik açısından bakış
DİNİ KAVRAMLAR VE ÖĞRENME ORTAMLARı Prof. Dr
Siyaset Bilimi II 9. Hafta: milliyetçilik.
AHLAK KANITI -Bu kanıtın çeşitli türleri vardır.
Antik Yunan’da Felsefe (Mitos’dan Logos’a)
III. SİYASAL İKTİDAR.
TEMEL HUKUK Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ (4-8) MÜFREDAT DEĞERLENDİRME
DİN FELSEFESİ VI. Ünite.
Jean Jacques ROUSSEAU. 1712’de Cenevre’de doğdu. Annesini erken yaşta kaybedince, bütün eğitimini babasından aldı. Fransız ve eski Yunan edebiyatının.
Sunum transkripti:

Dini Kavramlar ve ÖĞRENME ORTAMLARI BAĞLAMINDA KÜLTÜRLERARASI VE DİNLERARASI KAVRAM ÖRNEKLERİ

Eugen Biser Vakfı ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin işbirliğinde 2005-2010 yılları arasında düzenlenen sempozyumlar dizisi her iki dini de ilgilendiren ortak kavramların tartışılması üzerine temellendirilmiştir. Sempozyumlarda sunulan bildiriler her sempozyuma özel olmak üzere 6 cilt halinde basılmıştır. Bu altı kitaba sırasıyla göz atacak olursak;

İnsan Onuru İslam ve Hıristiyanlık’ta Temeller Sempozyum Kitap İçeriği; Kanonik Bir Kitap ve Hıristiyanlığın Kutsal Yazısı olarak İncil-Teolojik Amaçlı Tarihsel Notlar-Gunther Wenz Müslüman Zihinlerde Kur’an’ın Yeri ve İşlevi-Halis Albayrak Kişi olarak İnsan-Yahudi Hıristiyan Kökenli İnsan Anlayışına Dair-Richard Heinzmann Tefsir Hakkında- Mehmet Paçacı İnsan Hakları, İnsan Onuru ve Hıristiyanlık-Martin Thurner İnsanın Yetkinliğini teolojik Olarak Temellendirmenin İmkanı-Şaban Ali Düzgün İnsan Hakları ve Devlet Ahlakı- Peter Antes Klasik İslam Kelam Düşüncesinde Ahlak Anlayışı- Recep Kılıç Kişinin Kendisini Bulduğu Yer Olarak Dinsel Eğitim: İnsan Sen’e Ulaştığında Ben olur- Peter Graf Almanya’da İslam Din Dersleri için Bilimsel İslami-Teolojik Temellerin Önemi- Cemal Tosun

II. Din ve Devlet ilişkileri İslam ve Hıristiyanlık’ta Temeller Sempozyum Kitap İçeriği; Seküler Akıl ve Vahiy Dini-Richard Heinzmann Allah ve Rasulü’ne İtaat Olgusunun Siyasal Atıfları- Halis Albayrak Hz. Muhammed Sonrası İlk Siyasi Krizin Teolojik Yansımaları- Ahmet Akbulut Fransız İhtilali’nden beri Papa’nın Demokrasiye Yaklaşımı- Peter Antes İsa’nın Tebliği ne ölçüde Siyasidir?- Gerd Hafner Siyasi Düzenin Dini bir Temeli mi?-Rotraud Wielandt Tefrik Etme Sanatı: Reformasyon Geleneğinde Devlet-Kilise İlişkisinin Belirlenmesi Üzerine- Gunther Wenz İkinci Vatikan Konsili’nden Başlayarak Roma-Katolik Kilisesi’nin Bakış Açısıyla Devlet-Kilise İlişkisi- Norbert Brieskorn Şii Siyaset Düşüncesinin Teolojik Temelleri- Hasan Onat Ehl-i Sünnet’in Siyaset Nazariyesinin Teolojik Temelleri- Sönmez Kutlu

III. Otorite ve Birey İslamiyet ve Hıristiyanlık’ta Temel Kavramlar Sempozyum Kitap İçeriği; Birey ve Toplum – Hıristiyanlık Geleneğinde Özgürlük ve İtaat-Peter Antes Kur’an’da Tanrı-Birey İlişkisi- Ahmet Akbulut Avrupa Birliği Ülkelerinde Müslümanların Din Özgürlüğü ve Toplumsal Katılımı-Rotraud Wielandt İslam’ın Farklı Dinî Topluluklara Bakışı- Mehmet Paçacı Hıristiyan Anlayışına Göre Tanrı’nın ve Devletin Yasası (Akinolu Tomas)- Martin Thurner Din Özgürlüğü. Kimliğine Giden Yolda Hıristiyanlık- Richard Heinzmann İslam Açısından Dinî Özgürlük- Hasan Onat İslam-Fıtrat İlişkisi: Seçim mi Zorunluluk mu? -Sönmez Kutlu İnancın Eminliği ve Vicdan Özgürlüğü. Protestan-Lutherci Perspektiften Notlar- Gunther Wenz Kur’an Söyleminde Din, Ahlak, Hukuk İlişkisi- Halis Albayrak

IV. İslam ve Hıristiyanlık’ta Monoteizm Sempozyum Kitap İçeriği; Eski Ahit Özelinde Tanrı Anlayışının Politeizmden Monoteizme Doğru gelişimi- Peter Antes Putperestlikten Tevhide Geçiş- Nahide Bozkurt Yeni Ahit’te Teos- Knut Backhaus Kur’an’da Allah-Halis Albayrak “Felsefecilerin ve Ulemanın Değil, İbrahim’in, İshak’ın ve Yakub’un Tanrı’sı” veya: İnancın Tanrı’sı ve Düşünmenin Hakkı-Richard Heinzmann İslamiyet’te Din-Felsefe İlişkisi-Engin Erdem Hıristiyan Tektanrıcılığı ve Bunun Oluşumuna Yönelik 26 Tez- Gunther Wenz İslam’da Monoteizm (Tevhid) ve Aktüel Alanları-Şaban Ali Düzgün Kişisel Yaşam Dolgunluğu Açısından Sevgi. Hıristiyan Teslis Düşüncesine Yaklaşımlar-Martin Thurner İslam Kelamında Tevhid-Mahmut Ay

V. İslam ve Hıristiyanlık’ta Vahiy Sempozyum Kitap İçeriği; Hinduizm ve Budizm’de Vahiy- Peter Antes Modern Tartışmaların Işığında İslam Vahyi- Recep Kılıç Yeni Ahit’te Vahiy. On Tez- Knut Backhaus Kur’an’da Vahiy- Halis Albayrak Klasik Dönem İslam Filozoflarında Vahiy Anlayışı- Fehrullah Terkan Bilgiden iletişime. Vatikan Konsilleri’nin Vahiy Anlayışları- Martin Thurner Kelam’da Vahiy- Ahmet Akbulut Hıristiyanlık Dininin Tesis Sebebi Olarak Tanrı’nın İsa Mesih’te Kendini Vahyetmesi- Gunther Wenz Vahiy – Hıristiyan Açıdan Bir Değerlendirme- Peter Antes Vahiy – Müslüman Açıdan Bir Değerlendirme- Recep Kılıç

VI. İslam ve Hıristiyanlık’ta Akıl ve İman Sempozyum Kitap İçeriği; Geç Antik Çağda Yunan Felsefesi ve Hıristiyan Vahiy Karşılaşması-:Justin, Augustinus, Dionisios Areopagita-Friedo Ricken Kur’an’da Akıl-İman İlişkisi- Muammer Esen Kelam’da Akıl-İman İlişkisi: Temel Teolojik Yaklaşımlar- Mahmut Ay Günümüz Köktenci Teoloji’sinin Işığında Vahiy ve Akıl- Armin Kreiner İslam Felsefesinde Akıl-İman İlişkisi- Engin Erdem Orta Çağda Hıristiyanlığın İslam’la İlgilenmesinde Akılcılığın Önemi- Ulli Roth Protestanlık’ta İman ve Akıl- Roderich Barth Akıl-İman Bağlamında Sufinin Kalbi: Erken Dönem Sufilerinde Kalb Anlayışı- Hikmet Yaman Akıl ve İman – Hıristiyan Açıdan Bir Değerlendirme- Gunther Wenz Akıl ve İman – Müslüman Açıdan Bir Değerlendirme- Halis Albayrak